20 illemszabály, amit minden tömegközlekedőnek ismerni kellene, hogy elkerüljük a problémákat, veszekedéseket: te hányat ismersz?

 

Minden gyereket megtanítanak az alapvető illemszabályokra: engedje előre az időseket, ne zajongjon, viselkedjen tisztelettudóan. Ami a tömegközlekedést illeti, idővel sokan teljesen megfeledkeznek ezekről a szabályokról, melyeknek elmulasztásáért senki nem szab ki bírságot, de bőven elég büntetés az utastársak megvető pillantása. Hogy te ne kerülj ilyen helyzetbe, ismerd meg most a legalapvetőbb tömegközlekedési illemszabályokat.

1. Ne tartsd fel a sort!

Ez a szabály elsősorban olyan utazásoknál érvényes, ahol szükség van igazolványra vagy különböző papírokra, mint pl. a repülésnél. Készítsd ki előre a szükséges dokumentumokat, hogy amikor sorra kerülsz, rögtön be tudd mutatni őket, és ne tartsd fel a sort azzal, hogy csak akkor állsz neki keresgélni. A repülőtéren már előre vedd le az övedet, az órádat és a cipődet. A holmijaidat már otthon külön csomagold el a bőröndbe és a kézipoggyászba, hogy ne a reptéren kelljen őket különválogatnod. A beszállás így gyorsabb és gördülékenyebb lesz.

 

2. Készítsd elő azokat a dolgokat, amikre szükséged lesz az utazáshoz!

Rágcsálnivaló, iratok, pénz, könyv vagy zenehallgatáshoz szükséges kellékek. Ezután már ne zavard az utastársaidat azzal, hogy fel kelljen állniuk a már mozgó járműben. Ha éjszaka utazol a vonaton, idejében vedd le a bőröndjeidet az alsó fekhelyről.

3. Ne feledkezz meg arról, hogy a többi utasnak is van holmija!

Az utasokat hosszú utakon szállító repülőgépek és autóbuszok gyártói egyre csökkentik a poggyásznak szánt tér méretét. Az emberek azonban mind több csomaggal utaznak.

Ha neked is sok a poggyászod, próbáld meg a polcon élükre állítva elhelyezni őket, hogy kevesebb helyet foglalj. Úgy pakolj, hogy a többi utas holmijának is hagyj helyet. Ha máshogy nem férsz el, tedd a csomagodat az ülés alá.

4. Segíts másoknak!

Azzal, hogy segítesz az utastársaidnak a csomagok elpakolásában, nem csak tiszteletet mutatsz feléjük, de jelentősen felgyorsíthatod a többi utas feljutását a gépre. Arról nem is beszélve, hogy minden tisztelettudó embernek segítenie kell az időseknek, a várandósoknak vagy a fogyatékkal élőknek.

5. Le a táskákkal!

Amikor felszállsz a tömegközlekedési eszközre, vedd le a hátizsákodat vagy a nagy méretű oldaltáskádat. Ezeket mindig helyezd magad elé. Így egyrészt szemmel tarthatod az értékeidet, másrészt ne fogsz velük lökdösődni.

6. Ne a tömegközlekedési eszközön szépítkezz!

Ez nem az a hely, ahol illendő volna megfésülködni vagy befejezni a félbehagyott sminkedet.

Sok nő azonban sajnos túl komolyan veszi, hogy időt spórolhat, ha utazás közben végzi el az utolsó simításokat. Ha a parfümöd túl intenzív illatú, inkább a buszról való leszállás után fújd magadra.

7. Segíts, de ne erőszakosan!

Ha segíteni akarsz egy idegennek – pl. egy mozgásában korlátozott embernek -, előtte mindenképp kérdezz rá, hogy szüksége van-e a segítségedre. Lehetséges, hogy az utastársad sokkal kényelmesebben és biztonságosabban oldja meg a felszállást egyedül.

8. Utazz gyermekeddel az életkorának megfelelően!

Természetesen, mindig át kell adnod a helyedet egy karonülő babával felszálló nőnek, de egy 5 éves gyerek például már tökéletesen bírja állva is a 15-20 perces utazást. Egy anyja ölében ülő 12 éves pedig már elég furcsán mutat…

9. Gyermekednek az utazás előtt tanítsd meg az illemszabályokat!

Ha így teszel, nem kell majd minden percben rákiabálnod a metróban, vagy elszenvedned a többi utas kellemetlen megjegyzését. Tanítsd meg neki, hogy próbáljon meg az utazás közben csendben maradni. Ha a gyermeked már elég idős, könnyedén megérti, hogyan kell viselkedni nyilvános helyeken.

10. Ha kell, add át a helyedet!

Természetesen nem arról van szó, hogy a vonaton át kell adnod a kényelmes helyedet, amit előre lefoglaltál, egy olyan embernek, aki utolsó pillanatban váltott jegyet. De ha egyedül repülsz, és melletted utazik egy család, akik szerencsétlenül nem egymás mellé kaptak jegyet, ajánld fel, hogy cseréljetek helyet.

11. Ne vigyél magaddal erős szagú ételeket!

Sült csirkét és főtt tojást majszolni a vonaton már régóta nem dívik. De jobb, ha kerülöd a különböző füstölt élelmiszereket, a halas szendvicseket és a savanyú káposztát is. Figyelj rá, hogy a gyorsételeknek is jellegzetesen erős lehet az illatuk. Inkább egyél gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, dióféléket, joghurtot, kekszet.

12. Ne zajongj!

Irritáló lehet, ha 2 percenként hangosan csörög a mobilod, ha tableten hangosan filmet nézel, vagy a telefonodból üvölt a zene. A telefonon vagy személyesen folytatott párbeszéd hangerejét is mérsékeld. Használj fülhallgatót.

13. Alvás

Hogy tudsz-e aludni egy tömegközlekedési eszközön, az annak a típusától függ. Egy metrókocsiban például ez elég nehezen kivitelezhető, hiszen helyet kell biztosítanod a fel- és leszállóknak. Vonatokon, buszokon és repülőgépeken azonban erre általában van lehetőség. Az üléseket akár le is hajthatod, de lehet, hogy ezzel a mögötted ülőtől veszed el a helyet. Inkább vigyél magaddal egy utazópárnát, hogy mások zavarása nélkül pihenhess.

14. Esernyővel

Esős időben a tömegközlekedés még kényelmetlenebb lehet. A táskáján kívül minden utasnál ott van az esernyő is. Ezt felszállás előtt zárd össze, majd rázd le néhány lépésre a többi utastól. A tömegközlekedési eszközön tartsd teljesen összecsukva, és hogy ne áztasd el se magadat, se másokat, tartsd minél lejjebb.

15. Ne sértsd a közerkölcsöt!

Gondolj az idősebbekre, és ne feledkezz meg a tisztességtudó viselkedésről.

16. Fel- és leszállás

Csak egyetlen dolog van, amit az emberek gyorsabban akarnak véghez vinni a felszállásnál: a leszállás. Ebben az esetben is érvényesek a szabályok, hogy segíts azoknak, akiknek erre szükségük van, pl. terhes nőknek vagy mozgáskorlátozottaknak. Adj utat azoknak, akik rohannak, talán megvan rá az okuk. Az ajtó előtt való tolakodás nem éri meg azt a 20 másodpercet, amit nyersz vele.

17. Mozgólépcső

A mozgólépcsőn az aranyszabály: jobb oldalán állunk, bal oldalán közlekedünk.

18. Ne foglalj el helyet feleslegesen!

Hosszú utakon az ember egyre kisebbnek érzi a helyet, és egyre kényelmetlenebbnek azt, hogy egy karfán kell osztoznia a mellette ülővel, vagy hogy a két ülés túl közel van egymáshoz. Úgy tedd le a holmijaidat, hogy azok ne zavarjanak másokat. Ne nyújtsd ki a lábaidat, ne érj hozzá az előtted ülőhöz, ne tedd két ülés közé a csomagodat, se a szomszédod lába alá.

19. Újságolvasás

A nagy méretű újságokat és magazinokat félbehajtva olvasd, hogy ne zavard vele a melletted ülőket.

20. Ne bámulj!

Nem számít, mennyire érdekes cikk van a szomszédod újságjában, vagy mennyire izgalmas könyvet olvas, milyen különleges a ruhája vagy éppen az arca, semmiképp se bámuld!


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com