10 dolog, amit a szülőknek nem kellene gyermekeikért megtenniük: jobb ha tudsz róla

 

Néha a szülők túl sokat segítenek a gyerekeiknek. De a szülők nem élhetik az életet a gyerekek helyett. A feladatuk az, hogy segítsenek nekik felnőni, tapasztalatokat szerezni, de fontos, hogy ne essenek túlzásba. Most összegyűjtöttünk olyan dolgokat, amiket a szülőknek soha nem szabadna megtenniük a gyerekeiknek. Fogadd meg a tippeket, és a gyermeked hálás lesz érte!

1. Helyettük beszélni

Az egész azzal a pillanattal kezdődik, mikor a kisgyereket megkérdezik, hogy mi a neve. Ekkor mi, szülők válaszolunk helyette, és ez egészen addig természetes is, míg a gyermek meg nem tanul beszélni. De sokszor még a tinédzser gyerekünk helyett is mi válaszolunk.

 

Hogy ennek mi lesz a vége? Elvesszük az esélyt a gyerektől a válaszolásra. Segíthetünk neki, hogy mit mondjon, ha kéri, de helyette ne beszéljünk.

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy a gyermeked helyett szeretnél válaszolni, állítsd le magad! Hagyd, hogy önállóan feleljen!

2. A barátjának lenni

Sok szülő próbál a gyermeke barátja lenni, mert nem akarja, hogy a gyereknek bármilyen titka legyen előtte. Ez érhető, de nézzük meg a helyzetet egy kicsit alaposabban. Mit jelent a barát? A barát egy olyan ember, akit veled egyenlőként kezelsz, egy barátnak valóban bármit elmondhatsz.

A szülőkre nézve azonban más szabály érvényes. Ők törődnek velünk és szeretnek minket. Nincs szükség arra, hogy ők legyenek a legközelebbi barátaink.

Hagyd, hogy a gyerek a saját kortársai között találjon magának barátokat. Anya és Apa pedig ott lesznek, ha szeretetre és támogatásra van szüksége.

Mondj nemet a gyerekkel való szoros baráti kapcsolatra. Tanuljátok meg támogatni és tisztelni egymást!

3. Akarás vs. szükséglet

Nagyon jól tudjuk, hogy a brokkoli egészségesebb, mint a cukorka, és hogy egy új tornacipő sokkal hasznosabb, mint egy új baba. Ezért mi diktáljuk a gyerekeinknek, hogy mit akarjanak. Mint a viccben: “Anya, éhes vagyok? Nem, meg vagy fázva, ezért melegre vágysz.”

Ha ezt sokáig folytatjuk, elnyomjuk a gyerekben a saját vágyait és céljait, de a helyzet akár odáig is fajulhat, hogy a gyerekből később védtelen áldozat vagy mindenki ellen lázadó felnőtt válik.

Próbálj meg a gyerek vágyaira és szükségleteire figyelni. Ha jó szokásokat szeretnél neki megtanítani, ne légy erőszakos, csináld finoman!

4. Túl sok segítség

Egy 2-3 éves gyerek már képes önállóan magára venni ruhadarabokat, elmosni a poharát vagy betenni a piszkos ruhákat a szennyesbe.

Nem csak képes, de ebben az életkorban kifejezetten egyedül akarja ezeket a dolgokat megcsinálni.

De mit teszünk mi, szülők? Legszívesebben addig öltöztetnénk, míg meg nem házasodik. Ezt a viselkedésünket pedig a “Nem tudja megcsinálni!” érveléssel igazoljuk magunk és környezetünk számára. Túlzottan támogatjuk őket, nem hagyjuk, hogy maguk csináljanak dolgokat, nem engedjük próbálkozni őket. Később pedig meglepődünk, ha tinédzser korukban rendetlenek vagy nem akarnak segíteni.

Hagyd, hogy a gyerek a lehető legtöbb dolgot maga csinálja!

5. Ízlést választani helyettük

Gyakran igyekszünk a zenei ízlésünket, a nekünk tetsző könyveket és az öltözködési stílusunkat megszerettetni a gyermekeinkkel. Ebben jó szándék vezérel minket, de gyengítjük vele a gyermek egyéniségét. Sok esetben ez tiltakozáshoz vezet, ha a gyerek személyisége teljesen ellenkező a miénkkel.

Nézd a kedvenc filmjeidet, hallgasd a kedvenc zenéidet, és beszélj gyermekeddel az ő kedvenceiről.

6. Számolni a pénzét

Minden gyermek életében elérkezik a pillanat, mikor saját zsebpénze lesz. Ne számoltasd el, és ne próbáld kitalálni, mennyi pénze lehet. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy belenézel a pénztárcájába. Ezzel rögtön megölöd a bizalmat kettőtök között.

Tényleg annyira fontos, hogy mennyi pénzt költött, és mennyije van? Hagyd, hogy spóroljon olyasmire, amit szeretne!

Tanítsd meg neki, hogyan lehet sikeres a pénzügyeiben, és hagyd, hogy azt csináljon a pénzével, mit akar.

7. Megválasztani helyette a hobbiját és az érdeklődését

Anya azt akarja, hogy a lánya játsszon hegedűn, és képes átcipelni az egész városon heti háromszor, csakhogy eljussanak a zeneórára. Apa azt akarja, hogy a fia mindennap focizzon. A szülők gyakran igyekeznek különböző hobbikat ráerőltetni a gyerekekre.

Ehelyett inkább légy türelmes, és figyelj a gyerekeidre! Figyeld az érdeklődési körüket és a képességeiket. Kérdezd meg, mit szeretnének, és hagyd, hogy ezen a területen fejlesszék magukat.

8. A sikerüket a sajátodként értékelni

Szétnézel a közösségi oldalakon, és egy csomó ilyen mondatot fogsz találni: “Ettünk!”, “Elkezdtünk járni!” és így tovább. Azok az anyák, akik ilyeneket írnak ki, természetesen támogatják a gyerekeiket, de valójában az elért teljesítmény nem az övék, hanem a gyerekeiké. Ezért itt a többes számnak nincs helye.

Amikor a gyerekek felnőnek, a helyzet még komolyabbra fordul. A szülők elkezdik mesélni, a gyerekük hogyan fejezte be a főiskolát, és hogyan talált munkát. Teszik mindezt úgy, mintha ez kizárólag az ő érdemük volna. Nem nehéz rájönni, hogy a gyerekek ezt gyűlölik.

Örülj a gyermeked sikereinek, de ne téveszd össze a sajátjaiddal!

9. Megválasztani helyettük a saját ajándékaikat

Mikor egy gyerek már tud beszélni, megvan az a joga is, hogy magának válasszon ajándékot. Nem kötelező új pólót vagy egy fejlesztő játékot választania.

Természetesen, nem minden esetben hagyhatjuk őket szabadon választani, de a legfontosabb dolgot, a választás lehetőségét meg kell hagynunk nekik. Válasszanak, hozzanak döntést, és nézzenek szembe a döntéseik következményeivel. Ezek a tapasztalatok felnőtt korukban is nagyon jól fognak jönni.

Hagyd, hogy gyermeked olyan ajándékot kérjen, amilyet szeretne.

10. Vájkálni a magánéletükben

Ez különösen kényes pontja a tinédzserek és a szüleik kapcsolatának. A gyerekeknek megvannak a maguk barátai, és meglesz az első randevújuk is. Ez normális és teljesen természetes. A vallatásszerű “Ki ez a fiú?” kérdés csak felmérgesíti a gyereket. Azonban sok gyerek még ilyen személyes dolgokat is szívesen megoszt a szüleivel, ha biztonságban érzi magát.

Ahelyett, hogy vájkálnál a magánéletében, hagyj neki saját teret. Ne tégy fel túl sok kérdést, ha látod, hogy nem szeretne részletesen beszélni a dologról. Természetesen soha ne olvass bele a naplójába és az üzeneteibe!


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com