Bolygónk már fuldoklik a műanyagban! Itt van 15 dolog, amit azonnal helyettesíthetsz mással

 

A műanyag-szennyezésről szóló statisztikák elképesztőek. Csak Amerikában évente 1000 milliárd műanyag zacskót állítanak elő. Ez elegendő lenne ahhoz, hogy 1330-szor körbefonjuk vele az Egyenlítőt. Az ENSZ szerint több mikroműanyag van az óceánokban, mint ahány csillag a galaxisunkban. Éppen ezért most összeállítottunk egy listát olyan műanyag használati tárgyakról, melyeket te is könnyedén helyettesíthetsz környezetbarát termékekkel.

15. Piperecikkek és tisztítószerek

A fürdőszobáink és a konyháink rejtik a legtöbb műanyag flakont. Kérdezd meg magadtól, hány flakon tusfürdőre van egyszerre szükséged, nem lesz-e elég egy általános tisztítószer a takarításhoz, vagy miért nem térsz át a folyékony szappanról a szilárd szappanra? Ezekkel ugyanis mind drasztikusan csökkenthetnéd a műanyag felhasználásodat.

 

14. Tagsági kártyák

Nehéz elképzelni, hány használaton kívüli műanyagkártya köt ki a hulladéklerakókban. Az életedet nem tudod elképzelni bankkártya, hitelkártya nélkül, de tagsági kártyák nélkül biztosan tudnál létezni. Használj inkább papírra nyomtatott kuponokat vagy azonosításhoz használd a telefonszámodat.

13.
Kutyapiszok zacskó

Az érzelmek a kutya után való feltakarítással kapcsolatban igen csak vegyesek. Szennyezzük a Földet azzal, hogy feltakarítunk valamit, ami természetes úton úgyis lebomlana. De van erre is megoldás: válassz környezetbarát zacskókat, így minden szempontból jót teszel. Bár azzal tisztában kell lenned, hogy nem minden zacskó lebomló, amiről azt állítják, de ha egy kicsit utánajársz, fogsz ilyet találni!

12. Szintetikus ruhák

A szintetikus anyagok, mint a poliészter vagy a nejlon, polietilén-tereftalátból, azaz PET-ből készülnek. Pontosan ugyanezt az anyagok használják a műanyag palackok és csomagolások előállításához is. Minden mosás alkalmával mikrodarabok válnak le a ruhákról, a csatornán keresztül pedig az élővizekbe kerülnek.

Más szóval, ha természetes anyagból készült ruhákat választasz, az nem csak neked lesz jó, de a bolygónak is.

11. Konyhai szivacsok

Ezek részben poliuretánból készülnek. Ezt a fajta műanyagot nehéz újrahasznosítani, égéskor pedig olyan veszélyes anyagok szabadulnak fel belőle, mint az izocianátok és a hidrogén-cianid. A konyhai szivacsok helyett használj inkább természetes sörtével ellátott kefét.

10. Telefontokok

A telefontokok védik a készüléket, és csinos kis kiegészítők is lehetnek. De ezek is műanyagból készülnek. Szerencsére, léteznek olyan telefontokok, amik egyszerre szépek és környezetbarátok is. Ezeket fából, újrahasznosított műanyagból vagy komposztálható anyagokból készítik.

9. Gyerekjátékok

Bár a fából készült játékok drágábbak lehetnek a műanyagokhoz képest, van több előnyük is azonkívül, hogy környezetbarátok. Elsősorban biztonságosabbak, hiszen természetes anyagból készülnek. Másodsorban tartósak, és már a tapintásuk is fejleszti a gyermek érzékeit.

8. Filteres tea

Rossz hír a tea imádóknak, hogy a legtöbb filter tartalmaz műanyagot. Ez pedig azt jelenti, hogy a teázással nem csak műanyag hulladékot termelsz, de a filterből a teádba kerülő részecskék a szervezetedbe jutnak. Keress műanyagmentes teákat, vagy egyszerűen használj szálas teát.

7. Tollak

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint csak Amerikában 1,6 milliárd eldobható toll kerül a szemétbe évente. Ehhez vegyük hozzá a világ többi részén kidobott tollakat, és szorozzuk meg az egészet 50-nel, mivel 50 éve léteznek a tollak. Hihetetlen eredményt kapunk! Hogy ez a szám ne nőjön tovább, válts ceruzára, használj nem műanyagból készült tollat, vagy újratölthető, illetve golyóstollat.

6. Jógamatracok

Ha jógázol, nyilvánvalóan törődsz a testi-lelki egészségeddel. Ehhez pedig szükséged van jógamatracra. Ezeket azonban többnyire PVC-ből készítik, és a legkevésbé sem ártalmatlanok. Karcinogén nyersanyagokat tartalmaznak, és mérgező dioxinokat, melyek az égéskor szabadulnak fel. Azonban kaphatók ma már biztonságos, méreganyagok nélkül készült jógamatracok is.

5. Eldobható borotvák

A legnagyobb gond az eldobható borotvákkal, hogy nem újrahasznosíthatók. Az acélból készült borotvák azonban igen. Maga a borotva akár egy egész életre kitart, tehát egy minőségi acélborotvával hosszútávon sokat is spórolhatunk.

4. Fogkefék

A fogkefének, amit naponta használsz és 3 havonta cserélsz, egyetlen aprócska része sem lebomló. Ez azt jelenti, hogy mostantól számítva 100 év, vagy akár 200 év múlva a fogkeféd ugyanolyan formában fog létezni, mint ahogyan kidobtad. Ma már léteznek azonban bioműanyagból és környezetbarát anyagokból készült fogkefék. A bambusz fogkefe pl. egyre népszerűbb.

3. Arcradírok

A bőrradírokban található apró szemcsék, amiktől az arc friss, tiszta és puha lesz, valójában műanyagok, ha csak a csomagoláson mást nem állítanak róluk. Ezeket egyáltalán nem jó használni az arcodon, nem beszélve arról, hogy az ilyen anyagok a legfőbb szennyezői az óceánoknak. Ha szereted a tengergyümölcseit, kb. 11.000 darab mikroműanyagot fogyasztasz évente.

2. Kávékapszulák

A kávékapszulákkal nagyon egyszerű a kávéfőzés, nincs maszatolás, és gyorsan megy. Azonban a kávékapszulák jelentősen hozzájárulnak a műanyag-szennyezéshez. Szerencsére azonban itt is van választási lehetőségünk! Először is ott vannak a többször használatos kávékapszulák, valamint elkészíthetjük a kávét dzsezvában is, ami ugyan kicsit időigényesebb, de igazán finom kávét kapunk érte cserébe.

1. Zuhanyfüggönyök

Elgondolkodtál valaha azon, hogy az újonnan vásárolt zuhanyfüggönynek miért van olyan erős szaga? A mérgező vegyi anyagok miatt, melyekből a PVC zuhanyfüggönyök készülnek. Ezeket a vegyi anyagokat összefüggésbe hozzák rengeteg betegséggel. Ha pedig kidobod őket, még mindig ott lesznek a szemétlerakókban, kiengedve magukból a vegyi anyagokat. Helyettük keress PVC-mentes zuhanyfüggönyt!


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com