22 egyszerű étkezési etikett szabály, hogy mindenkit lenyűgözz a jó modoroddal

Manapság sok ember szükségtelennek és elavultnak tartja az etikettet. Pedig a jó modor lényege nem az, hogy sok száz apró szabályt és formalitást követünk vakon, hanem elsősorban arról, hogy tiszteljük a többi embert, függetlenül attól, hogy kik ők. Ahogy Jean de La Bruyère, egy francia filozófus és erkölcstanító mondta: „Az udvariasság lényege az a képesség, hogy úgy beszéljünk és cselekedjünk, hogy más embereket ne zavarjunk.”

Néhány egyszerű étkezési etikett-szabályt gyűjtöttünk össze, amelyek a randevúkon vagy a barátokkal való találkozáskor követhetők. Ha betartod ezeket a szabályokat, akkor minden bizonnyal magabiztosnak fogod érezni magadat, és az emberek, akikkel együtt vagy, egy kedves, udvarias emberként gondolnak majd rád.

Etikett szabályok hivatalos fogadásokon és banketteken

– A vendégek helye. Ha nincs ülésrend, a vendégeknek állva kell várniuk, amíg az esemény házigazdája nem mutatja meg a helyüket. Egy hagyományos ülésrendnél az esemény házigazdája ül az asztalfőn, a szomszédos helyek a legtiszteletreméltóbb vendégeké, a fiatalok és a gyerekek pedig a másik végén ülnek.

– A hölgyek ülnek először az asztalhoz, és a férfiak állva maradnak addig, amíg a hölgyek le nem ülnek. A férfiak segítenek a hölgyeknek leülni, és kihúzzák nekik a széket.

– Azok, akik késnek, sem várakoztathatják a többi vendéget 20 percnél tovább. Ha elkéstél, kérj bocsánatot és csatlakozz a beszélgetéshez (anélkül, hogy részletesen elmondanád, hogy miért késtél).

– Ha nem fogyaszthatsz bizonyos italokat, vagy bizonyos ételeket a diétád vagy az egészségügyi állapotod miatt, ne mondd el mindenkinek, hogy ne sértsd meg az esemény házigazdáit.

Egyszerűen csak ne edd meg ezeket az ételeket.

– Ez meglepően hangzik, de a fogpiszkálónak a fürdőszobában kell lennie, nem pedig az asztalon. Fogpiszkálót, vagy szemcseppet csak a mosdóban használhatsz, és a hajadat, vagy a sminkedet is csak a fürdőszobában igazíthatod meg.

Evőeszközök használata

– Ha véletlenül leejtesz egy villát vagy egy kanalat, ne mássz be az asztal alá, hogy megkeresd. Kérj meg egy pincért vagy az esemény házigazdáját, hogy hozzon egy újat.

– Az evőeszközök, amiket már használtál, nem érhetnek az asztalhoz. Csak a tányérod szélére teheted őket, a terítőre nem.

– Ne vágd fel az egész ételt kis darabokra. Úgy tartják, hogy így az étel sokkal gyorsabban kihűl és elveszíti az ízét. Jobb egyszerre csak egy darabot levágni és azonnal megenni.

– Az evőeszközök helyes tartása: A villát úgy kell tartani, hogy a fogai mindig lefelé mutassanak, hogy fel tudd rá szúrni az ételt, ahelyett, hogy úgy használnád, mint egy kanalat (kivéve abban az esetben, ha az étel puha, mint például a burgonyapüré).

A mutatóujjadat tedd a kés vagy a villa nyelére, a többi ujjad pedig a nyél körül legyen. Az amerikai hagyomány (ami kevésbé népszerű) azt sugallja, hogy a villát tartsuk úgy, ahogy egy tollat (a három ujjunkkal).

– Az etikett szerint az evőeszközök használatának két módja van – a klasszikus európai mód és az amerikai. Az első hagyomány szerint a kést és a villát az egész étkezés időtartama alatt fogni kell. A kést még akkor sem tesszük le, ha nincs rá szükség. Az amerikai mód azt mondja, hogy a kést le szabad tenni a tányér szélére, majd a villát a jobb kézbe venni.

– Ha valaki megkér, hogy adj oda egy villát vagy egy kést, azt mindig lefelé fordítva, középen fogva nyújtsd oda.

Randevúzás etikett szabályai

– Az etikett szerint a hölgy részt vesz az étel kiválasztásában és ő választja ki először. Egy népszerű hiba azt mondani a férfinak, hogy ő válasszon valami olyat, amit szeret. A legjobb dolog, amit egy nő tehet, hogy megkéri a férfit, ajánljon neki valamit. A rendelést ezt követően a férfi mondja el a pincérnek.

– A hölgynek nem szabad a legolcsóbb ételeket választania, mert a férfit megsértheti ezzel. Nem kell a legdrágább ételeket sem megrendelnie. Ez nem tesz jó benyomást.

– Amikor a pincér hoz egy üveg bort, a férfinak nem szabad azt kinyitnia és töltenie belőle – ez a pincér dolga. Azonban a következő pohárral már a férfi maga töltheti. Először a hölgy poharába kell tölteni, majd a sajátjába. A poharat egy kicsivel kevesebb, mint félig kell megtölteni.

– Az etikett szerint az úriembernek kell először fizetnie. A hölgynek nem szabad beavatkoznia, felajánlania, hogy fizet, vagy megkérdezni, hogy mekkora a számla. Ha mindenképpen bizonyítani akarja, hogy anyagilag független, előzetesen megkérheti a pincért, hogy ossza a számlát kétfelé, vagy felajánlhatja a borravaló kifizetését.

– Ha egy férfi és egy nő csak barátok, akkor fizethetnek holland stílusban. Ebben az esetben, miután a férfi megnézte a számlát, elmondja az összeget a nőnek, és megegyeznek a borravaló összegében.

Borravaló etikett

– A kultúrától függően a borravaló hagyománya nagyon eltérő. Például, míg a borravaló az Egyesült Államokban szükséges, néhány ázsiai országban sértésnek veszik. Európában és az Egyesült Államokban az átlagos összeg a számla 10-15% -a.

– A borravaló a te döntésed. Csak olyan esetekben kell borravalót adnod, amikor igazán elégedett voltál a szolgáltatással. Néhány étteremben a borravaló a számlán szerepel. Ebben az esetben keresd a számlán a következő kifejezést, “borravalót tartalmazza”.

– A borravalót a szolgáltatás nyújtása után fizetik ki. Először, fizesd ki a számlát, a pincér hozza a visszajárót, és csak azután adjuk neki a borravalót. Ne mondd, hogy “tartsd meg az aprót.” Ez arrogánsnak hangzik.

– A borravaló nem csak pénz lehet. Lehet egy mosoly vagy őszinte hála is a pincér vagy a csapos felé.

– Ne adj egy maréknyi aprót a pincérnek, ez rossz modorra vall

– Sokan nem tudják, mit tegyenek a borravalóval, ha kártyával fizetnek. Bizonyos helyeken a borravaló a számlán szerepelhet, de nem mindenhol. Egy másik módja, hogy átutaljuk a borravalót a pincér bankszámlájára, olyan speciális alkalmazásokkal, mint például a Plazius. Természetesen ez talán nem működik, így a legjobb, ha viszel magaddal némi készpénzt az étterembe.

Melyek azok az etikettre vonatkozó szabályok, amelyek véleményed szerint hasznosak és szükségesek, és melyek elavultak szerinted?

 

 


Hozzászólások

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

Japán egy teljesen egyedi ízlésű, évezredes hagyományokkal rendelkező ország, filozófiájuk pedig generációról-generációra öröklődik a lakosok között. Noha az ország maga az egyik legfejlettebb a világon, a technikai újítások folyamatos fejlesztése közben sem szakította meg a kapcsolatot a gyökereive

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

Mi jut eszedbe, ha Japánra gondolsz? A kontrasztok országa, ahol az érintetlen természet szomszédjai a fejlett technológiák. 1995-ben a ma nagyon népszerű monopodot a Haszontalan japán találmányok című könyvben lehet megtalálni. Azoknak az embereknek, akik

http://ujhazak.com