A pszichológusok elmagyarázzák a leggyakoribb álmok jelentését, melyekkel időnként mindannyian találkozunk

 1. 1 Zuhanás


  Felnőttkorban az ember sokkal nagyobb valószínűséggel álmodik arról, hogy zuhan vagy éppen repül - és ez nem véletlen. Ian Wallace pszichológus szerint a zuhanással kapcsolatos álmok az irányítás elvesztésétől való félelem tudatalatti hatásának köszönhető. Ha az életünkben drasztikus változások történnek, melyekre nem voltunk felkészülve, gyakran úgy érezhetjük, mintha kirántották volna alólunk a talajt. Legyen szó akár munkáról, párkapcsolatról, pénzügyekről vagy akár egészségről – az ezekkel kapcsolatos félelmeink és maga a sebezhetőség érzete az álmainkra is kihat, ahol gyakran a zuhanás jelenségével párosul.

  Ennek ellenkezője is igaz: vagyis az álmunkban történő repülés például a nehéz terhek megszűnésének, a szabadságérzetnek a kivetülései.

 2. 2 Foghullás, sérülés, halál.


  A fogaink tudat alatt is az egyik legerősebb fegyvereink – a segítségükkel szó szerint kiharaphatunk egy darabot a világból.

  A pszichológus Patricia Garfield szerint az álmunkban elhullajtott fogak a rejtett haragunkat szimbolizálják. Mivel ilyenkor gyakran összeszorítjuk az állkapcsunkat, ezért ez foghulláshoz, fogtöréshez vezet – ilyenkor érdemes megszabadulnunk a negatív érzelmektől.

  A pszichológus arra is kitér, hogy gyakran álmodunk ilyet, amikor egy hozzánk közel álló személy beteg vagy éppen haldoklik – az ennek következtében jelentkező hasonló témájú álmok pszichológiai szemmel nézve teljesen természetesnek tekinthetők.

 3. 3 Sikertelenség, bukás.


  Álmodtál már róla, hogy vizsgázol vagy épp nagy tömeg előtt szónokolsz, és hirtelen képszakadás - nem emlékszel semmire?

  Nem csak a diákok álmodhatnak hasonlót, hanem azok is, akik már rég befejezték tanulmányaikat. Az ilyen témájú álmok szintén rejtett stressztől árulkodnak – ha ilyet tapasztalunk, érdemes kicsit elgondolkodni és rendet tenni az életünkben.

 4. 4 Alkalmatlan ruházat vagy annak hiánya.


  Az alkalomhoz nem illő ruhában történő megjelenés vagy akár a ruházatunk hiánya szintén egy gyakori álom-téma. Érdemes figyelmet fordítani ennek jelentésére, vagyis arra, hogy ennek köszönhetően sérülékenynek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat mások előtt. Gyakran álmodhatunk ilyenről, ha új munkahelyre, esetleg új közösségbe kerülünk, ahol a beilleszkedés okozta stressz az álmainkra is kihat.

 5. 5 Menekülés. (üldözés)


  Az ilyen témájú álmokat többféleképpen is értelmezhetjük. Lauri Levenberg álomkutató szerint azok álmodnak ilyenről, akik szeretik elkerülni a problémákat és emiatt azok előbb-utóbb üldözni kezdik őket.

  Más pszichológusok szerint az ilyen témájú álmok akár a függőség vagy pénzügyi adósság következményei is lehetnek – vagyis amikor a valóságban valami szó szerint „üldöz bennünket”.

  Olyan elméletek is vannak, melyek szerint az ilyen meneküléssel kapcsolatos álmok egy természetes evolúciós ösztönnek köszönhetők, mivel az őseinknek hosszú évezredeken keresztül kellett a vadállatoktól tartva élni az életüket – és ez bizony máig sem múlt el nyomtalanul.

 6. 6 Katasztrófa, világvége.


  Legyen szó akár természet vagy ember által okozott katasztrófákról (földrengés, baleset, tűz, robbanás, stb.) – legalább egyszer mindannyian álmodtunk már hasonlót. Az ilyen álmokban nem csak saját magunk, de szeretteink életét is féltjük, ami mögött legtöbbször egy olyan magánéleti probléma áll, ami az irányításunkon kívül esik és ami akár a szeretteinkre is közvetlen veszélyt jelenthet.

 7. 7 Meghibásodó berendezések és eszközök.


  Legyen szó akár egy meghibásodott telefonról, vagy egy vezetés közben elromlott autóról – az ilyen témájú álmok mögött rendszerint érzelmi (például párkapcsolati) problémák állhatnak. Patricia Garfield szerint leggyakrabban akkor találkozunk ilyen témájú álmokkal, amikor csalódunk valakiben és rajtunk kívülálló okok miatt kerülünk nehéz helyzetbe.

 8. 8 Terhesség.


  Furcsa módon nem csak a nők, de akár a férfiak is álmodhatnak terhesség-témájú álmokat. Az álomban bekövetkező terhesség mindig valami új, reményteli dolog születését jelképezi – állítja David Bedrick pszichológus. Legyen az egy házfelújítás vagy munkahelyi siker, az álmunkban történő terhesség sokszor a kreatív és pozitív élettani hatások álmainkra történő kivetülését jelenti.

 9. 9 Lassúság.


  Futás a vonat után, elkésés egy fontos találkozóról, vagy csak amikor a testünk szimplán nem akar engedelmeskedik annak, amit szeretnénk – az ilyen témájú álmok a rendszerint fontos jelentőséggel bírnak. A szakértő Michael R. Olsen szerint az ilyen álmok közvetlen kivetülései annak, ha a való életben is folyamatosan késésben és rohanásban, másoktól feszélyezve éljük az életünket. A testünk talán ezzel próbál meg jelezni nekünk, hogy ideje egy kicsit rendbe tenni az életünket és megtanulni elengedni a kevésbé fontos dolgokat, nem mindig csak fejvesztve rohanni a céljaink után.

 10. 10 Furcsa, idegen szoba.


  Az álmunkban látott rejtélyes, ismeretlen és kicsit talán félelmetes szoba a valóéletünkben rejlő lehetőségeket szimbolizálja. Eddie Traverse pszichoterapeuta úgy véli, hogy minden ilyen szobának külön rejtett jelentése van.

  Konyha: az a hely, ahol az életben maradáshoz szükséges táplálékot állítjuk elő - ennek gyakran egészségügyi okai lehetnek.
  WC: a felszabadulás jelképe.
  Fürdőszoba: a megtisztulás szimbóluma.
  Hálószoba: párkapcsolati változások, esetleg problémák.


Hozzászólások

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

http://ujhazak.com