7 alapvető illemszabály, amit legtöbbünk megszeg

 

A jó modornak annyi fajtája van, mint maguknak az embereknek. Az eszkimók például az orrukat összedörzsölve üdvözlik egymást, a japánok mindig leveszik a cipőjüket az ajtóban, a thaiföldiek pedig soha nem mutatják a cipőtalpukat, mert nem tartják helyénvalónak. Azonban vannak olyan illemszabályok, amiket nemzetiségtől függetlenül mindenkinek követnie kellene, hiszen az udvariasság mindenkivel szemben alapvető elvárás. Ebben az összeállításban gyakran figyelmen kívül hagyott illemszabályokat ismerhetsz meg, melyeket napjainkban is be kellene tartani.

1. Női táska hordása

Az okostelefonjaink egyre nagyobbak, és szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen táskája, amiben hordhatja. A táskát így hordd:

 
 • Mindig a bal válladon legyen, hogy a jobb kezed szabad legyen a kézfogáshoz.
 • Egy férfi sose vigye a nő táskáját, még akkor sem, ha szerelmes párról van szó. Természetesen ebbe a nehéz bevásárlótáskák nem tartoznak bele.
 • A táskádat ne tedd az asztalra vagy a földre, ha étteremben vagy. Lógasd a székre, vagy akaszd a fogasra, ami sok helyen az asztal alatt megtalálható.

2. Tisztelettudó viselkedés az edzőteremben

Attól, hogy nem egy bálterem vagy egy iroda, az edzőteremben is megvan a dolgoknak a maguk rendje.

 • Ha késve érkezel a csoportos edzésre, ne gázolj át a többieken, csak hogy elfoglalhasd a kedvenc helyedet. Mivel a késés a te hibád, foglald el azt a helyet, amelyik szabad.
 • Ha befejezted a súlyzós gépek használatát, a legkisebb súllyal állítsd vissza őket.
  Így az utánad következő ember biztosan nem fog megsérülni, mikor elkezdi az edzést.
 • Használj törölközőt, hogy a fogantyúkról és a gépekről letöröld az izzadságot.

3. Nyilvános helyeken való viselkedés

A társadalom tagjaiként mindannyiunknak megfelelő módon kell viselkednünk, ha nyilvános helyen vagyunk, és nem a saját otthonunkban.

 • 3-féle ember létezik: aki túl korán érkezik, aki pontosan érkezik, és aki elkésik. Ha nem az első típusba tartozol, elkerülhetetlen, hogy a színházban, a moziban vagy bármilyen olyan helyen, ahol az ülések sorban vannak, mások előtt kelljen elmenned, hogy elfoglald a helyed. Ilyenkor mindig szembe nézz az emberekkel, és ne a hátad fordítsd feléjük.
 • Ha az első típusba tartozol, te vagy az, akinek be kell engednie másokat. Ilyenkor ne maradj ülve. Nagyon kényelmetlen másoknak a lábaid mellett elférni. Állj fel, hogy megkönnyítsd a helyzetüket.
 • Nyilvános helyeken beszélni – telefonálni, kommentálni a látottakat vagy csevegni a szomszédoddal – nem megengedett.
  Az utóbbi kettő sporteseményeken elfogadott, de ott se szitkozódj hangosan. Az emberek azért mennek moziba, színházba és koncertre, hogy élvezzék azt. Más beszélgetését hallgatni nem annyira szórakoztató.

4. Meghívások kezelése

A meghívásoknak 2 fajtája van: a “sajnálattal tudatom” és a visszajelzéses. Mindkettőre válaszolni kell az udvariasság szabályai szerint, vagy ha szeretnéd, hogy a jövőben még kapj meghívást.

 • Ha a meghívás az első kategóriába tartozik, csak akkor kell válaszolnod, ha biztos vagy benne, hogy nem tudsz megjelenni az eseményen. Ha nem teszed, a vendéglátó azzal fog számolni, hogy ott leszel.
 • Az RSVP, azaz franciául a respondez s’il vous plait azt jelenti, hogy írásban vagy telefonon mindenképpen vissza kell jelezned, hogy elfogadod-e a meghívást, mégpedig a megadott időkereten belül. A vendéglátónak pontosan tudnia kell, hány ember számára készüljön étellel, itallal.

5. Asztali etikett

Manapság már mindenki jár étterembe, ezért fontos tudni az ide vonatkozó illemszabályokat.

 • A textilszalvéta használata egyszerűnek tűnhet, de ennek is megvan a megfelelő módja. Ha elmész az asztaltól, a szalvétát tedd a székedre. Az asztaltársaid nem szívesen nézegetik az asztalon, ha nem vagy ott. Ha befejezted az étkezést, csak akkor teheted az asztalra, de nem a tányérodra. A pincér ebből fogja tudni, hogy végeztél, és elviszi a tányérodat.
 • Ha felállsz az asztaltól, a villádat hagyd a tányérodon. Ha nem tudod, melyik ételhez melyik villát használd, kezdd azzal, amelyik a tányérodtól a legtávolabb helyezkedik el, és innen haladj befelé a villák sorában.
 • Szörnyű pillanat, mikor vendégségbe érkezel valahova, és olyan ételeket látsz az asztalon, melyekre allergiás vagy. Ha szeretnéd az ilyen helyzeteket elkerülni, mindig értesítsd előre a vendéglátót, hogy bizonyos ételeket egészségügyi okokból nem fogyaszthatsz. Ez mindkettőtöket sok kellemetlenségtől kímél majd meg.

6. Alkalomhoz öltözni

Alkalomhoz illően felöltözni nem egyszerű, mert rengeteg választási lehetőség van, és csak kevesen tudják, hogy mit szabad, és mit nem.

 • Hétköznapi viselet: Ez bármi lehet a póló-farmer kombótól a rövidnadrág-blúz párosításig. Először azt vedd figyelembe, hogy kültéren vagy beltéren fogsz-e tartózkodni, majd kérdezz rá, mások mit fognak viselni.
 • Laza péntek: Az irodákban a laza péntek nem egyenlő a teljesen hétköznapi viselettel. Találkozhatsz olyan magasabb rangú munkatársakkal, akik a jövőben a megjelenésed alapján fognak megítélni, ezért ne kockáztasd a “boltba leugrós” viseletet.
 • Irodai viselet: A lényeg, hogy az öltözéked rendezett legyen. A túl feszes vagy túlméretezett ruhákat itt hanyagold, legyél visszafogott, elegáns stílusú. Sosem tudhatod, kivel találkozol.
 • Hivatalos üzleti viselet: Ha megnyerő megjelenést szeretnél, és célod, hogy fellendítsd a karriered, ez a számodra megfelelő viselet. Férfiaknak öltöny, sötét ruha és cipő, nőknek közepesen magas sarkú cipő, szoknya és blézer.

7. Emberbarát viselkedés

Két egyszerű szabályt kövess, hogy az emberek gondolatban hálásak legyenek neked:

 • Mikor sorban állsz, ne telefonálj, főleg ne akkor, mikor az eladó éppen téged szolgál ki és kérdéseket tesz fel. Udvariatlanság mindenkit megváratni, és végighallgattatni másokkal a telefonálásodat.
 • Ne vidd mindenhova magaddal a kutyádat (vagy más háziállatodat). Az állatok nem élvezik a bevásárlást, még akkor sem, ha a kisállatboltba mentek. Másoknak pedig nem lesz kedvére a nagy testű kutyád, sem az apró, folyamatosan ugató kis kedvenced. Ugyanez a szabály érvényes akkor is, ha vendégségbe vagy házibuliba mész. Mindig kérdezd meg előre a vendéglátót, hogy magaddal viheted-e a kutyádat.

Az emberek száma a világon folyamatosan növekszik, ezért a legtermészetesebb dolog, hogy meg kell tanulnunk az együttélés szabályait. Ezek az egyszerűen betartható szabályok segítenek ebben.


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com