13 létfontosságú tudnivaló, ami egy nap még életet menthet

 1. 1 Mit csináljunk, ha fuldoklunk.

  brightside

  Ha fulladozunk, az első és legfontosabb, hogy próbáljunk megnyugodni. Kezdjünk el erősen köhögni, ha pedig ez nem használ, akkor üssük az öklünkkel a köldökünk és a bordáink alja közötti területet. Ha ez sem használ, próbáljunk meg ön-heimlich fogást végezni: tegyük a már említett köldök és borda alatti területet egy szék háttámlájára, (vagy más hasonló tárgyhoz) majd erősen engedjük rá a testünket és ismételjük mindaddig, amíg az idegen tárgy el nem hagyja a légútakat.

 2. 2 Hogyan állapítsuk meg a pontos időt a nap állásából.

  brightside

  Ha nincs nálunk óra és mindenképpen szükséges lenne a körülbelüli idő megállapítása, akkor a következő módszert használhatjuk:

  1. Találjunk egy ideális helyet, ahol a nap és a horizont jól látható.
  2. Tegyük össze a kezeinket a képen látható módon.
  3. Számoljuk meg az ujjaink számát a naptól a horizont vonaláig.
   Minden napnyugta előtti ujj 15 percet jelent, tehát az ujjak számát szorozzuk be 15-el, és így kiszámolhatjuk, hogy körülbelül mennyi lehet az idő.
 3. 3 Hogyan állapítsuk meg, ha egy nagy vihar van érkezőben.


  Ha nem szeretnénk, hogy meglepetésként érjen bennünket egy hatalmas vihar a kempingezés vagy túrázás közben, akkor a következő előjelek árulkodhatnak az érkező viharról:

  1. A felhők alacsonyan vannak.
  2. A felhők formája változó, szabálytalan.
  3. Ha fölénk érkező felhők egyre sötétebbek.
 4. 4 Mit csináljunk, ha nem működik a fék az autónkban.

  brightside

  Ha a fékünk felmondja a szolgálatot az első és legfontosabb, hogy ne essünk pánikba és ne hozzuk a frászt az utasainkra.

  Győződjünk meg róla, hogy mindenki be van kötve a kocsiban, tegyük ki a vészvillogónkat, majd a távolsági fényszórónk és a dudánk segítségével igyekezzünk figyelmeztetni a többi autóst. Ezután…

  • Nyomjunk rá erős és hirtelen mozdulatokkal a fékpedálra, ezzel ugyanis nyomást teremthetünk a fékrendszerben.
  • Tegyük a legkisebb sebességbe az autót, hogy a motorfék lassítani kezdje a gépjárművet.
  • Ha végképp nincs más megoldás, használjuk a kéziféket, de készüljünk rá, hogy az autó azonnal irányíthatatlanná válik majd, ezért próbáljuk ezt meg olyan helyen csinálni, ahol nem veszélyeztetünk másokat.
 5. 5 Mit csináljunk, ha valaki követ minket.

  brightside

  Ha úgy érezzük, hogy valaki követ minket, semmiképp se próbáljunk meg konfrontálódni vele, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen fegyver található nála. A legjobb, amit tehetünk, hogy sűrűn lakott területek felé vesszük az irányt, ami lehet egy bár, egy étterem vagy bármi más hasonló, de persze az is megoldás, ha egy közeli rendőrőrs felé vesszük az irányt.

 6. 6 Hogyan kerüljük el, hogy körbe-körbe járjunk az erdőben.

  brightside

  Ha nem találunk ki egy erdőből, és úgy érezzük, hogy körbe-körbe megyünk, próbáljuk meg az utunkba kerülő fákat egy és ugyanazon oldalról kikerülni. Ha jobbkezesek vagyunk, akkor kerüljük őket a bal oldalról, míg ha balkezesek vagyunk, kerüljük a jobbról. Ez segíteni fog, hogy elkerüljük a körbe-körbe járkálást.

 7. 7 Mit tegyünk a szívroham pillanatában.

  brightside

  Ha úgy érezzük, hogy szívrohamunk lesz, azonnal kérjünk meg valakit a környzetünkben, hogy hívjon egy mentőt. Próbáljunk nem pánikolni amíg az orvosok kiérnek, és ha tudjuk, mondjuk el, hogy milyen gyógyszereket szedünk, esetleg érzékenyek vagyunk-e valamire. A mentők kiérkezésig mélyeket lélegezzünk és köhögjünk, ez ugyanis oxigént visz a tüdőnkbe, a köhögés pedig stimulálja a mellkast, ami segít visszanyerni a szívritmust, amíg a mentőautó meg nem érkezik.

  Szívrohamot jelző fájdalmak:

  Szivinfarktus.jpeg

 8. 8 Hogyan gyújtsunk tüzet egy óvszerrel.

  brightside

  Valószínűleg nem túl életszerű helyzet, hogy egy óvszer van a zsebünkben, miközben elfelejtünk gyufát vagy öngyújtót vinni magunkkal az erdőbe, de hát ez sem lehetetlen. A jó hír, hogy ilyenkor egy óvszer segítségével is képesek lehetünk tüzet gyújtani. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy vízzel töltjük meg az óvszert, majd összekötjük a száját és lencseként használjuk a már kikészített száraz fű vagy papír begyújtásához.

 9. 9 Hogyan tudjuk magunkat biztonságban túrázás során.

  brightside

  Ha túrázni készülünk, győződjünk meg róla, hogy a legközelebbi barátaink és családtagjaink tudják, hogy mire készülünk. A legjobb, ha egy útitervet is adunk nekik, hogy melyik nap merre is megyünk pontosan, amit aztán igyekszünk mi is betartani a túra közben. Arról is értesítsük őket, hogy mikor szándékozunk visszatérni, hiszen így ha nem jelentkezünk, könnyebben és pontosabban tudnak mentőcsapatokat küldeni a segítségünkre. A legjobb persze, ha egy hivatásos szakembert is viszünk magunkkal, aki felhívja a figyelmünket az esetleges veszélyekre és segít az útvonal alakításában.

 10. 10 Mit csináljunk földrengés közben.

  brightside

  A népszerű szóbeszéddel ellentétben, földrengés idején korántsem ajánlott az ajtófélfa alatt tartózkodni. A legjobb valami masszív tárgy közelében elrejtőzni, (például asztal vagy szekrény) ahol semmi sem eshet ránk közvetlenül. Vegyük fel a magzatpozíciót és így várjuk meg a földrengés végét.

 11. 11 Hogyan keveredjünk ki a tömegből.

  rightside

  Ha egyedül találjuk magunkat egy hatalmas tömeg közepén, amit szeretnénk elhagyni, semmiképp se forduljunk azzal szembe. A legtöbb, amit tehetünk, hogy óvatosan elkezdünk egyik vagy másik irányban a tömeg széle felé mozogni, míg teljesen ki nem keveredünk belőle. Ha családdal vagyunk, vegyük a gyereket a nyakunkba, hogy ne tudja őt elsodorni a tömeg és egymás kezét-vállát fogva haladjunk a tömeg széle felé.

 12. 12 Hogyan készítsük a különféle elsősegélynyújtó kötéseket.


  A baleset utáni első percek a mentőautó kiérkeztéig létfontosságúak lehetnek. A helyes kötés pedig akár életet is menthet, ezért nem árt, ha tudjuk, hogy mit-hogyan kell helyesen rögzíteni.

  Térdkötés:

  Terdkotes.jpg

  Mellkaskötés:

  mellkaskotes.jpg

  Kézkötés:

  kezkotes.jpg

 13. 13 Mit csináljunk, ha valaki az eszméletét veszti.


  Ha egy környezetünkben lévő személy eszméletét veszti, azonnal hívjunk mentőt, majd a személy biztonsága érdekében tegyük a következőket:

  • Fordítsuk hátra kicsit a személy fejét – ettől a szája kinyílik majd és könnyebbé válik számára a légzés.
  • Hallgassuk meg, hogy lélegzik-e és ellenőrizzük a légzését 10 másodpercig.
  • Helyezzük stabil oldalfekvésbe a sérültet és várjunk a mentők kiérkeztéig.
  • Fontos: ha gerincsérülést gyanítunk, ne mozgassuk a sérültet, maximum a száját nyissuk ki a nyak mozgatása nélkül, minden más mozdulattal ugyanis csak ronthatunk a gerincsérült személy állapotán.

Hozzászólások

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

A Photoshop kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb találmánya. Ma már nem kell aggódnunk egy kellemetlen pattanás vagy a háttérben megjelenő illető miatt, néhány egyszerű trükkel ugyanis könnyedén eltávolíthatjuk őket a képekről. Egyre kell figyelni csupán: hogy ne essünk át a ló túloldalá

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

Mindenki tudja jól, hogy technikai szempontból japán az egyik legfejlettebb ország a világon, hogy az emberek magas iskolai végzettségéről már ne is beszéljünk. Akadnak azonban olyan izgalmas érdekességek a japánok mindennapjaival kapcsolatban, melyeket csak azok ismernek, akik személyesen is megfor

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

A középkor az európai történelem egyik legsötétebb korszaka: véres háborúk, pusztító betegségek és enyhén szólva is roppant pocsék higiénia, ami napról-napra tizedelte az embereket. A középkor azonban nem csak egy reménytelenül sötét, de egyben nagyon érdekes korszak is volt, amiről – mint kiderült

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Egyes vércsoportok esetében kisebb aránnyal fordulnak elő bizonyos betegségek. Most kiderült, hogy a rák, a demencia, és a trombózis esetében mely vércsoportok szerencsésebbek.Hirdetés Azt már kiderítették kutatások, hogy egyes vércsoportoknál néhány betegség előfordulásának nagyobb a kockázata

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

A hosszú ideig házban tartott macskák egy idő után akarva-akaratlanul is átveszik családjuk stílusát, hatással van rájuk azok közeledése és szokásai. Tudni kell azonban, hogy ezek a pihe-puha szőrcsomók nem olyan egyszerű teremtések, mint amilyennek első ránézésre tűnnek, ezért szokásainkkal és az á

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

Mindannyian jártunk iskolába és elég sokan közülünk le is érettségiztek végül. Hiába azonban a 10-15 iskolapadban töltött év, sok esetben még ezalatt a rengeteg idő sem kaptunk választ azokra a 'nagy kérdésekre', melyek gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Az alábbiakban épp ezért m

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

A férfiak legtöbbször romantikusak próbálnak lenni, ha le szeretnék nyűgözni kedvesüket, mit sem tudván arról, hogy ezzel néha többet ártanak, mint használnak. Nem minden nő rajong ugyanis a túlzott romantikáért, sőt mi több, vannak akik egyenesen falra másznak az ilyesmitől. Az alábbi listán most 1

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

Egy nagyon érdeke cikkre akadtunk 2001 ből.Neked mi a véleményed az írtakról?

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

http://ujhazak.com