9 csodálatos dolog, ami bizonyítja, hogy a testünk a legösszetettebb rendszer a világon

 1. 1 A nyelvünk hihetetlen mozdulatokat csinál, még a legegyszerűbb beszélgetések közben is.


  Az emberi beszéd sokkal kevésbé lenne változatos nyelv nélkül. A nyelv a leginkább mozgékony és rugalmas izom az emberi testben, mely számtalan különböző formát képes ölteni.

 2. 2 Az emberi bőr szuperelasztikus.


  Minden egyes négyzetcentiméternyi bőrt körülbelül két-háromszorosára lehet nyújtani a testünkön.

  Persze vannak ennél extrémebb esetek is, a brit Gary Turner például a világ hivatalosan is a világ ,,legnyúlósabb bőrű” embere, aki képes akár 16 centiméternyire is kinyújtani a bőrét a különböző testrészein. ITT láthattok róla videót, de legyetek résen: eléggé felkavaraó.

 3. 3 Többféle könnyünk van.

  rose-lynnfisher

  Összesen háromféle könnyt termelünk, amelyeknek nemcsak a funkciója, de az összetétele is különböző:

  • Az első a bazális könny, amely védi és táplálja a szaruhártyát.
  • A második reflexszerűen képződik, amikor valamilyen szembe jutó idegen anyagot kell kimosni onnan (szennyeződés, a hagyma párolgó illóolaja, stb).
  • A harmadik pedig az érzelmi alapú könnytermelés, vagyis maga a sírás.
   Ezt az örömtől a meghatódottságon és a szomorúságon át a stresszig és a fájdalom egy sor érzelmi állapot okozhatja. Ez a könnytípus még egy leucin-enkefalin nevű anyagot is tartalmaz, amely fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatású (ezért lesz jobb sírás után, ha szomorúak vagyunk).
 4. 4 Az írisz valójában apró, körkörös és sugárirányú izmok összessége.

  reddit

  A szivárványhártya körkörös és sugárirányú izmokat tartalmaz, az előbbiek összehúzódása csökkenti, az utóbbiaké növeli a pupilla méretét. Az írisz első számú feladata ugyanis a pupilla méretének folyamatos változtatása. Mint minden más izmunk, ez is képes „elfáradni”, nap végén például ezért van az, hogy sokszor lassabban reagálunk a fényre és a minket körülvevő történésekre.

 5. 5 Egyszer mind úgy néztünk ki, mint valami aprócska űrlény.

  bbc

  Tudósok szerint az anyaméhben az evolúciós fejlődés minden szakaszán átmegyünk. Ezért valószínűleg mindannyiunk életében volt olyan időszak, amikor farkunk volt, amikor kopoltyúszerű szervvel lélegeztünk, és amikor úszóhártyák voltak az ujjaink között.

 6. 6 Az emberi haj gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

  positivemed

  Az emberi haj olyan lassan bomlik le, hogy szinte elpusztíthatatlan: a tűz ugyan hatással van rá, de sem a hideg, sem a nyomásváltozás, sem a víz nem károsítja, és nagyon sok vegyi anyagnak is ellenáll.

 7. 7 A fehérvérsejtek folyamatosan keresik a betolakodókat.


  A fehérvérsejtek olyanok, mint egy hadsereg, melynek különböző egységei vannak a különböző típusú fenyegetésekkel szemben. A képen épp azt láthatjuk, ahogy a fehérvérsejtek egy óriási parazitát vesznek célba.

 8. 8 Fogainkat komplett baktérium-civilizációk fedik.

  sciencephoto

  Mindannyiunknak volt már szüksége kisebb-nagyobb fogorvosi beavatkozásra, ám csak kevesen tudjuk, hogy mi is áll pontosan a fogaink romlásának hátterében. A fogainkon található baktériumok hatására először lepedék rakódik le, majd fogkő keletkezik, ami nem csak csúnya látvány, hanem fogszuvasodás és parodontitisz kialakulásához is vezet.

 9. 9 Tényleg minden embernek van saját ,,aurája".

  sciencespacerobots

  Igaz nem úgy, ahogy azt a hétköznapi életben gondolnánk, de egy speciális módszer, az úgynevezett Schlieren-módszer (mely valójában egy különleges fényképezési technika) segítségével a láthatatlan gázok, részecskék és különféle gőzök láthatóvá válnak. Ha pedig ezzel a módszerrel tanulmányozzuk az emberi testet, akkor jól láthatjuk, hogy minden embert egy bizonyos „burok” (vagy aura, kinek-hogy tetszik) vesz körül, mely a saját teste által előállított – egyébként láthatatlan – anyagokból áll.


Hozzászólások

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a macska azonnal cselekedni kezd, amin észreveszi, hogy a gyerek a lépcső felé tart, és mindent megtesz azért, hogy megállítsa. A cicát azóta - nem meglepő módon - hősként ünnepli a közösségi média.

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

http://ujhazak.com