10 titkos hely az ősi maja városokban, amelyet a turisták sem ismernek: profi idegenvezetők beszéltek róluk

A maják sok titkot hagytak hátra, amelyek még mindig el vannak rejtve a nagyszerű épületeikben, és több száz hieroglifában titkosították. Még nem minden építményt vizsgáltak át gondosan. Minden évben a régészek és a kutatók a legmodernebb technológiákat használják a templomkomplexumok falai mögött rejtőző, illetve a szent cenoták és barlangok mélyén eltemetett misztériumok feltárására.

Gondosan tanulmányoztuk a maja civilizációval kapcsolatos összes modern adatot, és feltártuk az évszázados romok titkait, amelyeket az idegenvezetők soha nem mutatnak meg a közönséges turistáknak.

1. Kukulkán temploma, Chichén Itzá

Így nézett ki a piramis, amikor 1880-ban először fényképezték le – szinte teljesen elrejtve a dzsungelben. A 9 teraszos Kukulkán-piramisra négy oldalról összesen 365 lépcső vezet fel, ami megegyezik az év napjainak számával.

Az őszi napéjegyenlőség, és a tavaszi napéjegyenlőség idején 17 óra után egy kígyó csúszó árnyéka látható a piramis korlátján. Márciusban felfelé mozog, szeptemberben pedig lefelé. Az illúzió majdnem 3 órán át folytatódik, és az idelátogató turisták ezreit vonzza.

A maják másik titka a piramisban rejtőzik. Ha eltávolítod a kövek felső rétegét, egy másik kisebb méretű, és a második piramisban még egy harmadik kisebb piramist láthatsz; benne pedig van egy titkos szoba.

A közelmúltban a kutatók a talaj magnetoszférikus feltárását használták fel, és egy föld alatti tavat találtak 20 méterrel a Kukulkán piramisa alatt.

Lehet, hogy a maják egyik szent cenotéja. A régészek úgy vélik, hogy a víz lazíthatja a földet, ami a piramis pusztulását eredményezi a közeljövőben.

Az egész piramis egyfajta rezonátorként szolgál. Amikor az emberek felmennek a lépcsőkön, a belsejéből a szent quetzal madár hangjához hasonló hangok hallhatók. A madár a helyi erdőkben élt és szent volt a maják között. 2006-ban egy turista leesett a lépcsőn; a baleset után a piramist lezárták a nyilvánosság elől. Ma már csak távolról nézheted meg.

2. A Balankanche-barlangok

Ez a hely általában nem szerepel a klasszikus idegenforgalmi útvonalon Chichén Itzá mentén, de titokzatos hangulata csodálatos. A Balankanche-barlangok a maja templomegyüttestől 2,9 km-re találhatók. A név jelentése „a szent jaguár trónjának barlangja”, ahol a maják több mint 3000 évvel ezelőtt vallási szertartásokat végeztek.

1959-ben José Humberto Gómez helyi idegenvezető lezárt bejáratot talált a barlang egyik szakaszában.

A szentélyben „a jaguár trónja” mellett sok ősi lelet található.

A barlangkomplexum egyik leghíresebb terme a Maja Világfája vagy a Maja Életfája. A 3D-s modell az egész barlangot mutatja egy mészkőoszloppal a közepén. A Maja Világfát – az úgynevezett tengelyt jelképezi – amely összeköti az égboltot és az alvilágot.

3. Az Ik Kil cenote

Chichén Itzá-ból visszatérve, a turistabuszok általában megállnak a szent maja Ik Kil cenoténél. A maják ezt a cenotét áldozati rituálékhoz használták.

A 40 méteres mélységben a régészek emberi csontvázakat, csontokat és ókori maja ékszereket találtak. Ma már tucatnyi úszó turistát láthatsz itt.

4. Coba piramisai

Ha nem tudod elképzelni az utazásodat az ősi maja piramisokhoz anélkül, hogy az egyik szerkezetre felmásznál, és lenyűgöző fotót készítenél onnan, nos, akkor látogass el Coba ősi városába. Itt található a 41 méter magas piramis, az El Castillo; aminek a tetejére 120 igazán meredek lépcsőn fel lehet mászni.

Ha sikerül felmásznod a tetejére, csodálatos kilátás nyílik az ősi városra, és még a rituális kamrába is benézhetsz; a maják ott hoztak áldozatokat.

5. Ősi város, Tulum

Ez az egyetlen maja város, amely a Karib-tenger partján található, a Jucatán-félsziget 12 méteres szikláin. Tulumot korábban Zama-nak hívták, aminek jelentése „a hajnal városa”. Más maja városoktól eltérően, Tulum áthatolhatatlan falakkal volt körülvéve, ami megvédte a várost a nomád törzsek támadásaitól észak felől.

Az ősi épületek mellett a gyönyörű, fehér homokos strandok, amelyek kristálytiszta óceánvízzel rendelkeznek, sok turistát vonzanak; az időjárás különösen kellemes az év nagy részében.

6. Uxmal, a Varázsló piramisa

Uxmal a Varázsló 40 méter magas piramisa; másik neve a Törpe piramisa. Valójában nem csak egy piramis, hanem 5, az évszázadok során egymás tetejére épített piramis. A régi maja legenda szerint a piramist egy Itzamna nevű varázsló-isten építette egy éjszakán át. Később a maják helyi istene lett.

7. A feliratok temploma, Palenque

A templom a helyi uralkodó sírja fölé épült; belső falaira 617 hieroglifa van vésve; ezek egy részét még mindig nem fejtették meg. A piramis tetején egy 3 kamrával rendelkező terem található. 1949-ben az egyik kamrában feltártak egy szent folyosót az uralkodó sírjához, amely tele volt ősi kincsekkel és tárgyakkal.

A turistáknak nem szabad belépniük a sírba, de Mexikóvárosban, a Nemzeti Régészeti Múzeumban kiállítva látható a pontos másolata.

8. Yaxchilán maja város

Az ókori város, Yaxchilan romjai 4 órás autóútra fekszenek Palenque-től, Mexikó és Guatemala határán. Egészen a közelmúltig nem volt út a 90 kilométer sugarú körzetén belül. Egyetlen módon, egy kis repülőgépet bérelve lehetett odajutni, de 1990-ben a mexikói kormány megépítette az utat, és megkönnyítette az egyedi romokhoz való hozzáférést. Közel 50 ősi épületet fedezhetsz fel itt, megvizsgálhatod a szoborgyűjteményeket, és megpróbálhatod megfejteni az ősi maja hieroglifákat.

9. Bonampak falfestményei

Egy másik ősi várost, amely Yaxchilán közelében található, 1946-ban véletlenül fedezte fel Giles Healey amerikai fotós. A Bonampak szó szerint „festett falat” jelent. Ma ez a hely a világ minden táján ismert a csodálatos falfestményeiről. A falfestmények maja uralkodókat, táncoló embereket, zenészeket, csatákat és áldozati cselekményeket ábrázolnak.

10. A Nagy Jaguár temploma, Tikal

A maják ősi városát 1848-ban fedezték fel, míg a titkos zárt bejáratot az uralkodó sírjába csak 1962-ben találták meg. A régészek a templom titkos alagútját elrejtő tetőn keresztül jutottak a sírba, ahol jaguárbőröket, gyöngyöket, ékszereket, sőt még egy 3,6 kg-os nyakláncot is találtak az uralkodó mellkasán.

2012. december 21-én, a maja naptár végnapjának megünneplése részeként, a mai maják tűz ceremóniát tartottak a templom előtt; több mint 3000 ember vett részt az ünnepségen.

Szeretnéd meglátogatni a maja városokat és templomokat? Már voltál ott? Oszd meg velünk a gondolataidat kommentben.

 


Hozzászólások

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

Sokan álmodnak szép mosolyról és egyenes fogakról. És úgy tűnik, minden, amire szükséged van egy képzett fogorvos, aki fogszabályzót tud felhelyezni. De mielőtt időpontot egyeztetnél, tanulmányoznod kell ezt a témát. Úgy döntöttünk, hogy felvetünk néhány

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

Minden gyermek egy csoda, és mindegyikük szép a maga módján. De egy kisfiú, akit „szerelem babának” neveztek el, nagyon különleges. Szülei, a 30 éves Murat Engin, és a 28 éves Ceyda, nem hittek a szemüknek, amikor meglátták

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

A tudósok bebizonyították, hogy az emberek kevesebb, mint 1% -a zseninek nevezhető. De nem értünk egyet ezzel az eredménnyel, és úgy véljük, hogy mindenki megtalálhatja a zseniális megoldásokat és megváltoztathatja milliók életét. Minden nap a

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

A legtöbb járművezető, különösen a tapasztaltak, szinte öntudatlanul vezetik autójukat, és már nem követik, mit csinálnak a kezeik vezetés közben. És ez, egyébként, sokat el tud mondani a természetükről. Keresd meg azt a kézpozíciót a kormányon,

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

Van egy olyan érzésünk, hogy egyes színészek soha nem voltak fiatalok. Függetlenül attól, hogy melyik filmben látjuk őket, már vannak ráncaik. De a helyzet az, hogy talán nem láttuk a korai szerepeiket, vagy egyszerűen nem

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

A legutóbbi jelentések szerint a világ a legrosszabb vízválságával szembesül, és 844 millió ember nem fér hozzá tiszta vízhez. Az egyik fő probléma, ami ezt okozza, a vízszennyezés. Szerencsére vannak olyan emberek, mint Ramveer Tanwar

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a tini vígjátékok rendkívül népszerűek voltak. Még azok is nézték, akik teljesen másfajta humort kedveltek. Mindenki hozzászokott ahhoz, hogy a szereplőket ezekben a filmekben látja, és

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Vannak napok, amikor tényleg csak édességre és szép mosolyra van szükségünk, hogy a világ jobb helynek érezze magát. És semmi sem jobb, mint a szerettünk feltétel nélküli szeretete. Ahhoz, hogy felvidítsd a napodat, úgy gondoljuk, nincs

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

Olyan világban élünk, amely tele van meglepetésekkel, ahol minden egyes nap új esély, hogy valami olyan szokatlan dolgot láss, amitől kétségbe vonod a saját látásodat. Egy violinkulcs egy zacskó sültkrumpliban, egy macska, akinek a szőre

http://ujhazak.com