11 fitnesz mítosz, amely ártalmas az egészségedre

Olyan sok ’csináld’ és ’ne csináld’ van, ha az edzésről van szó, és néha szinte lehetetlen kitalálni, hogy melyik tanácsot kell követni, és hogy melyik tanácsot hagyjuk figyelmen kívül. Gyakran előfordulhat, hogy a tanács, amit az egyik embertől hallasz, ellentmond egy másik ember tanácsával, és ez időnként eléggé elbátortalanító lehet.

Úgy döntöttünk, hogy megtudjuk, mely tippekben bízhatsz meg, és melyeket kellene figyelmen kívül hagynod.

1. mítosz: a legjobb idő az edzésre a reggel.

Ez egészen biztosan nem igaz. A legjobb órák az edzésre azok az órák, amikor úgy érzed, hogy készen állsz rá. Nem számít, ha inkább esténként edzenél, vagy ha jobban szeretsz akkor futni, mielőtt reggel dolgozni mész. Ami fontos a következetesség. A tanulmányok azt mutatják, hogy nincs igazi különbség a reggeli és az esti edzések között.

2. mítosz: a legjobb agyi tevékenységek a fejtörők, játékok és keresztrejtvények.

A keresztrejtvények, a találós kérdések és a fejtörők nem az egyetlen módja az agy fejlesztésének. A fizikai gyakorlatok mind a test, mind az agy számára hasznosak.

Azok a gyakorlatok, amelyek a vérkeringést gyorsabbá teszik, jobbak, mint a rejtvények megoldására fordított órák. A sportról kimutatták, hogy jelentősen javítja az ember hangulatát, a memória funkcióját és véd a demenciától.

3. mítosz: kihagyhatsz néhány hét edzést, és még akkor is formában leszel.

Sajnos ez nem így működik. A legtöbb ember izomtónust veszít, mindössze egy hetes edzés-szünet után. Tehát még akkor sem kellene teljesen abbahagynod az edzést, ha elérted az elérni kívánt eredményeket.

4. mítosz: vagy maraton vagy semmi. A hosszú táv az egyetlen út.

Nem igaz.

A rövid távolságokat kedvelő embereknek ugyanolyan a szívük állapota, mint azoknak akik maratonokat futnak. Ezenkívül a könnyű gyakorlatok, mint a kocogás vagy a gyaloglás jobbak a test számára. A szív és az érrendszer alkalmazkodik az edzéshez.

5. mítosz: az energiaital egy nagyszerű módja annak, hogy hidratált maradj az edzés során.

Az energiaital nem más, mint cukor és víz. A szakértők azt javasolják, hogy helyette tiszta vizet igyunk, és az edzést követően fehérjével telített élelmiszerrel állítsuk helyre az energiát.

6. mítosz: egy futópad jobb, mint egy park.

A friss levegőn és a futópadon való kocogás nem ugyanaz, még akkor sem, ha ugyanazt a távolságot fedi le. A széllel szemben futás nagyon fontos izomcsoportokat mozgat meg, és 10% -kal több kalóriát éget, mintha a futópadon futnánk.

7. mítosz: a megerőltető edzésektől éhes leszel.

Ha edzés után tényleg éhes vagy, azt jelenti, hogy valami nem jó. Valójában a testmozgásnak el kellene nyomnia az éhséget. Ez hormonális szinten működik: a ghrelin (az éhséghormon) termelése lassul, a leptin pedig növekszik.

8. mítosz: a fehérje szeletek nagyszerűen helyettesítik a zabpelyhet.

Ez egy másik mítosz. A fehérje szelet feldolgozott élelmiszer, amely kevesebb kalóriát igényel az emésztéshez, így kevésbé hasznos. A szeletek csak nassolnivalók lehetnek, de nem helyettesíthetik a zabpelyhet vagy más gabonaféléket.

9. tévhit: csak a tejtermékek tartalmaznak kalciumot.

A mítosz, hogy a tejtermékek sok kalciumot tartalmaznak, nagyon elavult. Vannak azonban olyan egyéb élelmiszerek, amelyek tele vannak kalciummal. A brokkoli, a szezámmag és a spenót a tejtermékek nagyszerű helyettesítője, amelyek nem mindig olyan egészségesek, mint amilyennek hisszük.

10. tévhit: a jóga megszabadít a hátfájástól.

A jóga nem gyógyítja a hátfájást. Ha a fájdalmat izomproblémák okozzák, akkor igen, a nyújtás és egyes pózok nagyon hasznosak lehetnek, mivel az izmokat erősebbé teszik, és lehetséges, hogy a fájdalom eltűnik. De ha komolyabb problémáid vannak, mint a sérv vagy kiemelkedések, akkor a jóga többet árthat, mint használhat. Mindenesetre konzultálj az orvosoddal, mielőtt elkezdesz jógázni.

11. mítosz: a futás károsítja a térdet és a bokát.

Ezt a tévhitet semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. A legfrissebb tanulmányok szerint a futás nem árt a lábadnak, de valójában erősebb és kevésbé érzékeny lesz a sérülésekre tőle.

Bónusz: nem mindig jó több időt tölteni az edzőteremben.

Az orvosok szerint a legfontosabb dolog minden edzésnél az, hogy ne vigyük túlzásba. Még akkor is, ha nagyon gyorsan kell formába jönnöd, nagyon stresszes a testednek, ha minden nap az edzőterembe mész. A testnek szüksége van időre a felépüléshez. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap otthon kell ülnöd, és gyorsételeket enned, de a pihenés ugyanolyan fontos, mint maguk az edzések. És ne felejts el különböző izmokat edzeni különböző séma szerint a sérülések elkerülése érdekében.

Ismersz más fitnesz mítoszokat? Oszd meg velünk kedvenc edzés rutinjaidat és fitnesz tippjeidet kommentben!

 


Hozzászólások

20 dolog, amit a háziállatok csinálnak, amikor egy pillanatra nem figyelünk

20 dolog, amit a háziállatok csinálnak, amikor egy pillanatra nem figyelünk

2016-ban megjelent ,, A kis kedvencek titkos élete” című animációs film, ami megmutatta, hogy mit csinálnak a háziállatok, amíg a gazdáik dolgozni vannak. A helyzet pedig az, hogy csaknem minden stimmel a mesefilmben: a négylábú barátaink ugyanis nem nézelődnek vágyakozva az ablakból és nem alszanak

16 nő, akinek a napja váratlanul egy rossz viccé változott

16 nő, akinek a napja váratlanul egy rossz viccé változott

Minden egyes nap apró, elkerülhetetlen problémák vesznek minket körül, de van egy speciális kudarckategória, amit csak a nők képesek átérezni igazán: fodrász által elrontott frizura, vagy épp a több órán át készített divatos smink, amire a férfi kollégánk azt hiszi, hogy megizzadtunk munkába jövet..

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

Valószínűleg hallottál már a világ legnagyobb városairól – Pekingről, Tokióról, Újdelhiről vagy épp Mexikóvárosról. Ezek valóban hatalmasak, Peking például nagyjából 30-szor akkora, mint Budapest. Akad azonban egy kevésbé ismert város, ami ötször akkora mint Peking, és alig kisebb kicsivel, mint Mag

20 vicces és találékony tanár, akik mellett nem lehet unatkozni az iskolában

20 vicces és találékony tanár, akik mellett nem lehet unatkozni az iskolában

Egyesek jó szívvel emlékeznek vissza az iskolás évekre, mások hálát adnak az égnek, hogy véget értek. Akármelyik csoportba tartozunk azonban, biztos, hogy mindannyian fel tudunk idézni legalább egy olyan tanárt, aki teljesen más volt, mint a többiek és akivel tényleg szórakoztatóan és izgalmasan tel

20+ erőteljes fotó a múltból, melynek mindegyike egy-egy drámai pillanatot elevenít fel

20+ erőteljes fotó a múltból, melynek mindegyike egy-egy drámai pillanatot elevenít fel

A múltban történő kalandozáshoz nem feltétlenül van szükségünk időgépre, elég pusztán néhány erőteljes történelmi fotó, ami segít nekünk visszarepülni azokba az időkbe, amikor a fák még magasabbra nőttek és az emberek kedvesebbek voltak egymással. Ezeknek a történelmi fotóknak a segítségével úgy ére

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

http://ujhazak.com