Pszichológusok magyarázata arra, amiket az álmainkban látunk - némelyik nagyon megdöbbentő

 

Az emberiség a létezése óta próbálja megfejteni az álmok rejtélyét. Napjainkban már külön tudományág, az orinológia is foglalkozik a kutatásukkal. Akik az ezoterikus magyarázatokat részesítik előnyben a tudományosakkal szemben, szívesen próbálják meg értelmezni az álmaikat álmoskönyvek alapján, és előszeretettel hiszik, hogy az álmok előrevetítik a jövőt. De a pszichológusok szerint az álmok a jelenünket tükrözik, és rajtuk keresztül a tudatalattink próbál meg fontos dolgokat üzenni nekünk.

Vannak olyan álmok, melyeket mindannyian látunk. Ezeket az álmokat az ősi ösztönök, a kulturális hatások, elődeink és saját tapasztalataink keltik életre. A tudomány ezeket az álmokat nevezi univerzális álmoknak, melyek ugyan mindenkinél más változatban fordulnak elő, mégis ugyanaz az eredetük. Egyidősek az emberiséggel és az egész világon bárhol éljünk is, álmodjuk őket.

 

1. Zuhanás

A felnőttek jóval többször álmodják, hogy zuhannak, minthogy repülnek. A kutatók szerint ez az álom a kontroll elvesztésétől való félelmet szimbolizálja. Többé nem tudsz kontrollálni valamit, mert olyan változások következtek be az életedben, melyekre nem voltál felkészülve. Gondold át, az élet mely területén (munka, magánélet, egészség, anyagiak) érzed magad a legsebezhetőbbnek vagy leginkább elnyomottnak, és vedd számba az adott terület feletti irányítás lehetséges módjait.

Egyes kutatók a zuhanásra egyszerű fizikai magyarázatot adnak. Amikor a test az alvás állapotába kerül, az idegrendszer megnyugszik, a vérnyomás és a szívverés csökken, és az alvó agy, ami napközben gyakran túlterhelt, ezt a fiziológiai változást veszélyként, a közeledő halál jeleként érzékeli, ezért hirtelen felébred.

A zuhanás ellentéte, mikor repülünk álmunkban. Ez akkor fordul elő, mikor úgy érezzük, felszabadulunk valamilyen nyomás alól és visszanyerjük szabadságunkat.

2. Kipotyogó fog, sérülés, halál

A tudatalattink számára a fog egyfajta fegyver, az erőt és azt szimbolizálja, hogy “ki tudunk harapni” egy darabot világból. Egyes magyarázatok szerint, ha azt álmodod, hogy kiesik a fogad, valószínűleg fegyvertelennek és védtelennek érzed magad a való világban.

Más kutatás szerint ez az álom a rejtett haragról árulkodik.

Amikor elnyomjuk magunkban a haragot, összeszorítjuk az állkapcsunkat, a fogaink ilyenkor csikorognak. Ez az álom feltehetően azt mutatja, hogy ideje megszabadulni a negatív érzésektől.

Gyakran álmodjuk, hogy egy hozzánk közel álló személy megsérül, beteg lesz vagy meghal. Ezek az álmok megdöbbentik és megijesztik az embert, de a pszichológiai értelmezés szerint nem jelentenek feltétlenül rosszat. Egyszerűen a jövőben lehetséges váratlan történésektől való félelmünket fejezik ki, melyek a szeretteinkkel bármikor megeshetnek. Ha azt álmodod, hogy te halsz meg, arra utal, hogy egyik részed meghalni készül és múlttá válni, hogy helyet adjon valami újnak.

Az ezzel ellentétes, a születésről vagy megújulásról szóló álmok általában akkor jelentkeznek, mikor az ember életében valami új történik – pl. új munka vagy párkapcsolat -, és az új tapasztalatokat él át.

3. Bukás vizsgán vagy leszereplés nagyközönség előtt

Vizsga előtt állsz, és hirtelen rájössz nem tudsz semmit, vagy egyetlen szót sem vagy képes kinyögni, mikor közönség előtt állsz. Ilyen álmai nem csak diákoknak lehetnek, de azoknak a felnőtteknek is, akik jó néhány évvel ezelőtt vizsgáztak utoljára. Az ilyen álom arra utal, hogy lefekvés előtt nem sokkal valamilyen stressz ért vagy extrém mértékben aggódsz valami miatt.

Tarts egy kis szünetet, és relaxálj!

4. Nem megfelelő öltözet vagy valaminek a hiánya

Ha az álmodban úgy mész emberek közé, hogy nem alkalomhoz illő ruha van rajtad vagy akár teljesen meztelen vagy, fontos, hogy figyeld, milyen érzelmek jelennek meg az álmodban. Általában szégyelled magad vagy zavarban vagy. A kutatók szerint az ilyen álom azt mutatja, hogy sebezhetőnek érzed magad az új munkahelyeden vagy az új kapcsolatodban, és félsz attól, hogy mások megismerik a gyengeségeidet és a nem túl előnyös tulajdonságaidat. Ha az álmodban szégyent egyáltalán nem érzel, inkább büszke vagy magadra, az éppen az ellenkezőjét jelenti. Valószínűleg az elismerés és a csodálat hiányzik, szeretnéd, hogy mások lássák a tehetségedet, felismerjék képességeidet.

Ha az életedben egy fontos esemény közeleg, és azt álmodod, hogy te vagy az egyik barátod nem megfelelő öltözetben jelentek meg, azt jelzi, hogy valamilyen kétséged van az adott eseménnyel kapcsolatban, pl. előfordulhat, hogy esküvő előtt a menyasszony bohóc ruhában látja álmában a vőlegényét.

5. Üldöznek

Az ilyen álomnak sok különböző jelentése lehet. Egy kutató szerint azoknál, akik inkább elkerülik a konfliktusokat, félnek vitáktól, az üldözéses álmok visszatérőek lesznek.

Figyeld meg, hogy mi elől menekülsz! Ez szimbolizálja azt a kellemetlen dolgot vagy eseményt, amivel a való életben próbálsz inkább nem foglalkozni. Ez lehet kétség vagy akár egy függőség is. Valaki olyan üldöz, akit ismersz? Gondold át, mivel kapcsolod össze azt a személyt. Lehet, hogy egy másik emberrel, de lehet, hogy egy saját személyiségjegyeddel, amit nem akarsz beismerni.

Egyes teóriák szerint azonban az üldözéses álmok nem szólnak többről, mint csupán ősi ösztönökről, melyek benne vannak a génjeinkben. Őseinktől örököltük őket, akik folyamatosan menekültek a ragadozók elől.

6. Katasztrófa vagy apokalipszis

Mindannyian álmodtunk már természeti vagy ember okozta katasztrófáról, amikor saját és szeretteink életét féltettük. Ezek az álmok olyan személyes problémákra utalhatnak, melyek felett nincs irányításunk vagy melyek félelmet váltanak ki belőlünk. Természetesen az sem tesz jót, hogy a híradásokban rengeteg terrortámadást és természeti katasztrófát látunk nap mint nap. Ezek következtében elkezdjük egyre sebezhetőbbnek érezni magunkat a modern világunkban.

Időnként, mikor rémálmunk van, próbálunk hangosan kiabálni, de úgy érezzük, hogy egyetlen hang sem jön ki a torkunkon. Ettől pedig még nagyobb rémület tör ránk. A pszichológusok ezt nevezik alvási bénulásnak. Az alvás utolsó fázisában álmodunk. Az agyunk ilyenkor szándékosan megbénítja a testünket, hogy továbbra is fekve maradjunk, és ne éljük bele magunkat annyira az álomba, hogy elkezdjünk ugrálni vagy futni. Akik ilyen alvási bénulásban szenvednek, azok ennek az utolsó fázisnak a vége előtt felébrednek, és a valóság és álom közötti állapotba kerülnek egy rövid időre. Ilyenkor az ember nem képes a mozgásra, a beszédre, egyes esetekben még a légzésre sem.

7. Meghibásodott gépek vagy járművek

Ebben az álomban próbálsz működtetni valamilyen gépet, de hiába. Például próbálsz valakit felhívni, de a telefonod nem engedi. A kutatók szerint az ilyen álom inkább a nőkre jellemző, akik többet aggodalmaskodnak a magánéletük vagy valamilyen érzelmi kötelék elvesztése miatt.

Amikor álmodban egy autót próbálsz beindítani, de az meghibásodik vagy leáll, ugyanebbe a kategóriába tartozik. Arra utal, hogy elvesztettél valamilyen támogatást az életedben, és nem vagy képes egyedül megbirkózni ezzel a helyzettel.

8. Terhesség

Furcsa, de nem csak nők álmodhatnak terhességről. A kutatók szerint ugyanis a terhesség az álmokban valami új dolgot jelképez, ami bennünk van kialakulóban. Tudat alatt ilyenkor arról álmodsz, hogy életet adsz valamilyen új projektnek. Ez lehet egy könyv megírása vagy egy építkezés, felújítás is. Itt az idő, hogy teljesítsd a kitűzött célt, és megmutasd a világnak, hogy ebben a szerepben is helyt tudsz állni.

Ha a való életben nem vagy terhes, az ilyen álom arra is utalhat, hogy a kiteljesedést keresed.

9. Elkésel

Gyakori álom, hogy futsz a vonat után vagy lekésel egy fontos megbeszélést. A kutatók szerint az ilyen álom az attól való félelmet szimbolizálja, hogy lemaradsz valami nagyon fontos dologról, pl. a kapcsolatodban vagy a gyereknevelésben. Ha folyamatosan túlterhelt vagy, és az élet lényeges dolgaira nem jut elég időd, a tudatalattid az ilyen álommal jelzi, hogy itt az idő napirendet készítened, és időt felszabadítanod a fontos dolgok számára.

10. Ismeretlen szoba

Az önismeretről szól, ha álmodban egy ismeretlen szobában vagy házban találod magad. Azt mutatja, hogy nem ismered magad jól, és a személyiséged egyes jegyeit próbálod megtagadni. Az ismeretlen szoba jelképezhet egy fel nem fedezett képességet, tehetséget vagy egy olyan lehetőséget, amit nem használsz ki.

Egyes kutatók szerint a szobák bizonyos folyamatok szimbólumai. A konyha az a helyiség, ahol az élelmiszerekből ételek lesznek, azaz számodra is a változást, átalakulást jelképezi. A fürdőszoba jelképe annak, hogy megszabadulsz valamilyen felesleges tehertől, jelentheti azt, hogy itt az idő megszabadulni valamitől, amire már nincs szükséged. Mivel a fürdőszoba a tisztaság jelképe is, az ilyen álom szimbolizálhatja azt is, hogy szükséged van tisztázni vagy más szemszögből nézni dolgokat. A hálószoba az olyan dolgoktól való félelmedet mutatja, melyek a párkapcsolatodhoz fűződnek.


Hozzászólások

10 ok, hogy az egészséged érdekében most azonnal megszabadulj a flip-flop papucsaidtól

10 ok, hogy az egészséged érdekében most azonnal megszabadulj a flip-flop papucsaidtól

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a viselt ruhák száma is csökken, és az emberek elkezdenek papucsot viselni. De ez nem igazán a legjobb ötlet. Az Amerikai Orvostudományi Szövetség által végzett tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a

Most azonnal szabadulj meg a lábujjközös papucstól

Most azonnal szabadulj meg a lábujjközös papucstól

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a viselt ruhák száma is csökken, és az emberek elkezdenek papucsot viselni. De ez nem igazán a legjobb ötlet. Az Amerikai Orvostudományi Szövetség által végzett tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a

Ez életmentő lehet: így tudod megkülönböztetni a szívrohamot és a pánikrohamot

Ez életmentő lehet: így tudod megkülönböztetni a szívrohamot és a pánikrohamot

A pánikroham és a szívroham hasonló tünetekkel jár, mint például a mellkas erős fájdalma, izzadás, szúró érzés, egyenetlen légzés és hányinger. Az a tény, hogy egy szívroham okozhat pánikot, csak még valószínűbbé teszi, hogy az

15 orvosi tévhit, amit sokan még mindig igaznak hisznek

15 orvosi tévhit, amit sokan még mindig igaznak hisznek

A jóakaróinktól sokszor halljuk, hogy mit kellene és mit nem kellene tennünk, hogy egészségesek és fittek legyünk. De mi van akkor, ha nincs mindenben 100%-ig igazuk? A tudomány fejlődésével nyilvánvalóvá vált, hogy a hosszú ideje biztosnak hitt orvosi állítások valójában tévesek. A következő lista

8 természetes módon csökkentheted a vérnyomásodat 10 percen belül

8 természetes módon csökkentheted a vérnyomásodat 10 percen belül

Ha gyakran van komoly fejfájásod, sokszor érzed magad fáradtnak, rendszertelen a szívverésed és mellkasi fájdalmat is érzel, valószínűleg magas vérnyomásban szenvedsz. Ezt a betegséget okozhatja a stressz, az alváshiány, az elhízás, de más, háttérben megbújó betegség is. Az sem ritka, hogy teljesen

Miért folyik a nyálad alvás közben, és hogyan szüntesd ezt meg

Miért folyik a nyálad alvás közben, és hogyan szüntesd ezt meg

A nyálzás akkor következik be, amikor túl sok nyál gyűlik össze a szájban. Ez mindannyiunkkal előfordul, de azt tudtad, hogy ha túlzott mértékben vagy rendszeresen jelentkezik, akkor betegség jele is lehet? Most megismerheted a nyálzás mögött álló okokat, és megtudhatod, hogyan vess véget neki. Mi

Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amiről érdemes tudnod

Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amiről érdemes tudnod

Az emberi vért az 1900-as évek elején osztotta 4 csoportra Karl Landsteiner, az osztrák orvos. Mindenki tudja, hogy fontos ismerni a saját vércsoportunkat vészhelyzet esetére, mikor vérátömlesztésre lehet szükségünk. Az is kiderült, hogy a vércsoportunk befolyásolja az egészségünket, egyesek szerint

13 szokás, amit ártalmatlannak hiszünk, pedig egyáltalán nem az

13 szokás, amit ártalmatlannak hiszünk, pedig egyáltalán nem az

Mindenki tudja, hogy későn lefeküdni és túl sokat enni egészségtelen. De néha még a leginkább ártalmatlannak tűnő szokások is kárt tehetnek egészségünkben. Tudtad, hogy akár kórházban is kiköthetsz, ha visszatartod a tüsszentést? Vagy hogy a rágózás csökkenti a koncentrációt? Megtudhatod, melyek az

Vészesen ketyeg az időd, ha csomót találsz a nyakadon vagy a füled mögött, állítják a szakemberek

Vészesen ketyeg az időd, ha csomót találsz a nyakadon vagy a füled mögött, állítják a szakemberek

A csomók a nyakon vagy a fül mögött eléggé gyakoriak. Hogy hogyan reagálunk rájuk, az igen változó. Van, aki nem vesz róluk tudomást, mások viszont azonnal aggódni kezdenek. Egyes esetekben ezeket a csomókat akné vagy lipóma okozza, melyek valójában veszélytelenek. De előfordulhat, hogy a nyakon és

Az elzáródott artériák 7 veszélyes jele, amit gyakran figyelmen kívül hagyunk

Az elzáródott artériák 7 veszélyes jele, amit gyakran figyelmen kívül hagyunk

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az artériák elzáródása csak az időseket fenyegetheti. De gyakran már a 20-as éveinkben is vannak lerakódások az erekben. Emiatt sokan már csak akkor észlelik a bajt, mikor túl késő. Nagyon fontos, hogy ismerd az artériák elzáródásának korai jeleit, hogy időben fel

http://ujhazak.com