8 hamis tény, amely elhiteti velünk, hogy a delfin show-k szórakoztatóak

A vadon élő delfinek átlagos élettartama 20-30 év, és fogságban élve ezek a számok legalább a felére csökkennek. Néhány állat csak úszómedencében élhet több éven keresztül. Anélkül, hogy nyilvánosságra hoznák, a halott delfineket újakra cserélik. Mert a shownak folytatódnia kell, történjen bármi. Számos ország elfogadott olyan törvényeket, amelyek megtiltják a delfin show-kat, de néhány más országban ezek a műsorok még mindig normálisnak tekinthetők. Csakhogy az emberek gyakran nem értik, mi történik ezeknek a műsoroknak a színfalai mögött.

Rájöttünk, hogy milyen észrevételekkel rendelkeznek azok az emberek, akik ellátogatnak ezekbe a parkokba. Gyakran előfordul, hogy ezeknek a látványosságoknak a marketingje meggyőzi az embereket, hogy az állatok boldogok. Ezt követően összehasonlítottuk ezeket az eredményeket a delfinek, a belugák, az orkák és más állatok életéből származó valós tényekkel. Lehetséges, hogy ezek közül néhány (vagy inkább sok) sokkolónak tűnik.

1. mítosz: A delfinek mosolyognak, ami azt jelenti, hogy boldogok.

 

 

A tévhitek többnyire a szórakoztató műsorokban gyakran látható palackorrú delfinekről szólnak.

A „mosolyuk” azonban nem más, mint az állkapcsuk anatómiája, ami egy állandóan boldog és barátságos teremtmény illúzióját kelti.

Valójában a delfinek nem szeretnek embereket szórakozni. Akkor is „mosolyognak”, amikor boldogok és akkor is, mikor rettenetesen érzik magukat. Fizikailag nem tudnak boldogtalannak kinézni.

2. mítosz: Az állatok barátságosak, és azért hunyorítanak, mert boldogok.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

 

While aquariums and marine parks want you to think dolphin shows are educational, the real education doesn’t begin until after the show’s over. ➡️ Click the link in our bio to read why. #DolphinProject #DontBuyATicket

Dolphin Project (@dolphin_project) által megosztott bejegyzés,

 


Csak nézd meg a fekélyt a baba kardszárnyú delfin bőrén.

A medencék fertőtlenítésére különböző vegyi anyagokat használnak, és legtöbbjük klórt tartalmaz. Amikor a klór a vízben van, és kémiai reakcióba lép az állati ürülékkel, olyan anyaggá alakul, amely mérgezi az állatokat, különböző betegségekhez és legyengített immunrendszerhez vezet.

Ha a klór koncentrációja a vízben túl magas, az alapvetően megégetheti az állatok szemét. Az állatok szó szerint megvakulhatnak. Ez az oka annak, hogy a delfinek gyakran csukott szemmel úsznak, ami úgy néz ki, mintha csak hunyorítanának, mert boldogok. A vegyi anyagok száma azonban nem elegendő a vízben lévő káros baktériumok elleni küzdelemhez, amely esetben az állatok bőrén fekélyek alakulnak ki.

3-as mítosz: A delfinek nyugodtak és nem agresszívak.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

 

Krissy Dodge: “The night before a big event or a big park day, such as the 4th of July, they would say ‘don’t give [the dolphins] as much food because tomorrow we want them to be hungry and we want them to eat from the guests.’ People didn’t realize that they shouldn’t hold the tray [of fish] over the water. One of the dolphins while I was there figured out that if the kids held out the tray, he could take the whole tray instead of just getting one fish. So within a matter of minutes all the other dolphins learned the same thing. They would go up to the guests and grab the whole tray right out of their hands. During this time, one of the dolphins grabbed onto a child’s hand, and raked [i.e. gouged the skin with its teeth] the whole hand. I was the one that had to talk to the parents and go to management. In the end the parents were soothed. They were given free park passes. They had one of the Animal Care Staff get inside the wall and walk around [the pool] to tell people over and over and over not to put the tray over the pool. For the dolphins, it was something new in their environment that we were walking along the pool ledge. They would come up to us and bite and grab onto our ankles. It hurt, but we weren’t allowed to show any reaction because the dolphins would get a kick out of it and keep doing it. We’d have guests ask, ‘Does that hurt?’ and we’d say, ‘Oh no, it’s not bad at all. They are just playing.’ When really, it hurt pretty bad. Enough to let you know, ‘I could really hurt you if I wanted.'”

Cetacean Awareness (@seaworld_secrets) által megosztott bejegyzés,

 

Sokan hallották, hogy a delfinek hangszondázást használnak a mozgáshoz. A kis medencékben a hanghullámok visszaverődése komolyan befolyásolhatja az állat pszichéjét. Ha ehhez még hozzáadod a hangos zenét, az összes kiabálást és tapsot, és azt is, hogy az állatokat börtönben tartják, akkor észre fogod venni, hogy az állatokat folyamatosan stresszelik.

A delfinek vadállatok, és viselkedésük kiszámíthatatlan. Nemcsak maguk és trénereik vannak veszélyben, hanem a látogatók is. Ezért van a delfin show-k során az állatok nagy része bedrogozva. De még a gyógyszerek sem mindig segítenek, és megtámadják az embereket.

4. mítosz: Az állatok nagy medencékben úsznak.

A vadon élő delfinek és kardszárnyú delfinek naponta körülbelül 160 kilométert úsznak és nagyon mélyre merülnek. Nem számít, milyen nagynak néznek ki a mesterséges úszómedencék, az állatok kevesebb, mint 1% térhez jutnak hozzá, mint amire valóban szükségük van a normális élethez. Ezek a kíváncsi és okos állatok nem tudják teljes mértékben kihasználni az agyukat ilyen kis területen.

Ennek eredményeként az állatok kénytelenek köröket úszni a medencében, ami úgynevezett rendellenes viselkedéshez vezethet. Ezek az ismétlődő mozgások és rituálék különböző pszichológiai problémákhoz vezetnek a delfineknél. Vannak olyan esetek (valójában sok), amikor a delfinek önmagukat bántják.

5-ös mítosz: Intelligens emlősök, így könnyedén végrehajtják a trükköket.

 

Hosszú tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a delfinek agya nagyon összetett. Öntudatosak, és csodálatos kognitív képességeik vannak. Nem mítosz, hogy a delfinek okosak és komplex viselkedésük van.

Az a tény azonban, hogy a medencékben trükköket csinálnak, nem jelent semmit. Valójában ez azért van, mert étellel motiválják őket. Általában ételeiket több részre osztják, attól függően, hogy hány előadást vagy edzést tartanak, és az állatokat mindig kissé éhesen tartják, és hamarosan rájönnek, hogy ha nem követik a parancsokat, akkor éhesek lesznek. Egyébként, az étel, amit kapnak, gyakran nagyon rossz. Lehet, hogy fagyasztott vagy döglött halakkal etetik őket, amelyeket normális esetben nem ennének természetes élőhelyükön.

6. mítosz: Otthon érzik magukat azon a helyen, ahol tartják őket.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

 

Wild and free dolphins were captured at the infamous cove in Taiji, Japan. They are now doing life without parol here in the Beijing Zoo. Dolphin Project is also here in China to raise awareness and bring about change.

Ric O’Barry (@richardobarry) által megosztott bejegyzés,

 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

 

BREAKING – Exclusive Video: Plight Desperate for Abandoned Dolphin. Watch/read more by clicking @Dolphin_Project’s link in my bio. #DolphinProject

Ric O’Barry (@richardobarry) által megosztott bejegyzés,

 

Természetes élőhelyükön a delfinek sok időt és energiát fordítanak kapcsolatok keresésére és fenntartására. Nagy csoportokban élnek. Szükségük van egy társadalmi csoportra, hogy normális életük legyen. Tehát, amikor egy delfint egy kis helyiségbe zárnak más állatokkal, nem különbözik attól, hogy egy embert egy szobában tartanak más emberekkel, akiket nem ismernek. Az erőltetett magányosság az állatokat megőrjíti.

Egy tréner, aki felkészítette a delfineket a népszerű televíziós műsor, a Flipper forgatására, újra gondolta véleményét az állat fogságban való tartásáról, miután az egyik állata a stressz miatt meghalt a jelenlétében. Gyakran előfordul, hogy a korábbi trénerek megváltoztatják az álláspontjukat, és elkezdik védeni az állatokat, akiket korábban idomítottak. Általában vezetik vagy csatlakoznak a küzdelemhez az ellen, hogy fogolyként tartják őket, és a fogságban lévő delfinek életéről szóló fő információforrásként tartják őket.

7. sz. mítosz: Az utazó delfináriumok lehetővé teszik, hogy az emberek többet tudjanak meg az életről a vadonban.

Amint már említettük, még a legnagyobb uszoda sem alkothat újra természetes élőhelyet ezeknek az állatoknak. Ami a delfináriumok mozgatását illeti, ez még igazabbá válik, ami azt jelenti, hogy az állatoknak exponenciálisan nagyobb stresszel kell megküzdeniük. Minden alkalommal, amikor új helyre költöznek, 5-8 napot kell tölteniük kis sötét hordókban. E hordók mérete csak egy kicsit nagyobb, mint az állatok mérete. Általában 2-3 állat van egy hordóban.

Érdekes módon az emberek egészségének kockázata is növekszik az utazó delfináriumoknál. Ezen állatok mikroflórája veszélyesebbé válik az emberek számára. A baktériumok könnyen terjedhetnek, például érintéssel, amikor egy állattal fényképezkednek, vagy akár a fröccsenő vízzel is (és a víz minősége sokkal rosszabb, mint egy közönséges medencében).

8-as mítosz: A delfinek igazi gyógyítók.

Gyakran a delfinterápia magában foglalja az állatokkal való úszást és néhány más gyakorlatot, és ez a program általában azt igényli, hogy néhányszor ellátogass oda. A delfináriumok aktívan támogatják ezt a szolgáltatást, különösen a kezelést igénylő gyermekek számára.

Azok a tanulmányok, amelyek szerint a delfinterápia hasznos, általában nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy az általa kifejtett hatás (ha egyáltalán van hatása) rövidtávú és placebo-szerű. Az idő nagy részében az emberek csak azért izgatottak, mert valami új helyre mentek, sok figyelmet kaptak, az emberek rájuk mosolyogtak, és boldognak érezték magukat. Az egyik ellentmondás az, hogy az embereket is gyakran megtámadják ezen alkalmak során.

Számos dokumentumfilm van, amelyek feltárták ennek az üzletnek a titkát, mint az Oscar-díjas ’Az öböl’ című film. Azonban, még az ilyen filmek megtekintése után is, néhányan azt mondják, hogy ha mindezeket az állatokat visszahelyezik az óceánba, meghalnának.

Éppen ezért nem változik semmi, ha az emberek továbbra is látogatják a delfináriumokat. Az összes kockázat ellenére lehetséges, hogy az állatok képesek lesznek alkalmazkodni a természetes élőhelyükhöz, még akkor is, ha sok munkát és időt vesz igénybe. Ehelyett talán kifogásokat kell keresni, amikor fontolóra vesszük a jegyek megvásárlását. Oszd meg ezt a cikket azokkal, akik még mindig nem tudják, mi van a színfalak mögött.

Jártál már delfin show-n? A cikk elolvasása után szeretnél újra eljutni?

 


Hozzászólások

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

Sokan álmodnak szép mosolyról és egyenes fogakról. És úgy tűnik, minden, amire szükséged van egy képzett fogorvos, aki fogszabályzót tud felhelyezni. De mielőtt időpontot egyeztetnél, tanulmányoznod kell ezt a témát. Úgy döntöttünk, hogy felvetünk néhány

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

Minden gyermek egy csoda, és mindegyikük szép a maga módján. De egy kisfiú, akit „szerelem babának” neveztek el, nagyon különleges. Szülei, a 30 éves Murat Engin, és a 28 éves Ceyda, nem hittek a szemüknek, amikor meglátták

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

A tudósok bebizonyították, hogy az emberek kevesebb, mint 1% -a zseninek nevezhető. De nem értünk egyet ezzel az eredménnyel, és úgy véljük, hogy mindenki megtalálhatja a zseniális megoldásokat és megváltoztathatja milliók életét. Minden nap a

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

A legtöbb járművezető, különösen a tapasztaltak, szinte öntudatlanul vezetik autójukat, és már nem követik, mit csinálnak a kezeik vezetés közben. És ez, egyébként, sokat el tud mondani a természetükről. Keresd meg azt a kézpozíciót a kormányon,

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

Van egy olyan érzésünk, hogy egyes színészek soha nem voltak fiatalok. Függetlenül attól, hogy melyik filmben látjuk őket, már vannak ráncaik. De a helyzet az, hogy talán nem láttuk a korai szerepeiket, vagy egyszerűen nem

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

A legutóbbi jelentések szerint a világ a legrosszabb vízválságával szembesül, és 844 millió ember nem fér hozzá tiszta vízhez. Az egyik fő probléma, ami ezt okozza, a vízszennyezés. Szerencsére vannak olyan emberek, mint Ramveer Tanwar

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a tini vígjátékok rendkívül népszerűek voltak. Még azok is nézték, akik teljesen másfajta humort kedveltek. Mindenki hozzászokott ahhoz, hogy a szereplőket ezekben a filmekben látja, és

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Vannak napok, amikor tényleg csak édességre és szép mosolyra van szükségünk, hogy a világ jobb helynek érezze magát. És semmi sem jobb, mint a szerettünk feltétel nélküli szeretete. Ahhoz, hogy felvidítsd a napodat, úgy gondoljuk, nincs

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

Olyan világban élünk, amely tele van meglepetésekkel, ahol minden egyes nap új esély, hogy valami olyan szokatlan dolgot láss, amitől kétségbe vonod a saját látásodat. Egy violinkulcs egy zacskó sültkrumpliban, egy macska, akinek a szőre

http://ujhazak.com