10 furcsa, de működő spórolási módszer, amivel vagyonokat spórolhatunk

 1. 1 Töltsünk el egy hétvégét kiadások nélkül.


  Számos felmérés kimutatta, hogy az emberek hétvégente szó szerint szórják a pénz. Különösen a férfiak és a 18 év alatti gyermek(ek)kel rendelkező családok, akik sokkal többet költenek, mint a lakosság más szegmensei.

  Az internetezők ezért egy „költségmentes hétvége” mozgalmat indítottak, ami segít megóvni a pénzügyeinket. Próbáljunk meg egy hétvégét felesleges költekezés nélkül tölteni: mellőzzük a nézelődős nagy bevásárlásokat, kerüljük az éttermeket és a kirándulásokat. Ehelyett inkább piknikezzünk a családunkkal, sportoljunk a friss levegőt vagy csak főzzünk valami finomat otthon a családunkkal – ezzel ugyanis sok pénzt takaríthatunk meg.

 2. 2 Zárjuk ki az üdítőket az életünkből és igyunk inkább csapvizet.


  A nagyvárosok lakosai évente őrült pénzeket költenek üdítőitalokra. Összehasonlításképpen: a magyarok átlagosan ugyanannyi pénzt költenek italféleségekre (ásványvízre, üdítőkre, alkoholos italokra, kávéra), mint amennyit például elektromos cikkek vásárlására.

  A palackozott- és/vagy csapvízzel sokat spórolhatunk, egyúttal pedig az egészségünket is megőrizhetjük.

  A gyümölcslevek, alkohol és más káros mellékhatással járó italok mellőzése jövedelmezőbb, mint egy átlagos bankbetét.

 3. 3 Rejtsük el a bankkártyáinkat.


  A fejlett országokban az emberek 70%-a ma már rendszerint a bankkártyás vásárlást választja a pénztáraknál, ennek azonban csak a gyártók és az eladók tudnak örülni igazából: a készpénz nélküli fizetéseknél ugyanis nagyságrendekkel többet költünk.

  Történik mindez azon egyszerű oknál fogva, hogy a bankkártyás fizetés semmilyen hatással sincs az emberi pszichológiára – majdnem olyan érzés, mintha ingyen jutnánk hozzá az adott árucikkekhez. A készpénzes vásárlás ezzel szemben valódi kínzás: ilyenkor sokkal jobban érezzük, hogy a kemény munkával megkeresett pénzünket adjuk oda az árukért cserébe, ezért sokkal inkább visszafogjuk a felesleges termékek vásárlását. 

  A kis bevásárlásokhoz tehát használjunk inkább készpénzt, és lehetőleg kerüljük a webáruházakat – ezekben ugyanis még jobban szórjuk a pénzt, mint a személyes vásárlások esetén.

 4. 4 Alkalmazzuk a "halasztott vásárlás" módszerét.


  A marketing-szakemberek folyamatosan próbálnak felesleges vásárlásra ösztönözni minket a különféle trükkök segítségével: az online vásárlók 80%-a például ún.

  impulzusvásárlást hajt végre. A személyes vásárlás esetén ez az arány jóval kevesebb, de a vásárlók egyharmada személyesen sem tud ellenállni a nem tervezett kiadásoknak.

  Annak érdekében, hogy visszaszorítsuk ezt a felesleges pénzszórást, tartsunk 48 órás szünetet, mielőtt megvennénk a hirtelen fellángolással kiszemelt terméket. Néhány nap elteltével a vásárlási vágy lankad, és sokkal józanabb döntést tudunk hozni azzal kapcsolatban, hogy valóban szükségünk van-e az adott termékre vagy sem.

 5. 5 Spóroljunk szokatlan módszerekkel.


  A spórolás pszichológiai szempontból is nagy kihívás tud lenni: egyesek például azért költenek ma, mivel úgy gondolják, hogy ha nem most, akkor majd holnap úgyis elköltik valami másra. Számtalan apró trükk létezik azonban, hogy visszaszorítsuk a felesleges költekezést, az egyik ilyenre pedig például a különféle statisztikák mutattak rá.

  Kimutatták ugyanis, hogy az esős-hideg napokon sokkal kevesebb pénzt költünk, mint a napsütéses-kellemes napokon. A borongós napok az életkedvünkre is nagy hatást gyakorolnak, ezért sokkal kisebb eséllyel kezdünk felesleges vásárlásra a boltokban – ilyenkor inkább szeretnénk mihamarabb letudni a létfontosságú vásárlást, és menni a dolgunkra. Ha tehát szeretnénk további pénzt megtakarítani, lehetőleg a hét legcudarabb napján induljunk nagy bevásárlásra.

 6. 6 Kezdjük el gyűjteni az aprópénzt.


  Ahogy a mondás is tartja: sok kicsi sokra megy – ezt azonban az emberek többsége nem mindig veszi figyelembe. Kétféle módszer létezik rá, hogy az aprópénzből nagy tökére tehessünk szert:

  • A különböző fémpénzeket kezdjük el más-más üvegekben gyűjteni (családon belül) és versenyezzünk, hogy melyik telik meg leghamarabb. Ez a módszer segít, hogy a vásárlás után maradt aprópénzt biztosan ne szórjuk el hülyeségre, hiszen a játékos versengés miatt alig várjuk, hogy hazavigyük és tovább gyarapíthassuk a rögtönzött perselyek tartalmát.
  • A második módszer csak a kisebb címletű érmékkel működik és a számtani progresszió elvén alapul: első nap például tegyünk 5 forintot a perselybe, második nap 10-et, harmadik nap 20-at és így folytassuk amíg tudjuk, majd kezdjük elölről a folyamatot.

 7. 7 Mellőzzük a márkás termékeket.


  Sokan elfelejtik, hogy a márkás termékeken sokszor nem a minőséget, hanem a márkanevet kell megfizetnünk – vagyis a beleölt promóciót, dizájn, marketinget és ezernyi apró összetevőt. Ha márkás terméket vásárolunk, azzal nem magunknak, hanem kizárólag kizárólag az annak hirdetéséért felelős embereknek teszünk jót.

  A spórolás érdekében egy ideig (vagy örökre) mellőzzük az ismert márkák termékeit. A „noname” termékek minősége legtöbbször semmiben sem különbözik a márkás termékek minőségétől, pusztán annak az érzése marad majd el, hogy a márkás termékek vásárlásától tudat alatt többnek érezzük magunkat.

 8. 8 Spóroljunk a telefonunk akkumulátorával és töltsük fel a malacperselyünk.


  Manapság az emberek átlagosan 3 órát töltenek az okostelefonok képernyőjét bámulva, és 58 alkalommal veszik ki a zsebükből 24 óra leforgása alatt. A következő módszer segítségével két legyet üthetünk egy csapásra: spórolhatunk és kiküszöbölhetjük a telefonfüggőségünk.

  A nap végén mindig ellenőrizzük a telefonunk akkumulátorának töltöttségi szintjét. Ha például 18:00-kor a telefonunk 35%-on van, az azt jelenti, hogy 65%-ot „költöttünk” aznap. Törekedjünk arra, hogy a nap végén lévő akkumulátor töltöttség minél magasabb legyen – a telefon bámulása helyett pedig töltsük hasznosan az időt: foglalkozzunk a családtagjainkkal, dolgozzunk hatékonyabban, vagy csak egyszerűen töltődjünk fel a szabad levegőn.

 9. 9 Mellőzzük bizonyos típusú bankjegyek használatát.


  Ez a módszer elsőre furcsán hangzik, de egy híres pénzügyi blogger szerint remek spórolási taktika.

  Lényege, hogy időről-időre mellőzzük bizonyos bankjegyek használatát. Például egy hétig hanyagoljuk a 10 és 20 ezer forintos bankjegyek használatát – ez idő alatt pedig törekedjünk arra, hogy minden vásárlásunk 10 ezer forint alatt maradjon, vagyis még ki tudjuk fizetni ezeknek a bankjegyeknek a használata nélkül. A váratlan és nélkülözhetetlen kiadásokra persze nem vonatkozik ez a taktika.

 10. 10 Éljünk úgy, mint Elon Musk fiatalkorában.


  Elon Musk 17 éves korában nagyon jól tudta, hogy milliárdos szeretne lenni, és mindent meg is tett ennek érdekében. Ekkoriban az általa kitervelt egy dolláros szabály szerint élt – vagyis minden nap maximum egy dollárt költött. Nemrégiben egy amerikai újságíró megismételte Musk módszerét, ám egy dollár helyett kettővel – így vitték ezt véghez:

  • 1990-ben Musk kizárólag hotdogot, narancsot és tésztát evett.
  • 2015-ben az újságíró csak mogyoróvajat, tésztát, lisztből készült termékeket és banánt evett. Ha egyik nap kevesebbet költött, akkor másnap vagy harmad nap annyival többet, de mindig ügyelt rá, hogy sose lépje túl az átlag 2 dolláros napi limitet. A kísérletet végzett újságíró hölgynek még arra is maradt pénze, hogy olykor gyorsétteremben egyen és szórakozzon a barátaival.

  Bónusz: hógolyó módszer, a hitel-törlesztőrészletek terhének enyhítése végett.

  Ez a módszer azoknak szól, akik kénytelen voltak egy vagy több kölcsönt felvenni, és most a fizetésük jelentős részét a tartozások egyenlítésére költik.

  • Minden hónapban spóroljuk össze a hitelfizetéshez szükséges minimális összeget. Ha hó végén megtakarításunk keletkezik, akkor azt tegyük bele többletként a legmagasabb kamattal rendelkező hitel törlesztésébe – így a legdrágább kölcsönt fogjuk lezárni először.
  • Ha idő előtt visszafizetjük a legdrágább kölcsönt, azzal jelentős összegeket spórolhatunk. Továbbra se költsük egy felelőtlenül a megtakarításunkat – használjuk fel a második legnagyobb kamatú hitelünk törlesztésére.
  • Addig ismételjük ezt a módszert, amíg végül az összes tartozásunkat vissza nem fizetjük. Ezen a linken egy online "hógolyó-számológépet" is találtok, amely segít gyorsan megszabadulni az adósságoktól.

  Azért nevezik egyébként ezt a módszert „hógolyó módszernek”, mivel ahelyett, hogy eldobálnánk a megspórolt pénzünket, tudatosan a hiteleink törlesztésére költjük, melynek eredményeképpen a korai hitelvisszafizetés miatt végül sokkal több pénzt spórolunk, mint amennyit hónapról-hónapra többletként beleöltünk a hitelek törlesztésébe.


Hozzászólások

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

Japán egy teljesen egyedi ízlésű, évezredes hagyományokkal rendelkező ország, filozófiájuk pedig generációról-generációra öröklődik a lakosok között. Noha az ország maga az egyik legfejlettebb a világon, a technikai újítások folyamatos fejlesztése közben sem szakította meg a kapcsolatot a gyökereive

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

Mi jut eszedbe, ha Japánra gondolsz? A kontrasztok országa, ahol az érintetlen természet szomszédjai a fejlett technológiák. 1995-ben a ma nagyon népszerű monopodot a Haszontalan japán találmányok című könyvben lehet megtalálni. Azoknak az embereknek, akik

http://ujhazak.com