8 érdekes tény a világ egyik legrejtélyesebb helyéről, a Feröer-szigetekről

 1. 1 Feröer-szigetek a Dán Királyság része, ám Dániával ellentétben nem tagja az Europai Uniónak.

  instagram

  A fényképen II. Margit dán királynő látható, az 1963-ban és 2016-ban Feröeren tett látogatása során. A királynő mindkét alkalommal hagyományos feröeri viseletben tette tiszteletét.

  Feröer-szigetek Dánia része, de minden állami kérdést teljesen függetlenül oldanak meg. Saját jogalkotási testületük is van, ám az ide tartozó védelmi, igazságszolgáltatási, rendőrségi és külpolitikai dolgokat már Koppenhágában, Dánia fővárosában bírálják el.

  Feröer-szigetek miniszterelnöke Axel Johannesen.

  Érdekes módon nincs saját valutájuk, ám mégis saját maguk által nyomtatott pénzeket használnak, melyeket az aprócska szigetcsoport gyönyörű tájképei tarkítanak.

  A feröer korona épp ezért sokkal inkább hasonlít egyfajta aprócska-műalkotásra, mintsem fizetőeszközre.

 2. 2 Tórshavn - Feröer fővárosa, nem mellékesen pedig itt található az ország összes közlekedési lámpája. Szám szerint három.

  flickr

  A szigetcsoport fővárosa Tórshavn, ami egy nagyon aprócska város - körülbelül 13 ezer lakja.

  Ami ennél is érdekesebb, hogy egész Feröeren csak és kizárólag itt található közlekedési lámpák, és itt se túl sok: összesen három darab.

  Tórshavn egy skandináv Istenről kapta a nevét - nevének jelentése „Thor kikötője”. Thor a dörgés és villámlás Istene a skandináv mitológiában.

 3. 3 Feröeren fűvel borítottak a háztetők.

  instagram

  A feröeriek nagyon barátságosak. Náluk nem szokás odaszólni előtte, mielőtt vendégségbe mennek valakihez, gyakran csak egyszerűen beállítanak, sokszor csak annyira, hogy „jó napot!” kívánjanak egymásnak. Kopogtatni sem nagyon szükséges, mivel nem zárják a házakat. De miért is tennék, hiszen Feröeren szinte teljesen ismeretlen a bűnözés fogalma, nem mellékesen pedig mindenki ismeri egymást, még a miniszterelnök úr telefonszáma is megtalálható a helyi telefonkönyvben.

  A helyiek nem építenek kacsalábon forgó palotákat – sokkal inkább kedvelik az apró, hangulatos házikókat. A jobb hővédelem érdekében a házak tetejét fűvel borítják, ami nem csak praktikus, de látványban is valami egészen meseszerű élményt képes nyújtani.

 4. 4 Nincs bűnözés - ebből kifolyólag pedig nincsenek börtönök.

  A szigetcsoport nem rendelkezik olyan börtönnel, ahol a foglyok letölthetnék a rájuk kiszabott büntetéseket. Természetesen mint a világon mindenhol máshol, itt is történnek azért hébe-hóba bűncselekmények, ám ha az elkövetőt 1,5 évnél hosszabb börtönbüntetésre ítélik, akkor azt már egy dániai börtönben kell letöltenie.

 5. 5 Kétszer több juh él itt, mint ember.


  Feröer-szigetek neve nem véletlenül jelent „birka-szigetet” a szó szerinti fordításban, a birka (vagy juh) tenyésztés ugyanis itt olyan lét eleme a gazdaságbak, hogy még a Feröer címere is ezt az állatot ábrázolja. Körülbelül 80 ezer juh él a szigeteken, míg az emberek száma alig éri el a 48 ezret.

  A gazdák gyakran fényvisszaverő mellényeket raknak az állatokra, hogy éjjel a sötétben ne veszélyeztessék az autós forgalmat – mivel ezek az állatok itt szinte teljesen szabadon mozognak, a helyiek pedig egyfajta „globális fűnyíróként” használják őket.

 6. 6 Feröeren időjárása rendkívül kiszámíthatatlan.


  A szelfizés nem túl jó ötlet Feröeren.

  Feröer-szigetek éghajlata nem a legbarátságosabb – általában nedves, felhős és rendkívül hűvös. Az esernyő vagy esőkabát itt alap felszereltség, már csak azért is, mert az időjárás rendkívül gyorsan képes változni. Nem ritka az olyan erős szél sem, ami egy az egyben letépi a háztetőket és elfújja az ott élő emberek autóit. A juhok azonban egyfajta „előrejelző” rendszerként is működnek, amikor ugyanis az állatok elbújnak, akkor a gazdák tudják, hogy nagy vihar közeleg, így ők is megfelelő menedékbe húzódnak ilyenkor.

 7. 7 A hagyományok és kultúrák - más európai országoktól eltérően - itt szinte a mai napig teljesen érintetlenek maradtak.


  Feröeren jól összefonódik a dán hagyomány a szigetcsoport saját hagyományaival. Gyakran rendeznek középkori táncpárbajokat és népzene is fontos lételeme az életüknek. Feröer-szigeteken van még egy nagyon érdekes és pikáns hagyomány: a fiatal lányok ugyanis „pénisz-tartót” (vagy mit) kötnek a szívüknek kedves férfiaknak, akik ha elfogadják azt a lánytól, akkor az annak a jele, hogy a férfi készen áll a lánnyal történő házasságra. Ha nem fogadja el, akkor értelemszerűen a férfi még nem elég érett ahhoz, hogy összekösse az életét a lánnyal.

 8. 8 Ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban.

  instagram

  Ha esetleg úgy döntenétek, hogy meglátogatjátok ezt az aprócska szigetet a maga aprócska fővárosával, akkor jó hírünk van: más országok fővárosaitól eltérően Feröer fővárosban teljesen ingyenes a tömegközlekedés, így teljesen felfedezhetitek Tórshavn-t anélkül, hogy egy petákot is költenétek.


Hozzászólások

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

http://ujhazak.com