13 szokás, amit ártalmatlannak hiszünk, pedig egyáltalán nem az

 

Mindenki tudja, hogy későn lefeküdni és túl sokat enni egészségtelen. De néha még a leginkább ártalmatlannak tűnő szokások is kárt tehetnek egészségünkben. Tudtad, hogy akár kórházban is kiköthetsz, ha visszatartod a tüsszentést? Vagy hogy a rágózás csökkenti a koncentrációt?
Megtudhatod, melyek azok a szokások, melyeket ártalmatlannak hiszünk, pedig veszélyesek tudnak lenni!

1. Visszatartani a tüsszentést

Amit érint: A légzőrendszer, az erek, az agy és legrosszabb esetben a nyelőcső.

 

A tüsszentés legfőbb funkciója, hogy megszabadítson a baktériumoktól, vírusoktól és a porszemektől. Ha visszatartod, megakadályozod a testedet abban, hogy megszabaduljon ezektől a dolgoktól. De ez még nem minden. Képzeld el, mi történne, ha úgy sütsz el egy puskát, hogy közben lezárod a csövét. Ugyanez történik az orrodban. A tüsszentés teljes ereje visszafelé hat, és károsíthatja a hallást, megemeli a vérnyomást, de még a nyelőcsőben is kárt tehet.

2. Fogpiszkálót használni

Amit érint: Az íny.

A fogorvosok nem szeretik a fogpiszkálót. A fogzománcra nézve ártalmatlanok, de a fogínyre komoly fenyegetést jelentenek. Nem beszélve arról, hogy szinte lehetetlen velük tisztítást végezni. Használj helyettük inkább fogselymet.

3.
Arccal lefelé aludni a párnán

Amit érint: A légzés, a vérkeringés, a gerinc és az arcbőr.

Kényelmes, de káros arccal lefelé aludni a párnán. Ebben a helyzetben nehezen tudsz lélegezni, a nyakad természetellenes tartást vesz fel, a vérkeringés gyengül, a nyakcsigolya is veszélybe kerül. Ezenkívül a ráncok, melyek ilyenkor kialakulnak, hamarosan állandóan láthatók lesznek az arcodon.

4. Foggal eltávolítani a magvak héját

Amit érint: Fogak és az epehólyag.

A napraforgómag egészséges és finom is. De mindig a kezeddel pucold meg, sose a fogaiddal! Akik gyakran a fogukkal hámozzák meg a magvakat, azoknál a fogorvosok igen jellegzetes károsodásokat látnak a fogakon. Akinek az epehólyagjával probléma van, egyáltalán nem is ehetné őket, a kalóriatartalmuk pedig 500 kalória 100 g-ban.

5.
Kemény tárgyat rágcsálni

Amit érint: Fogak, fogíny, száj.

Akik szeretik a ceruzákat, tollakat rágcsálni, általában súlyos fogzománc sérüléseik vannak. Ezért nem szabad a fogaddal kinyitni az üveg kupakját, jégkockát vagy nyalókát rágcsálni. Ráadásul még fertőzést is kaphatsz ettől.

6. Halogatni a wc-re menést

Amit érint: A vesék, a belek és a húgyutak.

2018-ban egy brit fiú kórházba került, mert 8 órán át videojátékozott anélkül, hogy szünetet tartott volna. A belei és a húgyhólyagja annyira tele voltak, hogy az orvosok először azt hitték, rákos daganata van. Minden orvos egyetért abban, hogy ne tartsd bent, ami kikívánkozik, mert kárt tehetsz az izmaidban, aminek a vége húgyúti fertőzés vagy székrekedés lehet.

7. Forró vízzel hajat mosni

Amit érint: Az agyi erek és a fejbőr.

Ha szeretsz nagyon meleg vízzel zuhanyozni, itt az idő, hogy leszokj erről. Először is nagyon komoly fejfájást és szédülést kockáztatsz. Másodszor pedig a forró víz stimulálja a faggyúmirigyek működését a fejbőrben, amitől a hajad zsíros lesz.

8. Az arcodat tapogatni és a szemeidbe nyúlkálni

Amit érint: Az arcbőr és a szemek.

Ha gyakran érinted meg az arcodat, egy egész sor fertőzést beszerezhetsz, mint az akné, a herpesz és így tovább. Ha dörzsölöd a szemeidet, kötőhártya-gyulladásod lehet, ami igen kellemetlen betegség, hiszen gyulladással, könnyezéssel, égő érzéssel és fényérzékenységgel jár együtt.

9. Gyakori rágózás

Amit érint: A gyomor, a fogak és a rövidtávú memória.

A túl gyakori rágózásnak több következménye is lehet:

  • A rágás fokozza a gyomorsav termelődését. Evés előtt ezért ne rágózz. Egy gyomorégéshez vagy akár gyomorfekélyhez is vezethet.
  • A rágózás a fogaidnak is árt. Ahogy fokozódik a nyáltermelődés, a rágó “átrághatja” magát a fogaidon.
  • A rágózás a memóriára is hatással van. Javítja a memorizálást, és segít koncentrálni olyan dolgokra, amik hosszú megfigyelést igényelnek. De gyengíti a rövidtávú memóriát, így kevésbé tudsz majd odafigyelni.

10. Fekve olvasni

Amit érint: A szemek, a gerinc és a nyak bőre.

Ha az ágyban olvasol, azt így tedd:

  • Ne tartsd a könyvet túl közel a szemeidhez.
  • Ne hajlítsd be a hátadat, és ne feszítsd meg a nyakadat.
  • Ne olvass az oldaladon fekve. A könyvtől való távolságod folyamatosan változni fog, és a szemeidnek több munkát kell végezniük.
  • Ne olvass hason fekve, ezzel árthatsz a gerincednek.

Az összes szabályt nem könnyű betartani, de azt is tartsd szem előtt, hogy ezekkel elkerülheted, hogy a nyakadon hosszú, függőleges ráncok rögzüljenek.

11. Nyalogatni vagy fújni a sebeket

Amit érint: A gyógyulási folyamat.

Mi az első dolog, amit teszel, ha elvágod az ujjadat? Ráfújsz vagy megnyalod? A szánkban több mint 600 féle mikroorganizmus él, köztük a staphylococcus és a streptococcus. A sebből kifolyó vér pedig tökéletes élőhely számukra. Tégy sebkezelőt a sebedre, hogy lerövidítsd a gyógyulás idejét.

12. Suttogni

Amit érint: A hangszálak és a gége.

Kutatók kiderítették, hogy a legtöbb ember megfeszíti a hangszálait suttogás közben. Ez növeli a gégében a mikrosérülések kockázatát, ami pedig különösen veszélyes azokra nézve, akik sokat beszélnek.

13. Wc-n használni a telefont

Amit érint: A végbél és a teljes körű higiénia.

Nemcsak a telefonra, de a könyvekre, újságokra is ugyanez a szabály érvényes. Ha több mint 5 percig ülsz a wc-n, az extra nyomást jelent a vénáknak. A telefonok pedig azért különösen ártalmasak, mert nem hagyod őket a mosdóban, mikor végeztél, hanem magaddal viszed őket, és szétszórod a baktériumokat.

BÓNUSZ: Használj fültisztító pálcikát az orrüreg megtisztításához

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy soha semmit ne dugj az orrodba, de vannak kivételes esetek, amikor a fültisztító pálcika jobb, mintha az ujjadat vagy valamilyen oldatot használnál.

  • Ha orrplasztikád volt, az orrodból a váladékot csakis fültisztító pálcikával távolíthatod el, mert ha kifújod az orrod, az vérezhet vagy olyan kárt okozhat, ami miatt újabb plasztikai műtétre kell, hogy sor kerüljön.
  • Ha valamilyen oldattal akarod kitisztítani az orrodat, ne juttasd mélyre. Áztass be egy fültisztító pálcikát, és kend be vele az orrüreg belsejét.

Használd óvatosan! Ha túl mélyre juttatod az orrban, sérülést okozhatsz magadnak!


Hozzászólások

10 ok, hogy az egészséged érdekében most azonnal megszabadulj a flip-flop papucsaidtól

10 ok, hogy az egészséged érdekében most azonnal megszabadulj a flip-flop papucsaidtól

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a viselt ruhák száma is csökken, és az emberek elkezdenek papucsot viselni. De ez nem igazán a legjobb ötlet. Az Amerikai Orvostudományi Szövetség által végzett tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a

Most azonnal szabadulj meg a lábujjközös papucstól

Most azonnal szabadulj meg a lábujjközös papucstól

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a viselt ruhák száma is csökken, és az emberek elkezdenek papucsot viselni. De ez nem igazán a legjobb ötlet. Az Amerikai Orvostudományi Szövetség által végzett tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a

Ez életmentő lehet: így tudod megkülönböztetni a szívrohamot és a pánikrohamot

Ez életmentő lehet: így tudod megkülönböztetni a szívrohamot és a pánikrohamot

A pánikroham és a szívroham hasonló tünetekkel jár, mint például a mellkas erős fájdalma, izzadás, szúró érzés, egyenetlen légzés és hányinger. Az a tény, hogy egy szívroham okozhat pánikot, csak még valószínűbbé teszi, hogy az

15 orvosi tévhit, amit sokan még mindig igaznak hisznek

15 orvosi tévhit, amit sokan még mindig igaznak hisznek

A jóakaróinktól sokszor halljuk, hogy mit kellene és mit nem kellene tennünk, hogy egészségesek és fittek legyünk. De mi van akkor, ha nincs mindenben 100%-ig igazuk? A tudomány fejlődésével nyilvánvalóvá vált, hogy a hosszú ideje biztosnak hitt orvosi állítások valójában tévesek. A következő lista

8 természetes módon csökkentheted a vérnyomásodat 10 percen belül

8 természetes módon csökkentheted a vérnyomásodat 10 percen belül

Ha gyakran van komoly fejfájásod, sokszor érzed magad fáradtnak, rendszertelen a szívverésed és mellkasi fájdalmat is érzel, valószínűleg magas vérnyomásban szenvedsz. Ezt a betegséget okozhatja a stressz, az alváshiány, az elhízás, de más, háttérben megbújó betegség is. Az sem ritka, hogy teljesen

Miért folyik a nyálad alvás közben, és hogyan szüntesd ezt meg

Miért folyik a nyálad alvás közben, és hogyan szüntesd ezt meg

A nyálzás akkor következik be, amikor túl sok nyál gyűlik össze a szájban. Ez mindannyiunkkal előfordul, de azt tudtad, hogy ha túlzott mértékben vagy rendszeresen jelentkezik, akkor betegség jele is lehet? Most megismerheted a nyálzás mögött álló okokat, és megtudhatod, hogyan vess véget neki. Mi

Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amiről érdemes tudnod

Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amiről érdemes tudnod

Az emberi vért az 1900-as évek elején osztotta 4 csoportra Karl Landsteiner, az osztrák orvos. Mindenki tudja, hogy fontos ismerni a saját vércsoportunkat vészhelyzet esetére, mikor vérátömlesztésre lehet szükségünk. Az is kiderült, hogy a vércsoportunk befolyásolja az egészségünket, egyesek szerint

Vészesen ketyeg az időd, ha csomót találsz a nyakadon vagy a füled mögött, állítják a szakemberek

Vészesen ketyeg az időd, ha csomót találsz a nyakadon vagy a füled mögött, állítják a szakemberek

A csomók a nyakon vagy a fül mögött eléggé gyakoriak. Hogy hogyan reagálunk rájuk, az igen változó. Van, aki nem vesz róluk tudomást, mások viszont azonnal aggódni kezdenek. Egyes esetekben ezeket a csomókat akné vagy lipóma okozza, melyek valójában veszélytelenek. De előfordulhat, hogy a nyakon és

Pszichológusok magyarázata arra, amiket az álmainkban látunk - némelyik nagyon megdöbbentő

Pszichológusok magyarázata arra, amiket az álmainkban látunk - némelyik nagyon megdöbbentő

Az emberiség a létezése óta próbálja megfejteni az álmok rejtélyét. Napjainkban már külön tudományág, az orinológia is foglalkozik a kutatásukkal. Akik az ezoterikus magyarázatokat részesítik előnyben a tudományosakkal szemben, szívesen próbálják meg értelmezni az álmaikat álmoskönyvek alapján, és e

Az elzáródott artériák 7 veszélyes jele, amit gyakran figyelmen kívül hagyunk

Az elzáródott artériák 7 veszélyes jele, amit gyakran figyelmen kívül hagyunk

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az artériák elzáródása csak az időseket fenyegetheti. De gyakran már a 20-as éveinkben is vannak lerakódások az erekben. Emiatt sokan már csak akkor észlelik a bajt, mikor túl késő. Nagyon fontos, hogy ismerd az artériák elzáródásának korai jeleit, hogy időben fel

http://ujhazak.com