9 egyszerű orvosi vizsgálat, amit akár saját magunkon is elvégezhetünk

 1. 1 Szív- és tüdőbetegségek


  Hajtsd be a mutatóujjaidat úgy, hogy J alakot formázzanak, majd nyomd össze a körmeidet. Látsz apró rést közöttük? Remek, valószínűleg minden rendben van a szív és érrendszereddel.

  Nincs szünet a körmök között? Ez több dologra is utalhat. A körmök színe, struktúrája és formája alapján bizonyos következtetések is levonhatók arról, hogy ki milyen egészségi állapotban van. Az elváltozások szív-, máj- és tüdőbetegségekre utalhatnak. Az egyik lehetséges ok a körmök közötti szünet eltűnésének a köröm vastagságának változása, mely a vér oxigénhiánya miatt következhet be. Ezt szintén több minden okozhatja, a szív- és tüdőbetegségektől egészen a gyomorral kapcsolatos problémákig. Ha ilyet tapasztalsz, a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulsz.

 2. 2 Stroke és demencia


  Ehhez a teszthez egy stopperórára lesz szükséged. Emeld fel az egyik lábadat úgy, hogy a combod párhuzamos legyen a padlóval és mérd az időt.

  20 másodpercig vagy tovább sikerült tartanod? Nagyszerű: valószínűleg nem áll fenn stroke és/vagy korai demencia. Ellenkező esetben sajnos a túlzott egyensúlyzavar könnyen az agy érrendszerének problémáira utalhat. Érdemes orvoshoz fordulni, ha ilyet tapasztalunk magunkon.

 3. 3 Anémia


  A tükör előtt állva egyszerűen húzd le kicsit az alsó szemhéjad, és vizsgáld meg a színét. Alap esetben élénk rózsaszínűnek kell lennie, ám anémia vagy más néven vérszegénység esetén egy halvány rózsaszín, esetleg sárgás színű lehet. A vérszegénység a hemoglobin hiányból fakad, ennek következtében pedig a test izmai és szövetei kevés oxigénhez jutnak – nem tudnak 100%-osan dolgozni.

  Ha sápadtságot, gyakori fáradtságot, esetleg légszomjat tapasztalsz magadon, akkor érdemes lehet elvégezned ezt a tesztet és orvoshoz fordulnod, ha a helyzet úgy kívánja.

 4. 4 Hormonális egyensúlyhiány és mikrotápanyag-hiány


  A hajhullás egy természetes folyamat. Orvosok szerint minden nap nagyjából 50-100 hajszálat hullajtunk, tehát alap esetben nincs miért izgulnunk. A gond akkor kezdődik, ha a túlzott hajhullást tapasztalunk. Ezt könnyedén letesztelhetjük:

  • Legyen száraz, tiszta a hajunk. Fogj meg az ujjaiddal egy csomót és próbáld meg kihúzni. Ne gyakorolj rá túl nagy erőfeszítést, csak épphogy csippentsd össze az ujjaidat. Ha 2-3 hajszál marad az ujjaid között, az teljesen normális. Ha ennél jelentősen több, akkor érdemes lehet felkeresned egy trichológust.

  A hajhullást egyébként több minden okozhatja: a stresztől elkezdve a nem megfelelő táplálkozástól egészen a súlyosabb egészségügyi problémákig – épp ezért egy ilyen jelenséget nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 5. 5 Alagút szindróma


  Az alagút szindróma elnevezés egy kórképet takar, melyben a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban (az „alagútban”) lévő idegek nyomás alá kerülnek, zsibbadást vagy fájdalomérzetet kiváltva ezzel az érintett végtagon. Kialakulhat a könyökben, a kar beidegzését biztosító karfonat körül, a lágyékhajlatban, a térd alatt, a lábháton, és leggyakrabban a kéztőnél. Az irodai dolgozók, művészek és motorosok gyakran szenvednek ilyen betegségben. Az alábbi teszttel könnyen kiderítheted, hogy Te szenvedsz-e ilyesmiben vagy sem:

  • Emeld fel a karjaidat úgy, hogy az alkarod párhuzamos legyen az arcoddal. Próbáld összeérinteni a tenyereid szélét, majd tartsd ezt a pozíciót 1-2 percig. Ha bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat érzel a csuklódban, ujjaidban, az könnyedén az alagút szindróma tünetei lehetnek.

  Ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

 6. 6 Cukorbetegség


  Ehhez a teszthez segítségre és egy ceruzára lesz szükséged. A segítőnek meg kell érintenie a lábujjaidat a ceruza kihegyezett végével, majd a tompa, radírban végződő végével, neked pedig fel kell ismerned, hogy mikor-melyik végével ért hozzád anélkül, hogy látnád, mit csinál. Ha nem vagy képes megkülönböztetni a ceruza hegyes végét a tompa végétől, akkor az annak a jele, hogy a lábak idegvégződései rosszul működnek, a csökkent érzékenység pedig egyfajta neuropátia vagyis idegkárosodás eredménye, amit akár cukorbetegség is okozhat.

 7. 7 Problémák az artériákban


  Emeld fel a lábaid és támaszd meg velük a falat, körülbelül 45 fokos szögben. Hagyd így néhány percig, majd ellenőrizd le a lábaid színét. Ha a végtagjaid elfehéredtek, elhalványultak, az a gyenge véráramlás jele, amit az eltömődött artériák okozhatnak. A jelenség csak az egyik vagy akár mindkét végtagra is kiterjedhet – ilyen esetekben tanácsos azonnal orvoshoz fordulni.

 8. 8 Hallásvizsgálat


  Ehhez a teszthez csak egy csendes szobára lesz szükséged. Tedd a kezed a füledhez, majd kezd el összedörzsölni az ujjaidat, miközben a kezed folyamatosan távolodik a füledtől. Ha 15 centiméter után is hallod még az ujjaid dörzsölődését akkor minden rendben van, nincs probléma a hallásoddal. Ha 15 centiméteren belül már elvész az ujjak összedörzsölődéséből keletkező hang, akkor az halláskárosodásra utal. Ne felejtsd el mindkét füleddel elvégezni a tesztet.

 9. 9 Szív és érrendszeri betegségek előrejelzése


  A teszt elvégzéséhez egy lépcsőre lesz szükséged. Kezdj el fölfelé menni a lépcsőn (legalább 8-12 lépcsőfokból álljon) és közben énekelj egy dalt vagy mondjuk beszélgess valakivel telefonon, esetleg olvass fel egy verset – a lényeg, hogy hangok hagyják el a szádat. Ha a lépcsőn felérve a szíved majd kiugrik a helyéről és heves légzést tapasztalsz, akkor az szív- és érrendszeri betegségekre utal, melynek eredményeképpen a tüdő nem képes megbirkózni a terheléssel.

  Ilyen esetben is - csak úgy mint a korábbi esetekben - tanácsos azonnal orvoshoz fordulni a problémával és hivatásos szakember segítségével kivizsgáltatni magunkat.


Hozzászólások

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

A Photoshop kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb találmánya. Ma már nem kell aggódnunk egy kellemetlen pattanás vagy a háttérben megjelenő illető miatt, néhány egyszerű trükkel ugyanis könnyedén eltávolíthatjuk őket a képekről. Egyre kell figyelni csupán: hogy ne essünk át a ló túloldalá

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

Mindenki tudja jól, hogy technikai szempontból japán az egyik legfejlettebb ország a világon, hogy az emberek magas iskolai végzettségéről már ne is beszéljünk. Akadnak azonban olyan izgalmas érdekességek a japánok mindennapjaival kapcsolatban, melyeket csak azok ismernek, akik személyesen is megfor

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

A középkor az európai történelem egyik legsötétebb korszaka: véres háborúk, pusztító betegségek és enyhén szólva is roppant pocsék higiénia, ami napról-napra tizedelte az embereket. A középkor azonban nem csak egy reménytelenül sötét, de egyben nagyon érdekes korszak is volt, amiről – mint kiderült

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Egyes vércsoportok esetében kisebb aránnyal fordulnak elő bizonyos betegségek. Most kiderült, hogy a rák, a demencia, és a trombózis esetében mely vércsoportok szerencsésebbek.Hirdetés Azt már kiderítették kutatások, hogy egyes vércsoportoknál néhány betegség előfordulásának nagyobb a kockázata

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

A hosszú ideig házban tartott macskák egy idő után akarva-akaratlanul is átveszik családjuk stílusát, hatással van rájuk azok közeledése és szokásai. Tudni kell azonban, hogy ezek a pihe-puha szőrcsomók nem olyan egyszerű teremtések, mint amilyennek első ránézésre tűnnek, ezért szokásainkkal és az á

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

Mindannyian jártunk iskolába és elég sokan közülünk le is érettségiztek végül. Hiába azonban a 10-15 iskolapadban töltött év, sok esetben még ezalatt a rengeteg idő sem kaptunk választ azokra a 'nagy kérdésekre', melyek gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Az alábbiakban épp ezért m

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

A férfiak legtöbbször romantikusak próbálnak lenni, ha le szeretnék nyűgözni kedvesüket, mit sem tudván arról, hogy ezzel néha többet ártanak, mint használnak. Nem minden nő rajong ugyanis a túlzott romantikáért, sőt mi több, vannak akik egyenesen falra másznak az ilyesmitől. Az alábbi listán most 1

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

Egy nagyon érdeke cikkre akadtunk 2001 ből.Neked mi a véleményed az írtakról?

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

http://ujhazak.com