10 kérdés, ami gyerekkorunk óta foglalkoztat bennünket és a tudomány végre képes választ adni rá

 1. 1 Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?


  A tudósok sokáig nem tudták meghatározni, hogy mi lehetett előbb - a tojás vagy egy ősi állat (a tyúk őse), de végül választ adtak rá. Darwin és a modern biológusok elmélete alapján egyértelműen a tojás jelent meg előbb, mivel maga az élet születése is a tojássejtben történik, így másképp létre sem jöhetett volna az élet. Idővel ebből a tojásból kifejlődő ősi madár „alakult" aztán át csirkévé.

 2. 2 Miért jelennek meg foltok a szemünk előtt, amikor erős fénybe nézünk?


  Amikor erős fény éri a szemünket, a retina fotoreceptoraiban átmeneti túlterhelés lép fel.

  Ez azt jelenti, hogy rövid ideig nem képesek reagálni semmire, és – jobb híján – ilyen „foltok” segítségével pótolják a hiányzó kép-részleteket.

 3. 3 Most akkor a zebra fekete színű fehér csíkokkal vagy fordítva?!


  A zebra valójában egy fekete ló, fehér csíkokkal. A csíkok a szelektív pigmentáció genetikai folyamatának eredményei. A tudósok úgy vélik, hogy ez a csíkozás segít a zebráknak, hogy távol tartsak maguktól a bögölyféléket.

 4. 4 Miért bámulják a macskák a semmit?


  Sokan úgy gondolják, hogy a macskák azért bámulnak sokszor a „semmibe”, mert látják a szellemeket.

  Ez persze csak mendemonda, kiskedvenceink leggyakrabban azért néznek így, mert hallanak bizonyos hangokat vagy éreznek bizonyos szagokat, amiket mi emberek a gyenge érzékszerveink miatt nem vagyunk képesek érzékelni.

 5. 5 Hogyan képes változtatni a színét a kaméleon?


  A kaméleonok bőrében kromatofor pigmentsejtek vannak, amelyek különböző színű pigmenteket tartalmaznak. Az igazi kulcs azonban az állat bőre alatt lévő guanin alapú nanokristályrácsban rejlik: a kaméleonok ugyanis bőrük feszességének segítségével képesek befolyásolni a bőrükben lévő, rájuk eső fényt megszűrő és visszatükröző kristályok formáját – ezzel alakítva, hogy mikor-milyen színű legyen a bőrük.

 6. 6 Miért hasonlítunk annyira bizonyos felmenőinkre?


  Az emberi gének megoszlanak. Vannak domináns (erős) és recesszív (gyenge) gének. Ha például egy kék szemű gyermek születik egy barna szemű szülőhöz, akkor sincs semmi meglepő, ez egyszerűen azt jelenti, hogy a szülők recesszív kék szemű génekkel rendelkeznek.

  A felmenőinket vizsgálva pedig magas a valószínűsége annak, hogy találunk valakit, aki hozzánk hasonló domináns és recesszív génkészlettel rendelkezett, vagyis a többi rokonunknál jobban hasonlított ránk.

  Egyébként gyakran előfordul, hogy a családban a gyermekek közül az egyik az anyára, a másik pedig az apára hasonlít, ami a génszétválásnak köszönhető: a testvérek általában ellentétes génkombinációkat kapnak.

 7. 7 Miért van az, hogy néha kevesebb alvással is kipihentebben ébredünk?


  Valójában az ébredés utáni kipihentség nem csak attól függ, hogy hány órát aludtunk az éjjel. Ha napközben gyorsételekkel, kávékkal, energiaitalokkal bombáztuk magunkat és még esetleg vizet sem fogyasztottunk eleget, akkor teljesen mindegy, hogy hány órát alszunk, biztos, hogy fáradtan fogunk ébredni.

  A hosszú alvás akkor sem lesz pihentető, ha túl későn kezdünk hozzá, mivel a testünk nem tud időben elkezdeni melatonint termelni, ami számos rendellenességhez vezethet. A legjobb, ha éjfél előtt álomra hajtjuk a fejünket.

  Kibírhatatlan fáradtság esetén napközben is pótolhatjuk a pihenést, de ha úgy döntünk, hogy álomra hajtjuk a fejünket, akkor az lehetőleg 13 és 15 óra között legyen, és ne tartson tovább 30 percnél. A napközbeni hosszú alvás kellemetlen lehet, mivel a mély alvási fázisból már sokkal nehezebb felébredni. Ennek köszönhető az is, hogy egy hosszú délutáni szunyóka után sem feltétlenül érezzük magunkat kipihentebbnek.

 8. 8 Miért érezzük úgy, hogy minél idősebbek vagyunk, annál gyorsabban telik az idő?


  Amerikai tudósok szerint az idő észlelése szubjektív és javarészt agyunk sebességétől függ. Fiatalkorunkban az agy gyorsan észleli és dolgozza fel az információkat, ezért tűnik úgy, mintha lassan telne az idő. Ahogy azonban öregszünk, az agyunk egyre lassabban dolgozik és ennek köszönhető az, hogy úgy tűnik, mintha szó szerin repülne az idő.

 9. 9 Mi okozza a déjà vu érzést?


  A déjà vu vagy paramnézia az a jelenség, amikor valaki úgy érzi, hogy az éppen történő helyzetet már korábban átélte, az adott esemény korábban már megtörtént volna vele, ugyanakkor a korábbi átélés körülményei vagy akár megtörténtének ténye bizonytalanok. Sigmund Freud úgy vélte, hogy ez egyfajta elfelejtett emléknek vagy egy nagyon erős titkos vágynak köszönhető.

  A modern idegtudósok azonban úgy vélik, hogy a déjà vu érzés valójában egy rövid távú diszfunkciónak köszönhető az agyműködésünkben, amit főként a stressz és a fáradtság okozhat. Ilyenkor az agyunk összezavarodik és nehezebben képes befogadni az új információkat: megpróbálja azokat a memóriánkban tárolt korábban megtörtént eseményekhez társítani.

 10. 10 Miért nevetünk?


  Mivel a nevetés eredete jórészt tudattalan, nehéz eldönteni, melyek az okai. Irenäus Eibl-Eibesfeldt osztrák etológus elmélete szerint a nevetés azokból az agresszív hangadásokból és grimaszokból ered, melyeket az ellenség, a betolakodó elűzése után hallattak. Eibl-Eibesfeldt és más etológusok kutatásainak sora bizonyította be, hogy az egyik legemberibbnek tartott viselkedésforma, a mosoly nem tanult viselkedésforma, nem a kultúra hatására alakul ki. Azokon a vakon és süketen született gyermekeken is, akik örökös csöndben és sötétségben nőnek fel, és nem tudják környezetük viselkedését utánozni, megfigyelhető a mosoly és a nevetés, akárcsak ép látással és hallással született társaiknál.

  Kevesen tudják, de nemcsak a boldog és örömteli pillanatok képesek nevetést kicsikarni belőlünk, valójában sokszor félelmükben is nevetnek az emberek. Ettől függetlenül a nevetés maga rendkívül egészséges, 15 perc nevetéssel például annyi kalóriát égethetünk el, amennyi egy közepes méretű csokoládéban található.

  A tudósok úgy tartják, hogy a nevetés először körülbelül 2-4 millió évvel ezelőtt jelenhetett meg, és akkor leginkább még a levegő gyors be- és kilégzésére emlékeztetett. Nevetés közben egyébként 80 arcizmunk dolgozik egyszerre.


Hozzászólások

A tudósok lehet, hogy rájöttek, hogyan kell megállítani az öregedést és mi nagyon izgatottak vagyunk emiatt

A tudósok lehet, hogy rájöttek, hogyan kell megállítani az öregedést és mi nagyon izgatottak vagyunk emiatt

A fiatalság elixírjének vagy a Filozófusuk kövének története sok évszázadon át izgatta az emberek elméjét. A tudomány korában végül rájöttünk, hogy az öregedést a gének határozzák meg, és az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy elfogadjuk,

Az orosz tanárok elindították „A tanárok is emberi lények

Az orosz tanárok elindították „A tanárok is emberi lények" flash mob-ot, miután kollégájukat kirúgták a közösségi médiában megjelent fotója miatt

Amikor Tatyana Kuvshinnikova, egy tanár az oroszországi Barnaul-ból, posztolta a fotóját a közösségi médiában, elképzelni sem tudta, hogy tönkreteszi a karrierjét a helyi iskolában. Az egyik diák szülei látták ezt a fényképet az interneten, és

Ezekre a kérdésekre a mai napig nincs válasza a tudománynak

Ezekre a kérdésekre a mai napig nincs válasza a tudománynak

A tudomány örökké fejlődik. A dolgok, amelyek 20 évvel ezelőtt teljesen lehetetlennek tűntek az orvostudományban és a technológiában, most a mindennapi élet részét képezik. Van azonban néhány kérdés, amit a tudomány nem tud megválaszolni. Például,

8 hamis tény, amely elhiteti velünk, hogy a delfin show-k szórakoztatóak

8 hamis tény, amely elhiteti velünk, hogy a delfin show-k szórakoztatóak

A vadon élő delfinek átlagos élettartama 20-30 év, és fogságban élve ezek a számok legalább a felére csökkennek. Néhány állat csak úszómedencében élhet több éven keresztül. Anélkül, hogy nyilvánosságra hoznák, a halott delfineket újakra cserélik.

A 7,5 kilós óriás bébi 1983-ban címlapra került – most már felnőtt, de még mindig híres a méretéről

A 7,5 kilós óriás bébi 1983-ban címlapra került – most már felnőtt, de még mindig híres a méretéről

Amikor a 24 éves Patricia Clarke 1983-ban teherbe esett, volt egy olyan érzése, hogy a gyermeke nagy lesz. Már volt egy babája, és tudta, hogy nagy babák születnek a családjában. De azt soha nem gondolta, hogy

15 perces edzés a hasi zsír ellen azoknak, akik túl elfoglaltak ahhoz, hogy edzőterembe menjenek

15 perces edzés a hasi zsír ellen azoknak, akik túl elfoglaltak ahhoz, hogy edzőterembe menjenek

Egy átlagos ember az Egyesült Államokban napi 8,06 órát tölt a munkahelyén hétköznapokon, és napi 5,53 órát hétvégén. Amikor a szabadidődet közlekedéssel, barátokkal és a családdal töltöd, úgy tűnik, hogy az edzőterem az álmaid tárgya.

Ha van húgod, akkor nagyobb eséllyel leszel túlsúlyos, kiderült miért

Ha van húgod, akkor nagyobb eséllyel leszel túlsúlyos, kiderült miért

Egy lánynak, nagyon szórakoztató lehet, ha van egy fiatalabb lánytestvére. Rengeteg dologról beszélhettek, és megoszthatjátok egymással a ruháitokat. De mi van, ha azt mondanánk, hogy a túlsúly kockázata fenyeget, csak azért, mert a húgod előtt

Egy tanár ugyanazt a ruhát viseli 100 egymás utáni napon, hogy megmutassa a fogyasztás egyszeri és végleges megállításának módját

Egy tanár ugyanazt a ruhát viseli 100 egymás utáni napon, hogy megmutassa a fogyasztás egyszeri és végleges megállításának módját

Tehát, kinyitod a szekrényed ajtaját, vetsz rá egy hosszú, szomorú pillantást, és azt gondold, "Uhh, már megint nincs semmim, amit felvehetnék." De a legnagyobb probléma itt az, hogy végtelen halom ruha van, amelyeket csak egyszer

Duzzadnak és a bokáid? Ezeket árulhatják el az egészségedről

Duzzadnak és a bokáid? Ezeket árulhatják el az egészségedről

A duzzadt lábak és boka gyakori tünet sokunk számára. Ezt a kellemetlen állapotot általában hosszabb ideig tartó állás vagy járás, kényelmetlen cipő viselése vagy terhesség okozza. Néhány esetben azonban a puffadt lábak és boka piros

Egy elgondolkodtatócikk arról, hogy milyen vakok vagyunk mások érzéseivel kapcsolatban: nagyon igaz

Egy elgondolkodtatócikk arról, hogy milyen vakok vagyunk mások érzéseivel kapcsolatban: nagyon igaz

Néha olyan dolgokat mondunk más embereknek, ami számunkra nem jelent sokat, csak azért, hogy elkerüljük a kínos csendet. Csak hogy mondjunk valamit. És nem tudjuk, hogy az emberek hogyan reagálnak ezekre a szavakra. Az író,

http://ujhazak.com