10 ártalmatlannak tűnő szokás, ami rossz hatással lehet az egészségünkre

 1. 1 Ne engedjük tele vízzel a koszos edényeket a mosogatóban.

  depositphotos

  A vízzel teletöltött edények olyan baktériumok melegágya lehet, mint az E. coli, a szalmonella és a Staphylococcus aureus. Bár kényelmesnek tűnhet vízzel feltölteni (áztatni) és hagyni gyűlni az edényeket, a legjobb, ha azonnal a mosogatóba kerülés után elmossuk őket, és semmi esetre sem hagyjuk, hogy vízzel telve ázzanak órákon vagy rosszabb esetben akár napokon keresztül.

 2. 2 Forróvízzel történő kézmosás.

  depositphotos

  A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a víz hőmérséklete nem különösebben befolyásolja a mikrobák pusztulását, sokkal fontosabb ehelyett az idő, amíg a kézmosás tart.

  5 másodperc alatt semmilyen baktériumot sem fogsz tudni eltüntetni a kezedről, egy alapos kézmosás ugyanis a tudományos vizsgálatok szerint legalább 30 másodpercig tart. A túl forró víz ráadásul csökkenti a bőr védelmi funkcióját, ami irritációhoz, bőrgyulladáshoz vezethet.

 3. 3 Kerüljük a sminkben történő edzéseket.

  depositphotos

  Első blikkre kényelmesnek és időtakarékosnak tűnhet az iroda után egyből a konditerembe venni az irányt, de nem túl kifizetődő.

  Edzés közben ugyanis a bőrnek lélegeznie kell, ami a rajta található sminkréteggel gyakorlatilag lehetetlen. Ha mégis így döntünk, az bőrirritációhoz és a pórusok eltömítéséhez vezethet, így mindenképpen érdemes megfontolni az edzés előtti sminkeltávolítást.

 4. 4 Ne használjunk nyilvános kézszárítót.

  depositphotos

  Az a tény, hogy ha nem érintkezünk közvetlenül semmivel, akkor nem kerülhet ránk baktérium nem több, mint puszta illúzió. Valójában az elektromos kézszárítók cseppet sem higiénikusabbak, mint a jól megszokott papírtörlők, sőt, a levegőáramlással keringetett baktériumok a ruháinkra, a testünkre, de akár a tüdőnkbe is juthatnak. Ha van lehetőségünk rá, mindenképp inkább papír kéztörlőkkel szárítsuk a kezünket és mellőzzük az elektromos kézszárítókat.

 5. 5 Ne használjunk egy szatyrot egynél több alkalomnál.

  depositphotos

  Legalábbis, ha élelmiszert viszünk benne, az esetek 99,9%-ban ugyanis a boltban vásárolt ételek és csomagolások tele vannak baktériumokkal. Külön említésre érdemesek a hústermékek, melyekből még csomagoláson keresztül is számtalan baktérium képes kiszivárogni, mely a zöldségekkel és gyümölcsökkel érintkezve számtalan egészségügyi problémát okozhat. Kiutat ez alól a szövet bevásárlószatyor jelenthet, melyet minden egyes bevásárlás után alaposan ki kell mosni.

 6. 6 Ne vágjunk húst és zöldséget egy felületen.

  depositphotos

  Dr. Charles Gerba mikrobiológus bebizonyította, hogy egy átlagos vágódeszkán 200-szor több baktérium van, mint egy otthon használatos WC-ülőkén. Ennek fő okozói természetesen a nyers húsok, melyek olyan baktériumokat hordoznak magukban, mint a szalmonella és a Campylobacter – amik az ételmérgezések két leggyakoribb okai. Teljes biztonságot semmi sem garantál, viszont nagyban lecsökkenthetjük az egészségügyi kockázatot, ha a nyers húsokat és a zöldségeket-gyümölcsöket külön vágódeszkákon és felületeken kezeljük.

 7. 7 Mellőzzük az irodai kávéfőzőt.

  depositphotos

  A kávéfőző tartája tipikusan olyan hely, ahol a baktériumok különböző csoportjai elképesztő sebességgel képesek fejlődni. Mivel az irodai kávéfőzőket ritkán (vagy akár soha) takarítják alaposan, ezért okosabb megoldás lehet vízben oldódó (instant) kávét inni a munkahelyünkön, ezzel ugyanis számtalan baktériumtól menthetjük meg magunkat.

 8. 8 Ne tartsuk a telefonunkat a táskánkban.

  depositphotos

  Bár úgy tűnhet, hogy a táska egy tiszta, viszonylag jól elszeparált hely, a valóságban ez nem így van. A táskák belseje a mikrobák és baktériumok melegágya, ezért sokkal jobban tesszük, ha a telefonunkat lehetőség szerint a zsebünkben tároljuk, mely ugyan szintén számtalan baktériumot tartalmaz, de a nadrágok rendszeres mosása miatt ezek többsége időről-időre elpusztul. Továbbá érdemes észben tartani, hogy egy átlagos telefonon legalább 10-szer annyi baktérium található, mint egy otthoni WC-ülőkén, ezért legyünk óvatosak a használatukkal.

 9. 9 Legyünk óvatosak a téli ruháinkkal.

  depositphotos

  Gondolok itt elsősorban a ritkán mosott téli kiegészítőkre, mint a sapkák, kesztyűk, sálak és nagykabátok, melyeket sok esetben csak a tavasz beköszöntével dobunk bele a mosógépbe, mielőtt még elspájzolnánk őket jövőre, pedig szakemberek szerint legalább 1-2 hetente kéne mosnunk őket, ugyanis számtalan baktériumot hordoznak magukon. Különösen veszélyesek lehetnek a sapkák és sálak, melyek közvetlenül az orrunkkal és szájunkkal érintkeznek, ezért minden másnál könnyebben képesek hatást gyakorolni az immunrendszerünkre.

 10. 10 Legyünk óvatosak a fagyasztott húsok olvasztásával.

  depositphotos

  Ritkán gondolunk rá, pedig a nyers húsok felolvasztása megannyi baktériumot enged szabadjára a levegőben. Az asztalra tett hal és hús (viszonylag gyors) felolvasztása épp ezért roppant káros lehet, lehetőség szerint inkább egy elszeparált fakkban, a hűtőszekrényünkben olvasszuk fel azokat.

 11. 11 Bónusz: osszuk meg az ételeinket a barátainkkal.

  depositphotos

  Az immunrendszerünk hálás lesz, ha nem vagyunk félénkek és irigyek egy tányérból falatozni a barátainkkal, rokonainkkal. Tudósok kimutatták ugyanis, hogy ezen folyamat által számos hasznos baktérium cserél gazdát, ami immunerősítő hatással lehet a szervezetünkre. Ez a szabály nem vonatkozik természetesen a beteg emberekre – velük semmiképp sem ajánlatos osztozkodni.


Hozzászólások

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a macska azonnal cselekedni kezd, amin észreveszi, hogy a gyerek a lépcső felé tart, és mindent megtesz azért, hogy megállítsa. A cicát azóta - nem meglepő módon - hősként ünnepli a közösségi média.

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

http://ujhazak.com