10 hétköznapi dolog, aminek nem véletlenül olyan a színe, amilyen

 1. 1 Tűzcsapok


  A tűzcsapok színe jelzi, hogy hány liter vizet képesek előállítani percenként. Ez jelzésként szolgál a tűzoltóknak a különféle méretű tüzek oltása esetén.

  A legnépszerűbb színek a piros, a narancs, a zöld és a kék.

 2. 2 Utasszállító repülőgépek


  A kereskedelmi repülőgépek általában fehér színűek, mivel ez a szín veri vissza leginkább a napfényt. Ez segít csökkenteni a napfény okozta károkat és a géptörzs túlmelegedését. A fehérre festett hajtóművek és vezérsíkok pedig gyorsabban képesek lehűlni.

 3. 3 Gumiabroncsok


  A gumiabroncsok gyártásához használt gumi alapvetően fehér, de a hozzáadott korom segítségével növelhető az élettartama.

  Mellékhatásként a gumiabroncs színe ettől feketévé válik. A korom növeli a gumiabroncsok szilárdságát és tartósságát azáltal, hogy jobb hőálló-képességet biztosít és védi az ultraibolya fénytől.

 4. 4 Jelzőlámpák


  Mindannyian ismerjük a közlekedési lámpákat. Azt azonban már kevesen tudjuk, hogy nem véletlenül kapták ezt a három színt. A piros a leghosszabb hullámhosszú szín, vagyis ez az a szín, ami nagy távolságból is jól látható. A sárga hullámhossza némileg rövidebb, de hosszabb mint a zöldé. Ez teszi jól megkülönböztethetővé, amikor a fények zöldről sárgára vagy sárgáról pirosra változnak.

 5. 5 Gyalogátkelőhelyek


  A zebrák kontrasztos fekete-fehér színei segítenek, hogy már messziről is jól láthatók legyenek. Ez elegendő időt biztosít a sofőrök számára, hogy csökkentsék a sebességüket vagy akár teljesen meg is álljanak, ha áll valaki a járda szélén. Ez a két kontrasztos szín egyébként a gyalogosokat is jobban láthatóvá teszi.

 6. 6 Iskolabuszok


  Az amerikai iskolabuszok ikonikus sárga színét szintén biztonsági okokból választották: a buszok kontrasztos sárga és fekete színe segíti, hogy az iskolások könnyen észrevegyék, és a járművezetők számára is jól megkülönböztethető még a legsötétebb fényviszonyok esetén is.

 7. 7 Taxik


  Akárcsak az iskolabuszok esetében, a taxik esetén is hasonló okokból történt a színválasztás. A sárga szín egy olyan szín, ami jól kiemelkedik a forgalomban közlekedő többi gépjármű közül.

 8. 8 Focilabdák


  Kezdetben a focilabdák teljesen fehérek voltak, aztán egyszer az Adidas úgy döntött, hogy fekete kockákat is hozzáad a játékszerhez, ezáltal a labda könnyebben észrevehetővé vált mind a játékosok, mind pedig a tévénézők számára, akik ekkoriban még fekete-fehér készülékeken nézték a meccseket.

 9. 9 WC papír


  A WC-papírok fehér színe annak köszönhető, hogy feldolgozás közben fehérítővel kezelik a papírt. Fehérítő nélkül a papír barnás színű lenne. Ma már persze a vécépapírok számtalan színben kaphatók, ezekhez a gyártók különféle extra színeket kevernek – ennek a többletköltségnek köszönhető az, hogy a színes vécépapírok többe kerülnek.

  A színes vécépapírok azonban nehezebben bomlanak el, és a hozzáadott anyagok miatt az orvosok szerint sem olyan egészséges és biztonságos a használata, mint a sima, fehér színű papírok használata.

 10. 10 Közösségi alkalmazások


  Bár nincs egységes szín kritérium a közösségi alkalmazásokat illetően, ettől függetlenül a legtöbbjük mégis kék színű. Ez annak köszönhető, hogy a kék színt az emberek tudat alatt is az okos, fejlett dolgokhoz kapcsolják, ráadásul az emberek számára nagyobb biztonságérzetet is biztosít.

  A közösségi oldalak pedig azt szeretnék, ha az emberek biztonságosan éreznék magukat a használat közben, miközben más emberekkel kommunikálnak – túlnyomó többségük ezért választja a kék színt.


Hozzászólások

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a macska azonnal cselekedni kezd, amin észreveszi, hogy a gyerek a lépcső felé tart, és mindent megtesz azért, hogy megállítsa. A cicát azóta - nem meglepő módon - hősként ünnepli a közösségi média.

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

http://ujhazak.com