8 gesztus és testhelyzet, ami árulkodóbb lehet egy állásinterjún, mint a kimondott szavaink

 1. 1 Nyak érintés.


  A korábban FBI-nál kémelhárítóként dolgozó és az emberek viselkedését kutató ügynök, Joe Navarro megfigyelte, hogy stresszhelyzet alatt az emberek hajlamosak a nyakukat dörzsölni/vakarni. Ez egy öntudatlan reflex, mellyel az agyunk próbálja védeni a testünk egyik legsebezhetőbb pontját, a nyakát. Az ügynök még arra is kitért, hogy a férfiak inkább a nyakuk oldalát és hátulját simogatják a tenyerükkel, míg a nők inkább a nyakuk elejét csipkedik vagy épp a nyakláncukat csavargatják.

  Egy ilyen gesztus azt jelenti, hogy az illető nagyon bizonytalan magában és rettentően aggódik a helyzetből adódó lehetséges következmények miatt. 

 2. 2 Keresztbe tett lábakkal ülés.


  A keresztbe tett lábbal történő ülés egy kényelmes ülésmód, főképp a nők számára és különösen, ha szoknyát viselnek.

  Patti Wood testbeszéd szakértő azonban megfigyelte, hogy a kreatív gondolkodású, jó problémamegoldó emberek gyakran mindkét lábukat a padlóra helyezik és úgy – nem a combjuknál, hanem lábaikat a bokájuknál vagy a vádlijuknál keresztezve ülnek a széken.

 3. 3 Egyik váll magasabban van, mint a másik.


  Az aszimmetrikus testtartás a gyenge, határozatlan személy ismérve.

  Amy Cuddy szociálpszichológus szerint ennek a testtartásnak meg van az a veszélye, hogy negatívan befolyásolja testünkben lévő hormonokat, ezáltal lerontva az önérzetünket. Amikor a testtartásunk elcsúszik, a testünkben lévő kortizol szint emelkedni kezd, tesztoszteron szintünk pedig lecsökken.

  A HR-es szakemberek szeretik szétválogatni az ilyen testhelyzetben ülő embereket az állásinterjúk során, és egy teljesen külön csoportba sorolni az ennyire látványosan gyenge és bizonytalan embereket.

 4. 4 Elrejtett kezek.


  A kezeink gyakran árulkodnak a szorongásunkról, így öntudatlanul is el akarjuk rejteni őket a kíváncsi szemek elől. A HR-es emberek szemében azonban jó benyomást kelt, ha látják a kezünket, különösen a nyitott tenyér látványa tudja lenyűgözni őket – ez ugyanis közvetlenségről és őszinteségről árulkodik.

 5. 5 Beszéd közbeni szünet és szétnézés.


  Az emberek hajlamosak balra nézni, amikor próbálnak felidézni és visszaemlékezni egy múltban történt eseményre. Ebből fakadóan a testbeszéd szakértők megfigyelték, hogy ha az ember jobbra vagy felfelé néz, akkor ritkább esetben egy múltban történt eseményen, sokkal inkább egy hazugságon töri a fejét.

  Ha pedig már a szemeknél járunk: nem szabad folyamatos szemkontaktust létesítenünk az állásinterjút tartó személlyel, ezt ugyanis az emberek akaratlanul is az agresszió jelének tekintik. Szakértők szerint az állásinterjú teljes idejének körülbelül 60%-át ideális szemkontaktussal tölteni.

 6. 6 Keresztbe tett karok.


  Amikor egy beszélgetés kellemetlenné kezd válni, önkéntelenül is védelmi helyzetet veszünk fel: keresztbe tett karokkal védjük a mellkasunkat és legfontosabb szervünket, a szívünket. A keresztbe tett karokkal ülő ember számára csak egy a fontos – hogy minél hamarabb megszabaduljon a beszélgetőpartnerétől.

 7. 7 Felemelt vállak.


  A teknősbéka-pozíció a vállak túlzottan magasra húzását jelentik, melynek eredményeképpen a nyakunk szinte teljesen láthatatlanná válik. Ez a félelem és a bizonytalanság egyik legszembetűnőbb jele, az ilyen ember nagy valószínűséggel hazudik – mondja az egykori FBI alkalmazott, Joe Navarro.

  Az egyenes és természetes testtartás ezzel szemben egy magabiztos, őszinte személy megjelenéséről árulkodik, akit érdekel a beszélgetőpartnere mondanivalója és véleménye.

 8. 8 Túlzott haj igazítás.


  A túl gyakran igazított és babrált frizura irritáló lehet a beszélgetőpartner számára, mivel azt a benyomást kelti, hogy vagy nem érdekli a partnerét, amit mond, vagy pedig nem őszinte és épp a lehetséges hazugságokon töri a fejét.

  Próbáljunk meg lassú, mély lélegzeteket venni és a levegő kifújása közben beszélni annak érdekében, hogy csökkentsük az állásinterjú során keletkező stresszt és idegeskedést.

  Érdekesség: létezik egy ún. 2 másodperces szabály, melynek lényege, hogy tartsunk rövid szüneteket a partnerünknek történő válaszadások előtt, ezzel átvehetjük a beszélgetés irányítását és magabiztosabb helyzetben érezhetjük magunkat.

  Bónusz: a versenytársak legyőzése már az állásinterjú kezdete előtt – Amy Cuddy pszichológus tanácsa.

  Kevesen tudják, de általában már az állásinterjú kezdete előtt elkezdünk hibázni, mivel az okostelefonunk fölé görnyedve várjuk, hogy behívjanak, ezzel növelve testünk kortizol szintjét. Amy Cuddy épp ezért egy szokatlan, ám meglepően hatásos módszert talált ki a kortizol szint csökkentésére és a tesztoszteron szint növelésére, melyhez csak annyi a dolgunk, hogy kimenjünk a mosdóba, majd 2 percen át gyakoroljuk a képen látható „győztes testtartást”. Ez elegendő tesztoszteronnal látja el a testünket ahhoz, hogy erőre kapjunk és magabiztosabban mutassuk meg magunkat az állásinterjút tartó személyeknek.


Hozzászólások

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a macska azonnal cselekedni kezd, amin észreveszi, hogy a gyerek a lépcső felé tart, és mindent megtesz azért, hogy megállítsa. A cicát azóta - nem meglepő módon - hősként ünnepli a közösségi média.

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

http://ujhazak.com