9 mindennapos szokás, ami észrevétlenül teszi tönkre a gerinced az orvosok szerint

 

A hátproblémák a 21. században egyre gyakoribbá váltak, kialakulásukért általában az ülő életmód tehető felelőssé. A rossz testtartásnak és a krónikus fájdalomnak számtalan oka lehet, de a tudósok szerint többnyire mi magunk idézzük elő őket.

Például gondoltad volna, hogy a munkád lehet elsősorban a kiváltó oka a krónikus hátfájásnak? A pihenés hiánya pedig a rossz testtartás kialakulásában játszhat szerepet.
Most megtudhatod, melyek azok a mindennapos szokások, melyek a tudósok szerint idővel előidézhetik a krónikus hátfájást.

 

Dohányzás

A dohányzás már önmagában káros szokás. Egyéb veszélyei mellett azonban hátfájást is okozhat, mivel a nikotin gyengíti a vérkeringést a gerincvelőben.

A cirkadián ritmus figyelmen kívül hagyása

Kutatók szerint a csigolyaközi porckorongok sejtjeinek állapotára közvetlen hatással van az, hogy mennyire stabil a 24 órás alvás-ébrenlét ritmusunk.

Feltételezik, hogy ha a cirkadián ritmus felborul (pl.

életkori sajátosságok, alvászavarok miatt), ezek a sejtek elkezdenek rosszul működni, ami krónikus gyulladást eredményez. Ettől pedig könnyebben kialakul a derékfájás és a különböző degenerációk.

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes természetes gyulladáscsökkentő anyagok termelődése a szervezetben hatékonyabb napközben.

Hogy késleltesd a gerinc öregedését, ragaszkodj a szabályos ritmushoz!

Álló munka

Sokat halljuk, hogy túl sokat ülni ártalmas az egészségre. De az állandó álldogálás éppen ilyen káros lehet.

Ahogyan állsz, az nagyban befolyásolja a nyak, a gerinc és a vállak állapotát. A rossz testtartásnak szörnyű következményei lehetnek a gerincre nézve, mint a krónikus fájdalom vagy az abnormális görbületek kialakulása.

Az izmainknak és ízületeinknek rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A rossz testtartás pedig az első jele annak, hogy valamit nagyon rosszul csinálunk. Legtöbbször a fej és a vállak vannak rossz pozícióban, azaz nem szabályozzuk eléggé a felsőtestünk tartását. Ennek következményeként görbületek alakulhatnak ki a gerincben, ahogy a testünk megpróbálja a rossz tartást korrigálni mozgás közben. Ennek során pedig a test még nagyobb stressz alá kerül.

Hogy elkerüld a rossz testtartást, olyan helyzetben kell állnod, ülnöd és feküdnöd, hogy az izmaid és szalagjaid a legkevésbé legyenek terhelve, a gerincnek pedig meglegyen a megfelelő támasztása, főleg sport és mozgás közben.

Rossz cipők

Hátfájást a kényelmetlen cipők viselése is okozhat. Jó minőségű cipőkkel csökkentheted a lábaidra nehezedő nyomást. Ha szereted a tornacipőt vagy a csizmát, mindenképp húzz alá zoknit, így is csökkentheted a súrlódást és a kényelmetlenséget.

Kevés pihenés

Sokan nem fordítanak figyelmet a hátfájás első, alig észlelhető jeleire. Pedig nagyon fontos, hogy minden alkalommal, amikor valami kellemetlen érzést tapasztalunk a hátunkban, pihenjünk.

Ez természetesen nem mindig kivitelezhető, de ha van némi időd, mindenképpen szánd a pihenésre, még akkor is, ha abban a pillanatban éppen nem érzed a hátadat.

Feküdj le, és emeld fel a lábaidat, hogy csökkentsd az izmokra nehezedő nyomást.

Gyűlölt munka

Ausztrál tudósok bebizonyították, hogy a hátfájás kifejezetten jellemző azokra, akik nem szeretik a munkájukat. A kutatók nem találtak semmilyen fizikai problémát, tehát a hátfájás ezekben az esetekben kizárólag pszichikai eredetű volt.

Túl sok szellemi munka

Néha az is okozhat hátfájást, hogy túl sokat dolgozik az agyad.

Próbálj meg a munkán kívül valami másra is gondolni, pl. sportolj vagy nézz meg egy filmet, hogy elfelejtsd a napi problémáidat, amiktől stresszes vagy. Ha képes vagy erre, kisebb eséllyel fog fájni a hátad.

Mobiltelefon

Egy friss tanulmány szerint egy egyszerű sms olvasása 20,5 kg extra terhet tesz a gerincre. Csak gondolj bele: plusz 20,5 kg egy sms miatt!

A mobiltelefon mindennapos használata a gerinc természetes görbületét módosítja, terheli a hátat, különösen a tinédzsereknél.

Tudósok kiszámolták, hogy a telefon napi 2-4 órás használata azt jelenti, hogy egy évben 700-1400 órán át hajlítjuk be a nyakunkat csak a telefonhasználat miatt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a sebészeknek hamarosan rengeteg páciensük lesz – főleg kamaszok – a rossz testtartás és a krónikus gerincfájdalom miatt. Egy idő után azt fogod észrevenni, hogy nem tudsz egyenesen állni, és ez mind a telefonod miatt van.

Természetesen a telefont nem száműzhetjük az életünkből, de arra odafigyelhetünk, hogy használata közben milyen a testtartásunk. Ha ezt megteszed, a hátad meg fogja hálálni.

Kerüljük a mozgást, hogy ne fájjon a hátunk

Ne ódzkodj az edzéstől, főleg azoktól a mozgásformáktól, melyek növelik a gerinc rugalmasságát, mint pl. a jóga. A mozgás nagyon fontos. Az izmok ellazulnak, mikor mozognak és lassan megfeszülnek. Fokozatosan növeld a mozgás mennyiségét és komplexitását, mozogj sokat!


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com