A világ leggazdagabb embere nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni az unokájáért

 1. 1 Paul szülei mélyen vallásosak voltak, ezért a legszigorúbb szabályok szerint nevelték őt, arról nem is beszélve, hogy bár nagy vagyonuk volt, fiúkat mégis a spórolásra és a takarékosságra nevelték.

  eastnews

  ● Mivel a szülők első gyermeke egészen fiatalon elhunyt, ezért megtiltották, hogy Paul kapcsolatot tartson más gyerekekkel, mivel úgy vélték, hogy fertőzést kaphat tőlük. Igyekeztek nem túlságosan kötődni fiúkhoz, ezzel is felkészülve arra, ha esetleg testvéréhez hasonlóan hirtelen elhaláloz.

  ● Jean Paul Getty olyannyira hitt a reinkarnációban, hogy miután egy iskolai tankönyvben fotót látott Traianus római császárról és felfedezett néhány külső hasonlóságot saját maga és a történelmi személyiség között, úgy gondolta, hogy Traianus lelke él a testében és mindent próbált úgy tenni, ahogy azt a római császár is tette volna.

  ● Szülei elvárásaival ellentétben Paul nem követte a vallási nézeteket és mindenben a saját feje után ment. Ezért szó szerint drágán megfizetett: apja ugyanis átírta a végrendeletét és fia helyett teljes vagyonát a feleségére hagyta.

 2. 2 Amikor Jean Paul elvégezte a Kalifornai majd Oxfordi Egyetemet, úgy döntött, hogy saját vállalkozást indít. Ehhez édesapja havi 100 dollárral járult hozzá.

  imperativeentertainment

  ● Paul 23 éves volt, amikor sikerült megkeresnie első millióját, ami valószínűleg korában is megtörtént volna, ha a fiatalember nem ragaszkodott volna, hogy minden egyes szüleitől kapott fillért kamatostul visszafizessen.

  ● A Fortune magazin már 1957-ben Amerika leggazdagabb embereként emlegette Pault, aki ekkoriban minden egyes nap körülbelül félmillió dollárral növelte vagyonát.

  ● Az 1966-os Guinness Rekordok könyvében már a világ leggazdagabb embereként tüntették fel Jean Paul Getty-t, akinek vagyona ekkor nagyjából 1,2 milliárd dollár (2017-es értéken körülbelül 9,1 milliárd dollár) volt.

  ● Getty egyik leghíresebb mondata úgy szólt, hogy: „hosszú kapcsolat csak akkor lehetséges egy nővel, ha csődbe mész”. Ezt biográfiája is hűen tükrözi, a férfi ugyanis ötször házasodott és minden felesége a lányával azonos korú volt.

 3. 3 Ő itt a 29 éves Teddy Getty Gaston, Paul 5. felesége. Válásuk után megírta a "Magány együtt: Életem J. Paul Getty-vel" című könyvet.

  eastnews

  ● Házasságaiból Paulnak 5 fia született, de egyikük még 12 éves kora előtt meghalt egy műtét közben. Ez a hír egy európai útja során érte Pault, aki nem volt hajlandó Amerikába repülni fia temetésére, mert épp sürgős üzleti ügyei voltak.

 4. 4 1973-ban elrabolták a milliárdos 16 éves unokáját. Paul 5 hónapig nem volt hajlandó kifizetni az emberrablók által kért 17 millió dolláros váltságdíjat, amit a következővel magyarázott: „14 unokám van. Ha ezt most kifizetem, hamarosan elrabolják a maradék 13-at is”.

  eastnews

  ● J. Paul Getty III végül kiszabadult az emberrablók fogságából, akik az eredetileg kért 17 millió dolláros váltságdíj helyett a végén már 3 millió dollárral is beérték. Ezt az összeget már a milliárdos nagypapa is hajlandó volt kifizetni – illetve ebből is csak 2,2 millió dollárt, mivel ennyi volt a maximum összeg, amit még le tudott vonni az adóalapjából.

  ● Amikor a hálás unoka felhívta nagyapját, hogy megköszönje a gesztust, a milliárdos nem volt hajlandó beszélni vele telefonon. Jean Paul Getty az egész hátralevő életét úgy élte le ezután, hogy bizonyos volt benne, hogy az unokája elrablását annak anyja szervezte meg, hogy egy kis pénzt gomboljon le róla.

  ● Ez a nem mindennapi emberrablás ihlette meg egyébként a Ridley Scott által rendezett "A világ összes pénze" című filmet.

  Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!


Hozzászólások

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

Valószínűleg hallottál már a világ legnagyobb városairól – Pekingről, Tokióról, Újdelhiről vagy épp Mexikóvárosról. Ezek valóban hatalmasak, Peking például nagyjából 30-szor akkora, mint Budapest. Akad azonban egy kevésbé ismert város, ami ötször akkora mint Peking, és alig kisebb kicsivel, mint Mag

20 vicces és találékony tanár, akik mellett nem lehet unatkozni az iskolában

20 vicces és találékony tanár, akik mellett nem lehet unatkozni az iskolában

Egyesek jó szívvel emlékeznek vissza az iskolás évekre, mások hálát adnak az égnek, hogy véget értek. Akármelyik csoportba tartozunk azonban, biztos, hogy mindannyian fel tudunk idézni legalább egy olyan tanárt, aki teljesen más volt, mint a többiek és akivel tényleg szórakoztatóan és izgalmasan tel

20+ erőteljes fotó a múltból, melynek mindegyike egy-egy drámai pillanatot elevenít fel

20+ erőteljes fotó a múltból, melynek mindegyike egy-egy drámai pillanatot elevenít fel

A múltban történő kalandozáshoz nem feltétlenül van szükségünk időgépre, elég pusztán néhány erőteljes történelmi fotó, ami segít nekünk visszarepülni azokba az időkbe, amikor a fák még magasabbra nőttek és az emberek kedvesebbek voltak egymással. Ezeknek a történelmi fotóknak a segítségével úgy ére

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

http://ujhazak.com