15 dolog, amit a japánoktól tanulhatunk a kiegyensúlyozott életről

 

2018 júliusában szinte az összes címlapon a japán szurkolók szerepeltek, mikor a foci vb-n meccs után még ott maradtak kitakarítani a stadiont. A Belgium ellen elvesztett mérkőzés miatti csalódottságukat úgy próbálták feldolgozni, hogy összegyűjtötték a szemetet a Rostov arénában. Nem ez volt az első alkalom, hogy a japán szurkolók a meccs utánra takarítást szerveztek. Folyamatosan megmutatják a világnak, hogy mennyire fontos, hogy magunk körül tisztaságot, rendet tartsunk. A csodálatos japán kultúrából azonban nem csupán ezt az egy dolgot érdemes átvenni. Nézzük, milyen leckéket adhatnak nekünk a japánok, melyektől jobb lehet az életünk!

1. Kövessük a szabályokat!

A japánok mindenben a rendezettségre törekszenek. Japánban nem fogsz olyan embereket látni az üzletekben, a buszmegállókban vagy a nyilvános helyeken, akik a sorban tolakodnak és löködik egymást. Még ha több száz ember is várakozik a vasútállomáson, akkor sem alakul ki káosz. Az emberek rendezett sorokban várják a vonatot, tiszteletben tartva egymás személyes terét.

 

2. Tartsuk tisztán a bolygót!

Japánban működik a világ egyik legjobban kidolgozott hulladékkezelési rendszer. Az otthonokban különválogatva gyűjtik a szemetet, de ez nem olyan egyszerű, mint hisszük. Nihama városának lakói például egy 42 oldalas hulladékkezelési útmutatót kaptak, hogy tudják, milyen típusú hulladékot hogyan kell kezelniük. A japán szurkolók pedig kitakarítják a stadionokat a meccsek után.

Japánban az is gyakori, hogy iskolai osztályok, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek összefognak, és szemétgyűjtést szerveznek.

3.
A rendet és harmóniát keressük mindenben!

Japánban a Wa, azaz a harmónia elve érvényesül mindenben, az emberek közötti kommunikációtól kezdve a dolgok elrendezéséig. Az ikebana művészete és a hagyományos japán költészet is a harmónián, a megfelelő elrendezésen alapul. A japánok hiszik, hogy a tárgyak elrendezésében a harmónia harmóniát teremt az ember lelkében és elméjében is.

4. Vállaljunk felelősséget!

A japánok valószínűleg az egész világon a legjobb példái a felelősséggel történő munkavégzésnek. Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében a japán vasúttársaság bevezette az ún. “mutató és hívó” rendszert, a Shisa Kankot, melynek lényege, hogy minden elvégzett mozdulatot hangosan ki is mondanak, így jóval kevesebb a hibalehetőség.

A Shisa Kankoval ki lehet küszöbölni, hogy mindent automatikusan csináljunk.

Ezt a tudatosságot fokozó módszert érdemes a hétköznapokban is hasznosítani. Ha az ajtóban eszedbe jut, hogy lehet, hogy nem húztad ki a vasalót, mikor visszamész, mutass rá a vasalóra, és mondd ki hangosan: “Kihúztam a vasalót.”

5. Szórakozzunk úgy, mintha semmi nem számítana!

Japánban a szórakozás éppen olyan fontos, mint a kemény munka. Ki tudna unatkozni abban az országban, ahonnan a karaoke és a Cosplay származik? A karaoke az egyik legjobb módszer a stressz csökkentésére egy hosszú munkanap után.

6. Legyünk udvariasak!

A japán kultúrának alapja az udvariasság, aminek ezernyi módja van, kezdve az asztali illemszabályoktól egészen addig, hogy milyen szavakkal szólunk másokhoz. Az udvariasság koncepciója, a teinei nagyon népszerű Japánban, és gyakran kapcsolódik össze a tisztelettel, ami magában foglalja, hogy másokat magunk elé helyezünk, pl. ha idősek, vendégek, tanárok, főnök vagy ügyfelek körében vagyunk.

7. A kis örömöket is ünnepeljük!

Japánban szinte mindent rituálisan csinálnak. Szeretnél egy csésze zöld teát? A hagyományos édesség, a wagasi társaságában fogod megkapni. Különböző változatokban készítik őket, de mindegyik olyan aprólékosan és gondosan készül, hogy valódi műalkotásszámba mennek.

Alapanyaguk az édes azuki-bab paszta, gyakran tölteléknek is ezt használják.

8. Szenteljünk legalább naponta 1 percet egy olyan dologra, amiben szeretnénk jobbakká válni!

A Kaizen elve azt mondja, hogy egy feladat legyen bármilyen nehéz és bármilyen bonyolult, kis lépésekben bármi megvalósítható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha naponta legalább 1 percet töltesz azzal, amiben jobb szeretnél lenni, sikerrel fogsz járni. Ha szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, mindennap tanulj legalább 1 percet, és látni fogod, hogy készségeid idővel javulnak. A módszer lényege, hogy napi pár perc idővel több órányi gyakorlássá áll össze.

9. Hozzuk ki a legtöbbet abból, amink van!

Japán megtaníthatná az egész világnak, hogyan kell kihozni a legtöbbet még a legkevesebből is. Ez különösen igaz a kis helyek kihasználására. Nincs hely házépítésre a városban? Semmi probléma! Japánban kis házakat húznak fel a már meglévő épületek közé. Ezek bármennyire is kicsik, minden megvan bennük, ami a komfortos élethez kell.

10. Lássuk meg a szépet mindenben!

A japán Wabi-Sabi filozófia megtanítja, hogyan fedezhetjük fel a szépséget még a tökéletlen dolgokban is. Ragyogó példája ennek a Kintsugi művészete, melynek keretében összetört kerámiákat állítanak helyre különleges módon. A ragasztót arannyal, ezüsttel, platinával keverik össze, ezzel pedig kihangsúlyozzák az összeragasztás vonalát ahelyett, hogy megpróbálnák láthatatlanná tenni. Nagyon jó lecke ez a modern világunknak, amiben minden téren a tökéletességet hajszoljuk.

11. Törődjünk azokkal, akiknek szükségük van erre!

Japán volt a világ első országa, ahol macska-kávézókat nyitottak. A hely szűke, a szigorú szabályok és a feszített élettempó sem bírhatta rá a japánokat arra, hogy otthon hagyják a háziállataikat. A macska-kávézók nagyon jó lehetőséget adnak arra is, hogy a kóbor cicákat ellássák.

Bár a macskák beengedése egy kávézóba még mindig vitatott téma, viszont egy olyan gyakorlat, mellyel állatokat lehet megmenteni, ezért egyértelműen inkább jónak, mint rossznak nevezhető. Ilyen típusú kávézók ma már a világ számos városában megtalálhatók.

12. Használjuk a technológiát, hogy könnyebbé és kényelmesebbé tegyük az életet!

A robotika országa egy sor olyan készülékkel kápráztat el minket, melyektől az élet kényelmesebb és egyszerűbb lehet. A legszokatlanabb szerkentyűk és kiegészítők között megtaláljuk a tölcsérrel ellátott szemüveget, amivel könnyebben adhatjuk be a szemcseppet, a rúzs matricát, amivel pontosan vihetjük fel a rúzst az ajkainkra, a teljes testet védő esernyőt vagy a nyakkendőbe épített tárolót. A képen Pepper látható, az ember alakú robot, aki alkalmazottként dolgozik több japán üzletben.

13. Táplálkozzunk egészségesen!

Statisztikák szerint Japánban a leghosszabb a várható élettartam. Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend segít a japánoknak ilyen sokáig élni. Étrendjük alapját a friss halak és a tengergyümölcsei, zöldségek, algák és a rizs képezik.

14. Tiszteljük az időseket!

Japánban külön napja van az idősek tiszteletének, amit szeptemberben ünnepelnek. Ettől függetlenül azonban az idősek iránt tisztelet ott szerves része a mindennapoknak is. A gondoskodás a családokon belül is érvényesül, ahol a legidősebb gyermek feladata gondoskodni a szülőkről.

15. Lazítsunk, mielőtt stresszelni kezdünk!

A Hanami szó szerint azt jelenti, virágnézés. Ez a japán cseresznyefa virágzás nézésének hagyományos rítusa. A Hanami egy ragyogó fesztivál, ami egész Japánból sok látogatót vonz, ők városról városra utaznak, hogy kövessék a cseresznyefa virágzását. A Hanami mögött bizonyos filozófia is van. A cseresznyevirágok csak nagyon rövid ideig élnek, az életre és a halálra emlékeztetnek, ezen keresztül pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy tanuljuk meg értékelni a jelen pillanatot.


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com