7 népszerű tévhit, amit még ma is vakon elhisznek az emberek

 1. 1 A nyelv különböző részei különböző ízeket érzékelnek.

  A német tudós, D.P Hanig arra a következtetésre jutott a 20. század elején, hogy nyelv részei ún. ízlelő területekre bontható. Eszerint a teória szerint a nyelv hegye az édes ízért, hátulja a keserű ízekért, többi része pedig a savanyú és sós ízek érzékeléséért felelős. A tudósok később éveken át tartó kutatással bebizonyították, hogy Hanig téved, és a nyelv minden része képes minden féle-fajta ízt érzékelni.

  De akkor hogyan született ez a mítosz? Kiderült, hogy a Harvard Egyetem pszichológusa, Edwin Boring tévesen fordította le a német Hanig munkáit, aki valójában soha nem is állított hasonlót. A mítosz mégis meglepő gyorsasággal terjedt el a köztudatban.

 2. 2 A sörtől sör hasuk nő a férfiaknak.


  Széles körben elterjedt tévhit, hogy a sörfogyasztástól a férfiak sörhasat növesztenek, de valójában ez nem igaz.

  Nem a sör, hanem az azt kísérő egészségtelen étkezés és nasik azok, amik miatt pocakot ereszt egy férfi. Igaz ami igaz, a sör irritálhatja a gyomor-nyálkahártyát, ezáltal fokozott étvágyat eredményezve, szóval ha szigorúan nézzük, akkor végül is van köze a megnövekedett hasmérethez, ám nem úgy, ahogy azt gondolnánk.

 3. 3 A kutyák színvakok.


  Gyermekkorban a szülők és tanárok mindannyiunknak megtanították, hogy a kutyák színvakok és fekete-fehérben látják a világot, ám ez nem teljesen igaz.

  Tudósok bebizonyították, hogy a kutyák valójában képesek különbséget tenni a színek közt, ám nem képesek olyan sok színt megkülönböztetni, mint például mi emberek.

 4. 4 A sárgarépa evés javítja a látást.


  Ez a mítosz egy második világháború idején futtatott propagandának köszönhetően született. A brit hadsereg azt állította, hogy a pilótái ezért képesek éjszaka is tökéletesen látni a sötétben, mert rengeteg sárgarépát fogyasztanak. Valójában a britek persze speciális radarral szerelték fel a vadászgépeket és ez okozta a pilóták éjszakai repülés közben tapasztalt látványos javulását, ám ezt a britek igyekeztek elhallgatni a többi ország elől, ezért a sárgarépára és annak csodálatos hatására fogták a jelenséget.

  Ez a mítosz annyira elterjedt az emberek között, hogy a legtöbben még ma is vakon hisznek benne, ami egyébként a mesehős TapsiHapsinak is köszönhető részben, aki állandóan sárgarépát rágcsált.

 5. 5 Megfulladhatunk, ha étkezés után - tele hassal - úszunk a tengerben.

  Biztosan sokan hallottuk gyerekkorunkban, hogy étkezés után várjunk legalább 30-60 percet, mielőtt a vízbe ugrunk és úszni kezdünk – függetlenül attól, hogy tengerről, tóról vagy szimpla úszómedencéről van szó. A hiedelem szerint, aki megszegi ezt a szabályt, az könnyen gyomorgörcsöt kaphat a vízben, melynek következtében akár meg is fulladhat.

  Szerencsére ez nem igaz, legalábbis nincsenek feljegyzések arról, hogy valaki is azért fulladt volna meg úszás közben, mert előtte étkezett. Ettől függetlenül a rögtön evés után történő úszás okozhat kellemetlen érzést a gyomorban, de ez nem veszélyezteti az életünket vagy az egészségünket.

 6. 6 A borotválástól vastagabbá és sötétebbé válik a szőrzetünk.


  Sok tizenéves lánynak mondták és mondják a szülei, hogy ne kezdje el borotválni a lábát, mert a szőr később vastagabban és sötétebben fog visszanőni, de ez nem igaz.

  „Nincs bizonyíték erre a jelenségre” – mondta Kurt Stenn biológus, aki idestova 30 éve foglalkozik a szőrszálak tanulmányozásával. Elmondása szerint a borotva egyszerűen levágja a szőrszálak felső, vékony részét, majd a bőr alól felbukkanó szőrszálak valóban vastagabbnak és sötétebbnek tűnnek (eleinte) de ezek valójában ugyanúgy elvékonyodnak, mint a korábban levágott szőrök.

 7. 7 Ha kihúzunk egy őszhajszálat, kettő nő vissza helyette.

  Bármilyen hihetetlen is, a mai napig sokan hisznek benne, hogyha kitépnek egy őszhajszálat a fejükön, akkor rontanak a helyzeten és két őszhajszál fog visszanőni helyette. Természetesen ez nem igaz, hiszen az ősz hajszálért a megöregedett hajhagyma a felelős, ami a jövőben is csak maximum egy hajszálat tud majd növeszteni magából. Persze nincs kizárva, hogy idővel a többi hajszálunk is megőszül, ám ennek nem az lesz az oka, hogy mi kitéptük-e korábban az őszhajszálunkat vagy sem – mondta Randy Schuller kozmetológus és a The Beauty Brains blog főszerkesztőke.


Hozzászólások

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a macska azonnal cselekedni kezd, amin észreveszi, hogy a gyerek a lépcső felé tart, és mindent megtesz azért, hogy megállítsa. A cicát azóta - nem meglepő módon - hősként ünnepli a közösségi média.

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

http://ujhazak.com