Egy fotós beutazta a világot, hogy fotókat készítsen azokról az állatokról, amelyek hamarosan kihalhatnak

Az Endangered (Veszélyeztetett) című könyvében az elismert fotós, Tim Flach, megosztja rendkívüli többéves projektjének eredményeit a veszélyeztetett fajok életének dokumentálásáról. A világ körül utazva – az erdőktől a szavannáig, a sarki tengerektől a nagy korallzátonyokig – Flach erőteljes vizuális feljegyzést készített a figyelemre méltó állatokról és a nagy kihívásokkal küzdő ökoszisztémákról.

Úgy gondoltuk, hogy az olvasóink nagyon szívesen találkoznánk (bár csak fotókon) a veszélyeztetett állatokkal, amelyek a következő évtizedben kihalhatnak, és kiválasztottunk 14 fotót.

14. Fehérhasú tobzoska

Ez az egzotikus állat az afrikai szavanna trópusi esőerdőiben lakik Szenegáltól Kenyán át, Dél-Zambiáig. A fehérhasú tobzoska 2008 óta veszélyeztetett, és 2014 óta kritikusan veszélyeztetett. Ez azt jelenti, hogy ha nem alkalmazunk különleges védőintézkedéseket, a következő 10-20 évben ennek a fajnak a száma 30-50%-kal csökkenhet.

13. Gyűrűsfarkú maki

A gyűrűs farkú makik elsősorban száraz, nyitott területeken és Madagaszkár déli részén lévő erdőkben találhatók. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) ezt a fajt veszélyeztetettnek ítélte, mert számuk 2000 és 2400 állat közé esett – sokkoló 95%-os csökkenés a 2000-es év óta. A csökkenést befolyásoló tényezők közé tartozik a gyors élőhelyvesztés, a vadászat és az illegális állatkereskedelem.

12. Borneói nagyorrúmajom

Ez a majom a délkelet-ázsiai Borneó-szigetén honos, és a szigeten osztozó mindhárom országban megtalálható: Indonéziában, Bruneiben és Malajziában. A leggyakoribb a sziget folyói, a part menti területek, a mangrove erdők és a mocsarak körül.

Ez a faj fenyegetettnek minősül. Számuk 50%-kal csökkent az elmúlt 36-40 évben.

Az élőhelyvesztés a népességük drámai csökkenésének elsődleges oka. A második ok a vadászat, mert a majom húsát a kínai orvoslásban használják. Jelenleg a borneói nagyorrúmajom csak védett területeken és kijelölt rezervátumokban található.

11. Arany piszeorrú majom

Dél- és Közép-Kínában őshonosak, és inkább a hegyekben élnek 1600-3200 m magasságban, ezért „havas majmoknak” nevezik őket. Nagyon ritkák és veszélyeztetett fajoknak minősülnek.

Az élőhely-elvesztése a fő fenyegetés. A majmok legfőbb tápláléla a zuzmó, amely legnagyobb mennyiségben elpusztult fák törzsein található meg. Sajnos a halott fákat betakarítják, ezáltal csökkentve az élőhely minőségét és az élelmiszer rendelkezésre állását. A majom igen válogatós, így az élőhelyének károsodása komolyan befolyásolja a faj fennmaradását. Ezeknek a majmoknak a legnagyobb populációja a kínai Wanglang Nemzeti Természetvédelmi Területen található.

10. Vörös macskamedve

Ez a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján, és veszélyeztetett státusza van, mert kevesebb, mint 2500 egyed maradt.

Például a keleti Himalájában a vörös macskamedvék száma az elmúlt 50 évben 40%-kal csökkent.

A vörös macskamedve populációja nagyon alacsony, és elsődleges fenyegetéseik a közvetlen begyűjtés a vadonból, a hazai állatállománnyal való verseny, és az erdőirtás, ami az élőhelyek elvesztését eredményezi. A másik ok az, hogy a vörös macskamedvéket még mindig vadásszák és orv-vadásszák Délkelet-Kínában.

9. Papucscsőrű madár

A papucscsőrű madár trópusi mocsarakban él Közép- és Kelet-Afrikában, ahol etióp gőtehalak találhatók – ami a fő tápláléka. A cipő alakú csőre, amiről a nevét is kapta, nagyon ügyes halásszá teszi. A madár azonban nagyon érzékeny az emberi jelenlétre, ha észleli, utána könnyen elhagyhatja a fészkét.

Ezek a gólyák rendkívül ritkák, és számuk 5000 és 8000 között van. Élőhelyeik elpusztítása, megzavarásuk és vadászatuk miatt számuk folyamatosan csökken.

8. Csupaszpofájú tamarin

A csupaszpofájú tamarin a brazil amazonasi esőerdőben, valamint Manaus városának – Brazília Amazonas államának fővárosa – korlátozott területen található meg. Természetes élőhelyének pusztulása miatt a faj veszélyeztetett. Úgy tűnik, hogy van egy fajok közötti verseny a csupaszpofájú tamarin és az aranykezű tamarin között, ez utóbbi fokozatosan kiszorítja a csupaszpofájú tamarint a területekről.

7. Csuklyás keselyű

Az élőhelyük Közép- és Dél-Afrika. Szavannákon és erdőkben élnek, emberi települések közelében lévő fákon fészkel. Leginkább elhullott állatokból és hulladékból táplálkoznak.

Ezeknek a keselyűknek a száma jelentősen lecsökkent, és most már a fokozottan védett fajok közé tartozik. A különféle tényezők, például a mérgezés, a vadászat, és az élőhely elvesztése mind fenyegetik őket.

6. Ibériai hiúz

A hiúz Spanyolország délnyugati részén lakik (a populáció nagy része a Doñana Nemzeti Parkban található), és most az élőhelyének fő területe a hegyek.

Az ibériai hiúz a világ legveszélyeztetettebb macskafaja. 2002-ben már csak 100 példány volt belőle. A természetvédelmi erőfeszítések miatt jelenleg 404 egyed van. A 20. század elején még mintegy 100000 ibériai hiúzt találtak. Az 1960-as évekre azonban már csak 3000 maradt.

Az ibériai hiúz a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján veszélyeztetettként szerepel. A számuk csökkenésének fő oka a vadászat volt, de a vadászata már az 1970-es évek óta tilos.

5. Pompás királylepke

Ez a pillangó Észak-Amerikában található meg. Minden évben az északi és a középső államokból és Dél-Kanadából Floridába és Mexikóba költözik. A pillangók általában ott töltik a telet, mert az éghajlat kevésbé kemény, így több esélyük van a túlélésre.

A pompás királylepke veszélyeztetett fajnak minősül. Ennek fő oka a gyomirtó szerek használatából eredő élőhely veszteség. A pillangó azonban most védelem alatt áll, és fennáll annak a lehetősége, hogy populációja helyreáll.

4. Jegesmedve

A jegesmedve a Jeges-tenger jeges területein él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel. Az egyedek száma 2015-ben 22 000–31 000 között volt.

A jegesmedve populáció jelentős csökkenése várhatóan a következő 35 évben várható. Az éghajlatváltozás, a szennyezés, az olaj- és gázfejlesztés, valamint a lassú szaporodás rendkívül sebezhetővé teszi a medvéket.

3. Viza

A Kaszpi-tenger, az Azovi-tenger és a Fekete-tenger medencéiben találhatók, ahonnan a folyókon felfelé vándorolnak, hogy lerakják az ikráikat. Annak ellenére, hogy a múltban igen sok volt a viza, most veszélyeztetett faj, főleg a kaviár miatt folytatott halászata miatt.

Most a hal erős védelem alatt áll. A halak megölése és kereskedelme tilos, kaviárja tiltott.

2. Majomevő sas

Ez a madár csak a Fülöp-szigetek erdőiben található meg. Szárnyainak hosszát tekintve ez a legnagyobb sas a világon, és a Fülöp-szigetek nemzeti madara.

A majomevő sast a veszélyeztetett fajok közé sorolják, és ennek fő oka az erdőirtás. E sas megölése 12 év börtönbüntetéssel és hatalmas bírságokkal büntetendő.

1. Szajga, vagy tatárantilop

A szajga élőhelyeinek jelenlegi területei Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Oroszország és Mongólia. 2002-ben az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) a szajgákat a veszélyeztetett fajok listájához adta.

A népességcsökkenést elsősorban az orvvadászat (szarvai miatt) és a fertőző betegségek okozzák. A másik ok az éghajlati változékonyság. A kemény telek erős széllel vagy magas hótakaróval képtelenné teszik a fűvel való táplálkozást a vastag hó alatt.

Volt szerencséd látni ezeket az állatokat? Mondd el nekünk, milyen érzelmeket váltott ki benned ez a cikk.

 

 

Hozzászólások

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Senki sem képes hiba nélkül teljesíteni ezt a Mandela-effektus tesztet. Neked sikerül?

Mandela effektusnak hívjuk azt, amikor az emberek nagy többségének kristálytiszta emlékei vannak olyan dolgokról, melyek valójában sosem történtek meg. Nevét Nelson Mandeláról, korábbi dél-afrikai elnökről kapta, mivel hozzá köthető az egyik legkomolyabb ilyen jelenség: a középkorú emberek többségén

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

Így néznének ki a legnépszerűbb filmek plakátjai, ha sztárok helyett macskák lennének rajtuk

A macskák nemcsak az internetet, de már a mozifilmek világát is megnyerték maguknak. Legalábbis egy orosz grafikus csoportnak köszönhetően mindenképpen. A Vkontakte közösségi oldal „Котий” (A macska) nevezetű csoportjában ugyanis az interneten fellelhető abszurd macskás fotók segítségével az emberek

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

18 megoldás a ház rendszerezéséhez, amelyek láttán örömmel fogsz felsóhajtani

Gyerekjátékok, szépségápolási cikkek, háztartási vegyszerek, rengeteg cipő ... Olyan sok terméket vásárolunk meg, hogy egy hangulatos otthon megszervezése komoly fejfájást okozhat! Néha kifogyunk az ötletekből, hogy hogyan lehetne mindent elrendezni, hogy szép és kényelmes is

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni.

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

Egy Titanic túlélő azt állítja, hogy nem egy jéghegy pusztította el a hajót

A könyvekből és a filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tüzek voltak a hajón, és ezek miatt süllyedt el! Ez megváltoztatja a

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Az anya beköti a babát az autós ülésbe, és kidobja a második emeleti ablakból, mielőtt utolsó lélegzetet vesz

Csodálatos, hogy mi történik egy nő megérzésével, amikor anyává válik. Hirtelen az élete már nemcsak önmagáról szól. Gyermeke biztonsága előtérbe kerül – történjen bármi. Ez a történet egy tökéletes példa egy anya szeretetére – hihetetlenül szomorú és

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

20 fantasztikus tervező, akik egy lépéssel a világ előtt járnak

A tervezők nem ülnek nyugodtan! Amikor a praktikus találkozik a kreatívval, nagy dolgok születnek. Lehet, hogy nem veszed észre, de életünket továbbra is a tervezők munkája alakítja. Minden tervező fő célja, hogy életünk jobb és

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

A japán emberek életének 15 jellemzője, ami meghaladja az átlagos európai emberek gondolkodását

Japán egy teljesen egyedi ízlésű, évezredes hagyományokkal rendelkező ország, filozófiájuk pedig generációról-generációra öröklődik a lakosok között. Noha az ország maga az egyik legfejlettebb a világon, a technikai újítások folyamatos fejlesztése közben sem szakította meg a kapcsolatot a gyökereive

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

28 találmány, amivel Japán büszkélkedhet

Mi jut eszedbe, ha Japánra gondolsz? A kontrasztok országa, ahol az érintetlen természet szomszédjai a fejlett technológiák. 1995-ben a ma nagyon népszerű monopodot a Haszontalan japán találmányok című könyvben lehet megtalálni. Azoknak az embereknek, akik

http://ujhazak.com