Pszichológusok szerint ezek a legjobb módszerek a gyerek megbüntetésére, hogy az önbecsülése ne sérüljön

 

A statisztikák szerint szinte minden szülő meg van győződve arról, hogy jól neveli a gyermekét. Valójában azonban nem ilyen egyszerű dolog ez. Legtöbbször a szülők nem tudják kontrollálni az érzelmeiket, és jobban megbüntetik a gyerekeket, mint ahogy megérdemelnék. Ennek azonban vannak negatív következményei a gyerek számára. Félelmek és sztereotípiák alakulnak ki benne, ami a későbbiekben sok nehézséget okoz majd neki.
Abban mindenki egyetért, hogy nincs olyan szülő, aki örömét lelné a gyerek megbüntetésében, néha mégis szükség van erre. A szakértők szerint azonban ezt is lehet jól csinálni. Hogy hogyan, azt most megtudhatod.

1. Ha a gyermekben nem volt rossz szándék, nem kell megbüntetni

A gyerekek legtöbbször nem akarattal tesznek rossz dolgokat, csupán fel akarják fedezni a világot. Amikor pedig egy gyermek tanul, támogatni kell, még akkor is, ha valami rosszul sül el a végén. Ugyanez vonatkozik a véletlen helyzetekre is. Érezz együtt a gyerekkel, és tanítsd meg neki, hogyan oldja meg a helyzetet.

 

Ha véletlen dolgok miatt is megbünteted, nagyobb eséllyel lesz a gyerekből határozatlan, bizonytalan felnőtt. Engedelmeskedni fog minden parancsnak, mert hozzászokik, hogy mindig egy felette álló utasításainak eleget téve viselkedjen. De egy ilyen felnőtt nem tud önállóan döntéseket hozni, és a felelősség is hiányzik belőle.

2. A tanács és a parancs két különböző dolog

Ezt a helyzetet sztereotip viselkedésnek nevezzük.

A szülők többnyire úgy vélik, a nevelés hagyományos módszerei a legjobbak. Úgy gondolják, bizonyos dolgok egyszerűen úgy helyesek vagy annak alapján hoznak döntéseket, hogy az ő szüleik mit tettek hasonló helyzetben. Hatalmas különbség van aközött, hogy “Talán nem kellene játszanod.” vagy hogy “Ne játssz!” Az első egy tanács, egy javaslat, míg a második egy parancs a gyerek felé. Csak akkor büntetheted meg a gyereket, ha valamit megparancsoltál neki, ő mégsem tette meg.

Ha egy gyerek érzelmileg stabil és erős, és egy javaslatért büntetik meg, nem fog neki problémát okozni. De az érzékeny gyerekeket ez mélyen bánthatja. Ők felnőve hajlamosak lesznek arra, hogy mindenki parancsának engedelmeskedjenek, akit tisztelnek, mert félni fognak a következményektől.

3. A büntetés soha nem lehet érzelmi alapú!

Ha egy gyerek nem akar engedelmeskedni, a szülő könnyen dühbe gurul, és nem tudja kontrollálni magát, bármennyire is szereti a gyermekét. Ennek oka gyakran a gyerekkel szembeni túlzott elvárás.

Amikor pedig ezek az elvárások találkoznak a valósággal, a szülő elégedetlenné válik. Ezt az érzést el kell nyomni.

Ha egy gyermek könnyen befolyásolható, a jövőben sok problémája lehet a kiabálások miatt. A pszichológusok szerint az ilyen gyerekek hajlamosak függővé válni egy magasabb társadalmi státuszban lévő személytől.

4. A nyilvános büntetés elfogadhatatlan!

A nyilvános büntetéstől a gyerek zavarba jön és dühössé válhat. A pszichológusok szerint nem szabad a gyereknek azt a közkedvelt mondatot puffogtatni, hogy “Mit fognak szólni mások?” Ugyanez érvényes arra az esetre is, mikor a gyereket nyilvánosan megjutalmazzák, hiszen túl arrogánssá válhat.

Az a gyerek, akit túl sokszor büntetnek meg nyilvánosan, megalázva érzi magát, és arra számít, hogy ez újra meg újra meg fog ismétlődni vele. Felnőttként olyan emberré válhat, aki teljes mértékben bízik a többség véleményében, és nem fog tudni egyedül döntéseket hozni.

5. Ha fenyegetőzöl a büntetéssel, meg is kell tenned!

Ha egy felnőtt büntetést ígér egy gyereknek, azt be is kell tartania. A gyermekpszichológusok szerint minden fenyegetés, amit csak beígér a szülő, rosszabb, mintha egyáltalán nem büntetnék meg. A gyerekek gyorsan rájönnek, hogy a szülőknek csak a szájuk jár, és elkezdenek nem bízni bennük. Az értékrendjük felborul, nem fogják érteni a különbséget jó és rossz között, mivel nem volt egy jó szabályrendszer, amihez igazodhattak volna.

Ugyanakkor, ha a fenyegetés már önmagában is hatott, el lehet tekinteni a büntetés végrehajtásától. De ebben az esetben el kell magyarázni a gyereknek, hogy ez csak egy kivételes eset.

6. Ha nem tudod, ki volt a bűnös, mindenkit büntess meg!

Ha a szülő nem tudja biztosan, melyik gyerek volt a hibás, nem szabad csak az egyiket megbüntetnie. Ha a gyerek a barátjával van, a másik gyereket egyáltalán nem szabad kritizálnia a szülőnek. Ha a testvéreivel volt, és valami komoly galibát okoztak, amiért büntetést érdemelnek, az összes gyereket meg kell büntetni.

Ha nem így teszel, akit megbüntettél, sérülni fog, és a jövőben bűnbakká válhat. A többi gyereknek pedig megnő a magabiztossága, és teljesen immúnissá válhatnak, aminek a jövőben sok káros következménye lehet.

7. A gyerek csak a jelenben elkövetett dolgokért büntethető, múltbéliekért nem

A gyereknevelés egyik legfontosabb szabálya: büntetés – megbocsátás – elfelejtés. Az a gyerek, aki folyamatosan a múltbéli tetteiért van büntetve, nem válhat erős személyiséggé. Félni fog attól, hogy új dolgokba kezdjen bele, jobban fogja kedvelni a megszokást. Nehezen fog tanulni a régi hibáiból is. Ahelyett, hogy kielemezné őket, csak rögzülni fognak benne.

A pszichológusok szerint még akkor sem szabad a múltban elkövetett dolgokért megbüntetni a gyereket, ha a szülők csak most jöttek rá, hogy mi történt. Csak el kell magyarázni a gyereknek, mi volt a rossz abban, amit tett.

8. A büntetés legyen az életkornak és a gyerek hobbijának megfelelő!

A büntetési rendszernek világosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ne add ugyanazt a büntetést egy rossz jegyért és egy betört ablakért. Kis dolgokért kis büntetés jár, nagy dolgokért komoly büntetés.

Figyelembe kell venned a gyerek életkorát és kedvteléseit is. Ha szereti a közösségi oldalakat, jó büntetés lesz a számára, ha korlátozod a használatukat. De ha egyáltalán nem használja őket, más büntetést kell kitalálnod.

Az a gyerek, aki mindenért ugyanazt a büntetést kapja, nem tud megfelelő erkölcsi értékrendet felépíteni, mivel nem fogja ismerni a tettek súlya közti különbséget.

9. Ne használj csúnya vagy sértő szavakat!

Leginkább a hangulatembereknél fordul elő ez. Sok szülő észre sem veszi, hogy miket mond. A pszichológusok azonban azt ajánlják, csak semleges szavakat használjunk.

Az érzékeny gyerekeknek gondjaik lehetnek az önértékeléssel. Elraktározhatják magukban azokat az alkalmakat, mikor a szüleik csúnya szavakkal illették őket. Ez még inkább érvényes a lányokra, ezért velük még finomabban kell bánni.


Hozzászólások

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Miért találják a férfiak ellenállhatatlannak az idősebb nőket

Ismerjük be, a legtöbbünk számára egy ideális párt egy fiatalabb nővel és egy idősebb férfival képzelünk el. Egy olyan kapcsolat, melyben a férfi a fiatalabb, régen nem is volt elfogadott. Ma az emberek azonban nyitottabbak, és az életkorbeli különbségnek egyik vagy a másik nem javára már nincs túl

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Az egyedülálló nők a legboldogabbak a legújabb tanulmányok szerint

Tetszik vagy sem, az egyedülálló nők száma egyre nő. Nem könnyű megmondani, hogy miért akarnak inkább egyedül maradni, vagy hogy igazán boldogok-e. Talán a demográfiai egyenlőtlenség áll a háttérben, vagy a modern világunk nem enged más lehetőséget. Most egy kicsit mélyebben beleássuk magunkat a té

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel, úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet. Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresz

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

Tanulmányok kimutatták: a feleségeket jobban stresszeli a férjük, mint a gyerekeik. Az ok pedig elég komoly!

A házas nők több stresszt élnek át, mint az egyedül élők. Nagy teher nehezedik rájuk, ott a munka, a gyerekek, a férjük. A stresszes feleségeknél gyakrabban jelentkezik fejfájás, fáradtság és düh is. Szülőnek lenni szintén stresszel járó feladat. Mégis, a kutatások szerint a férj nagyobb stresszt ké

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

A tudósok állítják: az apák nagyobb hatással vannak lányaik életére - Ezért!

Az apa és lánya között kialakult kötődés egészen egyedülálló. Egy lány gyermekkori kapcsolata az apjával meghatározó lesz felnőtt korában is. Az apa az, aki számára példakép a leendő álomférfihoz, az egészséges és sikeres élethez. Ha egy apa nem vesz részt a lánya életében, vagy nem éppen ideális pé

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Ha magas a vérnyomásod, stroke-od volt vagy visszered van, ezt a 7 dolgot kezdd el

Időnként szinte mindenkivel előfordul, hogy hidegnek érzi a lábait, vagy zsibbadást érez a kéz- és lábujjaiban. Azonban, ha nálad ez mindennapos, segítségre van szükséged! Ez ugyanis annak a jele, hogy rossz a vérkeringésed, aminek kiváltó oka lehet veseprobléma, visszér vagy más betegség. Összegyű

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Ezeket az illemszabályokat minden hölgynek tudnia kellene, te ismered őket?

Az illemszabályok egyszerűen követhetők, és bárki meg tudja tanulni őket. Most megtudhatod, melyek azok az illemszabályok, melyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy tiszteletet vívj ki magadnak, és magabiztosan viselkedj bármilyen helyzetben. Ha vendégeket fogadsz Ha valaki először jár az otthono

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Kiderült, mi tesz sokkal boldogabbá, mint az anyagi jólét

Miért rohanunk azonnal az üzletekbe, amint egy kis pénz van a pénztárcánkban? Mert minden vásárlástól egy kicsit boldogabbnak érezzük magunkat, de néhány nap múlva ennek az elégedettségnek már nyoma sincs. Azonban megvan arra a módszer, hogy tartós boldogságot találjunk magunknak! Kiderült, hogy

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

10 ok, amiért még az a nő is végleg elhagyhat, aki őrülten szeret téged

A férfiak többsége tudja, hogy a nők mennyire elbűvölően kiszámíthatatlanok és rejtélyesek tudnak lenni. De csak addig, míg össze nem pakolják a holmijukat, és el nem költöznek. Becsapják maguk mögött az ajtót, és örökre elmennek, miközben te a munkahelyeden vagy. Most megtudhatod, melyek azok az o

http://ujhazak.com