A 17 legdrágább anyag a világon

 

Sok-sok évszázadon át gondolták úgy az emberek, hogy az arany a világ legdrágább anyaga, ám ez igen nagy tévedés. Lássuk a világ legértékesebb anyagait, a legolcsóbbtól kezdve a legdrágábbig. Egy kis előre tekintés: az arany még csak benne sincs a top háromban.

16. Sáfrány – 11$/gramm

A rendkívül különleges fűszert a fantasztikus íz mellett az is jellemzi, hogy nagyszerűen hat az egészségünkre is. Termelő folyamata rettentő idő- és erőigényes, de az íze és az egészségre tett jótékony hatásai abszolút összehasonlíthatatlanok más fűszernövényekkel.

 

15. Arany – 56$/gramm

A legismertebb nemesfém, mely nélkül egy nő sem tudna élni, egyértelműen az arany.

Az aranyat már időtlen idők óta hatalmas imádat veszi körül.

14. Ródium – 58$/gramm

A platinák csoportjába tartozó fém, a ródium az anyagok egyik rendkívül ritka fajtája. Csak, hogy tisztábban lásd a képletet, egy tonnányi földkéregben körülbelül 0,001 gramm ródium van.

13. Platina – 60$/gramm

Az ezüstözött acélszínű nemesfém szintén egy igen ritka anyagfajta. Csak úgy, mint az arany, a platina is igen ellenálló a savakkal, a lúggal és más vegyületekkel szemben.

12.
Metamfetamin – 100$/gramm

A Breaking Bad – Totál szívás című drámasorozat főszereplői is ezt az anyagot készítették. A metamfetamin egyébként illegális, s addig jó, amíg nem találkozunk vele az életben.

11. Rinocérosz szarv – 110$/gramm

Ugyan a tudósok megállapították, hogy a rinocéroszok szarvának nincsenek az egészségre jótékony hatásaim mégis az egyik legértékesebb anyagnak tartják, s olyan termékeket készítenek belőle, mint a késtartó. Az orvvadászok miatt, szegény rinocéroszok már a kihalás szélén állnak.

10. Heroin – 130$/gramm

Az érzékekre ható ópiumra jobban tesszük, ha soha még csak rá sem nézünk. Ha a filmek nem csalnak, nagyon nehéz beszerezni, s valószínűleg épp ezért ilyen drága.

9. Kokain – 236$/gramm

A kokain egy olyan drog, melynek használatából semmi jó nem sülhet ki. A fehér kristálypor egy életveszélyes narkotikum. A kokain magas ára a jó minőségéhez és természetességéhez köthető.

8. LSD – 3000$/gramm

A pszichoaktív kábítószer drága és lassú halálához vezet. A félszintetikus anyag előállítása igen bonyolult, s valószínűleg éppen emiatt ilyen drága.

7. Plutónium – 4000$/gramm

Az ezüstös fehér színű plutónium egy radioaktív anyag. Felhasználását tekintve igen változatos, plutónium szükséges például a nukleáris fegyverek gyártásához, és az űrhajók erőforrásához elengedhetetlen üzemanyag előállításához is.

6. Painite – 9000$/gramm

Ez a fajta kő olyannyira ritka, hogy a létezéséről is mindössze néhányan tudnak. A narancs- vagy vörösesbarnás színű ásványt körülbelül 65 éve fedezték fel. Jelenleg csupán néhány száz painite található a világon.

5. Taaffeite – 20.000$/gramm vagy 4000$/karát

Kevesen tudják ugyan, de a Taaffeite egy lila, rózsaszín, piros vagy fehér színben pompázó drágakő, ami sokkal, de sokkal ritkább, mint a gyémánt, s ez teszi igazán legendássá. Az egyedisége ellenére nem igazán népszerű az ékszeriparban, valószínűleg épp ez az oka annak, hogy relatíve „olcsó”drágakőnek nevezhető.

4. Trícium – 30.000$/gramm

A trícium nevű gázt világításokban használják. Körülbelül 15 millió dollárba kerül 450 gramm trícium előállítása.

3. Gyémánt – 55.000$/gramm

A Föld leghíresebb drágaköve és persze minden nő legjobb barátja egyértelműen a gyémánt.

2. Kalifornium – 25-27 millió dollár/gramm

A világ legdrágább kémiai eleme a kalifornium, s 1950-es felfedezése óta mindössze egyszer állították elő szintetikus úton.

1. Antianyag – 62,5 milliárd $/gramm

A Föld legdrágább anyaga az antianyag. Egy milligramm pozitron előállítása körülbelül 25 millió dollárba kerül. A jövőben elméletileg az űrhajók üzemanyagához is képesek leszünk antianyagot használni. Visszatérve a jelenve, egy gramm antianyag előállításához az egész emberiségnek körülbelül egy évig kellene dolgoznia megállás nélkül.

BÓNUSZ: Jáde kő – 170 millió$

A mianmari bányások megtalálták a világ legnagyobb jáde kövét az ország északi részén, a Kachin nevű állam egyik elhagyatott bányájában. A kő több mint 4 méter magas, és csaknem 6 méter hosszú, súlya pedig eléri a 200 tonnát. A gyönyörű jáde követ Kínába küldik, ahol később drága ékszereket és szobrokat faragnak belőle.


Hozzászólások

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

Japán egy teljesen egyedi ízlésű, évezredes hagyományokkal rendelkező ország, filozófiájuk pedig generációról-generációra öröklődik a lakosok között. Noha az ország maga az egyik legfejlettebb a világon, a technikai újítások folyamatos fejlesztése közben sem szakította meg a kapcsolatot a gyökereive

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

Mi jut eszedbe, ha Japánra gondolsz? A kontrasztok országa, ahol az érintetlen természet szomszédjai a fejlett technológiák. 1995-ben a ma nagyon népszerű monopodot a Haszontalan japán találmányok című könyvben lehet megtalálni. Azoknak az embereknek, akik

http://ujhazak.com