11 bizarr dolog, ami alvás közben történhet veled: tudtál ezekről?

 

Éjszakánként mindenki szeretne békésen aludni, s feltöltődni energiával. Azonban keresve sem találnánk olyan személyt, aki soha nem tapasztalt valami furcsa, kellemetlen érzést alvás közben.
A következőkben olyan rendkívüli tapasztalatokról olvashatsz, melyek a mai napig tisztázatlanok a tudósok körében is.

1. Alvásparalízis, vagyis alvási bénultság

Milyen érzés?

Felébredsz az éjszaka közepén, s nem tudsz megmozdulni. Emellett pedig akár ijesztő hallucinációkat is okozhat, valamint olyan érzetet kelt, mintha valaki más is lenne a szobában. Az ókorban ezt az állapotot gyakran a gonosz lelkekkel hozták kapcsolatba.

 

Az oka:

Normális esetben amikor elalszunk, mintegy megbénulunk, tehát nem járkálunk alva és hasonlók. Alvásparalízis esetén az izmaink „kikapcsolnak”, amikor az agyunk felébred.
A népesség körülbelül 7%-a tapasztalt már alvásparalízist legalább egyszer. Szerintük nagyobb valószínűséggel fordul elő akkor, ha háton alszanak.

2. Hypnagog hallucinációk

Milyen érzés?

Elalvás előtt furcsa képeket látsz a szemed előtt, gyakran félelmetes arcokat vagy fantáziaszüleményeket.

Az oka:

Ez az egyike a néhány olyan típusú hallucinációnak, melytől az egészséges emberek is szenvedhetnek. Leggyakrabban a gyerekeknél jelenik meg, s ez lehet az egyik oka, hogy nem akarnak aludni. Az ilyen hallucinációkat kiválthatja a túl sok stressz vagy egyszerűen a jó képzeleterő. Akkor is előfordulhatnak ilyen hallucinációk, ha részegen fekszel le.

3.
Beszélsz álmodban? Lássuk, miért!

Milyen érzés?

Általában azok az emberek, akik beszélnek álmukban, még csak nem is tudnak róla. Ez az állapot lélektani szempontból egyáltalán nem veszélyes, ám akik ilyen problémával „küzdenek”, talán félnek attól, hogy álmukban kotyogják ki a titkukat.

Az oka:

A férfiak és a gyermekek körében fordul elő a legtöbbször, az oka pedig a stressz. Az ilyen emberek elméje próbál ellenkezni azokkal a dolgokkal, amikkel nem ért egyet a valóságban.

4. Álom az álomban

Milyen érzés?

Megesett már veled, hogy álmodtál valamit, majd felkeltél, ám továbbra is furcsa dolgok történtek? Nos, ilyenkor az ébredés is csak egy álom volt. Ezt a jelenséget az Eredet című filmben tárták fel. A film sikere következtében sokan számoltak be arról, hogy ők is tapasztalták már a jelenséget.

Az oka:

Az ezoterikus tanokban hívők szerint az ilyen álmok azt jelentik, hogy fogékony vagy a spirituális gyakorlatokra.

A tudomány azonban még nem tudja megmagyarázni, miért is történik ez velünk.

5. Alvajárás

Milyen érzés?

Ez az állapot épp az ellentéte az alvásparalízisnek, tehát, ami a tudatodat illeti, mély álomba szenderülsz, ugyanakkor az izmaid nem bénulnak le. Álmodban sétálhatsz, takaríthatsz, sőt akár a házat is elhagyhatod, ami akár veszélyes is lehet. Reggel pedig semmire nem emlékszel az elmúlt éjszaka történéseiből.

Az oka:

Az alvajárás a népesség körülbelül 4,6-10,3%-t érinti, s főként a gyermekeknél fordul elő. Az oka a mai napig tisztázatlan, csak úgy, mint a kezelési módszerek.

6. Robbanó fej szindróma

Milyen érzés?

Aki robbanó fej szindrómában szenved, egy hatalmas robbanás vagy taps hangjára ébred fel. Néha ez a hang olyan erős, hogy már-már fülsüketítő. Akár zúgás vagy villanó fények kíséretében is megjelenhet. A jelenség nem veszélyes, ám olyannyira megijesztheti azokat, akik megtapasztalják, hogy akár stroke-t is kaphatnak.

Az oka:

A robbanó fej szindróma akkor jelentkezik, amikor az agy hangfeldolgozásért felelős részein az idegi aktivitás hullámokban észlelhető. A szindróma néha álmatlansággal vagy fáradtsággal társul.

7. Alvási apnoe

Milyen érzés?

Azoknak, akik alvási apnoe-ban szenvednek, alvás közben hirtelen megáll a légzése egy pillanatra, ennek eredményeként pedig felébrednek. Akiknek ilyen szindrómájuk van, gyakran romlik az alvás minőségük, az agyukban oxigénhiány állapot lép fel, s csak nagyon nehezen jutnak elég alváshoz. A vérnyomásuk is ingadozik, ami szívproblémákhoz vezethet.

Az oka:

Alvás közben a garatizmok pihenő állapotban vannak, ami néha a légutak elzáródásához vezet. A túlsúlyosság, a dohányzás és az időskor is növeli a kockázatot. Egy alternatív kezelés, mellyel enyhíthetünk a tüneteken: ha egy ausztrál hangszeren, a „didzseridun” játszunk.

8. Visszatérő álmok

Milyen érzés?

Valószínűleg mindenkinek voltak már furcsa, visszatérő álmai, amik folyamatosan ugyanazokat a történéseket ismétlik meg.

Az oka:

A pszichológusok szerint az agyunk arra használja az ilyen álmokat, hogy felhívja a figyelmünket valamire, amit nem vettünk észre a mindennapi életünk során. Egészen addig tér vissza az álom, amíg meg nem oldjuk a helyzetet.

9. Zuhanás érzése az ágyban

Milyen érzés?

Néha mindannyian érezzük úgy, mintha a magasból dobtak volna le az ágyra, megrándulunk, majd felkelünk, nem igaz? Az ilyen álmok előtt gyakran repülésről, esésről vagy zuhanásról (valamilyen kellemetlen érzésről) álmodunk.

Az oka:

Az alvás hasonlít a halálhoz, a szívdobogás és a légzés lelassul, az izomtónusok csökkennek. Az agyunk megijed, s valódi halálként érzékeli az alvást. Ezért az izmok felé küldött impulzusokkal ellenőrzi, hogy élünk-e még.

10. Testen kívüli élmény

Milyen érzés?

Ezt a neuropszichológiai jelenséget tapasztalók félig alvó, félig ébren lévő állapotban, kívülről látják magukat. Az okkultisták szerint ez az élmény a lélek létezését bizonyítja.

Az oka:

Ezt a jelenséget igen nehéz tanulmányozni. A tudósok ugyan tudják, hogy a testen kívüli élmény valóban létezik, ám azt a mai napig nem sikerült megválaszolniuk, hogyan, és miért történik ez bizonyos emberekkel. Az sem tiszta továbbá, hogyan is kellene kezelni a jelenséget. Néhányan azonban azt is tudják, hogyan kerüljenek szándékosan ebbe az állapotba: kibővítik a kognitív képességeik határait.

11. Hirtelen megvilágosodás alvás közben

Milyen érzés?

Sokszor nem találjuk meg a megoldást a problémáinkra, s folyamatosan azon gondolkozunk. Majd egyszer csak álmunkban, hirtelen rádöbbenünk. A legfontosabb azonban, hogy emlékezzünk rá másnap reggel is.
Dmitri Mendeleev, orosz kémikus, megszállottan létre akarta hozni a periódusos rendszert, majd álmában meglátta. Valami hasonló történt az August Kekulé nevű kémikussal is, amikor a benzol képletét álmodta meg.

Az oka:

Néha a tudatalattink már tudja a választ, ám mi még nem vagyunk tisztában vele. Alvás közben a tudatalattink sokkal aktívabb, így könnyebben a felszínre hozza a megoldást.
Az alvás nagyszerű, ám, mint azt a cikk is mutatja, sokszor meg kell küzdenünk különös dolgokkal.


Hozzászólások

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

A Photoshop kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb találmánya. Ma már nem kell aggódnunk egy kellemetlen pattanás vagy a háttérben megjelenő illető miatt, néhány egyszerű trükkel ugyanis könnyedén eltávolíthatjuk őket a képekről. Egyre kell figyelni csupán: hogy ne essünk át a ló túloldalá

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

Mindenki tudja jól, hogy technikai szempontból japán az egyik legfejlettebb ország a világon, hogy az emberek magas iskolai végzettségéről már ne is beszéljünk. Akadnak azonban olyan izgalmas érdekességek a japánok mindennapjaival kapcsolatban, melyeket csak azok ismernek, akik személyesen is megfor

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

A középkor az európai történelem egyik legsötétebb korszaka: véres háborúk, pusztító betegségek és enyhén szólva is roppant pocsék higiénia, ami napról-napra tizedelte az embereket. A középkor azonban nem csak egy reménytelenül sötét, de egyben nagyon érdekes korszak is volt, amiről – mint kiderült

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Egyes vércsoportok esetében kisebb aránnyal fordulnak elő bizonyos betegségek. Most kiderült, hogy a rák, a demencia, és a trombózis esetében mely vércsoportok szerencsésebbek.Hirdetés Azt már kiderítették kutatások, hogy egyes vércsoportoknál néhány betegség előfordulásának nagyobb a kockázata

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

A hosszú ideig házban tartott macskák egy idő után akarva-akaratlanul is átveszik családjuk stílusát, hatással van rájuk azok közeledése és szokásai. Tudni kell azonban, hogy ezek a pihe-puha szőrcsomók nem olyan egyszerű teremtések, mint amilyennek első ránézésre tűnnek, ezért szokásainkkal és az á

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

Mindannyian jártunk iskolába és elég sokan közülünk le is érettségiztek végül. Hiába azonban a 10-15 iskolapadban töltött év, sok esetben még ezalatt a rengeteg idő sem kaptunk választ azokra a 'nagy kérdésekre', melyek gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Az alábbiakban épp ezért m

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

A férfiak legtöbbször romantikusak próbálnak lenni, ha le szeretnék nyűgözni kedvesüket, mit sem tudván arról, hogy ezzel néha többet ártanak, mint használnak. Nem minden nő rajong ugyanis a túlzott romantikáért, sőt mi több, vannak akik egyenesen falra másznak az ilyesmitől. Az alábbi listán most 1

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

Egy nagyon érdeke cikkre akadtunk 2001 ből.Neked mi a véleményed az írtakról?

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

http://ujhazak.com