Durva tények, amik után más szemmel nézünk a mindennap használt termékeinkre

 1. 1

  pixabay

  ● A modern gazdálkodási módszereknek köszönhetően a csirkehús ma 266%-al több zsírt tartalmaz, mint 40 évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy egy adott mennyiségű modern csirkehús 33%-al kevesebb fehérjét tartalmaz, mint egykoron.

  ● Friss kiviből lehetetlen zselét készíteni. Ez az enzimeknek köszönhető: azok ugyanis lebontják a zselatint. Főzés előtt ezért ajánlatos a gyümölcsöt forró vízzel leönteni – ettől ugyanis az enzimek bizonyos része megsemmisül és a zselé könnyebben megszilárdul.

  ● A görög joghurt egészségesebb, mint a többi tejtermék.

  A feldolgozási folyamat során a tejsavót és laktózt eltávolítják, ami csökkentett cukormennyiséget eredményez. Ezenkívül nem tartalmaz ízesítőket, viszont 2-szer több fehérjét tartalmaz, mint más erjesztett tejtermékek. 

  ● Azt eddig is tudtuk, hogy a gyors-éttermi csirkefalatok nem a legegészségesebb táplálékok a világon, de nem csak azért, mert hatalmas mennyiségű olajban sütik őket. A valódi probléma, hogy ezek a csirkefalatok csak maximum 50% csirkehúst tartalmaznak, az előállításukhoz pedig egyfajta szilikon anyagot is felhasználnak, ami a mellimplantátumok egyik alapanyaga is egyben.

 2. 2

  pixabay

  ● Egy hamburger elkészítéséhez nagyjából 2000 liter víz szükséges.

  Ennyi vízre van ugyanis szükség a marhahús előállításához.

  ● Ahhoz, hogy a sör világos-átlátszó színárnyalatot kapjon, a termelők isinglasst, vagy más néven halenyvet használnak. Az isinlgass a húgyhólyagokból kivont kollagén anyag, ami hatékonyan oldja az élesztő okozta zavarosságot, és csökkenti a fehérjék által okozott zavarosságot is.

  ● A pezsgő – pontosabban annak habja - valójában nem csak azért képes kifutni a pohárból, mert „bénán” töltjük, ennek sokkal összetettebb oka van.A pezsgőhab ugyanis hevesen reagál a poharakban található legapróbb porszemekre, szöszökre és egyéb mikroszkopikus részecskékre (ezek még a gondosan elmosott poharakban is megtalálhatók), de még az üvegpohár legapróbb egyenetlenségei is képesek fokozni a habzás erősségét.

 3. 3

  reddit

  ● Hosszú ideig azt hitték, hogy a svájci sajt nagy lyukait a tejsavbaktériumok okozzák. Mára kiderült, hogy a lyukak méretéért a tejbe jutó szénapor a felelős. Magyarul: minél tisztább a tej, annál kisebb a lyuk.

  ● A Nutella annyira népszerű az egész világon, hogy a bolygón termett minden negyedik mogyoró Nutellás üvegbe kerül. A mogyoró iránti kereslet ráadásul folyamatosan növekszik, ezért laboratóriumi körülmények között igyekeznek megoldást találni arra, hogyan lehetne fokozni a mogyorótermesztést.

  ● A gyümölcsízű gumicukrok viasszal készülnek – ez ugyanis ragyogást ad az édességeknek és megvédi őket az olvadástól. Ugyanezzel az anyaggal polírozzák az autókat.

  ● Az eper a leginkább „összetett” bogyós gyümölcs. Ha mesterségesen akarjuk előállítani az ízét, körülbelül 60 különböző vegyi anyagra van hozzá szükség.

 4. 4

  pixabay

  ● A legősibb levesrecept 2400 éves és Kínában találták.

  ● 1943-ban az Egyesült Államok betiltotta a szeletelt kenyerek előállítását. A termékek eltűnése nagy port kavart az amerikaiak körében, akik ekkoriban már nagyon hozzászoktak a kenyérszeletekhez. Két hónap után a nyilvános harag nyomására a törvényt eltörölték, a New York Times pedig úgy jelentette be az eseményt, hogy „A szeletelt kenyér újra kapható: a háziasszonyok hüvelykujja ismét biztonságban van!”.

  ● Mindenki tudja, hogy a modern ketchup alapja a paradicsompüré. Az eredeti receptben azonban nincs ilyen hozzávaló. Az első ketchup Kínában jelent meg és kagylót, pácolt halat, illetve egyéb fűszereket tartalmazott. A tengerészeknek köszönhetően jelent meg Európában, később pedig Amerikában. A szósz paradicsomos változata először az amerikaiak körében terjedt el és onnan indult világhódító útjára.

 5. 5

  pixabay

  ● Kevesen tudják, de a krizantém – a virág, ami a boldogság egyik keleti szimbóluma – ehető. Kínában és Japánban a szirmaiból elegáns desszerteket készítenek. A szirmokat tojás és liszt keverékébe mártva olajban is kisütik, ez egy népszerű streetfood a keleti gasztro-kultúrában.

  ● A perecek formája az ima közben összekulcsolt kezeket szimbolizálják. Kezdetben a szerzetesek sütötték, hogy így fejezzék ki hálájukat Istennek. Később a királyok egyik kedvelt étele, majd az esküvői szertartások része lett, néhány évszázaddal később pedig már az egész világ szívesen fogyasztja ezeket az ízletes péksüteményeket.

  ● Német tudósok rájöttek, hogy a pizzaevés hatásos „megelőző szer” lehet az erős napsütés okozta leégés ellen. Kiderült, hogy már néhány szelet hagyományos pizza is növeli a bőr ultraibolya sugárzással szemben mutatott ellenállását. Ezt a hatást az étel egyedi összetevői okozzák: az olívaolaj A és E vitaminokat tartalmaz, a paradicsomszósz pedig fokozza testünk melanin-termelését.


Hozzászólások

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

Sokan álmodnak szép mosolyról és egyenes fogakról. És úgy tűnik, minden, amire szükséged van egy képzett fogorvos, aki fogszabályzót tud felhelyezni. De mielőtt időpontot egyeztetnél, tanulmányoznod kell ezt a témát. Úgy döntöttünk, hogy felvetünk néhány

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

Minden gyermek egy csoda, és mindegyikük szép a maga módján. De egy kisfiú, akit „szerelem babának” neveztek el, nagyon különleges. Szülei, a 30 éves Murat Engin, és a 28 éves Ceyda, nem hittek a szemüknek, amikor meglátták

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

A tudósok bebizonyították, hogy az emberek kevesebb, mint 1% -a zseninek nevezhető. De nem értünk egyet ezzel az eredménnyel, és úgy véljük, hogy mindenki megtalálhatja a zseniális megoldásokat és megváltoztathatja milliók életét. Minden nap a

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

A legtöbb járművezető, különösen a tapasztaltak, szinte öntudatlanul vezetik autójukat, és már nem követik, mit csinálnak a kezeik vezetés közben. És ez, egyébként, sokat el tud mondani a természetükről. Keresd meg azt a kézpozíciót a kormányon,

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

Van egy olyan érzésünk, hogy egyes színészek soha nem voltak fiatalok. Függetlenül attól, hogy melyik filmben látjuk őket, már vannak ráncaik. De a helyzet az, hogy talán nem láttuk a korai szerepeiket, vagy egyszerűen nem

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

A legutóbbi jelentések szerint a világ a legrosszabb vízválságával szembesül, és 844 millió ember nem fér hozzá tiszta vízhez. Az egyik fő probléma, ami ezt okozza, a vízszennyezés. Szerencsére vannak olyan emberek, mint Ramveer Tanwar

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a tini vígjátékok rendkívül népszerűek voltak. Még azok is nézték, akik teljesen másfajta humort kedveltek. Mindenki hozzászokott ahhoz, hogy a szereplőket ezekben a filmekben látja, és

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Vannak napok, amikor tényleg csak édességre és szép mosolyra van szükségünk, hogy a világ jobb helynek érezze magát. És semmi sem jobb, mint a szerettünk feltétel nélküli szeretete. Ahhoz, hogy felvidítsd a napodat, úgy gondoljuk, nincs

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

Olyan világban élünk, amely tele van meglepetésekkel, ahol minden egyes nap új esély, hogy valami olyan szokatlan dolgot láss, amitől kétségbe vonod a saját látásodat. Egy violinkulcs egy zacskó sültkrumpliban, egy macska, akinek a szőre

http://ujhazak.com