10 gyerekneveléssel kapcsolatos hiba, amit a szülők rendszerint megbánnak utólag

 1. 1 Nem élvezték a kommunikációt a gyermekükkel.


  Egy kisgyermek viszonylag gyorsan nő aprócska kisbabából felnőtt, önellátó személlyé. Azt pedig, hogy a felnőtt éveiben mennyire tartja majd a kapcsolatot a szüleivel nagyban befolyásolja az, hogy a szülők mennyire kommunikáltak vele gyerekkorában. Bár egy gyermek esetlen és olykor egyenesen zagyvaságnak tűnő kérdései gyakran fárasztóak lehetnek egy szülőnek, nem árt szem előtt tartani, hogy nincs lehetőségünk visszaszerezni az elveszett időt, épp ezért ha nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy ne csak fizikailag, de mentálisan is közel kerüljünk a gyermekünkhöz, talán sosem lesz lehetőségünk erre a későbbiekben.

 2. 2 Nem ölelték elég gyakran a gyermeküket.


  A tudósok bebizonyították, hogy az egészségünk szempontjából (mind erkölcsi mind fizikai értelemben) nélkülözhetetlen az ölelés. Bár nyilvánvalóan nem a tudományos indokok miatt döntünk úgy, hogy megöleljük-e a gyermekünket vagy sem, mégis sok szülő nem fordít kellő figyelmet a gyermeke ölelgetésére.

  Ennek leggyakoribb oka, hogy a szülők elavultnak vagy épp túlértékeltnek tartják az ölelés jelenségét, pedig rendkívül nagy szerepe van arra nézve, hogy a későbbiekben a gyermek hogyan kötődik majd a szüleihez.

  Arról nem is beszélve, hogy a gyermek idővel felnő és egy ponton túl, már nem fogja hagyni, hogy a szülei ölelgessék őt, akkor pedig nagyon bánhatjuk azt, hogy nem tettük ezt meg korábban, amikor még lehetőségünk lett volna rá.

 3. 3 Nem csináltak elég fotót és videót a gyermekükről.


  Szó mi szó, a gyermek fizikai vagy mentális fejlődésére nincs hatással, hogy készítünk-e róla képet vagy sem, mégis nagyon bánhatjuk majd a későbbiekben, ha nem készítünk elég fotót a gyermekünk fiatalkoráról.

  Egy videóra rögzített tűzijátékot például sosem fogunk olyan izgalommal végignézni utólag, mint ahogy azt a videó rögzítése közben tettük, de a gyermekünk első lépéseiről, a születésnapjáról vagy épp a focimeccséről készült képeket és videókat még jó néhány évtized múlva is könnyes szemekkel nézzük majd végig.

 4. 4 Nem írták le gyermekük első szavait.


  Gyermekünk első szavait kétségkívül a legkellemesebb emlékeink között tartjuk számon, ám csak úgy, mint minden más emlékünk, időről-időre ezek is megfakulhatnak.

  Így a legbiztosabb megoldás, ha papírra vetjük azokat.

 5. 5 Nem játszottak velük elég kreatív játékot.


  Senki sem garantálja, hogyha kreatív játékokat játszol a gyermekeddel, akkor biztosan nagy művész vagy zenész válik majd belőle, de az esélyt mindenesetre meghagyja rá. Az ilyen kreatív játékok segítségével ráadásul olyan készségeket fejleszthet gyermekünk, melyre sehogy máshogy nem lenne lehetősége, arról már nem is beszélve, hogy az ilyen játékok által csak még tovább erősödik a közöttünk lévő kapcsolat.

  Még a legtapasztaltabb szülők is gyakran megbánják utólag, hogy nem fordítottak kellő időt a gyermekükkel közös kreatív tevékenységekre.

 6. 6 Túl szigorúak voltak.


  Egy dolog felhívni a gyermekünk figyelmét arra, ha valamit rosszul csinált, és egy másik dolog, ha nem is az okító rész motivál bennünket, hanem csak az, hogy leszidhassuk gyermekünket az általa elkövetett hibák miatt. Népszerű mítosz, hogy minél magasabb elvárásokat állítunk a gyermekünk elé, annál sikeresebb ember lesz az életben – ám a valóságban ezzel könnyen ellenkező hatást érhetünk el.

  Az eltúlzott és rosszul rangsorolt büntetések nem csak a gyermek önbizalmát ronthatják le, de a szülőkkel ápolt kapcsolatára is komoly hatással lehetnek.

 7. 7 Nem vették figyelembe a gyermekük véleményét.


  Mindannyian ezerszer hallottuk fiatalkorunkban, hogy „túl fiatal vagy még ahhoz, hogy eldöntsd” vagy azt, hogy „a felnőttek jobban tudják” és így tovább. Az ilyen lenéző hozzáállással azonban komoly károkat okozhatunk a gyermek önbecsülésében, hiszen attól, hogy fiatal, még nem jelenti azt, hogy ne lehetnének jó ötletei, vagy legalábbis ne hallgathatnánk meg azokat. Azok a gyermekek, akik a véleményüket magukba fojtva nőnek fel, gyakran bizonytalan felnőtté válnak.

  Engedd, hogy a gyermeked javaslatokat tegyen és megossza veled a véleményét, még akkor is, ha ez esetleg butaság – de fontos, hogy ilyen esetekben is felhívd rá a figyelmét, hogy miért nem helytálló az, amit mondd.

 8. 8 Nem tették elég boldoggá a gyermeküket.


  A gyerekkori emlékek életünk legbefolyásosabb emlékei, melyek hosszú évtizedeken át elkísérnek bennünket. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy gyermek milyen emlékek között nő fel. A boldog gyermek könnyebben alkalmazkodik majd a felnőtt élethez, könnyebben épít kapcsolatokat és ezáltal nagy valószínűséggel sikeresebb is lesz az életben, mint a folytonos szorongással, szomorú gyerekkorban felnőtt társai.

  Természetesen a szülők is szeretnek nosztalgiázni a gyermekekkel közös pillanatokon, így gondoskodjunk róla, hogy a gyermekünknek minél több boldog emléke legyen a családjával.

 9. 9 Túl gyakran követték mások tanácsait.


  Amikor az embernek gyermeke lesz, valahogy hirtelen minden környezetében élő személy mindentudó lesz, akik nem győznek elhalmozni bennünket az általuk helyesnek gondolt tanácsaikkal. Ez azonban megtévesztő lehet. Mi vagyunk a gyermek szülei, így a mi felelősségünk eldönteni, hogy mi a jó neki és mi nem, már csak azért is, mert mi ismerjük őket a legjobban. Persze meghallgathatjuk ezeket a tanácsokat, de nem jelenti azt, hogy mindenképpen meg is kell fogadnunk és követni azokat.

  Egy másik fontos dolog, hogy sose engedd, hogy idegen emberek megjegyzéseket tegyenek a gyermekedre, ha rosszul viselkedik. Azért, mert néha-néha szeleburdi, ez még nem jelenti azt, hogy a gyermeknek ne lenne jó oldala, aki pedig az első rossz benyomást alapján képes ítéletet hozni egy kisgyermekről, az nem is érdemli meg, hogy komolyabban foglalkozzunk a véleményéről.

 10. 10 Nem voltak a gyermekükkel életük legfontosabb pillanatainál.


  Talán nem is gondolnánk, de néhány számunkra jelentéktelennek tűnő dolog bizony igenis fontos tud lenni a gyermekünk számára. Minden embernek (különösen a gyermekeknek) szükségük van valakire, akivel együtt, közösen élhetik meg életük legboldogabb és legemlékezetesebb pillanatait. Ha nem vagyunk ott velük, hogy osztozzunk ezeken a pillanatokon, akkor ne lepődjünk meg, ha a jövőben a gyermekünk is inkább a saját útját próbálja meg járni, és egyre inkább kerülni kezdi a szüleivel történő kapcsolattartást.

  Szánjunk tehát elég időt rá, hogy a gyermekünkkel közösen díszítsük fel a karácsonyfát, hogy vele együtt menjünk színházba és a nagymamához, hiszen ezek a közös pillanatok kovácsolnak minket igazán családdá és ezek azok a pillanatok, amiket soha nem lehet majd visszahozni, ha egyszer elmulasztunk.


Hozzászólások

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

A Photoshop kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb találmánya. Ma már nem kell aggódnunk egy kellemetlen pattanás vagy a háttérben megjelenő illető miatt, néhány egyszerű trükkel ugyanis könnyedén eltávolíthatjuk őket a képekről. Egyre kell figyelni csupán: hogy ne essünk át a ló túloldalá

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

Mindenki tudja jól, hogy technikai szempontból japán az egyik legfejlettebb ország a világon, hogy az emberek magas iskolai végzettségéről már ne is beszéljünk. Akadnak azonban olyan izgalmas érdekességek a japánok mindennapjaival kapcsolatban, melyeket csak azok ismernek, akik személyesen is megfor

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

A középkor az európai történelem egyik legsötétebb korszaka: véres háborúk, pusztító betegségek és enyhén szólva is roppant pocsék higiénia, ami napról-napra tizedelte az embereket. A középkor azonban nem csak egy reménytelenül sötét, de egyben nagyon érdekes korszak is volt, amiről – mint kiderült

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Egyes vércsoportok esetében kisebb aránnyal fordulnak elő bizonyos betegségek. Most kiderült, hogy a rák, a demencia, és a trombózis esetében mely vércsoportok szerencsésebbek.Hirdetés Azt már kiderítették kutatások, hogy egyes vércsoportoknál néhány betegség előfordulásának nagyobb a kockázata

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

A hosszú ideig házban tartott macskák egy idő után akarva-akaratlanul is átveszik családjuk stílusát, hatással van rájuk azok közeledése és szokásai. Tudni kell azonban, hogy ezek a pihe-puha szőrcsomók nem olyan egyszerű teremtések, mint amilyennek első ránézésre tűnnek, ezért szokásainkkal és az á

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

Mindannyian jártunk iskolába és elég sokan közülünk le is érettségiztek végül. Hiába azonban a 10-15 iskolapadban töltött év, sok esetben még ezalatt a rengeteg idő sem kaptunk választ azokra a 'nagy kérdésekre', melyek gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Az alábbiakban épp ezért m

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

A férfiak legtöbbször romantikusak próbálnak lenni, ha le szeretnék nyűgözni kedvesüket, mit sem tudván arról, hogy ezzel néha többet ártanak, mint használnak. Nem minden nő rajong ugyanis a túlzott romantikáért, sőt mi több, vannak akik egyenesen falra másznak az ilyesmitől. Az alábbi listán most 1

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

Egy nagyon érdeke cikkre akadtunk 2001 ből.Neked mi a véleményed az írtakról?

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

http://ujhazak.com