9 dolog, amit tehetsz, hogy segíts a gyereknek, hogy megszűnjön az éjszakai bepisilés

 

Annak ellenére, hogy lehet, hogy a gyereked már nagyon kiskorától szobatiszta, 4-7 éves kor között könnyen előfordulhat az ágybavizelés. A gyerekek kb. 15%-a ebben az életkorban legalább hetente kétszer bepisil. Ha nálatok is ez a helyzet, fontos tudnod, hogy teljesen normális dologgal állsz szemben, amit néhány dologgal segíthetsz megelőzni.
Hogy ez az állapot megszűnjön, és a gyermeked élete is könnyebbé váljon, segítenek az alábbi tippek.

1. Igyon kevesebbet lefekvés előtt

Hogy a gyerek húgyhólyagja ne éppen lefekvés utánra teljen meg, fontos szabályozni a délután és késő este elfogyasztott folyadék mennyiségét. Délelőtt és délben igyon bőven, majd a nap hátralévő részében fokozatosan csökkentse a folyadékbevitelt. Fontos, hogy lefekvés előtt mindig menjen el wc-re, ez váljon esti rutinná.

 

2. Kerülje azokat az élelmiszereket, melyek irritálják a hólyagot

Vannak bizonyos élelmiszerek, melyek gyerekeknél irritálják a húgyhólyagot, ezzel pedig nagy szerepet játszanak az éjszakai ágybavizelésben, hiszen a hatásukra a gyerek nem tudja kontrollálni a hólyagját. Kerüljétek a túl savas ételeket, pl.

egyes gyümölcsöket, mint a citrom, narancs, ananász, alma, áfonya.

Érdemes kerülni a tejtermékeket is, melyektől a gyerek könnyen elalszik, és nem fog felébredni a vizelési ingerre. Kerüljétek a csokoládét, a teát, a kávét, az üdítőket, melyek túl sok cukrot és koffeint tartalmazhatnak.

3. Rendszeresítsetek egy wc-re menést az éjszaka közepén

A gyerekek alapvetően mély alvók, így számukra nehézséget okozhat felébredni, ha tele van a hólyagjuk. Viszont segíthetsz azzal, ha az éjszaka közepén egyszer felébreszted, és kikíséred a mosdóba. Egy idő után éberebben fognak aludni, és megszokják, hogy az éjszaka közepén már maguktól menjenek ki a wc-re.

Jól teszed, ha napközben figyeled, a gyerek hányszor és milyen gyakorisággal megy wc-re, és ennek megfelelően ébreszted fel éjjel. Pl., ha napközben 7-szer megy ki, minden 3 órában, akkor éjszaka is 3 óránként ébreszd fel.

Ezután fokozatosan térjetek át a 4 óránkénti wc-zésre és az egy éjszakai ébredésre. Amikor eltelik egy hét anélkül, hogy az ágyba vizelne, abbahagyhatjátok ezt a módszert. Ezután már maga is képes lesz felkelni, ha ki kell mennie éjszaka.

4. Több magnéziumot

A kutatások szerint sok gyereknél az ágybavizelést a magnéziumhiány okozza. Emiatt az idegrendszer érzékenysége csökken, így a gyerek nehezebben veszi észre, ha pisilnie kell.

Nem kell tablettát szedetned vele, de az étrendjébe csempéssz több magnéziumot. Magnéziumban gazdag élelmiszerek a szezámmag, a banán, az avokádó, a lazac, a hüvelyesek és a tofu.

5. Vezess naplót

Bármelyik orvos javasolná ebben a helyzetben, hogy vezess naplót arról, ami napközben történik. Így jobban megfigyelheted gyermeked szokásait, tevékenységeit, azt, hogy milyen ételeket és italokat fogyaszt, valamint jobban képbe kerülhetsz a fizikai és mentális egészségével kapcsolatban.

Megtudhatod, melyek azok a tényezők, melyek éjszakai ágybavizeléshez vezetnek. Lehet, hogy egyes ételek miatt van, vagy különböző italok azok, melyek csökkentik nála az idegrendszer érzékenységét. Fontos, hogy lejegyezz mindent annak érdekében, hogy megtudd, mi okozza az ágyba pisilést.

6. Beszélgess vele

Beszélgessetek arról, hogyan érzi magát. Ne konkrétan az ágybavizelés legyen a téma, hanem az érzelmi állapota általánosságban. Ha valamilyen változás történt az életében, pl. az iskolában, vagy érzelmileg nehéz helyzetet élt át, ami stresszt és szorongást okoz nála, az is lehet az ágybavizelés oka. El fog múlni, ha hozzászokik a helyzethez. Közben éreztesd, hogy támogatod, és ne hozd zavarba. Tudasd vele, hogy te mindig ott vagy neki.

7. Szerezz be ágybavizelést jelző készüléket

Néha ez hozza el a megoldást a problémára. Van olyan készülék, amit a gyerek alsóneműjére kell csíptetni, és amikor nedvességet érzékel, jelezni kezd. Lehet, hogy a gyerek erre nem ébred fel, de te biztosan.

Amikor meghallod a jelzést, ébreszd fel a gyereket, és vidd ki a fürdőszobába. Ezzel hozzászoktathatod, hogy egyedül is kimenjen.

8. Jutalmazd meg

Fontos a pozitív megerősítés és a jutalmazás azokban a helyzetekben, amiket a gyerek tud kontrollálni. Az ágybavizelést nem tudja kontrollálni, ezért ha megjutalmazod egy-egy száraz éjszaka után, annak negatív hatása lehet, mert ha nem sikerül, azt kudarcként fogja megélni. Akkor jutalmazd meg, ha olyan pozitív dolgokat tesz, melyek segítenek elkerülni az ágybavizelést, mint pl.:

  • ha reggel sokat iszik, de este nem,
  • ha sok olyan ételt fogyaszt, amiben bőségesen van magnézium,
  • vagy amikor lefekvés előtt elmegy wc-re.

9. Motiváld azzal, hogy felelősséget bízol rá

Fontos motiválni a gyereket, hogy bizonyos téren felelősségteljes és önálló legyen. Ha éjszaka bepisil, ahelyett, hogy hagyod, hogy bűntudattal üljön egyedül az ágyán, és szégyellje magát, miközben te takarítasz, nyugodtan és finoman mutasd meg neki, hogyan kell lepedőt cserélni, és kérd meg, hogy segítsen.

Kérd meg, hogy a pizsamáját vesse le, és vigye a szennyesbe, és kérd a segítségét a mosásnál is. Ezáltal jobban elismeri majd azt, amit teszel, és feléled benne az akarat, hogy felelősebb legyen, és megpróbáljon nem bepisilni.

10. Tudd, mikor fordulj orvoshoz

Az ágybavizelés teljesen normális, de egyes esetekben, ha a dolog időről időre egyre rosszabb lesz, érdemes vele orvoshoz fordulni.

Keresd fel az orvost, ha:

  • a gyereked 5 éves kor felett folyamatosan bepisil nappal és éjszaka is,
  • ha 7 éves kor felett folyamatos az éjszakai ágybavizelés,
  • vagy ha 5 éves kor felett hónapokon át száraz marad, majd hirtelen újra elkezd bepisilni éjszakánként.

Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com