7 olyan történelmi tény, amiről a tudósok is inkább hallgatnak

 1. 1 Nem a patkányok terjesztették a pestist Európában.


  Régóta szilárd meggyőződésünk volt, hogy a patkányoknak köszönhetően tört ki és terjedt el a "Fekete halál" néven ismert középkori pestisjárvány Európában. Úgy gondoltuk, hogy a rágcsálókon megtelepedett paraziták okozták az óriási méretű járványt, de ez nem így van.

  Nem olyan régen az Oslói Egyetem tudósai bebizonyították, hogy nem a patkányok, hanem maguk az emberek voltak a pestis járvány fő okozói. Egészen pontosan emberi bolhák és tetvek, melyek hihetetlen gyorsasággal terjesztették a kórt.

 2. 2 Kleopátra nem egyiptomi volt.


  VII. Kleopátra egyike a leghíresebb egyiptomi uralkodóknak. Bár igaz, hogy ő már ebben az országban született, valójában görög eredetű.

  Családfája I. Ptolemaiosz halála után kezdett el uralkodni Egyiptomban, innentől kezdődött a görög uralkodók dinasztiája. Bár Kleopátra maga nem egyiptomi származású, nagyon jól ismerte a nyelvet és elfogadta az ország számos szokását.

 3. 3 A salemi boszorkányokat nem elégették.


  A salemi boszorkányok legendája, a hozzájuk kapcsolódó boszorkányperek és a boszorkányégetés fogalma valószínűleg mindannyiunk számára ismerős. Számos könyv és film foglalkozott vagy tett említést a témáról - valószínűleg ennek köszönhető az, hogy téves legenda indult útnak vele kapcsolatban.

  A salemi boszorkányperek egy valóban megtörtént történelmi esemény volt, ahogy az is igaz, hogy valóban kivégezték őket, de a mendemondákkal ellentétben nem megégették, hanem felakasztották őket.

 4. 4 Nem Benjamin Franklin találta fel a villamosenergiát.


  1752-ben Benjamin Franklin előterjesztett egy hipotézist, miszerint a villámokat ugyanolyan elektromosság alkotja, mint a hétköznapi értelemben vett villamos energiát.

  Később ezt bizonyították is, így ma már történelmi tényként kezeljük őket.

  15 évvel ezután azonban Joseph Priestley, a népszerű angol filozófus már úgy írta a könyvében, hogy Franklin fedezte fel a villamos energiát - tévesen. A 18. század közepén már sokan ismerték a villamos energiát, és maga Benjamin sem állította soha, hogy ő találta volna fel, pusztán egy vele kapcsolatos kísérlet fűződik a nevéhez.

 5. 5 J. K. Rowling nem volt munkanélküli, amikor a Harry Potter könyveket írta.


  J. K. Rowling élete röviden: segélyen élő egyedülálló édesanya volt, majd megírta a Harry Pottert és meggazdagodott.

  Sokan olvashattunk már arról, hogy milyen nehéz és embert próbáló időszakon ment át az írónő, mire rámosolygott a szerencse és fenekestül felfordult az élete. Rowlingnak először akkor fogalmazódott meg a fejében a Harry Potter című regény gondolata, amikor Portugáliában dolgozott angol tanárként. Három évvel később visszatért szülővárosába, egy teljes bőröndnyi Harry Potter jegyzettel. Az elkövetkezendő 5 éven tényleg többször is munkanélküli volt, ám ez idő alatt több munkahelye is volt, a regény megjelenésekor pedig egy iskolában dolgozott, tanárként.

 6. 6 Albert Einstein Izrael elnöke lehetett volna.


  1952-ben elhunyt Háim Weizmann, Izrael elnöke. Ezt követően az ország miniszterelnöke levelet írt Albert Einsteinnek, amiben felkérte őt, hogy vegye át az ország irányítását. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök ígéretet tett a tudósnak, hogy elegendő ideje marad majd a tudományos munkáira, Einsteing visszautasította az ajánlatot.

  A tudós azzal magyarázta, hogy bár egész életében fontos tudományos problémákkal foglalkozott, nem rendelkezik ahhoz elég tapasztalattal, hogy embereket irányítson és fontos politikai kérdéseket oldjon meg.

 7. 7 Adolf Hitlert az év emberévé választották.


  A megalakulása napjától kezdve a Times magazin minden évben kiválasztja azt a személyt, aki az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb változást okozta a világban és ennek kapcsán kiérdemelte az "év embere" címet. 1938-ban Adolf Hitler lett ez az ember.

  Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magazin munkatársai egyet értettek volna a diktátor hatalomra kerülésével vagy az ő céljaival, az "év embere" megnevezésekor ugyanis csak azt veszik figyelembe, hogy ki volt a legnagyobb hatással a világgazdaságra, függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív értelemben.

 8. 8 Bónusz: az esküvői jegygyűrűk hagyományát az egyiptomiaknak köszönhetjük.


  A házasságkötés jelképévé vált jegygyűrű hagyománya a középkorban kezdett el terjedni - először Európában, majd szépen lassan az egész világon. Nemrégiben azonban kiderült, hogy ez a hagyomány valójában sokkal messzebbre nyúlik vissza az időben, mint ahogy azt mi gondoltuk.

  Az elsők ugyanis, akik a szeretetük jeleként gyűrűt húztak egymás ujjaira, az ősi egyiptomiak voltak. Ők is a gyűrűsujjra húzták, és úgy tartották, hogy a gyűrű ereje keresztülhalad a vénán, közvetlenül az illető szívéhez. A gyűrűt először bambuszból, később fából és egyéb tartósabb anyagokból készítették. Az ókori rómaiak szintén átvették ezt a hagyományt, ők azonban már drága fémekből készítették a gyűrűket, így tulajdonképpen a ma ismert jegygyűrűk az ő hagyományaik nyomán indultak útnak.


Hozzászólások

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

Japán egy teljesen egyedi ízlésű, évezredes hagyományokkal rendelkező ország, filozófiájuk pedig generációról-generációra öröklődik a lakosok között. Noha az ország maga az egyik legfejlettebb a világon, a technikai újítások folyamatos fejlesztése közben sem szakította meg a kapcsolatot a gyökereive

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

Mi jut eszedbe, ha Japánra gondolsz? A kontrasztok országa, ahol az érintetlen természet szomszédjai a fejlett technológiák. 1995-ben a ma nagyon népszerű monopodot a Haszontalan japán találmányok című könyvben lehet megtalálni. Azoknak az embereknek, akik

http://ujhazak.com