12 magyarázat, ami segít, hogy jobban megértsd a macskák viselkedését

 1. 1 Miért veszi ki az ételt a tálból és teszi a padlóra?

   
   
   
   

  #catdiet #cateats

  A post shared by 萊姆 (@furryylime) on


  A macskák bajsza egy roppant finomra hangolt szerkezet. Mivel ezekben a bajszokban számtalan idegvégződés található, ezért a macskák nem szeretik, ha a tálkájukba tett étel elfogyasztása közben a tálka széle birizgálja a bajszukat.

  Épp ezért jobban szeretik kiszedni abból és - jobb híján - a földről elfogyasztani az ételt.

 2. 2 Miért hoznak döglött állatokat a gazdájuknak?

  reddit

  Valószínűleg sokan találkoztak már elhullott egerekkel, madarakkal, amit a macskájuk hozott be a házba. Ez a jelenség nem véletlen, a macskák ugyanis ösztönüknél fogva úgy vannak kalibrálva, hogy a példát mutassanak az utódjaiknak, és az ilyen elhullott állatok révén tanítsák meg számukra a zsákmányszerzést. Mikor azonban egy macskának nem születik utódja, az állat gyakran a körülötte élő embereknek, például a gazdájának próbálja megtanítani a zsákmányszerzés képességét.

 3. 3 Miért isznak a csapból és a WC-ből?


  A macskák szeretik kerülni az állott vizet, hiszen ez sosem olyan friss, mint a csapból áramló vagy épp a WC-ben található változat.

  Azonban számos más oka is lehet a tálkában található víz kerülésének: elképzelhető, hogy a tálka túl kicsi, esetleg rossz szagú – ami például a műanyag tálkák esetében különösen jellemző, ezeket ugyanis nagyon nehéz tisztítani a macskák pedig könnyedén megérzik rajtuk a kellemetlen szagokat.

 4. 4 Miért piszkolja össze a padlót az alom közelében?


  Ha észreveszed, hogy a macskád az alom mellé, esetleg annak szélére végzi a dolgát, az sosem véletlen. Elképzelhető, hogy az alomtálca túl kicsi, esetleg piszkos, vagy nincs benne elegendő macskaalom. Ha a tálca alján rácsos borítás található a könnyebb tisztán tartás végett, akkor nincs kizárva, hogy a macska számára esetleg kellemetlen érzés rajta sétálni, ezért kerüli annak használatát.

 5. 5 Miért karmolják össze a bútorokat?


  Ez egy teljesen természetes, ösztönös reakció. Ahogy a vadon élő macskák a fák törzsén, úgy a szobacicák – jobb híján – a bútorok szélén élesítik a karmukat. A gazda számára persze ez roppant kellemetlen jelenség, a macskák számára azonban létfontosságú. Ez a folyamat biztosítja a cicáknak, hogy a karmuk folyamatosan tudjon növekedni és karban legyen tartva.

 6. 6 Miért bujkál a macska?


  A leggyakoribb oka annak, ha egy macska bujkálni és rejtőzködni kezd, hogy az állat beteg. Ilyenkor a macska minél jobban elszeparált helyet próbál keresni magának, hogy kevésbé legyen sebezhető, amíg gyengélkedik. Ne csodálkozz, ha ilyenkor nem veszi jó néven, ha erőszakkal próbálod meg őt kirángatni az „odújából”, de a folyamat elengedhetetlen, és minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulni a cicával.

 7. 7 Miért lóg kint a macskám nyelve?

  instagram

  Emberi szemmel nézve ez egy első pillantásra roppant mókásnak tűnő jelenség, a cicánál azonban számos dolgot takarhat. Nem kell rögtön megijedni, a jelenséget olykor az is kiválthatja, hogy szimplán elfelejtette visszahúzni a szájába, miután nyalogatta magát, vagy hogy olyannyira elernyedten lustálkodik, hogy az állat állkapcsa elenged és ezért ,,kicsúszik” belőle a nyelv. Ha azonban a jelenség folyamatos és a macska sehogy sem akarja visszahúzni a nyelvét a szájába, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, ugyanis komoly betegségeket, esetleg légzési problémákat is takarhat a jelenség.

 8. 8 Miért dörgölőznek az emberhez?

  reddit

  Ezzel a gesztussal legtöbbször szimplán a gazdájuk iránti szeretetet igyekeznek kimutatni. Elképzelhető persze, hogy olykor egy kis kajakunyerálási szándék is áll mögötte, de legtöbbször csak annak a jele, hogy örülnek a gazdájuknak és szeretnének a közelükben lenni.

 9. 9 Miért nem szeretik a vizet?

  reddit

  Köztudott, hogy az ivóvizüket leszámítva, a macskák halálosan félnek a víztől és a fürdetéstől. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez miért is van így. Az első és legkézenfekvőbb válasz, hogy mivel soha nem voltak rákényszerítve, ezért nem tudnak úszni. A másik, hogy mivel a macskák rendkívül rendmániás állatok, ezért szeretik folyamatosan tisztán és rendben tartani a bundájukat, ami a frissen mosott bunda esetén bizony komoly munkát jelent a cicáknak és nem csoda, hogy ezt igyekeznek elkerülni. Épp ezért ne erőltessük a cicánknak a fürdetést, ha csak esetleg valami egészségügyi probléma nem indokolja azt.

 10. 10 Miért eszik a füvet?

  imgur

  A korábbi feltételezésekkel ellentétben a macskák nem a bennük található vitaminok miatt fogyasztják előszeretettel a füvet, hanem mert ily módon igyekeznek megtisztítani az emésztőrendszerüket a sok macskaszőrtől, ami a tisztogatás során akaratlanul is a gyomrukba jut. Ez egy természetes jelenség, de azért nem árt, ha szemmel tartjuk, hogy milyen növényeket fogyaszt a kedvencünk, némelyik ugyanis veszélyes lehet a macskákra nézve.

 11. 11 Miért löknek le mindent az asztalról?

  reddit

  Ha a macska folyamatosan lelökdösi a dolgokat az asztalról és a polcokról az nem feltétlenül a rosszindulat és a neveletlenség jele. A lakásban tartott macskák pusztán ily módon igyekeznek gyakorolni a ragadozó ösztöneiket. A házi cicák ezeket az asztal/szekrény szélén hagyott tárgyakat tekintik "zsákmánynak” és mindent meg is tesznek, hogy "elejtsék" azokat.

 12. 12 Miért viselkednek úgy, mint aki furcsa dolgot látott, mikor nincs is ott semmi?!

  reddit

  Minden macskagazdi legalább egyszer biztosan észrevette már, hogy a macskája kiszúr egy pontot a szobában, majd úgy nézi, mintha lenne ott valami, pedig szemmel láthatóan nincs ott semmi szokatlan. A válasz a macskák speciális látásában és hallásában keresendő, mellyel bizony sokszor azokat a dolgokat is meglátják és meghallják, melyeket mi emberek nem vagyunk képesek érzékelni. Legtöbbször azonban nem azért kezdenek el meredten sasolni a szobában, mert láttak ott valamit, hanem mert hallottak egy bizonyos hangot és próbálják betájolni annak forrását.


Hozzászólások

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

A Photoshop kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb találmánya. Ma már nem kell aggódnunk egy kellemetlen pattanás vagy a háttérben megjelenő illető miatt, néhány egyszerű trükkel ugyanis könnyedén eltávolíthatjuk őket a képekről. Egyre kell figyelni csupán: hogy ne essünk át a ló túloldalá

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

Mindenki tudja jól, hogy technikai szempontból japán az egyik legfejlettebb ország a világon, hogy az emberek magas iskolai végzettségéről már ne is beszéljünk. Akadnak azonban olyan izgalmas érdekességek a japánok mindennapjaival kapcsolatban, melyeket csak azok ismernek, akik személyesen is megfor

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

A középkor az európai történelem egyik legsötétebb korszaka: véres háborúk, pusztító betegségek és enyhén szólva is roppant pocsék higiénia, ami napról-napra tizedelte az embereket. A középkor azonban nem csak egy reménytelenül sötét, de egyben nagyon érdekes korszak is volt, amiről – mint kiderült

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Egyes vércsoportok esetében kisebb aránnyal fordulnak elő bizonyos betegségek. Most kiderült, hogy a rák, a demencia, és a trombózis esetében mely vércsoportok szerencsésebbek.Hirdetés Azt már kiderítették kutatások, hogy egyes vércsoportoknál néhány betegség előfordulásának nagyobb a kockázata

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

A hosszú ideig házban tartott macskák egy idő után akarva-akaratlanul is átveszik családjuk stílusát, hatással van rájuk azok közeledése és szokásai. Tudni kell azonban, hogy ezek a pihe-puha szőrcsomók nem olyan egyszerű teremtések, mint amilyennek első ránézésre tűnnek, ezért szokásainkkal és az á

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

Mindannyian jártunk iskolába és elég sokan közülünk le is érettségiztek végül. Hiába azonban a 10-15 iskolapadban töltött év, sok esetben még ezalatt a rengeteg idő sem kaptunk választ azokra a 'nagy kérdésekre', melyek gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Az alábbiakban épp ezért m

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

A férfiak legtöbbször romantikusak próbálnak lenni, ha le szeretnék nyűgözni kedvesüket, mit sem tudván arról, hogy ezzel néha többet ártanak, mint használnak. Nem minden nő rajong ugyanis a túlzott romantikáért, sőt mi több, vannak akik egyenesen falra másznak az ilyesmitől. Az alábbi listán most 1

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

Egy nagyon érdeke cikkre akadtunk 2001 ből.Neked mi a véleményed az írtakról?

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

http://ujhazak.com