Pszichológusok szerint a fiúk fejlődésének ezt a 3 szakaszát minden szülőnek ismerni kell

 

A szülőség nem könnyű, és jóval több mindenből tevődik össze, minthogy mit adjunk enni vagy mibe öltöztessük fel a gyereket. A lányok és a fiúk nagyon eltérő fejlődési folyamatokon mennek át. A fiúknak jóval több figyelemre van szükségük. Pszichológusok és a fejlődéssel foglalkozó specialisták a fiúknál 3 fejlődési szakaszt különböztetnek meg, melyeket nagyon fontos ismerni minden szülőnek.

Első szakasz: Születéstől 6 éves korig

A babák csak babák, függetlenül a nemüktől. Szeretik, ha játszunk velük, ha a karjainkban tartjuk őket, ha beszélünk hozzájuk, azaz, ha valamivel felkeltjük az érdeklődésüket. Amikor nagyobbacskák lesznek, a fiúk különböző cselekvésekkel fedezik fel maguk körül a világot, és fontos, hogy ebben segítségükre legyünk. Egy pszichológiai tanulmány rámutat a szülők szerepének fontosságára a fiúk korai fejlődésében:

 
 • Ha az anya depressziós, az hatással lesz a gyerekre is, mivel az életszeretet átterjed az anyáról a fiúra is.
 • A fiúknak szükségük van a szüleik együttérzésére, az anyák ezen a téren többnyire a szerető és gondoskodó szülő szerepét töltik be.
  Ez nagyon fontos, mert a gyermeknek éreznie kell, hogy szeretik, ettől válik magabiztossá.
 • Az apa szerepe, hogy a tekintélyt testesítse meg a fiú számára. Ő legyen az a személy, akire a fiú hasonlítani akar, akitől megtanulja, mi a jó és mi a rossz.

 • Egy anya szeretete feltétlen. Az anyák szeretik a gyermeküket csupán csak azért, mert létezik. De egy apánál más a helyzet. Az ő szeretetét ki kell érdemelni jó cselekedetekkel, helyes viselkedéssel. Így tanulja meg a fiú az erkölcsöket és az alapvető szabályokat. Ha ez az egyensúly nincs meg, akkor a fiú úgy nő fel, hogy vagy nárcisztikus személyiség lesz vagy kegyetlen ember.
 • 2 éves koruktól kezdve fontos, hogy az anya is határokat állítson fel a fiával való kapcsolatban, hogy elkerülje az Ödipusz-komplexus kialakulását.

Második szakasz: 6-13 éves korig

Ez az az életszakasz, amikor egy fiúban tisztán tudatosul a saját nemi szerepe, és elkezd fiúsabb tevékenységek felé fordulni.

Kutatók szerint a következőkre kell a leginkább figyelni az ebben a korban lévő fiúknál:

 • El kell fogadni, hogy a fiúk bizony fiúk. A lényeg, hogy ne próbáljuk megóvni a gyermeket az olyan tevékenységektől, amik kifejezetten férfiasak vagy amiket esetleg agresszívnek találunk, hanem inkább fogadjuk el a tényt. Értékeljük, ha a fiú férfiasan kezd viselkedni, miközben ösztönözzük növekedését, függetlenedését és kalandvágyát. Ha egy játékfegyverrel vagy erőszakos videójátékkal akar játszani, a tiltásunk ellenére is meg fogja találni a módját.
 • Tartsuk tiszteletben az egyéniségét, mert a fiú kifejezésnek nincs pontos definíciója. Különböző módokon is kifejezésre juttathatja a férfiasságát, ebbe természetesen nőiesebb tevékenységek is beleférnek.
 • Ösztönözzük, hogy minél több dolog iránt érdeklődjön. Sok szülő azt gondolja, hogy a gyermeküknek éppen olyannak kell lennie, mint amilyenek ők, és ugyanazok a dolgok kell, hogy érdekeljék. De a gyereket ösztönözni kell arra, hogy vegyen részt olyan különböző tevékenységekben, melyek gazdagítják az életét, és segítenek neki, hogy élhessen a választás szabadságával.

 • Ne legyenek nemi alapokon nyugvó elvárásaink! A pszichológusok szerint azok a fiúk, akiket nem kényszerítenek bele nemi szerepbe, jóval önállóbbak, nyitottabbak és szexuálisan toleránsabbak, mint társaik.
 • Tanítsuk meg a kritika kezelésére! Mutassuk meg neki, hogyan tud egyedül is megbirkózni egyes szituációkkal, anélkül, hogy közben agresszívvé válna.

Harmadik szakasz: 14 éves kortól

Ez az az időszak, amikor a fiúból tinédzser lesz. Ebben a szakaszban a fiúk hormonális változásokon mennek keresztül, melyektől idegessé és agresszívvé válnak. Azonban megvan a módja annak, hogy ezeket az energiákat jó dolgok felé irányítsuk.

 • Segítenünk kell, hogy a fiú megtanuljon felelősséget vállalni a saját cselekedeteiért. Mert a felelősségtudat nem jön magától, tanulni kell. Pszichológusok szerint ennek a legjobb módja az, ha megértetjük vele, hogy a hatalom, a kiváltság és a felelősség egymással szorosan összetartozó fogalmak. Ha nagy a felelősség, akkor nagy a másik kettő is, és fordítva.
 • Adjunk neki lehetőséget a saját személyiségének kialakítására. A pszichológusok véleménye szerint, ha azt látjuk, hogy gyermekünk rossz társaságba keveredett, nagyobb függetlenséget kell adnunk neki.
 • Előre állítsuk fel a szabályokat! Ezekhez a szabályokhoz pedig mindkét szülőnek szigorúan ragaszkodnia kell, és ennek megfelelően be kell tartani az előre meghatározott büntetést is. Arról is dönteni kell a szülőknek, mi az, amit megengednek a fiúnak.
 • A legfontosabb pedig a példakép. Nem számít, hogy mit tanítunk a gyermeknek, ha a viselkedésünk az ellenkezőjét mutatja. Legyünk jó példák, és nem fogunk kudarcot vallani a szülői szerepben!

Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com