11 bizarr dolog, ami alvás közben történhet veled: tudtál ezekről?

 

Éjszakánként mindenki szeretne békésen aludni, s feltöltődni energiával. Azonban keresve sem találnánk olyan személyt, aki soha nem tapasztalt valami furcsa, kellemetlen érzést alvás közben.
A következőkben olyan rendkívüli tapasztalatokról olvashatsz, melyek a mai napig tisztázatlanok a tudósok körében is.

1. Alvásparalízis, vagyis alvási bénultság

Milyen érzés?

Felébredsz az éjszaka közepén, s nem tudsz megmozdulni. Emellett pedig akár ijesztő hallucinációkat is okozhat, valamint olyan érzetet kelt, mintha valaki más is lenne a szobában. Az ókorban ezt az állapotot gyakran a gonosz lelkekkel hozták kapcsolatba.

 

Az oka:

Normális esetben amikor elalszunk, mintegy megbénulunk, tehát nem járkálunk alva és hasonlók. Alvásparalízis esetén az izmaink „kikapcsolnak”, amikor az agyunk felébred.
A népesség körülbelül 7%-a tapasztalt már alvásparalízist legalább egyszer. Szerintük nagyobb valószínűséggel fordul elő akkor, ha háton alszanak.

2. Hypnagog hallucinációk

Milyen érzés?

Elalvás előtt furcsa képeket látsz a szemed előtt, gyakran félelmetes arcokat vagy fantáziaszüleményeket.

Az oka:

Ez az egyike a néhány olyan típusú hallucinációnak, melytől az egészséges emberek is szenvedhetnek. Leggyakrabban a gyerekeknél jelenik meg, s ez lehet az egyik oka, hogy nem akarnak aludni. Az ilyen hallucinációkat kiválthatja a túl sok stressz vagy egyszerűen a jó képzeleterő. Akkor is előfordulhatnak ilyen hallucinációk, ha részegen fekszel le.

3.
Beszélsz álmodban? Lássuk, miért!

Milyen érzés?

Általában azok az emberek, akik beszélnek álmukban, még csak nem is tudnak róla. Ez az állapot lélektani szempontból egyáltalán nem veszélyes, ám akik ilyen problémával „küzdenek”, talán félnek attól, hogy álmukban kotyogják ki a titkukat.

Az oka:

A férfiak és a gyermekek körében fordul elő a legtöbbször, az oka pedig a stressz. Az ilyen emberek elméje próbál ellenkezni azokkal a dolgokkal, amikkel nem ért egyet a valóságban.

4. Álom az álomban

Milyen érzés?

Megesett már veled, hogy álmodtál valamit, majd felkeltél, ám továbbra is furcsa dolgok történtek? Nos, ilyenkor az ébredés is csak egy álom volt. Ezt a jelenséget az Eredet című filmben tárták fel. A film sikere következtében sokan számoltak be arról, hogy ők is tapasztalták már a jelenséget.

Az oka:

Az ezoterikus tanokban hívők szerint az ilyen álmok azt jelentik, hogy fogékony vagy a spirituális gyakorlatokra.

A tudomány azonban még nem tudja megmagyarázni, miért is történik ez velünk.

5. Alvajárás

Milyen érzés?

Ez az állapot épp az ellentéte az alvásparalízisnek, tehát, ami a tudatodat illeti, mély álomba szenderülsz, ugyanakkor az izmaid nem bénulnak le. Álmodban sétálhatsz, takaríthatsz, sőt akár a házat is elhagyhatod, ami akár veszélyes is lehet. Reggel pedig semmire nem emlékszel az elmúlt éjszaka történéseiből.

Az oka:

Az alvajárás a népesség körülbelül 4,6-10,3%-t érinti, s főként a gyermekeknél fordul elő. Az oka a mai napig tisztázatlan, csak úgy, mint a kezelési módszerek.

6. Robbanó fej szindróma

Milyen érzés?

Aki robbanó fej szindrómában szenved, egy hatalmas robbanás vagy taps hangjára ébred fel. Néha ez a hang olyan erős, hogy már-már fülsüketítő. Akár zúgás vagy villanó fények kíséretében is megjelenhet. A jelenség nem veszélyes, ám olyannyira megijesztheti azokat, akik megtapasztalják, hogy akár stroke-t is kaphatnak.

Az oka:

A robbanó fej szindróma akkor jelentkezik, amikor az agy hangfeldolgozásért felelős részein az idegi aktivitás hullámokban észlelhető. A szindróma néha álmatlansággal vagy fáradtsággal társul.

7. Alvási apnoe

Milyen érzés?

Azoknak, akik alvási apnoe-ban szenvednek, alvás közben hirtelen megáll a légzése egy pillanatra, ennek eredményeként pedig felébrednek. Akiknek ilyen szindrómájuk van, gyakran romlik az alvás minőségük, az agyukban oxigénhiány állapot lép fel, s csak nagyon nehezen jutnak elég alváshoz. A vérnyomásuk is ingadozik, ami szívproblémákhoz vezethet.

Az oka:

Alvás közben a garatizmok pihenő állapotban vannak, ami néha a légutak elzáródásához vezet. A túlsúlyosság, a dohányzás és az időskor is növeli a kockázatot. Egy alternatív kezelés, mellyel enyhíthetünk a tüneteken: ha egy ausztrál hangszeren, a „didzseridun” játszunk.

8. Visszatérő álmok

Milyen érzés?

Valószínűleg mindenkinek voltak már furcsa, visszatérő álmai, amik folyamatosan ugyanazokat a történéseket ismétlik meg.

Az oka:

A pszichológusok szerint az agyunk arra használja az ilyen álmokat, hogy felhívja a figyelmünket valamire, amit nem vettünk észre a mindennapi életünk során. Egészen addig tér vissza az álom, amíg meg nem oldjuk a helyzetet.

9. Zuhanás érzése az ágyban

Milyen érzés?

Néha mindannyian érezzük úgy, mintha a magasból dobtak volna le az ágyra, megrándulunk, majd felkelünk, nem igaz? Az ilyen álmok előtt gyakran repülésről, esésről vagy zuhanásról (valamilyen kellemetlen érzésről) álmodunk.

Az oka:

Az alvás hasonlít a halálhoz, a szívdobogás és a légzés lelassul, az izomtónusok csökkennek. Az agyunk megijed, s valódi halálként érzékeli az alvást. Ezért az izmok felé küldött impulzusokkal ellenőrzi, hogy élünk-e még.

10. Testen kívüli élmény

Milyen érzés?

Ezt a neuropszichológiai jelenséget tapasztalók félig alvó, félig ébren lévő állapotban, kívülről látják magukat. Az okkultisták szerint ez az élmény a lélek létezését bizonyítja.

Az oka:

Ezt a jelenséget igen nehéz tanulmányozni. A tudósok ugyan tudják, hogy a testen kívüli élmény valóban létezik, ám azt a mai napig nem sikerült megválaszolniuk, hogyan, és miért történik ez bizonyos emberekkel. Az sem tiszta továbbá, hogyan is kellene kezelni a jelenséget. Néhányan azonban azt is tudják, hogyan kerüljenek szándékosan ebbe az állapotba: kibővítik a kognitív képességeik határait.

11. Hirtelen megvilágosodás alvás közben

Milyen érzés?

Sokszor nem találjuk meg a megoldást a problémáinkra, s folyamatosan azon gondolkozunk. Majd egyszer csak álmunkban, hirtelen rádöbbenünk. A legfontosabb azonban, hogy emlékezzünk rá másnap reggel is.
Dmitri Mendeleev, orosz kémikus, megszállottan létre akarta hozni a periódusos rendszert, majd álmában meglátta. Valami hasonló történt az August Kekulé nevű kémikussal is, amikor a benzol képletét álmodta meg.

Az oka:

Néha a tudatalattink már tudja a választ, ám mi még nem vagyunk tisztában vele. Alvás közben a tudatalattink sokkal aktívabb, így könnyebben a felszínre hozza a megoldást.
Az alvás nagyszerű, ám, mint azt a cikk is mutatja, sokszor meg kell küzdenünk különös dolgokkal.


Hozzászólások

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot válto

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

http://ujhazak.com