9 hamis értékrend, amit a modern társadalom kényszerített ránk

 1. 1 ,,Az embernek rendelkeznie kell egy autóval, egy lapos TV-vel és a legújabb iPhone-nal."

  adme

  A modern társadalomban a legnépszerűbb szórakoztató termékek jelenleg a különféle elektronikai kütyük és az azokat felturbózó „őrületes” kiegészítők. Valószínűleg mindannyiunknak van negatív tapasztalata ezekkel kapcsolatban, hiszen az emberek sokszor inkább nem esznek vagy nem viszik szervizbe a garázsukban elromolva álló autójukat, csak azért, mert elhitették velük, hogy mindenképpen azonnal meg kell venniük az évenként kiadott legújabb iPhone-t és az 5 centivel nagyobb LED TV-t, (stb.) mert máskülönben senkikké válnak.

 2. 2 ,,Én is olyan akarok lenni, mint egy sztár!"

  adme

  Napjainkban a pszichológusokat egyik leginkább foglalkoztató jelenség, hogy az emberek vért-verejtéket izzadva igyekeznek utánozni és mindenben lemásolni kedvenc hírességeiket.

  Ezek az emberek épp csak egy dologról feledkeznek meg: arról, hogy az általuk olyannyira bálványozott hírességek számára ez nem életcél, hanem azért hordanak ilyen méregdrága ruhákat, mert könnyűszerrel megengedhetik maguknak és/vagy mert sok esetben még fizetnek is ezért nekik a nagy vállalatok.

  Ezzel mit sem törődve azonban az emberek mindent megtesznek azért, hogy Gucci ruhákban járjanak, hogy eljussanak a Maldív-szigetekre, vagy hogy mellimplantátumokkal turbózzák fel magukat - még ha nincs is ehhez elegendő pénzük és majd belerokkannak abba, hogy finanszírozni tudják ezeket a luxuskiadásokat.

 3. 3 ,,Az Instagramon végre olyan életet élhetek, amilyet szeretnék"

  adme

  A közösségi oldalak egyik átka, hogy az embereket akaratlanul is belekényszerítik egy játékba, melynek lényege, hogy mindent meg kell tenniük azért, hogy übereljék egymást - hiszen csak akkor lesznek valakik, ha mindenki másnál sikeresebbnek és szebbnek mutatkoznak az online platformokon.

  Ez minden emberre más negatív hatással van: egyesek szimplán megpróbálják utánozni a közösségi oldalakon látottakat és magukat sokkal jobbnak beállítani, mint amilyenek a valóéletben, míg mások egyszerűen depresszióssá válnak attól, hogy látják, ahogy mások náluk sokkal magasabb színvonalon élik az életüket, pedig mint azt már az imént is említettem, ez sokszor csak egy megjátszott szerep részükről.

 4. 4 ,,Ha nem vagy tökéletes anya, akkor elbuktál!"

  adme

  A pszichológusok szerint manapság az egyik legnagyobb veszélyt az édesanyákra a magazinokban és TV műsorokban bemutatott ,,szuper-anyák" okozzák, melyekkel a médiumok akarva/akaratlanul is azt a benyomást keltik a pici babájával otthon ülő anyában, hogy ha nem ad bele 110%-ot és nem mosolyogva, csuklóból oldja meg a gyermeke problémáit, akkor ő tulajdonképpen rossz anya és elbukott abban, amit csinál.

  Pedig ezek a példaképként felhozott hírességek sokszor bébiszitterek hadával, a gyermekükkel csak szoptatáskor találkozva élik a maguk kis gondtalan életét, így nem is csoda, ha mosolyogva és életerősen képesek nyilatkozni arról, hogy milyen gondtalan is egy ,,jó anya" élete.

 5. 5 ,,Szégyellnem kell, hogy szakács vagy varrónő vagyok."

  adme

  Az elmúlt néhány évtizedben a társadalom ránk erőltette azt a nézetet, hogy aki nem rendelkezik felsőoktatási képesítéssel, az tulajdonképpen az „alsó kaszthoz” tartozik és a diploma hiányában bezáródnak előtte a kitöréshez szükséges ajtók a nagyvilágban.

  Ennek eredményeképpen a hétköznapi munka szinte teljesen elvesztette az értékét.

  Ma már nincsenek emberek, akik varrónők vagy villanyszerelők szeretnének lenni, hiszen az nem menő. Mindenki orvos, ügyvéd, politikus és más „menő” ember szeretne lenni felnőtt korában, ami azért nem ilyen egyszerű, és komoly, olykor életre szóló depressziókat képes okozni, amikor valaki nem, vagy nem úgy helyezkedik el a maga „álom munkahelyén”, ahogy ő azt elképzelte.

 6. 6 ,,Kérem az álomfizetésem!"

  adme

  Sokan teljesen megfeledkeztek róla, hogy még a legjobb munkahelyen is végig kell másznunk egy bizonyos ranglétrát ahhoz, hogy olyan fizetésünk legyen, amiről mindig is álmodtunk. A legtöbben már az iskolából kikerülve is annak a bizonyos nagybetűs álomfizetésnek a reményében keresnek állást – hiába természetesen, hiszen nem elég, hogy irreális a fizetési igényük, de ennek fejében még kellő gyakorlattal sem rendelkeznek legtöbbször, ami pedig a munkáltató számára lenne fontos. Ennek eredményeképpen sokan depresszív hangulatban, otthon, a babérjaikon ülve várják a csodát és azt, hogy megtalálja őket az álomfizetés.

 7. 7 ,,Két óra a tükör előtt reggelente - és máris kész a természetesnek tűnő smink."

  adme

  Szegény hölgyek a szó szoros értelmében két tűz között vannak. Egyfelől úgy tűnik, hogy a természetes szépség a divat manapság, ám mégis professzionális kozmetikai eszközökön át vezet ehhez az út legtöbbször.

  Nem is csoda, hogy egyre nagyobb divatja van a sminktelenségnek manapság, melynek keretén belül a nők egyre bátrabban vállalják fel a természetes szépségüket és spórolják meg maguknak a kozmetikai eszközökre költött súlyos pénzeket, na meg a tükör előtt eltöltött rengeteg időt.

 8. 8 ,,És hol voltál idén nyaralni?!"

  adme

  Nincs is annál kínosabb, mint azt válaszolni erre a kérdésre, hogy „sehol”, mikor a legtöbb ismerősünk vagy egy török szállodában vagy a horvát tengerparton töltötte a nyári szabadságát. Mindez az utazási cégek és az online média unszolásának egyik eredménye, amik odáig erőltették a „mindenkinek kötelező jelleggel járó nyaralás” jelenségét, hogy sokszor nem is azért megyünk el kikapcsolódni a szeretteinkkel, hogy jól érezzük magunkat és feltöltődjünk, hanem hogy dicsekedhessünk vele az ismerőseinknek, na meg persze koktélozós és pózolós képeket posztolhassunk a közösségi oldalakra.

 9. 9 ,,Csak a Te kényelmed a fontos, senki mással ne foglalkozz."

  adme

  Képzeld el, hogy télen megcsúszol a jeges járdán és hatalmasat taknyolsz egy zsúfolt utcán, melynek következtében megsérül a karod. Most próbáld kitalálni, hogy vajon a gyalogosok hogyan reagálnának erre?! Legjobb esetben felsegítenek, legrosszabb esetben pedig a telefonjukkal kezdenek videózni bennünket. Most gondoljuk kicsit magunkat a minket felsegítő emberek helyébe. Mi is ezt tennénk a helyükben? Tényleg elpazarolnánk a saját magunk idejét, és kockáztatnánk, hogy lekéssük a buszunkat/vonatunkat csak azért, hogy másoknak jobb legyen?

  Sajnos egyre kevésbé tudjuk őszintén azt mondani erre, hogy „igen”, hiszen a modern társadalom hatására teljesen elvesztettük a mások iránti empátiánkat, és minden egyes élethelyzetben a saját magunk kényelmét, a saját magunk érdekeit nézve, másokra fittyet hányva hozunk döntéseket.


Hozzászólások

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

Japán egy teljesen egyedi ízlésű, évezredes hagyományokkal rendelkező ország, filozófiájuk pedig generációról-generációra öröklődik a lakosok között. Noha az ország maga az egyik legfejlettebb a világon, a technikai újítások folyamatos fejlesztése közben sem szakította meg a kapcsolatot a gyökereive

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

Mi jut eszedbe, ha Japánra gondolsz? A kontrasztok országa, ahol az érintetlen természet szomszédjai a fejlett technológiák. 1995-ben a ma nagyon népszerű monopodot a Haszontalan japán találmányok című könyvben lehet megtalálni. Azoknak az embereknek, akik

http://ujhazak.com