A háremek ajtajai mögött: így élnek valójában az arab feleségek

 

Többnejűség, háremek, az oktatás és a jogok hiánya, csillogó gyémántok és hidzsáb – az arab feleségek életével kapcsolatban rengeteg sztereotípia létezik a külföldiek szemében, és hogy ebből mi az igazság, azt nagyon nehéz megállapítani.
Most megmutatjuk, milyen a gyönyörű és misztikus keleti nők élete valójában.

Elrendezett házasság

 • Az arab országokban a házasságok fele még mindig előre elrendezett, azaz a szülők akaratából történik. A legtöbben úgy hiszik, a nő véleményét meg sem kérdezik. Valójában azonban, ha a jövendőbeli arának nem tetszik a kiszemelt vőlegény, visszautasíthatja az eljegyzést.
 • Kötelező a házassági szerződés kötése. A világ legtöbb részével ellentétben az arab országokban ez kötelezően érvényes szabály.
 • Az arab nők ritkán házasodnak más vallású férfival, mivel egy ilyen házasságért ki is utasíthatják őket az országukból. A férfiak ezen a téren több joggal rendelkeznek, számukra engedélyezett a keresztény vagy zsidó nővel való házasság. Ám ebben az esetben a nő nem kap állampolgárságot, a válás után pedig a gyerekek az apával maradnak.
 • A legtöbb arab országban a házasodásnak van alsó korhatára. Ez férfiaknál és nőknél is 18 év. Pl. egy tunéziai állampolgár a jog szerint 18 évesen házasodhat, de a menyasszonyok átlagos életkora 25, a vőlegényeké pedig 30 év. Azonban néhány fejlődő országban még mindig népszerű a korai házasság. Szaúd-Arábiában és Jemenben a legtöbb lány 18 éves kora előtt férjhez megy.

Esküvői szertartás

A hagyományok nagyon különbözőek az egyes országokban, de az arab menyasszonyok és vőlegények külön ünneplik az esküvőt.

 
 • A férfiak esküvői ünnepségét általában külön napon tartják, mint a menyasszonyét.
  A szabály nagyon egyszerű: a teázás, kávézás és a vacsora összesen nem tarthat tovább 4 óránál. A menyasszony esküvői ünnepsége ennél nagyobb szabású, általában hatalmas termekben, pincérekkel, artistákkal történik.
 • A nők esküvői ünnepsége az az alkalom, ahol felvonultatják a gyémántokat, a divattervezők által készített ruhákat és cipőket, amiket máskor a hidzsáb (vagy abaya) és a fátyol eltakar. Ez az oka annak, hogy kizárólag nők hivatalosak erre az eseményre. Férfiaknak szigorúan tilos a belépés. A személyzet is csak nőkből állhat, beleértve a fotóst, az énekest, a DJ-t is. Ha egy híres énekest hívnak meg az ünnepségre, az nem láthatja sem a menyasszonyt, sem a vendégeket, csak egy elkülönített teremben vagy egy kivetítő mögött léphet fel, ahonnan az előadását közvetítik abba a terembe, ahol az ünnepség zajlik.
 • A férj látogatását az ünnepségen előre bejelentik, hogy minden vendég el tudja takarni magát. Ha a férj a bátyjával vagy az apjával érkezik, a menyasszonynak is el kell takarnia magát a hidzsábbal, mert még a férj rokonai sem láthatják fedetlen arcát.
 • Az arab kultúrában tilos alkoholt vagy alkoholhoz fűződő tárgyat ajándékba adni, pl.
  boros vagy pezsgős poharat sem ajándékozhatnak. A nászajándék általában kézzel készült berendezési tárgy, ami majd az ifjú pár otthonát fogja díszíteni. Férfiaknak nem ajándékozhatnak selymet és arany ékszert sem.

Többnejűség

 • A legtöbb házasság monogám. Nem minden arab férfi engedheti meg magának, hogy több felesége legyen. Az iszlám 4 feleséget is engedélyez, de minden feleségnek saját házat, havonta egyforma értékben ajándékot, ékszert és figyelmet kell biztosítani. A több feleség a sejkek és a rendkívül gazdagok kiváltsága.
 • Az első házasság a legfontosabb. Nem számít, hány felesége van egy férfinak, az első számít a legfőbbnek, a feleségek között az első lesz a rangidős.
 • Ha a férfi talál egy új feleséget, a többi feleségnek ezt el kell fogadnia. A férjük akaratát kell követniük, és nem szabad kinyilvánítani az érzelmeiket. Szabály, hogy minden asszony külön házban él, és nem találkoznak túl gyakran.

Válás

 • A hagyomány szerint a férfinak úgy kell kinyilvánítania a válási szándékát, hogy háromszor el kell ismételnie: “Elválok tőled”. Ezután a feleség még egy ideig a férj házában marad, hogy kiderüljön, ha terhes. Ezalatt az idő alatt a férj egyszerűen visszacsinálhatja a válást, ha háromszor elismétli: “Visszaveszlek.” Ezt a procedúrát háromszor csinálhatja végig. A harmadik válás után azonban már nem veheti vissza a feleségét.
 • A nő akkor kérheti a házasság felbontását, ha a férje nem bánik vele jól. Az ilyen eseteket alaposan átvizsgálják a bíróságon, és többnyire igazat adnak a feleségnek. Az arab világban a férfiak nem virággal, hanem aranyakkal és ékszerekkel fejezik ki szerelmüket. Például, a férfinak étterembe kell vinnie a feleségét, drága ajándékokat és ruhákat kell vennie neki. Ha több felesége van, egyenlő arányban kell ajándékokkal és figyelemmel elhalmoznia őket.
 • Más esetekben viszont nagyon nehéz a nő helyzete ha válni akar, mivel a bíróságok általában a férj javára ítélnek.

A nők jogai

A sztereotípiákkal ellentétben az arab nőket a férfiak nagy tiszteletben tartják. Nem szabad, hogy a nők hiányt szenvedjenek bármiből is.

 • Az arab nők az elsők között voltak, akiknek jogukban állt saját akaratuk szerint házasodni, válást kezdeményezni és saját tulajdont birtokolni. Ez a 7. században történt, mikor más országokban a nők még nem rendelkeztek ilyen jogokkal. Az iszlám törvények úgy tekintenek a férfi és nő közötti házasságra, mint egy szerződésre, ami csak mindkét fél beleegyezésével jöhet létre. Már ebben az időben bevezették azt is, hogy a nőknek joguk lehet saját tulajdonra és azoknak a vagyon tárgyaknak a használatához, amiket ő hozott a családba vagy ő szerzett meg.
 • Hetente egy nap a nőké. Minden héten egy nap az Egyesült Arab Emírségekben a strandok, az aquaparkok, a szépségszalonok kizárólag nők számára tartanak nyitva. Ezekre a helyekre ezeken a napokon férfiak nem léphetnek be.
 • Egy muszlim feleség mindent csak férje beleegyezésével tehet. Ha el akar menni valahova, először szólnia kell a férjének, és meg kell kapnia tőle az engedélyt.

Öltözködés

 • A nőknek bő ruhák alá kell elrejteniük a testüket. Ezek alatt a bő ruhák alatt azonban bármit viselhetnek, miniszoknyát, farmert, rövidnadrágot is. Világszerte sok divatimádó nő irigyli az arab szépségek öltözködését. De amikor elmennek valahova, talpig bő ruhába kell bújniuk, az arcukat pedig fátyollal kell eltakarniuk. Ennek oka, hogy szépségükben csakis a férjük gyönyörködhet, más férfi nem láthatja. Ez alól kivételek a nők ünnepségei, melyeken férfiak nincsenek jelen. Itt a nők bemutathatják luxus holmijaikat. Ezt a szokást nem követik mindenütt, de szinte valamennyi arab országban a nőknek el kell takarniuk az arcukat.
 • Kuvait az egyetlen arab ország, ahol a nők szabadon viselhetnek európai ruhákat, nem csak bő ruhák alatt elrejtve. Ugyanakkor visszafogottnak és tartózkodónak kell lenniük az öltözködésben.
 • Kuvaittal ellentétben azonban vannak olyan országok, pl. Jemen és Szudán, ahol még mindig az ősi tradíciók vannak érvényben. A nők itt fekete köpenyt viselnek, ami teljesen eltakarja őket a fejüktől a talpukig.

Oktatás és munka

 • Ha egy nő iskolába szeretne járni, nincs megtiltva neki. Sok nő külföldi iskolákban tanul. Jordániában például a nőknek csupán 14%-a írástudatlan. Az Egyesült Arab Emírségekben a nők 77%-a jár főiskolára, és az Al Ain Egyetem tanulóinak 75%-át nők teszik ki.
 • A háztartási munka teljes mértékben a nők feladata. De a gazdag országokban szobalányok végzik ezt a munkát, a nőknek pedig csak a gyerekszüléssel és a neveléssel kell foglalkozik.
 • Karrier az arab nőknél is létezik. Az Egyesült Arab Emírségekben az igazgatók 2%-a nő, az adminisztratív munkahelyek 20%-át nők töltik be, és az ország munkaerejének 35%-át nők adják. Abu Dhabi tőzsdéjén a befektetők 43%-a nő. Ezenkívül az Egyesült Arab Emírségekben a nők betölthetik a bírói pozíciót, dolgozhatnak a kormányzatban, pl. a rendőrségnél is. Tunéziában a parlamenti helyek több mint 26%-át nők foglalják el. Az egyetlen felmerülő akadály az, hogy sok arab országban ezt a nők csak a férje vagy a gondviselője engedélyével teheti meg.

Hozzászólások

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

Japán egy teljesen egyedi ízlésű, évezredes hagyományokkal rendelkező ország, filozófiájuk pedig generációról-generációra öröklődik a lakosok között. Noha az ország maga az egyik legfejlettebb a világon, a technikai újítások folyamatos fejlesztése közben sem szakította meg a kapcsolatot a gyökereive

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

Mi jut eszedbe, ha Japánra gondolsz? A kontrasztok országa, ahol az érintetlen természet szomszédjai a fejlett technológiák. 1995-ben a ma nagyon népszerű monopodot a Haszontalan japán találmányok című könyvben lehet megtalálni. Azoknak az embereknek, akik

http://ujhazak.com