Leleplezünk 13 mítoszt a terhességről, hogy segítsen minden leendő édesanyának

 

A statisztikák szerint a kisbabát tervező párok mindössze 30%-ának sikerül első körben, 85%-uknak 12 hónapon belül, a többeknek pedig legalább néhány évre, sőt akár orvosi beavatkozásra is szükségük van a megtermékenyítéshez. Szinte az összes jövendőbeli édesanya, bármeddig is tartson mire összejön a baba, elolvas mindent a terhességről, azért, hogy biztosan semmi probléma ne legyen a gyermekével. Sajnos rengeteg téves és pontatlan információ található az interneten, némelyikük pedig akár káros is lehet.
Összegyűjtöttünk néhány felkapott „tudományos” tényt és javaslatot, amikkel a várandós nők találkozhatnak az interneten, s megmagyarázzuk, miért is nem szabad mindent komolyan venni.

1. A széles csípőnek köszönhetően könnyebb a szülés

A szélesebb csípőt főként a legnagyobb és legfentebb található részre értjük. Igazság szerint, ennek semmi köze nincs a szülőcsatorna méretéhez. A medencéd közepén található kör alakú lyuk mérete és alakja az, ami számít. Ezt nevezzük „medence bemenetnek”, s egy kis csípőjű nőnek is lehet ugyanakkora, mint egy szélesebb csípőjüket.

 

2. A pocak mérete és alakja megmutatja, hogy fiút vagy lányt vársz

Igazán könnyű lenne, ha ezzel a módszerrel kimutathatnánk egy baba nemét, sajnos azonban ez nem ilyen egyszerű. Két dolog van hatással egy várandós nő hasának alakjára és méretére: a magzat mérete és a méhen belüli pozíciója.

3.
A többszöri ultrahang nem biztonságos a babára nézve

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a megfelelően alkalmazott, szülés előtti ultrahang káros hatással lenne az anyára vagy a magzatra. Az ultrahang során nem használnak sugárzást, mindössze nagyfrekvenciájú hanghullámokat használnak, amelyeknek köszönhetően kép készülhet a babáról. Ezeknek a hullámoknak az intenzitása igen alacsony, az eljárás pedig nagyon gyors. Az egyetlen kockázat, ha szükségtelenül túl sokáig tart az eljárás vagy, ha egy szakképzetlen személy használja az eszközt.

4. Rossz a babának, ha a hasadon fekszel

A baba mélyen az izmos méhen belül helyezkedik el, ahol mindentől védve van. Egy várandós nő addig fekhet vagy akár alhat a pocakján, amíg csak kényelmes. Ha jól érzed magad így, nem árthatsz a babának.

5. Nem futhatsz terhesen

A terhesség nem jelenti, hogy fel kell adnod a futást.

Ha egy nő komplikációmentes a várandóssága alatt, teljesen biztonságos, sőt egészséges a futás. Persze, ha olyan komplikációk lépnek fel, mint a megemelkedett vérnyomás, ha már többször próbálkoztatok a megtermékenyítéssel, vagy épp ha egyszerűen csak korábban nem futottál.

6. A reggeli rosszullétek csak reggel kínoznak, és csak az első trimeszterben

A reggeli rosszullétek gyakori tünetei a terhességnek. A várandós nők 80%-a tapasztalja valamilyen formában, de mindössze 2%-uk szenved tőle csak reggel. A neve ellenére, a nap bármely szakában előjöhet. Néhány szakértő még azt is javasolta, hogy nevezzük inkább „egész napos rosszullétnek.” Az esetek többségében az első trimeszter után megszűnik, ám a várandós nők 20%-a egészen a szülésig tapasztal rosszulléteket.

7. Nem emelheted fel a karodat a fejed fölé, mert megfojthatja a babát

Ha felemeled a karodat, a köldökzsinór nem tekeredhet rá a baba nyakára – ez biztosan csupán egy mítosz. Az igazság, hogy ennek a mozdulatnak egyáltalán nincs hatása a köldökzsinórra. Emellett rengeteg gyermek születik úgy, hogy rá van tekeredve a köldökzsinór a nyakukra, s az orvosok általában egy-két mozdulattal el is távolítják róla.

8. Meg kell szabadulnod a macskádtól

A macskák hordozhatják a toxoplazmózis nevű igen ritka betegséget, ami születési rendellenességet okozhat az újszülötteknél. De ez nem azt jelenti, hogy azonnal túl kell adnod a kisállatodon, amint teherbe esel. Kerüld el azonban az alomtakarítást. Ha pedig senki nem csinálja meg helyetted, ne felejtsd el az egyszer használatos kesztyűket és utána mosd meg a kezed azonnal. A legkönnyebben úgy találkozhatsz a toxoplazmózis nevű betegséggel, ha nyers vagy félig sült/főtt húst fogyasztasz.

9. Minden nő boldog a terhesség alatt – ez életed legjobb időszaka!

Mindenki úgy gondolja, hogy egy nő életében a terhesség a legboldogabb időszaka, ám a legtöbb várandós nő stresszel, zavarodott, fél, s más boldogtalan érzések kerítik hatalmába. Sőt, a nők 14-23%-a még a depresszió tüneteit is felfedezi magán terhessége alatt. Ez a hormonváltozásoknak tudható be, ami kihat az agyra. A depressziót mindenképp kezelni kell, különben kockázatot jelenthet mind az édesanyára, mind a babára.

10. Normális egyszer-egyszer alkoholt fogyasztani

Amikor egy várandós nő megiszik egy pohár bort vagy sört, akkor bizony a baba is. Az alkohol szabadon átjut a méhlepényen. Ha a terhesség alatt iszol, a kisbabád nagyobb valószínűséggel születhet valamilyen fizikai, mentális vagy idegrendszeri betegséggel. Ennek a jelenségnek még tudományos neve is van: magzati alkohol spektrum zavarok. Épp azért, mert egy orvos sem tudja megmondani, hogy mennyi az a mennyiségű alkohol, ami ilyen problémákat okozhat, az alkoholfogyasztás egyáltalán nem biztonságos, s jobb, ha teljesen elkerülöd a terhességed alatt.

11. Szülés közben az összes pluszsúly eltűnik

A terhességi testsúly a baba súlya, a méhlepény, a növekvő méh és a mellek, továbbá a megnövekedett vér- és folyadékszint, valamint egy kis plusz zsír kombinációja. A szülés után azonnal elveszíted a baba súlyát, a méhlepényt és a magzatvizet. A következő néhány hónapban el kellene tűnnie a folyadék mennyiségének is, s ami marad, az a plusz zsír, amit a nők a terhesség alatt szednek fel. Az, hogy mennyi idő alatt tudsz megszabadulni tőle, attól függ, hogy mennyit híztál.

12. A császármetszés az egyszerűbb

Sok várandós nő preferálja a császármetszést a természetes szüléssel szemben, még akkor is, ha nincs rá orvosi indok. Ennek oka, hogy sokan úgy hiszik, a császármetszés kevésbé fájdalmas és biztonságosabb. Legalábbis néhány megbízhatatlan forrás szerint így van. A valóságban a császármetszés is fájdalmas, de a természetes szüléssel ellentétben, ez a baba megszületése után kezd el fájni, sőt akár a későbbiekben komplikációk is felléphetnek. A császármetszést csak akkor ajánlják az orvosok, ha az édesanya vagy a gyermek életének megmentése múlik rajta.

13. A magzatra nincs hatással, ami a kinti világban történik

Éveken át úgy gondolták, hogy a kisbabák a külső világ ismerete nélkül jönnek a világra. Az orvosok mára felfedezték, hogy a babák hallják a hangokat, főként édesanyjukét, ami megnyugtatja őket. Ezen kívül még a fényeket is látják, s elfordulnak, ha túl világos van. Képesek megízlelni az ételt úgy, hogy beszippantják, vagy megnyalják a méhlepényt és a méhfalat. Sőt, álmodnak róla és reagálnak a körülöttük lévő világra. Tehát igencsak hatással van rájuk minden, ami kint történik.

Ne higgy el mindent, amit online olvasol vagy épp, amit a nagymamád mond, hacsak nem egy szülész.


Hozzászólások

10 ok, hogy az egészséged érdekében most azonnal megszabadulj a flip-flop papucsaidtól

10 ok, hogy az egészséged érdekében most azonnal megszabadulj a flip-flop papucsaidtól

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a viselt ruhák száma is csökken, és az emberek elkezdenek papucsot viselni. De ez nem igazán a legjobb ötlet. Az Amerikai Orvostudományi Szövetség által végzett tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a

Most azonnal szabadulj meg a lábujjközös papucstól

Most azonnal szabadulj meg a lábujjközös papucstól

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a viselt ruhák száma is csökken, és az emberek elkezdenek papucsot viselni. De ez nem igazán a legjobb ötlet. Az Amerikai Orvostudományi Szövetség által végzett tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a

Ez életmentő lehet: így tudod megkülönböztetni a szívrohamot és a pánikrohamot

Ez életmentő lehet: így tudod megkülönböztetni a szívrohamot és a pánikrohamot

A pánikroham és a szívroham hasonló tünetekkel jár, mint például a mellkas erős fájdalma, izzadás, szúró érzés, egyenetlen légzés és hányinger. Az a tény, hogy egy szívroham okozhat pánikot, csak még valószínűbbé teszi, hogy az

15 orvosi tévhit, amit sokan még mindig igaznak hisznek

15 orvosi tévhit, amit sokan még mindig igaznak hisznek

A jóakaróinktól sokszor halljuk, hogy mit kellene és mit nem kellene tennünk, hogy egészségesek és fittek legyünk. De mi van akkor, ha nincs mindenben 100%-ig igazuk? A tudomány fejlődésével nyilvánvalóvá vált, hogy a hosszú ideje biztosnak hitt orvosi állítások valójában tévesek. A következő lista

8 természetes módon csökkentheted a vérnyomásodat 10 percen belül

8 természetes módon csökkentheted a vérnyomásodat 10 percen belül

Ha gyakran van komoly fejfájásod, sokszor érzed magad fáradtnak, rendszertelen a szívverésed és mellkasi fájdalmat is érzel, valószínűleg magas vérnyomásban szenvedsz. Ezt a betegséget okozhatja a stressz, az alváshiány, az elhízás, de más, háttérben megbújó betegség is. Az sem ritka, hogy teljesen

Miért folyik a nyálad alvás közben, és hogyan szüntesd ezt meg

Miért folyik a nyálad alvás közben, és hogyan szüntesd ezt meg

A nyálzás akkor következik be, amikor túl sok nyál gyűlik össze a szájban. Ez mindannyiunkkal előfordul, de azt tudtad, hogy ha túlzott mértékben vagy rendszeresen jelentkezik, akkor betegség jele is lehet? Most megismerheted a nyálzás mögött álló okokat, és megtudhatod, hogyan vess véget neki. Mi

Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amiről érdemes tudnod

Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amiről érdemes tudnod

Az emberi vért az 1900-as évek elején osztotta 4 csoportra Karl Landsteiner, az osztrák orvos. Mindenki tudja, hogy fontos ismerni a saját vércsoportunkat vészhelyzet esetére, mikor vérátömlesztésre lehet szükségünk. Az is kiderült, hogy a vércsoportunk befolyásolja az egészségünket, egyesek szerint

13 szokás, amit ártalmatlannak hiszünk, pedig egyáltalán nem az

13 szokás, amit ártalmatlannak hiszünk, pedig egyáltalán nem az

Mindenki tudja, hogy későn lefeküdni és túl sokat enni egészségtelen. De néha még a leginkább ártalmatlannak tűnő szokások is kárt tehetnek egészségünkben. Tudtad, hogy akár kórházban is kiköthetsz, ha visszatartod a tüsszentést? Vagy hogy a rágózás csökkenti a koncentrációt? Megtudhatod, melyek az

Vészesen ketyeg az időd, ha csomót találsz a nyakadon vagy a füled mögött, állítják a szakemberek

Vészesen ketyeg az időd, ha csomót találsz a nyakadon vagy a füled mögött, állítják a szakemberek

A csomók a nyakon vagy a fül mögött eléggé gyakoriak. Hogy hogyan reagálunk rájuk, az igen változó. Van, aki nem vesz róluk tudomást, mások viszont azonnal aggódni kezdenek. Egyes esetekben ezeket a csomókat akné vagy lipóma okozza, melyek valójában veszélytelenek. De előfordulhat, hogy a nyakon és

Pszichológusok magyarázata arra, amiket az álmainkban látunk - némelyik nagyon megdöbbentő

Pszichológusok magyarázata arra, amiket az álmainkban látunk - némelyik nagyon megdöbbentő

Az emberiség a létezése óta próbálja megfejteni az álmok rejtélyét. Napjainkban már külön tudományág, az orinológia is foglalkozik a kutatásukkal. Akik az ezoterikus magyarázatokat részesítik előnyben a tudományosakkal szemben, szívesen próbálják meg értelmezni az álmaikat álmoskönyvek alapján, és e

http://ujhazak.com