22 egyszerű étkezési etikett szabály, hogy mindenkit lenyűgözz a jó modoroddal

Manapság sok ember szükségtelennek és elavultnak tartja az etikettet. Pedig a jó modor lényege nem az, hogy sok száz apró szabályt és formalitást követünk vakon, hanem elsősorban arról, hogy tiszteljük a többi embert, függetlenül attól, hogy kik ők. Ahogy Jean de La Bruyère, egy francia filozófus és erkölcstanító mondta: „Az udvariasság lényege az a képesség, hogy úgy beszéljünk és cselekedjünk, hogy más embereket ne zavarjunk.”

Néhány egyszerű étkezési etikett-szabályt gyűjtöttünk össze, amelyek a randevúkon vagy a barátokkal való találkozáskor követhetők. Ha betartod ezeket a szabályokat, akkor minden bizonnyal magabiztosnak fogod érezni magadat, és az emberek, akikkel együtt vagy, egy kedves, udvarias emberként gondolnak majd rád.

Etikett szabályok hivatalos fogadásokon és banketteken

– A vendégek helye. Ha nincs ülésrend, a vendégeknek állva kell várniuk, amíg az esemény házigazdája nem mutatja meg a helyüket. Egy hagyományos ülésrendnél az esemény házigazdája ül az asztalfőn, a szomszédos helyek a legtiszteletreméltóbb vendégeké, a fiatalok és a gyerekek pedig a másik végén ülnek.

– A hölgyek ülnek először az asztalhoz, és a férfiak állva maradnak addig, amíg a hölgyek le nem ülnek. A férfiak segítenek a hölgyeknek leülni, és kihúzzák nekik a széket.

– Azok, akik késnek, sem várakoztathatják a többi vendéget 20 percnél tovább. Ha elkéstél, kérj bocsánatot és csatlakozz a beszélgetéshez (anélkül, hogy részletesen elmondanád, hogy miért késtél).

– Ha nem fogyaszthatsz bizonyos italokat, vagy bizonyos ételeket a diétád vagy az egészségügyi állapotod miatt, ne mondd el mindenkinek, hogy ne sértsd meg az esemény házigazdáit.

Egyszerűen csak ne edd meg ezeket az ételeket.

– Ez meglepően hangzik, de a fogpiszkálónak a fürdőszobában kell lennie, nem pedig az asztalon. Fogpiszkálót, vagy szemcseppet csak a mosdóban használhatsz, és a hajadat, vagy a sminkedet is csak a fürdőszobában igazíthatod meg.

Evőeszközök használata

– Ha véletlenül leejtesz egy villát vagy egy kanalat, ne mássz be az asztal alá, hogy megkeresd. Kérj meg egy pincért vagy az esemény házigazdáját, hogy hozzon egy újat.

– Az evőeszközök, amiket már használtál, nem érhetnek az asztalhoz. Csak a tányérod szélére teheted őket, a terítőre nem.

– Ne vágd fel az egész ételt kis darabokra. Úgy tartják, hogy így az étel sokkal gyorsabban kihűl és elveszíti az ízét. Jobb egyszerre csak egy darabot levágni és azonnal megenni.

– Az evőeszközök helyes tartása: A villát úgy kell tartani, hogy a fogai mindig lefelé mutassanak, hogy fel tudd rá szúrni az ételt, ahelyett, hogy úgy használnád, mint egy kanalat (kivéve abban az esetben, ha az étel puha, mint például a burgonyapüré).

A mutatóujjadat tedd a kés vagy a villa nyelére, a többi ujjad pedig a nyél körül legyen. Az amerikai hagyomány (ami kevésbé népszerű) azt sugallja, hogy a villát tartsuk úgy, ahogy egy tollat (a három ujjunkkal).

– Az etikett szerint az evőeszközök használatának két módja van – a klasszikus európai mód és az amerikai. Az első hagyomány szerint a kést és a villát az egész étkezés időtartama alatt fogni kell. A kést még akkor sem tesszük le, ha nincs rá szükség. Az amerikai mód azt mondja, hogy a kést le szabad tenni a tányér szélére, majd a villát a jobb kézbe venni.

– Ha valaki megkér, hogy adj oda egy villát vagy egy kést, azt mindig lefelé fordítva, középen fogva nyújtsd oda.

Randevúzás etikett szabályai

– Az etikett szerint a hölgy részt vesz az étel kiválasztásában és ő választja ki először. Egy népszerű hiba azt mondani a férfinak, hogy ő válasszon valami olyat, amit szeret. A legjobb dolog, amit egy nő tehet, hogy megkéri a férfit, ajánljon neki valamit. A rendelést ezt követően a férfi mondja el a pincérnek.

– A hölgynek nem szabad a legolcsóbb ételeket választania, mert a férfit megsértheti ezzel. Nem kell a legdrágább ételeket sem megrendelnie. Ez nem tesz jó benyomást.

– Amikor a pincér hoz egy üveg bort, a férfinak nem szabad azt kinyitnia és töltenie belőle – ez a pincér dolga. Azonban a következő pohárral már a férfi maga töltheti. Először a hölgy poharába kell tölteni, majd a sajátjába. A poharat egy kicsivel kevesebb, mint félig kell megtölteni.

– Az etikett szerint az úriembernek kell először fizetnie. A hölgynek nem szabad beavatkoznia, felajánlania, hogy fizet, vagy megkérdezni, hogy mekkora a számla. Ha mindenképpen bizonyítani akarja, hogy anyagilag független, előzetesen megkérheti a pincért, hogy ossza a számlát kétfelé, vagy felajánlhatja a borravaló kifizetését.

– Ha egy férfi és egy nő csak barátok, akkor fizethetnek holland stílusban. Ebben az esetben, miután a férfi megnézte a számlát, elmondja az összeget a nőnek, és megegyeznek a borravaló összegében.

Borravaló etikett

– A kultúrától függően a borravaló hagyománya nagyon eltérő. Például, míg a borravaló az Egyesült Államokban szükséges, néhány ázsiai országban sértésnek veszik. Európában és az Egyesült Államokban az átlagos összeg a számla 10-15% -a.

– A borravaló a te döntésed. Csak olyan esetekben kell borravalót adnod, amikor igazán elégedett voltál a szolgáltatással. Néhány étteremben a borravaló a számlán szerepel. Ebben az esetben keresd a számlán a következő kifejezést, “borravalót tartalmazza”.

– A borravalót a szolgáltatás nyújtása után fizetik ki. Először, fizesd ki a számlát, a pincér hozza a visszajárót, és csak azután adjuk neki a borravalót. Ne mondd, hogy “tartsd meg az aprót.” Ez arrogánsnak hangzik.

– A borravaló nem csak pénz lehet. Lehet egy mosoly vagy őszinte hála is a pincér vagy a csapos felé.

– Ne adj egy maréknyi aprót a pincérnek, ez rossz modorra vall

– Sokan nem tudják, mit tegyenek a borravalóval, ha kártyával fizetnek. Bizonyos helyeken a borravaló a számlán szerepelhet, de nem mindenhol. Egy másik módja, hogy átutaljuk a borravalót a pincér bankszámlájára, olyan speciális alkalmazásokkal, mint például a Plazius. Természetesen ez talán nem működik, így a legjobb, ha viszel magaddal némi készpénzt az étterembe.

Melyek azok az etikettre vonatkozó szabályok, amelyek véleményed szerint hasznosak és szükségesek, és melyek elavultak szerinted?

 

 


Hozzászólások

15 furcsa élelmiszer, ami 2018-ban jelent meg, te ennél belőlük?

15 furcsa élelmiszer, ami 2018-ban jelent meg, te ennél belőlük?

A fogyasztás korában élünk, és olyan sok ízzel és formával vagyunk elkényeztetve. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy több mint 520 000 000 tonna élelmiszert pocsékoltak el az emberek az egész világon ebben az évben.

6 tipp, hogy nagyszerű első benyomást tegyél bármely alkalommal

6 tipp, hogy nagyszerű első benyomást tegyél bármely alkalommal

Mindannyian azt szeretnénk, hogy inkább a képességeink és tudásunk alapján ítéljenek meg, nem pedig ahogy kinézünk. De csak néhány másodpercre van szükség ahhoz, hogy valaki értékeljen téged, amikor először találkoztok. Ezért nagyon fontos, hogy jó

A 21. századi szaúd-arábiai hercegnő: elképesztő személyiség, döbbenetes tények vannak róla

A 21. századi szaúd-arábiai hercegnő: elképesztő személyiség, döbbenetes tények vannak róla

Deena Abdulaziz Al-Saud Szaúd-Arábia hercegnője. Azonban az ország hétköznapi női lakóitól eltérően nem visel sem hidzsábot, sem burkát. A hercegnőnek van egy exkluzív ruha butikja. Talán ezért van ez az európai merész imázsa: rövid haj,

A 75 éves veterán 16 gyermeket mentett meg a könyvtári mészárlótól, valamivel, amit 50 éve nem használt

A 75 éves veterán 16 gyermeket mentett meg a könyvtári mészárlótól, valamivel, amit 50 éve nem használt

Minden korszak veteránjai megmutatták, hogy szolgálatuk különleges fizikai és erkölcsi bátorságot igényel. Számunkra hősök, de számukra csak normális emberek. Szerények. Nem keresik a nyilvánosságot. Azt állítják, hogy csak a munkájukat végzik. De egy veterán katona az utolsó

20 dizájn, amely egy váratlan csavart adott hétköznapi dolgoknak, ezek tényleg nagyon menők

20 dizájn, amely egy váratlan csavart adott hétköznapi dolgoknak, ezek tényleg nagyon menők

Úgy tűnhet, hogy egy olyan világban élünk, ahol már mindent feltalálták, de a tehetséges tervezők folyton meglepnek minket. A házastársak ujjlenyomataival ellátott jegygyűrű, kreatív csomagolás, amely a csokoládét kelbimbóvá alakítja, és egy tányér, amely egy

Ez történik a testeddel és az agyaddal, amikor fogysz: a tudomány válaszolt

Ez történik a testeddel és az agyaddal, amikor fogysz: a tudomány válaszolt

Minden 4,5 kiló zsír elveszítésével, 3,8 kg-t kifújunk a levegőbe, a többi izzadsággá, könnyekké, vizeletté és egyéb folyadékokká alakul át a szervezetből. De a fogyás nem csak a háti hurkákról, vagy a hasi zsírról szól,

Áttörés: Egy tudós a szklerózis multiplex gyógyításának küszöbén 2,3 millió betegnél sikerülthet az eljárás

Áttörés: Egy tudós a szklerózis multiplex gyógyításának küszöbén 2,3 millió betegnél sikerülthet az eljárás

Több mint kétmillió embert érint a pusztító betegség a szklerózis multiplex, amelyet gyakran SM-nek hívnak. A SM az agy és a gerincvelő idegsejtjeire van hatással, és a tünetek közé tartozik a kettős látás, vakság, pszichológiai problémák,

12 pénzmegtakarítási szabály, amelyet a gazdag emberek követnek, nem árt tudni

12 pénzmegtakarítási szabály, amelyet a gazdag emberek követnek, nem árt tudni

A pénz segít nekünk, hogy álmaink életét élhessük, mindaddig, amíg sokat keresünk, és nem pazarlunk túl sokat. Míg a legtöbbünk csak annyira foglalkozik a pénzzel, hogy legyen hol aludni és minden nap mit enni, plusz

Egyszerű emberek, akik egykor ismertek hírességeket, de csak most jöttek rá: rengeteg fotót osztottak meg bizonyítékként

Egyszerű emberek, akik egykor ismertek hírességeket, de csak most jöttek rá: rengeteg fotót osztottak meg bizonyítékként

Képzeld el, hogy az exed szerepel egy sikerfilmben vagy egy régi iskolás barátod rocksztárrá válik. Egyik napról a másikra, az a srác a főiskoláról hollywoodi csillaggá válhat. Az emberek az interneten megosztják történeteiket a hírességekkel,

A tanulmány azt mutatja, hogy jobb emberré tesz téged, ha van egy lánytestvéred

A tanulmány azt mutatja, hogy jobb emberré tesz téged, ha van egy lánytestvéred

Azok, akik lánytestvérrel nőttünk fel, talán nem mindig értékeljük a testvérünket. A harcok, a becsapott ajtók, és ha a lánytestvéred idősebb volt, mint te, a vég nélküli ’bölcsesség’, amelyek egy nagyon drámai háztartást csináltak. De míg egy

http://ujhazak.com