10+ tény a történelemből, ami megváltoztatja az időről alkotott nézeteinket

 1. 1 Kleopátra időben közelebb élt a holdra szálláshoz, mint a Gízai piramisok építéséhez.


  Kleopátra jó régen élt, de a piramisok még neki is ősréginek tűnhettek. A legnagyobb - Kheopsz-piramis – körülbelül i.e. 2540 körül épült, vagyis az építése és Kleopátra születése között 2471 év különbség volt, míg Kleopátra születése és a holdra szállás között csak 2038 év.

 2. 2 1913-ban Hitler, Trockij, Sztálin és Ferenc József egy városban éltek.

  Becsben elt vilaghaborus hiressegek
  bbc

  Kevesen tudják, de ezek a híres emberek 1913-ban ugyanabban a városban, Bécsben éltek, ráadásul nagyon közel egymáshoz.

  Hitler és Trockij rendszeres vendége volt a Café Centralnak, néhány méterre mellette pedig ott volt Freud kedvenc kávézója, a Cafe Landtmann. Bármilyen abszurd is, de ezekben az években Hitler és Sztálin csak egy órányi sétára laktak egymástól.

 3. 3 A Harvard Egyetemet azelőtt alapították, hogy Isaac Newton közzétette volna a Newton-féle gravitációs törvényt.


  A legendás egyetemet 1636-ban alapították, Newton pedig csak 50 évvel később, 1687-ben publikálta a „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” című munkáját, melyben felvázolta többek között a mozgás és a gravitáció törvényeit.

 4. 4 Az Oxfordi Egyetem öregebb, mint az Azték birodalom.


  Az oktatás Oxfordban 1096-ban kezdődött, míg az aztékok csak 1325-ben alapították a Tenocstitlan névre keresztelt városállamot.

  Ekkor az Oxfordi Egyetem már több mint 200 éves volt.

 5. 5 A Wright fivérek első repülése és az űrrepülés között csak 50 év telt el.


  1903. december 17- én, az Atlanti-óceán partján a Flyer nevű repülőgéppel a Wright fivérek végrehajtották az emberiség történelmének első repülését, amely 12 másodpercig tartott. Bármilyen hihetetlen is, de 58 évvel később, 1961-ben Jurij Gagarin már az űrben tette ugyanezt, az ő űrrepülése 108 percig tartott.

 6. 6 Az első fax 10 évvel korábban jelent meg, mint az első telefon.


  Igaz ami igaz, a faxkészülék első eszközei ennél korábban jelentek meg, de az első működő faxot 1865-ben üzemelték be Párizs és Lyon között. Akkoriban „pantelegraf”-nak hívták, és szöveget vagy rajzokat volt képes továbbítani 500 kilométeres távolságba. 10 évvel később, 1875ben Thomas Watson és Alexander Bell bemutatta az első működő membrántelefont.

 7. 7 A londoni metró építése 1860 februárjában kezdődött, amikor Oroszországban még jobbágyság, az Egyesült Államok 11 államában pedig rabszolgaság volt.


  Miközben a rabszolgaság számos országban virágzott, Londonban az angolok elkezdték építeni a világ első metróját. A londoni metró először 6 km hosszú volt és csak 7 állomásból állt.

  Érdekesség, hogy mivel ekkoriban még nem voltak elektromos mozdonyok, a mozdonyok füstjétől szinte alig lehetett lélegezni a föld alatt. Ennek ellenére hamar ez lett a legnépszerűbb közlekedési forma Londonban.

  Még egy érdekesség: a világ második földalatti metrója csak 36 évvel később jelent meg, Budapesten. A földalatti (M1) volt a kontinens első elektromos földalatti vasútja, melyet egyébként 1896-ban építettek, a világkiállítás számára.

 8. 8 A leghosszabb ideje utazó.


  Az orosz űrhajós, Szergej Konsztantyinovics Krikaljov egy érdekes rekordot állított fel, mégpedig a leghosszabb utazás világrekordját. Több mint két évet, összesen 803 napot, 9 órát és 39 percet töltött a világűrben - ami elképesztő. A tudósok szerint Krikaljov annyi időt töltött az űrben, hogy ma 1/48-ad részt fiatalabb, mintha végig a Földön élte volna az életét.

 9. 9 Ha keresztülfúrnánk a Földet, és beledobnánk egy tárgyat, akkor 42 percig tartana, míg felbukkanna a másik oldalán.


  Mennyi ideig tartana, amíg egy ember vagy bármilyen tárgy szabadesésben átrepülne a Föld középpontján? Ez a kérdés hosszú évtizedeken keresztül foglalkoztatta az embereket.

  1966-ban azonban egy Cooper nevű tudós kiszámolta és publikálta az American Journal of Physics magazinban. A tudós számításai szerint ha sikerülne egy alagutat fúrnunk a Földbe, ami egyik oldalától a másikig ér, akkor a beledobott tárgynak 42 percbe telne, míg felbukkanna a másik oldalon. Természetesen hozzátette, hogy ez mind csak elmélet, a tárgynak ugyanis útközben szörnyű nyomással és hőmérséklettel kellene szembenézni, arról nem is beszélve, hogy egy ponton túl az ellentétes gravitációs irány megváltozna.

 10. 10 Stephen Hawking bebizonyította, hogy lehetetlen az időutazás.


  Legalábbis elméletileg. A tudós kísérletképpen egy partit tartott 2009. június 28-án, kifejezetten időutazók számára. A partira invitáló meghívókat azonban csak másnap, 29-én kezdte el terjeszteni. Mivel senki sem volt ott a rendezvényen, ezért Hawking szerint ez azt bizonyítja, hogy az időutazás nemcsak most, de a jövőben sem lesz lehetséges.

 11. 11 A világórák néha 23:59:60-et mutatnak.


  Annak érdekében, hogy jobban összehangoljuk az egyezményes koordinált világidőt a nappal, néhány évente június 30-án vagy december 31-én a Nemzetközi Földforgás és Referenciarendszerek Szolgálat hozzáad egy extra másodpercet (úgynevezett szökőmásodpercet) a világórákhoz. Az ilyen napokon 23:59:59 után 23:59:60 jön, és csak utána 00:00:00.


Hozzászólások

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a macska azonnal cselekedni kezd, amin észreveszi, hogy a gyerek a lépcső felé tart, és mindent megtesz azért, hogy megállítsa. A cicát azóta - nem meglepő módon - hősként ünnepli a közösségi média.

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

http://ujhazak.com