A pszichológusok elmagyarázzák a leggyakoribb álmok jelentését, melyekkel időnként mindannyian találkozunk

 1. 1 Zuhanás


  Felnőttkorban az ember sokkal nagyobb valószínűséggel álmodik arról, hogy zuhan vagy éppen repül - és ez nem véletlen. Ian Wallace pszichológus szerint a zuhanással kapcsolatos álmok az irányítás elvesztésétől való félelem tudatalatti hatásának köszönhető. Ha az életünkben drasztikus változások történnek, melyekre nem voltunk felkészülve, gyakran úgy érezhetjük, mintha kirántották volna alólunk a talajt. Legyen szó akár munkáról, párkapcsolatról, pénzügyekről vagy akár egészségről – az ezekkel kapcsolatos félelmeink és maga a sebezhetőség érzete az álmainkra is kihat, ahol gyakran a zuhanás jelenségével párosul.

  Ennek ellenkezője is igaz: vagyis az álmunkban történő repülés például a nehéz terhek megszűnésének, a szabadságérzetnek a kivetülései.

 2. 2 Foghullás, sérülés, halál.


  A fogaink tudat alatt is az egyik legerősebb fegyvereink – a segítségükkel szó szerint kiharaphatunk egy darabot a világból.

  A pszichológus Patricia Garfield szerint az álmunkban elhullajtott fogak a rejtett haragunkat szimbolizálják. Mivel ilyenkor gyakran összeszorítjuk az állkapcsunkat, ezért ez foghulláshoz, fogtöréshez vezet – ilyenkor érdemes megszabadulnunk a negatív érzelmektől.

  A pszichológus arra is kitér, hogy gyakran álmodunk ilyet, amikor egy hozzánk közel álló személy beteg vagy éppen haldoklik – az ennek következtében jelentkező hasonló témájú álmok pszichológiai szemmel nézve teljesen természetesnek tekinthetők.

 3. 3 Sikertelenség, bukás.


  Álmodtál már róla, hogy vizsgázol vagy épp nagy tömeg előtt szónokolsz, és hirtelen képszakadás - nem emlékszel semmire?

  Nem csak a diákok álmodhatnak hasonlót, hanem azok is, akik már rég befejezték tanulmányaikat. Az ilyen témájú álmok szintén rejtett stressztől árulkodnak – ha ilyet tapasztalunk, érdemes kicsit elgondolkodni és rendet tenni az életünkben.

 4. 4 Alkalmatlan ruházat vagy annak hiánya.


  Az alkalomhoz nem illő ruhában történő megjelenés vagy akár a ruházatunk hiánya szintén egy gyakori álom-téma. Érdemes figyelmet fordítani ennek jelentésére, vagyis arra, hogy ennek köszönhetően sérülékenynek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat mások előtt. Gyakran álmodhatunk ilyenről, ha új munkahelyre, esetleg új közösségbe kerülünk, ahol a beilleszkedés okozta stressz az álmainkra is kihat.

 5. 5 Menekülés. (üldözés)


  Az ilyen témájú álmokat többféleképpen is értelmezhetjük. Lauri Levenberg álomkutató szerint azok álmodnak ilyenről, akik szeretik elkerülni a problémákat és emiatt azok előbb-utóbb üldözni kezdik őket.

  Más pszichológusok szerint az ilyen témájú álmok akár a függőség vagy pénzügyi adósság következményei is lehetnek – vagyis amikor a valóságban valami szó szerint „üldöz bennünket”.

  Olyan elméletek is vannak, melyek szerint az ilyen meneküléssel kapcsolatos álmok egy természetes evolúciós ösztönnek köszönhetők, mivel az őseinknek hosszú évezredeken keresztül kellett a vadállatoktól tartva élni az életüket – és ez bizony máig sem múlt el nyomtalanul.

 6. 6 Katasztrófa, világvége.


  Legyen szó akár természet vagy ember által okozott katasztrófákról (földrengés, baleset, tűz, robbanás, stb.) – legalább egyszer mindannyian álmodtunk már hasonlót. Az ilyen álmokban nem csak saját magunk, de szeretteink életét is féltjük, ami mögött legtöbbször egy olyan magánéleti probléma áll, ami az irányításunkon kívül esik és ami akár a szeretteinkre is közvetlen veszélyt jelenthet.

 7. 7 Meghibásodó berendezések és eszközök.


  Legyen szó akár egy meghibásodott telefonról, vagy egy vezetés közben elromlott autóról – az ilyen témájú álmok mögött rendszerint érzelmi (például párkapcsolati) problémák állhatnak. Patricia Garfield szerint leggyakrabban akkor találkozunk ilyen témájú álmokkal, amikor csalódunk valakiben és rajtunk kívülálló okok miatt kerülünk nehéz helyzetbe.

 8. 8 Terhesség.


  Furcsa módon nem csak a nők, de akár a férfiak is álmodhatnak terhesség-témájú álmokat. Az álomban bekövetkező terhesség mindig valami új, reményteli dolog születését jelképezi – állítja David Bedrick pszichológus. Legyen az egy házfelújítás vagy munkahelyi siker, az álmunkban történő terhesség sokszor a kreatív és pozitív élettani hatások álmainkra történő kivetülését jelenti.

 9. 9 Lassúság.


  Futás a vonat után, elkésés egy fontos találkozóról, vagy csak amikor a testünk szimplán nem akar engedelmeskedik annak, amit szeretnénk – az ilyen témájú álmok a rendszerint fontos jelentőséggel bírnak. A szakértő Michael R. Olsen szerint az ilyen álmok közvetlen kivetülései annak, ha a való életben is folyamatosan késésben és rohanásban, másoktól feszélyezve éljük az életünket. A testünk talán ezzel próbál meg jelezni nekünk, hogy ideje egy kicsit rendbe tenni az életünket és megtanulni elengedni a kevésbé fontos dolgokat, nem mindig csak fejvesztve rohanni a céljaink után.

 10. 10 Furcsa, idegen szoba.


  Az álmunkban látott rejtélyes, ismeretlen és kicsit talán félelmetes szoba a valóéletünkben rejlő lehetőségeket szimbolizálja. Eddie Traverse pszichoterapeuta úgy véli, hogy minden ilyen szobának külön rejtett jelentése van.

  Konyha: az a hely, ahol az életben maradáshoz szükséges táplálékot állítjuk elő - ennek gyakran egészségügyi okai lehetnek.
  WC: a felszabadulás jelképe.
  Fürdőszoba: a megtisztulás szimbóluma.
  Hálószoba: párkapcsolati változások, esetleg problémák.


Hozzászólások

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

10 pszichológiai trükk, ami segít érvényesíteni az akaratodat mások felett

Bár mindannyian különbözünk, a természetünk többnyire meglehetősen hasonló. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, kiismerjük a gondolkodásukat és ha a helyzet úgy kívánja, akkor befolyásoljuk is a döntéseiket és véleményeiket. Ehhez csak néhány rafinált trükkre lesz szükség

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A hőscica meggátolta, hogy a kisbaba leessen a lépcsőn

A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a macska azonnal cselekedni kezd, amin észreveszi, hogy a gyerek a lépcső felé tart, és mindent megtesz azért, hogy megállítsa. A cicát azóta - nem meglepő módon - hősként ünnepli a közösségi média.

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

http://ujhazak.com