11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

 1. 1 Miért járunk többet pisilni, ha hideg van?


  Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy hideg időben valahogy sokkal gyakrabban és sokkal erőteljesebb vágyaz érzünk a pisilés iránt. Ennek több oka is van.

  Az első, hogy a hidegben nem verejtékezünk úgy, mint nyáron, ezért a testben lévő felesleges nedvesség felhalmozódik és jobb híján a vizelettel próbál meg távozni. Hab a tortán, hogy a hideg idő miatt a vérerek összeszűkülnek, amitől még erőteljesebb nyomás keletkezik a hólyagban.

  A második, hogy hideg időben a test még inkább próbál megszabadulni a benne lévő nedvességtől, ezzel is javítva testünk hőtartó képességét. Ezért van az, hogy általában jobban fázunk, ha pisilnünk kell a hidegben.

 2. 2 Miért folyik az orrunk a hidegben?


  Lényegében a már említett jelenség okozza ezt is: az alacsony hőmérséklet miatt a nyálkahártya lehűl, az orr vérellátása pedig csökken. Ez befolyásolja az orrban található receptorokat, ami miatt a száraz levegő irritálni kezdi a nyálkahártyát.

 3. 3 Miért nem isznak az emberek sertéstejet és/vagy készítenek belőle termékeket?


  A hosszú évezredeken át háziasított sertés nagyon népszerű a mezőgazdaságok körében.

  Ennek ellenére bizonyára megfigyelted, hogy mégsem kapható sertés-tej, sertés-sajt vagy más hasonló termék, miközben még például kecskesajtot is előszeretettel készítenek az emberek. Ennek egészen egyszerű oka van.

  A sertésnek a fiziológiája. Mivel a testében nincs külön „tartály” (tőgy) a tej tárolása számára, ezért sokkal kevesebb tejet képes adni, arról már nem is beszélve, hogy annak kinyerése is majdhogynem lehetetlen egy tehén vagy kecske viszonylag egyszerű fejéséhez képest.

 4. 4 Képesek-e a szkarabeusz bogarak bemászni a bőr alá és belülről megenni egy embert?


  A Múmia filmek legrémisztőbb jeleneteiben a szkarabeusz bogarak mindig bemásztak az emberek bőre alá és belülről falták fel annak testét...amibe belegondolni is borzalmas.

  Szerencsére azonban csak kitaláció az egész.

  A szkarabeusz bogarak valójában rendkívül békés lények és a ganajtúrófélék osztályába tartozik, így az egyetlen, amitől félnünk kell egy ilyen bogárral történő találkozás során az maximum az, hogy elgörgeti a kakinkat.  ¯_(ツ)_/¯

 5. 5 Mivel vágják a gyémántokat, ha ez a legkeményebb anyag a Földön?


  A válasz egyszerű: gyémánttal. Egészen pontosan gyémánt darabokkal ellátott csiszoló és vágóeszközök segítségével. Egy ilyen drágakő felvágása azonban alapos előkészületet igényel: a szakemberek többször is megvizsgálják annak szerkezetét, hogy megtalálják a megfelelő szöget a feldolgozáshoz. Ha ugyanis rosszul vágják, az a kő megrepedéséhez vezethet. Ma már egyébként az sem ritka, hogy lézert használnak a gyémántok vágásához.

 6. 6 Hány lóerős egy ló?


  A lóerőt fogalmát eredetileg James Watt vezette be az általa feltalált gőzgép teljesítményének illusztrálása végett. A mérnök kiszámolta, hogy ez az állat 75 kilogramm súlyt 1 másodperc alatt képes 1 méter magasba emelni és ez pontosan kapóra jött neki a gőzgép teljesítményének fitoktatásához.

  Ez a mértékegység azonban mindig is nagyon bizonytalan volt, ezért 1960-ban bevezették a sokkal pontosabb watt mértékegységet a teljesítmény mérésére.

  Egy átlagos ember körülbelül 1,2 lóerőt tud kifejteni rövid ideig, és 0,1 lóerőt folyamatosan. Egy edzett atléta 0,3 lóerős teljesítményt tud fenntartani néhány órán keresztül. Egy ló csúcsteljesítménye 15 lóerő körül van, az átlagos teljesítménye valamivel egy lóerő alatt marad, de vannak, akik ezt az értéket 4-re is becsülik - szóval egy szó mint száz: bonyolult dolog ez.

 7. 7 Miért ragadnak bele más állatok a pókhálóba, miközben a pókok maguk nem?


  A légy beleragad és nem képes szabadulni a pókhálóból, miközben egy pók gyorsan és könnyedén képes mozogni rajta. Ennek az elsőre bonyolultnak tűnő jelenségnek az okát a tudósok több mint 100 éven keresztül tanulmányozták, mire végre választ kaptak a kérdésükre.

  Kiderült ugyanis, hogy a pókhálóknak csak a körkörös szálai ragadósak, nem az egész. A pókok pedig ezeket kerülve, a nem ragadós szálakon keresztül közlekednek, arról már nem is beszélve, hogy a pókok lábán lévő finom szőr segít elkerülni, hogy beleragadjanak a hálóba még akkor is, ha véletlenül rálépnek egy ilyen ragadós fonálra.

 8. 8 Vannak halhatatlan élőlények a Földön?


  A Földön jelenleg egy olyan teremtmény ismert, amely hivatalosan is halhatatlannak lett minősítve. Ez a Turritopsis nutricula névre hallgató hidraállat. A Turritopsis nutricula egy olyan hidraállat fajta, amelynek a medúza alakja képes visszaalakulni polippá, majd újra medúzává és tulajdonképpen ismételni ezt az idők végezetéig.

  Legalábbis elméletben, a valóságban ugyanis a legtöbb egyed, mint minden más medúza, a ragadozók vagy betegségek áldozatául esik, anélkül, hogy egyszer is visszafejlődne a polip stádiumig.

 9. 9 Miért viszket egy szúnyogcsípés és miért fáj egy darázscsípés?


  A szúnyogcsípések viszkető érzést okoznak, a darázscsípés pedig iszonyatos fájdalommal tud járni – ezt mind megtapasztaltuk már. De miért van ez pontosan és miért nincs mondjuk fordítva? A válasz elég bonyolult.

  A szúnyog a vérünk elfogyasztása céljából, vagyis egyfajta „zsákmányszerzésként” csíp meg bennünket, ezért számára kiemelten fontos, hogy észrevétlen maradjon, amíg szívja a vérünket. A darázs ezzel szemben védekezés célból csíp meg bennünket, így neki csak az számít, hogy elijesszen bennünket. A szúnyog nyálának ennek megfelelően érzéstelenítő hatása van, mely egyben megakadályozza a véralvadást. A viszketés és gyulladás a testünk természetes reakciója a véráramunkba került idegen fehérjékre.

  A darázsméreg ezzel szemben olyan toxinokat tartalmaz, melyek elpusztítják a sejtfalakat és befolyásolják az idegvégződéseket. Arról nem is beszélve, hogy nagyon erős allergiás reakciót képes kiváltani az erre érzékeny emberek testében.

 10. 10 Miért vannak pattanás-szerű kitüremkedések az uborkán?


  A válasz egyszerű: kezdetben ugyanis a vad uborkáknak tövisei voltak, melyek egyfajta védelmet nyújtottak a növénynek. Az uborka trópusi éghajlaton történő feltűnése következtében azonban a tüskék átalakultak – egy jóval „békésebb” növényt teremtve ezzel, ami immár kizárólag nedvességfelszabadítás céljából használja a termésein található kitüremkedéseket.

 11. 11 Miért égetik a csípős dolgok a szánkat?


  Amikor csípős paprikát eszünk, néha tényleg olyan érzésünk támadhat, mintha lángra kapna a szánk. Ez azért történik, mert a csípős paprikában található egy kapszaicin névre hallgató anyag. Ez kölcsönhatásba lép a nyelvi receptorokkal, melynek következtében az agy téves jelet kap a szánkban lévő hőmérséklet emelkedéséről. Ezután a test minden lehetséges módon megpróbálja hűteni magát: verejtékezni kezdünk, orrunk-nyálunk folyni kezd és elnyomhatatlan vágyat érzünk, hogy egy pohár vízzel hűsítsük magunkat.

  Ez azonban a legrosszabb, amit tehetünk ilyen helyzetben: ez ugyanis csak tovább növeli a fájdalmunkat. A kapszaicin semlegesítése végett a legjobb, ha hideg tejet fogyasztunk, a tejtermékekben található kazein nevezetű fehérje ugyanis semlegesíti a kapszaicint.


Hozzászólások

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

17 hihetetlenül ritka dolog, amit csak millióból egy embernek van szerencséje személyesen látni

17 hihetetlenül ritka dolog, amit csak millióból egy embernek van szerencséje személyesen látni

Láttál már valaha puha szőrcsomónak látszó ásványi anyagot? Netán aranytigrist? Esetleg egy esőfelhő alatt keletkező szivárvány születését? Ne okold magadat, ha nem. Ezek ugyanis tipikusan olyan dolgok, melyeket maximum millióból egy embernek van szerencséje személyesen is látni. A most következő fo

http://ujhazak.com