Egy fotós beutazta a világot, hogy fotókat készítsen azokról az állatokról, amelyek hamarosan kihalhatnak

Az Endangered (Veszélyeztetett) című könyvében az elismert fotós, Tim Flach, megosztja rendkívüli többéves projektjének eredményeit a veszélyeztetett fajok életének dokumentálásáról. A világ körül utazva – az erdőktől a szavannáig, a sarki tengerektől a nagy korallzátonyokig – Flach erőteljes vizuális feljegyzést készített a figyelemre méltó állatokról és a nagy kihívásokkal küzdő ökoszisztémákról.

Úgy gondoltuk, hogy az olvasóink nagyon szívesen találkoznánk (bár csak fotókon) a veszélyeztetett állatokkal, amelyek a következő évtizedben kihalhatnak, és kiválasztottunk 14 fotót.

14. Fehérhasú tobzoska

Ez az egzotikus állat az afrikai szavanna trópusi esőerdőiben lakik Szenegáltól Kenyán át, Dél-Zambiáig. A fehérhasú tobzoska 2008 óta veszélyeztetett, és 2014 óta kritikusan veszélyeztetett. Ez azt jelenti, hogy ha nem alkalmazunk különleges védőintézkedéseket, a következő 10-20 évben ennek a fajnak a száma 30-50%-kal csökkenhet.

13. Gyűrűsfarkú maki

A gyűrűs farkú makik elsősorban száraz, nyitott területeken és Madagaszkár déli részén lévő erdőkben találhatók. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) ezt a fajt veszélyeztetettnek ítélte, mert számuk 2000 és 2400 állat közé esett – sokkoló 95%-os csökkenés a 2000-es év óta. A csökkenést befolyásoló tényezők közé tartozik a gyors élőhelyvesztés, a vadászat és az illegális állatkereskedelem.

12. Borneói nagyorrúmajom

Ez a majom a délkelet-ázsiai Borneó-szigetén honos, és a szigeten osztozó mindhárom országban megtalálható: Indonéziában, Bruneiben és Malajziában. A leggyakoribb a sziget folyói, a part menti területek, a mangrove erdők és a mocsarak körül.

Ez a faj fenyegetettnek minősül. Számuk 50%-kal csökkent az elmúlt 36-40 évben.

Az élőhelyvesztés a népességük drámai csökkenésének elsődleges oka. A második ok a vadászat, mert a majom húsát a kínai orvoslásban használják. Jelenleg a borneói nagyorrúmajom csak védett területeken és kijelölt rezervátumokban található.

11. Arany piszeorrú majom

Dél- és Közép-Kínában őshonosak, és inkább a hegyekben élnek 1600-3200 m magasságban, ezért „havas majmoknak” nevezik őket. Nagyon ritkák és veszélyeztetett fajoknak minősülnek.

Az élőhely-elvesztése a fő fenyegetés. A majmok legfőbb tápláléla a zuzmó, amely legnagyobb mennyiségben elpusztult fák törzsein található meg. Sajnos a halott fákat betakarítják, ezáltal csökkentve az élőhely minőségét és az élelmiszer rendelkezésre állását. A majom igen válogatós, így az élőhelyének károsodása komolyan befolyásolja a faj fennmaradását. Ezeknek a majmoknak a legnagyobb populációja a kínai Wanglang Nemzeti Természetvédelmi Területen található.

10. Vörös macskamedve

Ez a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján, és veszélyeztetett státusza van, mert kevesebb, mint 2500 egyed maradt.

Például a keleti Himalájában a vörös macskamedvék száma az elmúlt 50 évben 40%-kal csökkent.

A vörös macskamedve populációja nagyon alacsony, és elsődleges fenyegetéseik a közvetlen begyűjtés a vadonból, a hazai állatállománnyal való verseny, és az erdőirtás, ami az élőhelyek elvesztését eredményezi. A másik ok az, hogy a vörös macskamedvéket még mindig vadásszák és orv-vadásszák Délkelet-Kínában.

9. Papucscsőrű madár

A papucscsőrű madár trópusi mocsarakban él Közép- és Kelet-Afrikában, ahol etióp gőtehalak találhatók – ami a fő tápláléka. A cipő alakú csőre, amiről a nevét is kapta, nagyon ügyes halásszá teszi. A madár azonban nagyon érzékeny az emberi jelenlétre, ha észleli, utána könnyen elhagyhatja a fészkét.

Ezek a gólyák rendkívül ritkák, és számuk 5000 és 8000 között van. Élőhelyeik elpusztítása, megzavarásuk és vadászatuk miatt számuk folyamatosan csökken.

8. Csupaszpofájú tamarin

A csupaszpofájú tamarin a brazil amazonasi esőerdőben, valamint Manaus városának – Brazília Amazonas államának fővárosa – korlátozott területen található meg. Természetes élőhelyének pusztulása miatt a faj veszélyeztetett. Úgy tűnik, hogy van egy fajok közötti verseny a csupaszpofájú tamarin és az aranykezű tamarin között, ez utóbbi fokozatosan kiszorítja a csupaszpofájú tamarint a területekről.

7. Csuklyás keselyű

Az élőhelyük Közép- és Dél-Afrika. Szavannákon és erdőkben élnek, emberi települések közelében lévő fákon fészkel. Leginkább elhullott állatokból és hulladékból táplálkoznak.

Ezeknek a keselyűknek a száma jelentősen lecsökkent, és most már a fokozottan védett fajok közé tartozik. A különféle tényezők, például a mérgezés, a vadászat, és az élőhely elvesztése mind fenyegetik őket.

6. Ibériai hiúz

A hiúz Spanyolország délnyugati részén lakik (a populáció nagy része a Doñana Nemzeti Parkban található), és most az élőhelyének fő területe a hegyek.

Az ibériai hiúz a világ legveszélyeztetettebb macskafaja. 2002-ben már csak 100 példány volt belőle. A természetvédelmi erőfeszítések miatt jelenleg 404 egyed van. A 20. század elején még mintegy 100000 ibériai hiúzt találtak. Az 1960-as évekre azonban már csak 3000 maradt.

Az ibériai hiúz a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján veszélyeztetettként szerepel. A számuk csökkenésének fő oka a vadászat volt, de a vadászata már az 1970-es évek óta tilos.

5. Pompás királylepke

Ez a pillangó Észak-Amerikában található meg. Minden évben az északi és a középső államokból és Dél-Kanadából Floridába és Mexikóba költözik. A pillangók általában ott töltik a telet, mert az éghajlat kevésbé kemény, így több esélyük van a túlélésre.

A pompás királylepke veszélyeztetett fajnak minősül. Ennek fő oka a gyomirtó szerek használatából eredő élőhely veszteség. A pillangó azonban most védelem alatt áll, és fennáll annak a lehetősége, hogy populációja helyreáll.

4. Jegesmedve

A jegesmedve a Jeges-tenger jeges területein él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel. Az egyedek száma 2015-ben 22 000–31 000 között volt.

A jegesmedve populáció jelentős csökkenése várhatóan a következő 35 évben várható. Az éghajlatváltozás, a szennyezés, az olaj- és gázfejlesztés, valamint a lassú szaporodás rendkívül sebezhetővé teszi a medvéket.

3. Viza

A Kaszpi-tenger, az Azovi-tenger és a Fekete-tenger medencéiben találhatók, ahonnan a folyókon felfelé vándorolnak, hogy lerakják az ikráikat. Annak ellenére, hogy a múltban igen sok volt a viza, most veszélyeztetett faj, főleg a kaviár miatt folytatott halászata miatt.

Most a hal erős védelem alatt áll. A halak megölése és kereskedelme tilos, kaviárja tiltott.

2. Majomevő sas

Ez a madár csak a Fülöp-szigetek erdőiben található meg. Szárnyainak hosszát tekintve ez a legnagyobb sas a világon, és a Fülöp-szigetek nemzeti madara.

A majomevő sast a veszélyeztetett fajok közé sorolják, és ennek fő oka az erdőirtás. E sas megölése 12 év börtönbüntetéssel és hatalmas bírságokkal büntetendő.

1. Szajga, vagy tatárantilop

A szajga élőhelyeinek jelenlegi területei Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Oroszország és Mongólia. 2002-ben az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) a szajgákat a veszélyeztetett fajok listájához adta.

A népességcsökkenést elsősorban az orvvadászat (szarvai miatt) és a fertőző betegségek okozzák. A másik ok az éghajlati változékonyság. A kemény telek erős széllel vagy magas hótakaróval képtelenné teszik a fűvel való táplálkozást a vastag hó alatt.

Volt szerencséd látni ezeket az állatokat? Mondd el nekünk, milyen érzelmeket váltott ki benned ez a cikk.

 

 

Hozzászólások

15 furcsa élelmiszer, ami 2018-ban jelent meg, te ennél belőlük?

15 furcsa élelmiszer, ami 2018-ban jelent meg, te ennél belőlük?

A fogyasztás korában élünk, és olyan sok ízzel és formával vagyunk elkényeztetve. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy több mint 520 000 000 tonna élelmiszert pocsékoltak el az emberek az egész világon ebben az évben.

6 tipp, hogy nagyszerű első benyomást tegyél bármely alkalommal

6 tipp, hogy nagyszerű első benyomást tegyél bármely alkalommal

Mindannyian azt szeretnénk, hogy inkább a képességeink és tudásunk alapján ítéljenek meg, nem pedig ahogy kinézünk. De csak néhány másodpercre van szükség ahhoz, hogy valaki értékeljen téged, amikor először találkoztok. Ezért nagyon fontos, hogy jó

A 21. századi szaúd-arábiai hercegnő: elképesztő személyiség, döbbenetes tények vannak róla

A 21. századi szaúd-arábiai hercegnő: elképesztő személyiség, döbbenetes tények vannak róla

Deena Abdulaziz Al-Saud Szaúd-Arábia hercegnője. Azonban az ország hétköznapi női lakóitól eltérően nem visel sem hidzsábot, sem burkát. A hercegnőnek van egy exkluzív ruha butikja. Talán ezért van ez az európai merész imázsa: rövid haj,

A 75 éves veterán 16 gyermeket mentett meg a könyvtári mészárlótól, valamivel, amit 50 éve nem használt

A 75 éves veterán 16 gyermeket mentett meg a könyvtári mészárlótól, valamivel, amit 50 éve nem használt

Minden korszak veteránjai megmutatták, hogy szolgálatuk különleges fizikai és erkölcsi bátorságot igényel. Számunkra hősök, de számukra csak normális emberek. Szerények. Nem keresik a nyilvánosságot. Azt állítják, hogy csak a munkájukat végzik. De egy veterán katona az utolsó

20 dizájn, amely egy váratlan csavart adott hétköznapi dolgoknak, ezek tényleg nagyon menők

20 dizájn, amely egy váratlan csavart adott hétköznapi dolgoknak, ezek tényleg nagyon menők

Úgy tűnhet, hogy egy olyan világban élünk, ahol már mindent feltalálták, de a tehetséges tervezők folyton meglepnek minket. A házastársak ujjlenyomataival ellátott jegygyűrű, kreatív csomagolás, amely a csokoládét kelbimbóvá alakítja, és egy tányér, amely egy

Ez történik a testeddel és az agyaddal, amikor fogysz: a tudomány válaszolt

Ez történik a testeddel és az agyaddal, amikor fogysz: a tudomány válaszolt

Minden 4,5 kiló zsír elveszítésével, 3,8 kg-t kifújunk a levegőbe, a többi izzadsággá, könnyekké, vizeletté és egyéb folyadékokká alakul át a szervezetből. De a fogyás nem csak a háti hurkákról, vagy a hasi zsírról szól,

Áttörés: Egy tudós a szklerózis multiplex gyógyításának küszöbén 2,3 millió betegnél sikerülthet az eljárás

Áttörés: Egy tudós a szklerózis multiplex gyógyításának küszöbén 2,3 millió betegnél sikerülthet az eljárás

Több mint kétmillió embert érint a pusztító betegség a szklerózis multiplex, amelyet gyakran SM-nek hívnak. A SM az agy és a gerincvelő idegsejtjeire van hatással, és a tünetek közé tartozik a kettős látás, vakság, pszichológiai problémák,

12 pénzmegtakarítási szabály, amelyet a gazdag emberek követnek, nem árt tudni

12 pénzmegtakarítási szabály, amelyet a gazdag emberek követnek, nem árt tudni

A pénz segít nekünk, hogy álmaink életét élhessük, mindaddig, amíg sokat keresünk, és nem pazarlunk túl sokat. Míg a legtöbbünk csak annyira foglalkozik a pénzzel, hogy legyen hol aludni és minden nap mit enni, plusz

Egyszerű emberek, akik egykor ismertek hírességeket, de csak most jöttek rá: rengeteg fotót osztottak meg bizonyítékként

Egyszerű emberek, akik egykor ismertek hírességeket, de csak most jöttek rá: rengeteg fotót osztottak meg bizonyítékként

Képzeld el, hogy az exed szerepel egy sikerfilmben vagy egy régi iskolás barátod rocksztárrá válik. Egyik napról a másikra, az a srác a főiskoláról hollywoodi csillaggá válhat. Az emberek az interneten megosztják történeteiket a hírességekkel,

A tanulmány azt mutatja, hogy jobb emberré tesz téged, ha van egy lánytestvéred

A tanulmány azt mutatja, hogy jobb emberré tesz téged, ha van egy lánytestvéred

Azok, akik lánytestvérrel nőttünk fel, talán nem mindig értékeljük a testvérünket. A harcok, a becsapott ajtók, és ha a lánytestvéred idősebb volt, mint te, a vég nélküli ’bölcsesség’, amelyek egy nagyon drámai háztartást csináltak. De míg egy

http://ujhazak.com