Jól aludni nemcsak a fiatalok kiváltsága! Tippek 50 év felettieknek

 

Ahogyan idősödünk, természetes változásokat tapasztalhatunk alvási szokásainkban. Korábban alszunk el, korábban is ébredünk, és kevésbé tudunk mélyen aludni. Ennek ellenére a rossz alvás miatti rendszeres fáradtság és az álmatlanság egyéb tünetei nem nevezhetők természetesnek. A jó alvás nagyon fontos fizikai és mentális egészségünk szempontjából is, éppen úgy, mint fiatalabb korban. Az alábbi tippek segítenek az alvással kapcsolatos gondok orvoslásában!

Miért fontos a jó alvás az idősebbek számára?

A pihentető éjszakai alvás idősebbeknél különösen nagy jelentőséggel bír. Javítja a koncentrációt, a memóriát, lehetőséget ad a testnek a regenerálódásra, a sejteknek a megújulásra, felfrissíti az immunrendszert, ezáltal segíti a betegségek megelőzését is.
Azok az idősek, akik rendszeresen rosszul alszanak, fokozottan ki vannak téve a depresszió kialakulásának, a figyelemzavarnak, a koncentráció gyengülésének.

A túl kevés alvás is komoly egészségi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség, a súlyproblémák vagy nőknél a mellrák.

 

Így változnak az alvási szokások a korral

Ahogy idősödünk, szervezetünk egyre kevesebb növekedési hormont termel, ami hatással van a mély alvásra. A kevesebb melatonin termelődés következtében nem tudunk folyamatosan aludni, az alvást ébredések szakítják meg. Ezek azonban még nem nevezhetők rendellenes jelenségnek.

Az alvászavarok oka

Probléma akkor van, ha az alvászavarok hátterében egyéb okok húzódnak meg, melyek kezelést igényelnek.

Hogy ezt eldönthessük, figyelembe kell venni, hogy mekkora stressznek vagyunk kitéve, fennáll-e a depresszió, a letargia vagy a közömbösség állapota, volt-e a közelmúltban traumatikus élményünk, szedünk-e olyan gyógyszereket, melyek zavarhatják az alvást.

Gyakran a menopauza, a negatív környezeti hatások, a testmozgás, a relaxáció hiánya, a szociális kapcsolatok elvesztése állnak az alvászavarok hátterében.

Tippek a jobb alvás érdekében

Amennyiben nem orvosi probléma a kiváltó ok, néhány egyszerű módszerrel magunk is sokat tehetünk azért, hogy éjszaka jobban tudjunk pihenni, ezáltal megőrizhessük egészségünket és jó életminőségünket.

1. Melatonin szint növelése természetesen

Az éjszakai mesterséges fények csökkentik a melatonin termelődést. Márpedig ez a hormon biztosít nyugodt alvást. Mikor lefekszünk, ezért kapcsoljuk ki a számítógépet, a tévét és vegyük lejjebb a fényeket.

2. Nyugodt környezet

A hálószoba mindig legyen hűvös, sötét, csendes. Idősebb korban a zajokra érzékenyebbek vagyunk, de a fények és a meleg is zavarhatják az alvást. Az utcáról beszűrődő fények ellen akár egy alvómaszk is sokat segíthet.

3. A hálószobát csak alvásra és együttlétekre használd!

A hálószoba legyen kényelmes és kizárólag intim funkciót töltsön be. Itt ne dolgozz, ne fogadj vendégeket és ha lehet, a számítógépet és a tévét se ebben a helyiségben használd.

4. Feküdj le korán!

Ha fáradtnak érzed magad, ne tagadd meg testedtől a pihenést! Még akkor is feküdj le, ha egyébként később szoktál ágyba menni. Szervezeted jelzi, mikor van szüksége a feltöltődésre.

5. Csökkentsd az altatók mennyiségét!

Az altatók nem orvosolják az álmatlanság okát, sőt, hosszútávon még ronthatják is annak állapotát. Próbáld meg fokozatosan mellőzni őket, már csak a mellékhatásaik miatt is.

6. Ne feküdj le éhesen!

Az éhségedet lefekvés előtt csillapítsd néhány könnyű falattal, joghurttal vagy meleg tejjel.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha a törekvéseid a pihentető alvás elérésére nem járnak sikerrel, vezess alvási naplót és mutasd meg az orvosodnak. Írd le, mikor fogyasztottál alkoholt, koffeint, mikor végeztél testmozgást, mikor voltál stressznek kitéve. Az orvosod segíteni fog, hogy közösen megtaláljátok a megoldást az álmatlanságra, ami a fizikai és a mentális egészségedre is negatív hatással van.


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com