Ezekről a mérföldkövektől mindenkinek tudnia kellene a történelemből: első alkalmak, amik megváltoztatták a világot

 

A világtörténelemben is minden esemény, még ha folyton ismétli is önmagát, volt valamikor egy első alkalom, amikor először történt meg. Nem csak arról beszélünk, amikor feltalálták az első számítógépet, de az első szelfit, az első karácsonyfát a Rockefeller Centernél, sőt az első percet is megemlíthetjük, amikor a nőknek joguk volt motorbiciklit vezetniük. Évek múltán, ha a dédunokáink meglátják az első képet a hadronütköztetőről vagy a 3D nyomtatóról, biztosan meglepődnek majd, milyen régen is találták fel ezeket. Összegyűjtöttünk 17 ilyen híres „első pillanatot” a történelemből. Az utolsó pont a gyűjtemény gyöngyszeme!

1. Az első Tesla, 2008

A Tesla Roadster, más néven a „Dark Star”, vagyis a Sötét Csillag a Tesla Motors első elektromos járműve. A gyártását 2012-ben állították le, ám ígéreteik szerint 2020-ra újraindítják a modellt.

 

2. Éjjeli kávézó, 1888

Ez volt Vincent van Gogh első festménye, melyen csillagos eget ábrázolt.

A kávézó a való életben is létezik a franciaországi Arles-ben található Place du Forum téren.

3. Az első mesterséges szív, 2015

Az AbioCor készítette el az első teljesen mesterséges szívet. Újratölthető energiaforrás működteti, s az AbioCor már 15 páciensen tesztelte, a cég azonban leállította a termék gyártását.

4. Az első mobiltelefon, 1973

Ez a készülék több mint 1 kilogrammot nyomott, az akksija mindössze fél órát bírt, s 10 órába telt, hogy feltöltsék.

Azon a napon, amikor Martin Cooper feltalálta a világ első mobiltelefonját, felhívta az egyik konkurens társaságot, és elmesélte nekik, hogy épp a mobiltelefonjáról hívta fel őket.

5. Az első szelfi, 1839

Robert Cornelius tovább fejlesztette Louis Daguerre technológiáját, és ennek eredményeképpen készítette el ezt a képet. Ez nem csak a világ első szelfije volt, de a történelem első fotográfiai portréja is.

6. Az első színes fénykép, 1861

Az első színes fényképet James Maxwell készítette, miközben egy tri-color technológián kísérletezett. A fénykép egy skót mintás masnit ábrázol.

7. Az első villámlásról készített fénykép, 1882

Elsőként William Jennings-nek sikerült felvételt készítenie erről a természeti jelenségről. Jennings célja az volt, hogy megtudja, vajon a villámnak tényleg cikkcakk alakja van-e.

8. Henry Ford első autója, 1896

Az első autót, amit Henry Ford tervezett a garázsában, Ford Quadricycle néven ismerték. Benzinnel működött és 4 biciklikeréken gurult. Sikere után Henry Ford úgy döntött, megalkotja a Ford Motor Company-t 1903-ban.

9. Annie Edson Taylor, 1901

Annie Edson Taylor azért lett kalandor, hogy megpróbáljon vele pénzt keresni. Célja az volt, hogy egy hordóban keljen át a Niagara-vízesésen. Sikerült neki. Még különlegesebbé teszi, hogy 63 évesen ő volt az első, aki megcsinálta ezt a bámulatos „mutatványt.”

10. Az első karácsonyfa a Rockefeller Centernél, 1931

A Manhattanben található Rockefeller Centernél először 1931-ben állítottak karácsonyfát. Dobozokkal, játékokkal és tőzegáfonyával díszítették. 1933 óta hagyománnyá vált, s minden év kora decemberében állítják fel az évről-évre egyre szebben díszített karácsonyfát.

11. Sally Halterman, 1937

Sally Halterman volt az első nő Washingtonban, aki megszerezte a jogosítványt motorkerékpárra. Sally-nek sokan mondták, hogy túl fiatal, ám többször is átment a vizsgákon, harcolt a jogaiért, és végül megszerezte a jogosítványt.

12. Las Vegas első neon fényreklámja, 1941

A fények városában, Las Vegasban először az El Rancho nevű kaszinó tetejére helyeztek el neon fényreklámot.

13. A bikini első nyilvános viselete, 1946

Az új stílusú úszóruhák a Bikini Atoll után kapták a nevüket, ahol négy nappal korábban az USA nukleáris teszteket végzett. A modern bikinik megalkotójának a párizsi divattervezőt, Louis Reard-ot tartják. Először Micheline Bernardini, a Casino de Paris egyik táncosa viselte először nyilvánosan 1946-ban.

14. Az első McDonalds’s étterem, 1948

Az első McDonald’s étterem San Bernardino-ban található. Richard és Maurice McDonald eleinte barbecue fogásokat árultak, ám később újranyitották éttermüket, s ekkor már sült krumplit, narancslevet, hamburgert és Coca-Colát kínáltak vendégeik számára. Manapság már nem csak az első McDonald’s étterembe térhetünk be San Bernardino-ban, de egy múzeumot és egy ajándékboltot is megtekinthetünk.

15. Az első robot, 1957

A vezérlőpulttal ellátott, 2,5 méteres, Cygan-nak elnevezett robotot „univerzális robotként” reklámozták. Felhasználható például mérgező és robbanó anyagokon végzett kísérletek során, valamint otthoni segítőként is alkalmazható.

16. Szputnyik-1, 1957

A Szovjetunió 1957-ben juttatta a világűrbe első műholdját.

17. Az első Apple számítógépe, 1976

Az első Apple számítógépet Steve Wozniak fejlesztette ki, a nyilvánosságnak pedig Steve Jobs mutatta be. Egyetlen egy ember vásárolt belőle: Paul Terrel. A bemutatást követő napon Jobs mezítláb jelent meg Terrell számítógép boltjában, a The Byte Shop-ban, s eladta az első terméket az Apple történetében.


Hozzászólások

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot válto

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

http://ujhazak.com