Pszichológusok meghatározták a szerelem 7 típusát - az utolsót csak nagyon kevesen élik át

 

Mi a szerelem? A filozófusok és a tudósok ősidők óta próbálják erre a kérdésre megtalálni a választ. Az 1980-as években egy amerikai pszichológus, Robert Sternberg egy 3 összetevős elméletet gyártott a szerelemről, ami az érzelmi intimitásból, a szenvedélyből és az elköteleződésből áll. Szerinte ez a 3 tényező alkotja azt a csodálatos érzést, amiről megannyi dal és történet szól. Később ennek az elméletnek az alapján Sternberg meghatározta a szerelem 7 típusát, ezekről most tudhatsz meg többet.
Az érzések idővel változnak. Ha még nem élted át a 7. típust, valószínűleg neked és a párodnak csak több időre van szükségetek.

1. Fellobbanó szerelem

Ez az az időszak, mikor a párok még szinte alig ismerik egymást, de kölcsönös vonzerőt éreznek. Egy ilyen kapcsolatban a két embernek szinte fogalma sincs arról, hogy van-e bennük bármi közös, csak együtt maradnak.

A pszichológus szerint ez a rajongás valami sokkal teljesebb érzéssé tud átalakulni idővel, de ez nem mindig történik így. Sok pár nem tud tovább fejlődni egy ilyen kapcsolatból.

 

2. Kedvelés

Egy ilyen kapcsolatban mindig önmagad lehetsz. Ezeket a párokat általában a közös érdeklődés, életszemlélet és a megértettség érzése köti össze.

A pszichológus szerint ez a kapcsolat szenvedély és elköteleződés nélkül inkább barátsággal végződik, mintsem teljes értékű szerelemmel.

3. Kihűlt / Üres szerelem

Az ilyen típusú kapcsolatban a párokat csak az elköteleződés köti össze, szenvedély és intimitás nélkül. Néha ez a fajta kapcsolat egy nagy, mindent elsöprő szerelem után alakul ki, de van, hogy ez visszafelé működik, és a szenvedély bekapcsolódásával az üres szerelem változik át.

4. Vak szerelem

Ez a szenvedélyt és elköteleződést magában foglaló kapcsolat sok pár számára ismerős. Ez az a fajta kapcsolat, melyben a két ember vonzódik egymáshoz, és hajlandóak a tradíciókat követni egy nagy esküvővel, a háztartási feladatok megosztásával, ugyanakkor valódi intimitás nincs köztük. A pszichológus szerint az ilyen párok képesek hosszú időn át együtt élni, de boldogságuk viszonylagos. Valójában nem tartják a párjukat a barátjuknak.

5. Romantikus szerelem

Ebben a kapcsolatban van intimitás és szenvedély. A két ember vonzódik egymáshoz, jól érzi magát egymás társaságában, de komoly elköteleződést nem akarnak. Ezek a kapcsolatok többnyire nem jutnak el az együttélés vagy a házasság szintjére.

6. Társszerelem

A társszerelemben van intimitás és elköteleződés. Ezek a kapcsolatok erősebbek a barátságnál, és valódi ragaszkodás van a két fél között. Ugyanakkor, ez inkább egy megállapodás a két ember között, mintsem valódi kapcsolat, hiszen a szenvedély hiányzik belőle. A pszichológus szerint a kapcsolatoknak ez a fajtája sok év együttlét vagy házasság után is kialakulhat.

7. Beteljesült szerelem

Ebben a kapcsolatban megtalálható mindhárom tényező: a szenvedély, az érzelmi intimitás és az elköteleződés is. Természetesen nem egyenlő mértékben, de a lényeg, hogy mindhárom meglegyen. Ezek a legritkább kapcsolatok, de akiknek sikerül felépíteni, azok tényleg szeretik egymást. Az ilyen párok valószínűleg képesek leélni az életüket egymás mellett és boldogságot találni a házasságban.

A pszichológusok szerint az ember az élete során sokféle szerelmet él át, időnként ugyanazzal a partnerrel. Két ember idővel közelebb kerülhet egymáshoz, és új szintre léphet. Időnként azonban a különböző típusú kapcsolatokat különböző emberek mellett éljük át. Akárhogy is, a legvalószínűbb az, hogy a kapcsolatodat nem tudod kizárólag az egyik vagy a másik típusba sorolni, hanem kettő között van valahol.

A fenti típusok segítenek meghatározni, hogy jelenleg milyen kapcsolatban élsz, és hogy megéri-e folytatni azt. Ha beszélsz a pároddal, talán idővel át tud alakulni a kapcsolatotok olyan típusúvá, amelyben mindketten boldogok lehettek.


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com