10 veszélyes dolog, amit valószínűleg te is csinálsz az autóban, gondold át újra

 

Napi rendszerességgel követünk el figyelmetlenségeket vezetés közben vagy akár utasként az autóban. A leggyakoribb hiba, hogy szeleburdi módon vezetünk, közben használjuk a telefonunkat, netán alkohol fogyasztása után ülünk a volán mögé. Évente 1,3 millió ember hal meg autóbalesetben. Ez óriási szám és intő jel.
Most olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amikre jobb figyelni autózás közben, hogy csökkenthesd a balesetveszélyt.

10. A rádióval együtt énekelsz

Gyakran kapod magad azon, hogy énekelsz, miközben a rádió a kedvenc számodat játssza? Bár nem hangzik veszélyesnek, mégsem jó dolog. Ha a zenére figyelsz, könnyen magával ragadhat, aminek következtében érzelmesebbé, izgatottabbá, dekoncentráltabbá válsz.

 

Éppen ezért nem tanácsos az autóban énekelni, főleg, ha közben időnként be is csukod a szemed. Ha csak a másodperc töredékéig vagy figyelmetlen, már az is elég, hogy baj legyen.

9.
Fülhallgatót használsz

Ha így teszel, nem fogod meghallani a forgalom zaját, ezzel pedig veszélybe sodrod magad és a veled egy autóban utazókat. Ha zenét hallgatsz a fülhallgatón keresztül, könnyen el is álmosodhatsz.

8. Magassarkút viselsz

Még akkor is, ha egy puccos eseményre indulsz, érdemes bekészíteni egy lapos talpú, kényelmes cipőt a kocsiba, amit vezetés közben felvehetsz. A magas sarkak beszorulhatnak a padló és a pedálok közé, ez pedig könnyen balesethez vezethet. Nem beszélve arról, hogy magassarkúban vezetni nem a legkényelmesebb.

7. A műszerfalra teszed a lábad

Ha utasként vagy az autóban, és gyakran teszed a lábad a műszerfalra, a következőkről mindenképpen tudnod kell.

Az internetre is felkerült és vírusszerűen terjedt egy ilyen baleset, amiből láthatod, mit kockáztatsz ezzel a szokásoddal.

Baleset során az az utas sérül meg a legsúlyosabban, aki ilyen pozícióban ül az autóban. Ennek oka, hogy mikor a légzsákok nagy erővel kinyílnak, a lábaidat visszafordítják az arcod felé, ez pedig szörnyű sérüléseket tud okozni. Ebben a testhelyzetben nehezebben tudod kontrollálni is a testedet, így még arra is csökken az esélyed, hogy megvédd magad.

6. Alszol a sofőr mellett

Azt tervezed, hogy szundikálsz egyet a sofőr mellett? Rossz ötlet! Talán te is hallottál arról a tudományos tényről, hogy ha ásító embert látsz, te is ásítani fogsz. Jürgen Zulley alváskutató és egyetemi professzor szerint a szundikáló utasok, főleg, ha a sofőr mellett ülnek, magát a sofőrt is elálmosítják.

Az utasnak tehát ébren kell maradnia, és feladata az is, hogy a sofőrt figyelje, nehogy elaludjon.

5. Telefonálsz vagy üzenetet írsz

Ne telefonálj, és ne üzengess vezetés közben! Ezt az általános szabályt mindannyiunknak követnünk kell. A telefon használata elvonja a sofőr figyelmét, és nagyon könnyen balesethez vezet. A sofőrnek a vezetésre kell koncentrálnia, és nem a telefonját kell nézegetnie.

Ma már vannak olyan eszközök a telefonáláshoz, amiket kézbe sem kell venned, de semmi garancia arra, hogy ezek nem terelik el a figyelmedet. Tanulmányok szerint a telefon használata miatt a sofőr kevésbé látja be az utat és lassul a reakcióideje is.

4. Az autó nem öltöző

Egyesek, mikor rohanásban vannak, gond nélkül átöltöznek vezetés közben. Ez viszont igen veszélyes. Képzeld el, hogy a fejeden húzkodod át a trikót, vagy lehajolsz, hogy felhúzd a zoknid, aztán gondolj bele abba, mi történhet egyetlen pillanat alatt.

Sokan tartanak a kocsiban ruhákat is, hogy ha fáznak, fel tudják venni őket. Inkább húzd fel az ablakot vagy variálj a klímával, mintsem menet közben öltözködj.

3. Állatok a kocsiban

Az állatod a családtagod is, de ennek kifejezésére nem a legjobb hely az autó. Soha ne engedd, hogy a kutyád az öledbe üljön, miközben vezetsz. Ha a jobb első ülésen utazik, légy biztos benne, hogy megtanulta, hogy nem ugrál menet közben.

Nagy az esélye, hogy ha a kocsiban állatot viszel, az valamennyi időre elvonja a figyelmedet a vezetéstől. Az állatok kiszámíthatatlanok, ezért nem ajánlott őket magaddal vinni az autóban.

2. A térdeddel vagy a könyököddel kormányzol

Ha mindkét kezed tele van vezetés közben, a térdedet vagy a könyöködet használod helyettük. Mondani sem kell, hogy ez mennyire veszélyes. Kormányzáshoz semmi mást nem használhatsz a két kezeden kívül, a kezeidet folyamatosan a kormányon kell tartanod.

1. Olvasol

Még az sms-ezés is jobb annál, mintha könyvet olvasnál a kocsiban. Míg az előbbi csak néhány másodpercre foglal le, addig a könyvet nem bírod letenni, mély gondolatokat és érzelmeket ébreszt benned, muszáj rá koncentrálnod. Semmi sem rosszabb annál, mint mikor alig várod, hogy autóba ülj, hogy folytathasd a kedvenc regényedet.

Az utazási betegség is nagyban összefügg a mozgás közben való olvasással, ezért sem érdemes autózás közben könyvet venni a kezedbe. Ha még mindig nem tudtunk volna meggyőzni, azt is vedd figyelembe, hogy az olvasástól gyorsan el is álmosodsz.


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com