11 aprócska tanács, ami megmentheti az életed egy kritikus helyzetben

 

Tudod, mit kell tenned, ha elsodorni készül egy áramlat? És ha valaki melletted fuldokolni kezd? Nem tudhatjuk, hogy ezek az ismeretek mikor lesznek hasznunkra, de az egészen biztos, hogy mindenkinek meg kellene tanulnia őket.
Ezért összeállítottunk egy listát olyan hasznos tanácsokból, melyek életet menthetnek. A cikk végén olvashatsz egy egészen új dolgot arról, mit tegyél, hogy túlélj egy földrengést.

11. Rip áramlat

A partot elérő hullámok által szállított víztömeg általában a fenék közelében áramlik visszafelé, azonban egyes tengerpartokon kialakulhat a „felhasadt hullám”-nak fordítható jelenség (angolul: rip current). A „felhasadt hullám” vize a felszínen áramlik visszafelé, nagyon erős a mozgása, még a legtapasztaltabb úszót is messzire besodorhatja a vízbe. Ezért fontos ismerni azt a technikát, melynek segítségével kitérhetsz az áramlat útjából.

 
 • A legfőbb cél ebben a helyzetben, hogy nyugodt vízre ússz. Mivel a rip áramlat általában keskeny sávban érkezik és nem szélesebb 10 m-nél, ezek a nyugodt vizek az oldalain túl találhatók. Ezért kell a parttal párhuzamosan úsznod.
 • Ne próbálj meg az áramlattal szemben úszni, túl erős. Ússz a sodrásal.
 • Tartsd észben, hogy az áramlat el fog sodorni a parttól, ezért ne pánikolj, csak ússz párhuzamosan a parttal, amíg azt nem érzed, hogy kikerültél a veszélyes területről.
 • Ha biztonságos vizekre értél, ússz átlósan a part felé, mert a sodró áramlat könnyen visszafordíthat.

10. Fuldoklás

Ütögetni szoktuk annak a hátát, aki fuldoklik. De van még egy módszer, ami biztonságosabb, és hatékonyabb is.

Ez a Heimlich-fogás.

 • Állj a fuldokló mögé.
 • Kulcsold köré a karjaidat. A hüvelykujjaid a mellkasa alatt legyenek, de a köldökénél magasabban. Az egyik hüvelykujjadat hajlítsd be.
 • Határozottan és gyorsan nyomd a hasát felfelé irányuló mozdulattal.
 • Addig ismételd ezt, míg az idegen tárgy el nem mozdul.

9. Áramütés

Ha egy közeledben lévőt megráz az áram, ne próbáld őt elhúzni az áramforrástól a csupasz kezeddel. Ezzel a saját életedet is veszélyeztetnéd.

 • Húzd ki az elektromos eszközt.
 • Használj valamit, ami nem vezeti az elektromosságot, és ezzel húzd el őt az áramforrástól. Alkalmas egy fa vagy műanyag pálca, pl. egy hajkefe nyele, de viselhetsz gumikesztyűt is.
 • Ha elmúlt a veszély, ne érintsd meg az áramütést szenvedett embert, hanem hívd azonnal a mentőket.
 • Ha az áramütés veszélye folyamatosan fennáll, húzd el az embert legalább 10 m-re az áramforrástól.

8.
Égés

Sokan azt vallják, hogy égés után az első teendő krémet vagy vajat kenni a megégett bőrre. Az orvosok azonban ettől óva intenek, mivel ezzel a seb elfertőződhet.

 • Az égés után azonnal hűtsd le a bőrt. Ezt megteheted hideg vízzel vagy egy hideg tárggyal.
 • Ha hólyagok jelennének meg, ne próbáld meg kiszúrni őket.
 • Ha a hólyag megsérült és kinyílt, ne mosd le, hogy ne fertőződjön el. Steril kötést tegyél rá, és fordulj vele orvoshoz.
 • Hasznos speciális szappant otthon tartani égés esetére. Ilyen szappant bármelyik drogériában találsz. Nem csak csökkentheted vele a fájdalmat, de elősegítheted a bőr megújulását is.

7. Vágás és artériás vérzés

Ha az artéria sérült meg, a vér skarlát vörös színű és pulzálva folyik kifelé.

 • Komoly artériás vérzésnél nyomd le az eret a sérülés felett amilyen hamar csak tudod, és alkalmazz érszorító kötést.
 • Írd fel, hogy mikor tetted fel a kötést. Szobahőmérsékleten nem maradhat fenn 1 óránál tovább. Minden fél órában lazíts rajta egy kicsit, majd újra húzd meg.
 • Hívd a mentőket.
 • Tégy fel egy steril kötést vagy egy tiszta ruhát a sebre.

6. Vágás és vénás vérzés

Vénás vérzés esetében a vér sötét színű. Sűrű és pulzálás nélkül folyik.

 • Ha a sérülés nem komoly, elég nyomókötést alkalmazni.
 • Ha a vérzés komoly, tedd fel a kötést, majd hívd a mentőket.

5. Zúzódások

Zúzódásoknál elég, ha lehűtöd a sérült területet. Pl. tégy rá egy fagyasztóból kivett tasakot, és hagyd rajta 15-20 percen keresztül. Ha a bőr megduzzad, tégy rá rugalmas kötést, és menj be az ügyeletre.

4. Agyrázkódás

Ha te, vagy melletted valaki agyrázkódást szenvedett, a következőket tedd:

 • Hívd a mentőket.
 • Míg a mentők kiérkeznek, a beteget helyezd félig ülő testhelyzetbe, nadrágját gombold ki, övét lazítsd meg.
 • Ha szomjas, adj neki egy kis vizet vagy teát.
 • A fejfájást ne próbáld meg aszpirinnel csillapítani.

Ne próbáld meg az agyrázkódást szenvedett személyt folyamatosan kényelmesebb pozícióba helyezni. Az a fontos, hogy mozdulatlan maradjon és lazítson, amennyire csak lehetséges.

3. Orrvérzés

Ha vérzik az orrod, ne hajtsd hátra a fejed! Hogy megállítsd a vérzést, a vérző orrlyukat szorítsd össze 10-15 percre.

Nagyon sokan vattával próbálják elállítani az orrvérzést. Ez a módszer is jó, de ne hajtsd hátra a fejedet. Ha a vérzés több mint fél órája tart, kérj orvosi segítséget.

2. Közvetett szívmasszázs

Közvetett szívmasszázs akkor kell alkalmazni, ha a pulzus nem tapintható. Hívd a mentőket, de amíg kiérkeznek, a masszázst addig se hagyd abba. Ha a pulzus nem is tér vissza, a szívmasszázzsal mesterségesen segíthetjük a test oxigénnel való ellátását.

 • Helyezd a tenyereidet keresztben a mellkas alsó harmadára.
 • Kezdd meg a nyomást szabályos ritmusban, másodpercenként egyszer.
 • Ne hajlítsd be a könyököd, mert a teljes testsúlyodra szükség van a masszázshoz.

A közvetett szívmasszázs mellé mesterséges lélegeztetést is kell alkalmazni. A beteg orrát fogd be, és a szájába fújj levegőt.

 • Ha az újraélesztést 2 ember végzi, akkor a nyomás és a befújás aránya 5:1.
 • Ha az újraélesztést csak 1 ember végzi, ez az arány 15:2 (végezz befújást kétszer egymás után).

1. Kullancs csípés

Ha felfedezel magadon egy kullancsot, ne önts rá olajat! Ha ezt teszed, a kullancs fuldokolni kezd, így nem leszel képes megvizsgálni, hogy fertőzött-e vagy sem.
Speciális csipesszel távolítsd el a kullancsot.

 • Ha ilyened nincs, más módszerrel ne próbáld meg kihúzni, inkább menj vele orvoshoz.
 • Ha láz vagy bőrkiütés jelentkezik a csípés után, akkor keresd fel az orvost.
 • Miután kivetted a kullancsot, vidd el laboratóriumba, hogy vizsgálják meg. Itt nem csak a kullancsot fogják megnézni, de a véredet is ellenőrzik, hogy megfertőződtél-e.

BÓNUSZ: Így élj túl egy földrengést:

“Az élet háromszöge” elméletet Doug Copp dolgozta ki. A lényege, hogy hova bújjunk el földrengés alatt. Copp szerint a bútorok mellett általában van hely, és ha valaki ide ül vagy ide gömbölyödik össze, védve lesz a leomló falaktól. “Az élet háromszöge” elnevezés arra utal, hogy ilyenkor egy háromszög alakú terület jön létre, amiben meghúzhatjuk magunkat.

Ezt az elméletet az amerikai Vöröskereszt bírálta, sőt el is utasította, de mások is érveltek azzal, hogy nagyon nehéz előre kitalálni, hol alakulhat ki ilyen háromszög. Továbbá a statisztikák szerint a földrengések során a legtöbb haláleset és sérülés okozói éppen a mozgó tárgyak, sokkal inkább, mint a leomló falak, ezért kifejezetten veszélyes nagy tárgyak közelében tartózkodni.


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com