9 illemszabály, amit folyamatosan megszegünk anélkül, hogy észrevennénk

 

Miért van szüksége egy mai modern embernek az illemszabályok ismeretére? Az életünk pörgős, útközben eszünk, egész nap pizsamában vagyunk, a teát és a kávét papírpohárból isszuk. De néha nagyon hasznos kicsit lelassítani, egy elegáns étteremben vacsorázni, és jó benyomást tenni. Udvariasnak lenni, és jól kinézni sosem megy ki a divatból.
A következő illemszabályok segítségével mindig stílusos és elbűvölő lehetsz.

1. Üdvözlés

A megfelelő üdvözlés nagyon fontos. Az első benyomást ez határozza meg, ezért fontos néhány szabályt betartani.

 
 • Gyorsan rázz kezet, és közben ne húzd magad felé a másik kezét. Tiszteletben kell tartanod a másik ember személyes terét. Vállon ütögetni a másikat – még akkor is, ha jól ismered -, nagyon kínos tud lenni.
 • A férfi, ha egy nőt üdvözöl, kissé meghajolhat.

2. Kommunikáció

 • A pontosság alapvető. A találkozókra időben vagy kicsivel korábban illik megérkezni.
  Ha elkésel, hívd fel a partneredet, és kérj elnézést.
 • Bókolj gyakrabban. A társadnak örömet szerzel, te pedig megmutathatod, hogy rendelkezel a megfigyelés képességével, figyelsz a részletekre, és őszintén érdeklődsz a másik iránt.

3. Nők és férfiak

 • Egy férfi soha nem tarthatja egy nő táskáját. Még akkor sem, ha csak segíteni akar. A kabátját is csak addig foghatja, míg elviszi a ruhatárhoz.
 • Az általános udvariassági szabályok azt mondják, hogy két idegen mindig egy közvetítő révén kell, hogy találkozzon. Ez lehet pl. egy közös barát, akit meg lehet kérni, hogy bizonyos embereket mutasson be egymásnak.

4. Ruhák

A megfelelő ruha növeli a magabiztosságot, és segít, hogy jó benyomást tegyünk másokra.

Ez nem azt jelenti, hogy drága ruhákat kell venned. Egy férfinél pl. nagyon fontos, hogy mindig tiszta legyen a cipője, és jó szabású legyen a zakója.

 • Soha ne viselj olyan ruhát, ami vállban nem megfelelő méretű. Az öltözet minden darabjának azonos stílusúnak és megfelelő méretűnek kell lennie.

 • A zakó ujja takarja a csuklót, de hagyja szabadon a hüvelykujj legalsó ízületét.

 • Az illemszabályok szerint a zakó alsó gombját nem szabad begombolni. Fontos, hogy találj egy olyan zakót, ami megfelel a testalkatodnak.
 • Ha szeretnéd kihangsúlyozni az alakodat, válassz slim-fit fazont.
 • Ha lenyűgözni szeretnél valakit, válassz kétsoros gombolású zakót.

 • A nők számára is elengedhetetlen a megfelelő ruhadarab megtalálása. A szabály szerint, ha egy nő sötét aljat vagy nadrágot visel, ahhoz világos színű blúzt vagy blézert kell felvennie. Ez a párosítás kiemeli az alakot, elegáns és visszafogott hatást kelt.
 • A visszafogottság az ékszerek viselésénél is nagyon fontos. A sok különböző stílusú ékszer viselője olcsó ízléséről árulkodik.

5. Az asztalnál

 • Figyelj a kezeidre. Ne tedd fel az asztalra, jobb, ha az öledbe teszed őket. Ha a telefonodat kiteszed az asztalra, azt jelzed, nem érdekel a beszélgetés.
 • Ha meghívnak egy asztalhoz, ahol van néhány ember, akit még nem ismersz, ne kezdj el beszélni hozzájuk addig, míg be nem lettetek mutatva egymásnak.

6. Hogyan ülj helyesen

Ülés közben a megfelelő test- és lábtartás elengedhetetlen.

 • Ha egy alacsony karosszékben ülsz, ne tedd egyik lábadat a másikra. A térdeidet zárd össze, lábaid pedig legyenek párhuzamosak.
 • Alkalmazhatsz egy előkelő megoldást is, az ún. “Cambridge cross”-t, amikor egyik lábadat a másik elé teszed, a bokáidnál keresztezve őket. Ettől úgy érzed majd magad, mint egy királynő.

7. Étteremben

Ha azt mondod a partnerednek, “meghívlak”, mielőtt étterembe mentek, azt jelenti, te fogsz fizetni. Ha azt mondod, “menjünk el egy étterembe”, azt jelenti, mindenki a maga fogyasztását fizeti.

Az evőeszközöknek rengeteg különböző fajtája van, nem kell ismerned az összeset. A következőket azonban jobb, ha megjegyzed:

1. szalvéta – az öledben a helye, 2. salátavilla, 3. villa, 4. tányér, 5. salátás tányér, 6. kés, 7. teáskanál, 8. leveses kanál, 9. csésze és csészealj a desszerthez, 10. fehérboros pohár, 11. vörösboros pohár, 12. vizes pohár, 13. desszertkanál, 14. desszertvilla, 15. desszertkés, 16. tányér a kenyérnek.

Az evőeszközök elhelyezésének jelentése:

Ezt azért is fontos tudni, hogy jelezhess a pincérnek, és megfelelően fejezd be az étkezést.

8. Ital kitöltése és fogyasztása

 • Nőknél nagyon fontos, hogy a rúzs ne hagyjon nyomot a poháron. Mielőtt iszol, egy szalvétával itasd le a rúzst a szádról.
 • Az asztalnál ülők maguknak töltik ki az italt. A férfi felajánlhatja, hogy előbb tölt a nőnek.

 • Ne tölts túl sok italt egyszerre, és főleg ne töltsd túl a borospoharat, nehogy a ruhádra lötyögjön.

9. A teázás legfőbb szabályai

Az illemszabályok szerint, hogy jobban megismerj egy másik embert, és egy kellemes párbeszédet folytathass vele, a legjobb, ha meghívod egy csésze teára. Ha téged hívnak meg, ne utasítsd vissza, az nagyfokú udvariatlanságnak számít. De néhány szabállyal légy tisztában!

 • Óvatos mozdulatokkal, halkan keverd a teát, hogy a kanál ne ütődjön neki a csészének.

 • A kanalat ne hagyd a csészében, tedd a csészealj mellé. Soha ne tedd a csészealjra.

 • Az egyik kezeddel a csészét fogd, a másikkal a csészealjat. Udvariatlanság két kézzel fogni a csészét, a csészealjat pedig az asztalon hagyni.

Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com