10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

 1. 1 Miért tüsszentenek az emberek fény hatására?

  adme

  Közel 2300 éve, még a görög filozófust, Arisztotelészt is foglalkoztatta a világ azon nagy kérdésé, vajon mitől is tüsszent az ember, ha a Napba néz. Amióta van villamos energia, a jelenség nem csupán az égitest fényére korlátozódik, így ne lepődjünk meg, ha a sötét moziban ülve, a film kezdetekor néhányan rázendítenek, vagy ha egyszerűen egy erős fényű lámpát felkapcsolva már csavarja is valami az orrunkat. A jelenségnek egyébként neve is van, fotikus tüsszentési reflexnek hívják, hátterében pedig az áll, hogy a vizuális receptoraink közvetlenül a szaglóreceptoraink mellett helyezkednek el, így az agyunk olykor hasonlóan reagál a szemünket ért ingerlésre, mint az orrunkat ért ingerekre.

 2. 2 Miért ártalmas a hegesztőívbe nézni?

  adme

  Minden gyerek tudja, hogy nem szabad odanézni hegesztéskor, ám azt olykor még felnőtt korban is csak kevesen tudják, hogy miért.

  A hegesztőívbe a magas UV sugárzás miatt nem tanácsos belenézni, védőszemüveg nélkül akár még a szaruhártyát is károsíthatja.

 3. 3 Kik az okosabbak: kutyák vagy a macskák?

  adme

  Az egyesült államokbeli Vanderbilt Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kutyáknak körülbelül 530 millió neuron van az agykérgében, míg a macskáknak körülbelül 250 millió gondolkodáshoz, tervezéshez és komplex viselkedéshez szükséges idegsejtjük van.

  Az agykéregben található neuronok száma befolyásolja az állatok azon képességét, hogy következtetéseket vonjanak le saját tapasztalataikból. Ennek tudatában pedig kijelenthetjük, hogy a kutyák 2-szer okosabbak a macskáknál. Összehasonlításképpen egyébként az emberi agykéregben 16 milliárd neuron található.

 4. 4 Hol van hidegebb: az Északi- vagy a Déli-sarkon?

  adme

  Bár sokszor nem találunk rá egyértelmű választ, a meteorológiai statisztikákat vizsgálva nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Déli-sarkon sokkal hidegebb van, mint az Északi-sarkon. Az Északi-sarkon az éves átlaghőmérséklet -34 °C, míg a Déli-sarkon -48,9 °C.

 5. 5 Van két egyforma hópehely?

  adme

  A kérdésre adott válasz attól függ, hogy miként közelítjük meg a kérdést. Kenneth Libbrecht, a kaliforniai egyetem fizika professzora szerint ha hagyományos mikroszkóppal vizsgáljuk, akkor elméletileg lehetséges, hogy két egyforma hópelyhet találjunk, viszont ha molekuláris szinten kezdünk vizsgálódni, akkor biztos, hogy sosem találunk két ugyanolyat.

  Ennek oka, hogy egy apró hópehely 1018 vízmolekulát tartalmaz, melyek egytől-egyig teljesen véletlenszerűen szóródnak szét a kristály belsejében annak képződésekor. Ezért pedig annak a valószínűsége, hogy két hópehelyben is pont ugyanúgy szóródjon szét ez a rengeteg vízmolekula, majdnem nulla.

 6. 6 Miért vannak fekete foltok a nyírfák törzsén?

  adme

  Már a 18. századi orosz vegyészt, Johann Tobias Lowiz-ot is foglalkoztatta a kérdés, hogy miért jelennek meg jellegzetes fekete foltok a nyírfa egyébként világos, majdhogynem fehér törzsén?! A választ ezesetben a betulin nevű anyagban kell keresnünk.

  A betulin a nyírfa kérgében található növényi összetevő, mely a nyírfakéreg fehér színét is adja. Ez az anyag védi meg a nyírfát többek között attól, hogy télen fagyási sérüléseket szenvedjen. Ez azonban olykor átok is: mivel a nyírfa kérgének nagyon sűrű a szerkezete, ezért nem teszi lehetővé a víz és a levegő felszívódását. Ennek „kiküszöbölésére” jelennek meg a fekete foltok a fán, amin keresztül a növény továbbra is képes nedvességhez és levegőhöz jutni a törzsén keresztül.

 7. 7 Miért félnek a macskák az uborkáktól?!

  adme

  Néhány évvel ezelőtt mindenki a vicces macskás-uborkás videókon nevetett az interneten. A kompozíció majdnem minden esetben egyforma volt: a gazdák észrevétlenül az éppen gyanútlanul falatozó macskájuk mögé csempészték az uborkát, akik később megfordulva hatalmas ugrálásokba és őrült menekülésekbe kezdtek. De miért van ilyen hatással az uborka az egyébként meglehetősen hidegvérű macskákra?!

  A jelenségnek több oka is van, az egyik, hogy a macskák szinte teljesen kikapcsolják az agyukat evés/ivás közben, hiszen ilyenkor a jól megszokott helyen, nyugalomban esznek-isznak és tudják, hogy semmi nem zavarja meg őket abban, amit csinálnak. A váratlan gyanús tárgy felfedezése azonban kizökkenti őket ebből a biztonságos állapotból és azonnal heves menekülésbe kezdenek. A másik ok a macskák evolúciós ösztöneiben keresendő, ami úgy alakult ki a hosszú évezredek során, hogy alapból veszélyforrásnak tekintsék a kígyó-, illetve kígyószerű tárgyakat. A kígyóuborka épp ezért minden másnál jobban aktiválja a macskák "pánikrendszerét".

 8. 8 Miért repülnek "V"-alakban a madarak.

  adme

  A válasz egyszerű: ez az egyetlen módja annak, hogy a csapatban repülő madarak mindegyik tagja jól belássa a maga előtt található terepet, ugyanakkor mégis közel legyen a társaihoz. Ugyanezért alkalmazzák a V-alakzatban repülést a légierőnél is.

 9. 9 Miért világítanak éjjel a szentjánosbogarak?

  adme

  A helyzet az, hogy valójában nappal is világítanak, csak ekkor a Nap fénye miatt szinte lehetetlen észrevenni. A fényt a potroh elülső része termeli, a világítósejtek (fotociták) segítségével. Ezek belsejében luciferin képződik, amely oxigént tartalmazó környezetben (így a levegőben is, mely a potrohon található légcsöveken jut be az állat testébe) átalakul, s fényrészecskéket (fotonokat) bocsát ki.

  A fény kibocsátásának egyébként két célja is van: az egyik a zsákmány elejtésében történő, a másik párkeresésben történő segítség.

 10. 10 Miért remegünk, amikor félünk?

  adme

  Kim Hellemans professzor, az Ottawai Egyetem neurológusa kimutatta, hogy a félelem hatására történő reszketés jelenségének hátterében az emberi agy áll, ami jeleket küld a mellékveséknek, amik így adrenalint és kortizont (stressz hormonokat) kezdenek pumpálni a vérünkbe. Ezeknek a hormonoknak az a feladatuk, hogy gyorsan felkészítsék (vagy mondjuk úgy: „bemelegítsék”) a testünket a ránk váró esetleges nagy fizikai igénybevételekhez, például a támadások elleni védekezéshez vagy a meneküléshez.

  Ez nagyjából olyan, mint amikor télen a nagy hidegben járatjuk egy kicsit az autónk motorját a beindítást követően, hogy ne fulladjon le az autó, amikor elindulunk vele.


Hozzászólások

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

A Photoshop kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb találmánya. Ma már nem kell aggódnunk egy kellemetlen pattanás vagy a háttérben megjelenő illető miatt, néhány egyszerű trükkel ugyanis könnyedén eltávolíthatjuk őket a képekről. Egyre kell figyelni csupán: hogy ne essünk át a ló túloldalá

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

Mindenki tudja jól, hogy technikai szempontból japán az egyik legfejlettebb ország a világon, hogy az emberek magas iskolai végzettségéről már ne is beszéljünk. Akadnak azonban olyan izgalmas érdekességek a japánok mindennapjaival kapcsolatban, melyeket csak azok ismernek, akik személyesen is megfor

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

A középkor az európai történelem egyik legsötétebb korszaka: véres háborúk, pusztító betegségek és enyhén szólva is roppant pocsék higiénia, ami napról-napra tizedelte az embereket. A középkor azonban nem csak egy reménytelenül sötét, de egyben nagyon érdekes korszak is volt, amiről – mint kiderült

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Egyes vércsoportok esetében kisebb aránnyal fordulnak elő bizonyos betegségek. Most kiderült, hogy a rák, a demencia, és a trombózis esetében mely vércsoportok szerencsésebbek.Hirdetés Azt már kiderítették kutatások, hogy egyes vércsoportoknál néhány betegség előfordulásának nagyobb a kockázata

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

A hosszú ideig házban tartott macskák egy idő után akarva-akaratlanul is átveszik családjuk stílusát, hatással van rájuk azok közeledése és szokásai. Tudni kell azonban, hogy ezek a pihe-puha szőrcsomók nem olyan egyszerű teremtések, mint amilyennek első ránézésre tűnnek, ezért szokásainkkal és az á

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

A férfiak legtöbbször romantikusak próbálnak lenni, ha le szeretnék nyűgözni kedvesüket, mit sem tudván arról, hogy ezzel néha többet ártanak, mint használnak. Nem minden nő rajong ugyanis a túlzott romantikáért, sőt mi több, vannak akik egyenesen falra másznak az ilyesmitől. Az alábbi listán most 1

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

Egy nagyon érdeke cikkre akadtunk 2001 ből.Neked mi a véleményed az írtakról?

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

http://ujhazak.com