Ez történik a testeddel szülés után: 7 tényező, ami gyökeresen változik meg majd benned

Egy nő élete drasztikusan megváltozik a szülés után, mert magáért és gyermekéért is felelősséget kell vállalnia. Nagy változások következnek be egy fiatal anya testében – a tudósok azt állítják, hogy kiméra lesz, mivel az újszülött baba sejtjei élete végéig vele maradhatnak.

Megtudtuk, hogyan változik egy nő teste, miután egy új embert hozott a világra.

1. A hang megváltozik.

Egy nő hangja, aki gyermeket szül, megváltozik – halkabb és monotonabb lesz. Ez a következtetés, amire a Sussex-i Egyetem tudósai jutottak. Egy évvel a szülés után a nők hangja visszatér a kezdeti frekvenciára.

A kutatók azt sugallják, hogy ezeket a változásokat hormonális változások okozzák. Ez azért van, mert a nemi hormonok szintje drasztikusan csökken a szülés után, és ez befolyásolhatja a hangszálakat. A tudósok szerint a maximális hangmagassága egy nőnek, aki szül, 44 Hz-re vagy 2,2 félhangra csökken. Ez körülbelül 2 zongora hangot jelent.

Ennek a változásnak azonban van egy másik magyarázata is. A szakértők úgy vélik, hogy a mély hangú emberek rendszerint kompetensebbek és érettebbek. Ez az oka annak, hogy a nők ösztönösen megváltoztathatják hangszínüket, hogy alkalmazkodjanak az új anya szerephez.

2. Az aggodalom növekszik.

A fiatal anyáknak gyakran mondják azt, hogy nyugodtnak és békésnek kell maradniuk, de az igazság az, hogy ez lehetetlen. Általában, egy nő, aki gyermeket szül, ijedtté válik, és mindenen aggódik, ha a baba sír, ha a baba nem sír, ha a baba túl sokat alszik, ha a baba nem alszik eleget, stb.

De ez normális. Nem a nő az, aki rendkívül ideges, hanem az oxitocin hormon, amely folyamatosan növeli a szorongás szintjét.

Az oxitocin a szülés után elkezd intenzíven kiválasztódni. Segít a terhesség alatt kitágult méhnek összehúzódni, és bekapcsolja az anyai ösztönt is. Egy másik hormon, a progeszteron felelős az idegrendszer relaxációjáért, és segíthet ebben a helyzetben, de az a szülés után a legalacsonyabb szinten van. Ezért a fiatal anyáknak alkalmazkodniuk kell ahhoz a tényhez, hogy úgy fogják érezni, mintha megbolondultak volna a szorongásuk miatt, miután a gyermekük megszületett.

Ennek van egy előnye: az oxitocint a szerelem hormonjának is nevezik, és ez teszi lehetővé, hogy egy nő hihetetlen érzékenységet érezzen az újszülöttjük felé. Ez az érzés megéri az összes szorongást, ami vele jár.

3. Az agy jobban működik.

A tudósok azt találták, hogy a nők a szülés után okosabbak lesznek.

Az agy nagyobb lesz, annak érdekében, hogy nemcsak a tulajdonos, hanem a baba igényeit is kielégítse. Ez az oka annak, hogy a fiatal anyák jobb dolgozók lehetnek, mint kollégáik, akiknek nincs gyerekük. „Hatékonyabbá válni a döntéshozatalban, érzelmileg rugalmasnak lenni, esetleg különböző stratégiákban részt venni egy probléma megoldásához… ez számomra úgy hangzik, mint egy csodálatos vezető vagy menedzser” – mondja Kelly Lambert, aki tanulmányozza a nők agyát terhesség alatt és után.

Craig Kinsley neurobiológus megjegyzi, hogy megszülni egy gyereket nem csak nagy esemény egy nő életében, hanem a mentális fejlődés nagy lépése is, ami legalább olyan fontos, mint a tinédzser kor az életben.

4. A test készen áll egy új terhességre.

Egy nő immunrendszere drasztikusan csökken a terhesség alatt – ez szükséges ahhoz, hogy megakadályozza a szervezetet abban, hogy az idegen magzati sejteket elutasítsa és a vetélést. Ezek a szabályozó T-sejtek felelősek a magzat életéért a méhben, biztosítva, hogy az anya immunrendszere nem utasítja el. A tudósok azt találták, hogy ezek a sejtek a szülés után további 4-5 évig maradnak az anya testében, és készek arra, hogy a lehető leggyorsabban mozgósítsák a testet, ha új terhesség alakul ki.

Ez az oka annak, hogy a nők gyakran elismerik, hogy sokkal könnyebb volt a második kisbabát kihordani, mert az immunrendszerük teljesen készen állt rá, miközben óriási erőfeszítéseket kellett tennie és keményebben dolgoznia az első terhesség alatt.

5. A gyermekkel való kapcsolat fizikai szinten alakul ki.

A csecsemő édesanyjával való fizikai kapcsolata nem szűnik meg a születés után. A kanadai Alberta Egyetem tudósai megállapították, hogy a csecsemők sejtjei ott maradhatnak és működhetnek a nő testében. Elemezték olyan nőknek az agyát, akik fiút szültek, és az esetek 63 %-ában férfi sejteket fedeztek fel.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermek sejtjei behatolhatnak a placentán át az anya testébe, és ott továbbra is működhetnek. Egyébként a férfi sejtek egy nő agyában csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát.

6. A test megújul.

Mindez a magzat vére miatt van – megkezdi a regenerációs folyamatokat az anya testében. Az embrionális sejtek segítenek egy terhes nőnek a sebek gyógyításában és még súlyos betegségek megelőzésében és gyógyításában is. Például egy hepatitis C-ben szenvedő terhes nő – aki abbahagyta a kezelést – májbiopsziája javulást mutatott. A tudósok megállapították, hogy a májsejtek forrása a magzat sejtjei voltak.

Emellett a terhesség meghosszabbíthatja az életet, de leginkább azokban az esetekben, amikor a terhesség az élet későbbi szakaszában következik be. A tudósok megállapították, hogy a nők, akik idősebb korban szültek, hosszabb ideig éltek, mint mások. Ugyanakkor az életkor az első terhességnél és a termékenység nem volt összefüggésben a nők várható élettartamával. Ugyanezek az eredmények jöttek létre az Amish közösség kutatásánál Pennsylvania-ban.

7. A rák kockázata csökken.

Az a mechanizmus, amely megvédi a nőket bizonyos ráktípusoktól, a női testben a szülés után bekapcsol. Például, azoknál a nőknél, akik fiatalabb korukban szülik gyermekeiket, alacsonyabb a kockázata a petefészekrák kialakulásának. A kockázat minden teljes idős terhességgel csökken. Azok a lányok, akik 25 éves koruk előtt váltak anyává és szoptatták gyermekeiket, kevésbé fogékonyak az emlőrákra.

Milyen egyéb testi változás észleltél a terhesség alatt? Kérjük, mondd el nekünk kommentben!

 

 


Hozzászólások

15 furcsa élelmiszer, ami 2018-ban jelent meg, te ennél belőlük?

15 furcsa élelmiszer, ami 2018-ban jelent meg, te ennél belőlük?

A fogyasztás korában élünk, és olyan sok ízzel és formával vagyunk elkényeztetve. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy több mint 520 000 000 tonna élelmiszert pocsékoltak el az emberek az egész világon ebben az évben.

6 tipp, hogy nagyszerű első benyomást tegyél bármely alkalommal

6 tipp, hogy nagyszerű első benyomást tegyél bármely alkalommal

Mindannyian azt szeretnénk, hogy inkább a képességeink és tudásunk alapján ítéljenek meg, nem pedig ahogy kinézünk. De csak néhány másodpercre van szükség ahhoz, hogy valaki értékeljen téged, amikor először találkoztok. Ezért nagyon fontos, hogy jó

A 21. századi szaúd-arábiai hercegnő: elképesztő személyiség, döbbenetes tények vannak róla

A 21. századi szaúd-arábiai hercegnő: elképesztő személyiség, döbbenetes tények vannak róla

Deena Abdulaziz Al-Saud Szaúd-Arábia hercegnője. Azonban az ország hétköznapi női lakóitól eltérően nem visel sem hidzsábot, sem burkát. A hercegnőnek van egy exkluzív ruha butikja. Talán ezért van ez az európai merész imázsa: rövid haj,

A 75 éves veterán 16 gyermeket mentett meg a könyvtári mészárlótól, valamivel, amit 50 éve nem használt

A 75 éves veterán 16 gyermeket mentett meg a könyvtári mészárlótól, valamivel, amit 50 éve nem használt

Minden korszak veteránjai megmutatták, hogy szolgálatuk különleges fizikai és erkölcsi bátorságot igényel. Számunkra hősök, de számukra csak normális emberek. Szerények. Nem keresik a nyilvánosságot. Azt állítják, hogy csak a munkájukat végzik. De egy veterán katona az utolsó

20 dizájn, amely egy váratlan csavart adott hétköznapi dolgoknak, ezek tényleg nagyon menők

20 dizájn, amely egy váratlan csavart adott hétköznapi dolgoknak, ezek tényleg nagyon menők

Úgy tűnhet, hogy egy olyan világban élünk, ahol már mindent feltalálták, de a tehetséges tervezők folyton meglepnek minket. A házastársak ujjlenyomataival ellátott jegygyűrű, kreatív csomagolás, amely a csokoládét kelbimbóvá alakítja, és egy tányér, amely egy

Ez történik a testeddel és az agyaddal, amikor fogysz: a tudomány válaszolt

Ez történik a testeddel és az agyaddal, amikor fogysz: a tudomány válaszolt

Minden 4,5 kiló zsír elveszítésével, 3,8 kg-t kifújunk a levegőbe, a többi izzadsággá, könnyekké, vizeletté és egyéb folyadékokká alakul át a szervezetből. De a fogyás nem csak a háti hurkákról, vagy a hasi zsírról szól,

Áttörés: Egy tudós a szklerózis multiplex gyógyításának küszöbén 2,3 millió betegnél sikerülthet az eljárás

Áttörés: Egy tudós a szklerózis multiplex gyógyításának küszöbén 2,3 millió betegnél sikerülthet az eljárás

Több mint kétmillió embert érint a pusztító betegség a szklerózis multiplex, amelyet gyakran SM-nek hívnak. A SM az agy és a gerincvelő idegsejtjeire van hatással, és a tünetek közé tartozik a kettős látás, vakság, pszichológiai problémák,

12 pénzmegtakarítási szabály, amelyet a gazdag emberek követnek, nem árt tudni

12 pénzmegtakarítási szabály, amelyet a gazdag emberek követnek, nem árt tudni

A pénz segít nekünk, hogy álmaink életét élhessük, mindaddig, amíg sokat keresünk, és nem pazarlunk túl sokat. Míg a legtöbbünk csak annyira foglalkozik a pénzzel, hogy legyen hol aludni és minden nap mit enni, plusz

Egyszerű emberek, akik egykor ismertek hírességeket, de csak most jöttek rá: rengeteg fotót osztottak meg bizonyítékként

Egyszerű emberek, akik egykor ismertek hírességeket, de csak most jöttek rá: rengeteg fotót osztottak meg bizonyítékként

Képzeld el, hogy az exed szerepel egy sikerfilmben vagy egy régi iskolás barátod rocksztárrá válik. Egyik napról a másikra, az a srác a főiskoláról hollywoodi csillaggá válhat. Az emberek az interneten megosztják történeteiket a hírességekkel,

A tanulmány azt mutatja, hogy jobb emberré tesz téged, ha van egy lánytestvéred

A tanulmány azt mutatja, hogy jobb emberré tesz téged, ha van egy lánytestvéred

Azok, akik lánytestvérrel nőttünk fel, talán nem mindig értékeljük a testvérünket. A harcok, a becsapott ajtók, és ha a lánytestvéred idősebb volt, mint te, a vég nélküli ’bölcsesség’, amelyek egy nagyon drámai háztartást csináltak. De míg egy

http://ujhazak.com