Madarak, amik inkább tűnek földönkívülinek, mintsem állatnak

 

Az állatok világa annyira érdekes, hogy az egész életünket kitölthetnénk azzal, hogy tanulmányozzuk őket, és még akkor is meg tudnának lepni! A kutatások szerint több mint 10.500 ismert madárfaj és 21.000 alfaj él bolygónkon. Közülük néhány úgy néz ki, mintha földönkívüli lenne, néhány pedig nem csak a kinézetével, de a viselkedésével is tud meglepetést okozni.
A következő gyönyörű – és néha kissé furcsa kinézetű – madarak biztosan téged is lenyűgöznek.

1. Királykeselyű

Keselyű és dögevő. Mivel nagy méretű madár, vitorlázik a levegőben, hogy energiát spóroljon magának az elpusztult állatok kereséséhez. Táplálkozási szokásai miatt ez a madár nagyon hasznos a bolygónk számára, mivel kitölti az ökológiai rést, megelőzi a betegségek terjedését a dögök eltakarításával.

 

A királykeselyű Mexikóban és Argentínában él.

A legendák szerint nevét a majáktól kapta, akik a ragadozó madarat királyként tisztelték, és üzenetközvetítőnek tartották isten és ember között.

2. Tarajos szirtimadár

Dél-Amerikában őshonos, a trópusi-szubtrópusi sziklás területeken él. A hímek csodás dísze a feltűnő taraj, amivel magukhoz vonzzák a nőstényeket. Párzási időszakban a hímek megvillantják színes tollazatukat, és különböző csalogató hangokat adnak ki.

Párzás után a nőstények különválnak, fészket raknak egy sziklás területen, és egyedül költik ki tojásaikat.

3. Galléros paradicsommadár

Ez egy nagyon apró, kb. 25 cm hosszú madár. Tollazata a fény 99,5%-át elnyeli. Új fajnak is nevezik, mivel viselkedésük nagyban eltér a többi madártól, udvarlási táncuk és énekük is különbözik. A nőstények mérete, kinézete és formája is más, mint a hímeké. Nagyon érdekes madár, mely táncával és különleges megjelenésével valósággal hipnotizál.

4. Aranyfácán

Kína középső részein őshonos, de megtalálható Nagy-Britanniában, Skócia dél-nyugati részein, Spanyolországban és Franciaországban is. Az egyik legragyogóbb színű madár, hosszú farktollakkal. Érdekes, hogy a nőstény aranyfácán 9-11 tojást rak, melyek 3 hét után kelnek ki.

Az aranyfácán a szerencse és a jólét szimbóluma. Ezeknek a madaraknak hihetetlen képességük van a veszély érzékelésében. A gyönyörű aranyfácán sok állatkertben is látható.

5. Szarvascsőrűmadár-félék

Méretük 30 cm-től 120 cm-ig változhat. Mindenevők, fogyasztanak gyümölcsöket, rovarokat, de kisebb állatokat is. Rövid nyelvük miatt nem tudják lenyelni az ételt, hanem a fejük emelgetésével tolják lefelé a torkukon.

Két fő jellegzetességük van. Az első a nyakizmuk, ami nagyon erős, hiszen ennek kell tartania a nehéz csőrt. Éppen emiatt a nyakuk jóval vastagabb, mint egy átlagos madárnak. A másik jellegzetességük, hogy van szempillájuk, ami a madarak világában egyedülálló.

6. Fehérhasú fregattmadár

Kizárólag az Indiai-óceánban lévő Karácsony-szigeteken található meg, angol elnevezése ezért is Christmas frigatebird. Joggal nevezik kalóznak, hiszen más madaraktól lopja el a táplálékot. Többnyire párban él, a hímeket piros torokzacskójukról lehet felismerni, amit párkereséskor felfújnak.

7. Álmosmadárfélék

Közép- és Dél-Amerikában él. Éjjeli madár, a lappantyúfélék és a bagolyfecskefélék rokona. Az álmosmadárféléknek a szájnyílásuk körül nincsenek sörtéik. Napközben nem repülnek, hanem egyenesen ülnek egy farönkön, és próbálják álcázni magukat. Táplálékai közé tartoznak a bogarak, lepkék, szöcskék és termeszek.

8. Nyerges fácán

Élőhelyének csökkenése miatt nagyon kis populációban él. A hímek 79 cm-esre is megnőnek. Nagyon színesek kékes-lilás mellkasukkal, fehér nyakukkal, vörös arclebenyükkel, fehér farktollukkal és tarajukkal.

9. Andoki kondor

Szárnyának fesztávolsága több mint 3 méter, a világ egyik legnagyobb repülő madarának tartják. Súlya elérheti a 15 kg-ot, magassága pedig a 120 cm-t. Ez a lenyűgöző teremtmény a világ legnagyobb ragadozó madara. Nagy szárnyai ellenére nem repül valami jól, mivel az andoki kondornak nagy a súlya is. Érdekes, hogy ezek a madarak csupán egyetlen tojást raknak 2 évente, költési időszakuk pedig 54-58 nap.

10. Mandarinréce

Kínában és Japánban őshonos, arról híres, hogy a világ legszebb récefajtájának tartják. A legtöbb kacsához hasonlóan egy évre választanak párt maguknak, de sok közülük több évre is együtt marad. A nőstény mandarinréce nem hápog, helyette mélyen bugyogó hangot ad, mikor veszélyben érzi magát.


Hozzászólások

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

11 égető kérdés, amelyre választ kell találnod a fogszabályzó felhelyezése előtt

Sokan álmodnak szép mosolyról és egyenes fogakról. És úgy tűnik, minden, amire szükséged van egy képzett fogorvos, aki fogszabályzót tud felhelyezni. De mielőtt időpontot egyeztetnél, tanulmányoznod kell ezt a témát. Úgy döntöttünk, hogy felvetünk néhány

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

A szív alakú anyajeggyel született baba világhírű lett 2015-ben – így néz ki 4 évvel később

Minden gyermek egy csoda, és mindegyikük szép a maga módján. De egy kisfiú, akit „szerelem babának” neveztek el, nagyon különleges. Szülei, a 30 éves Murat Engin, és a 28 éves Ceyda, nem hittek a szemüknek, amikor meglátták

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

20 gyors észjárású ember, aki bizonyítja, hogy az egyszerűség zseniális

A tudósok bebizonyították, hogy az emberek kevesebb, mint 1% -a zseninek nevezhető. De nem értünk egyet ezzel az eredménnyel, és úgy véljük, hogy mindenki megtalálhatja a zseniális megoldásokat és megváltoztathatja milliók életét. Minden nap a

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

Teszt: Sokat elárul rólad, ahogyan a kormányt fogod

A legtöbb járművezető, különösen a tapasztaltak, szinte öntudatlanul vezetik autójukat, és már nem követik, mit csinálnak a kezeik vezetés közben. És ez, egyébként, sokat el tud mondani a természetükről. Keresd meg azt a kézpozíciót a kormányon,

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Az első szobanövény, ami locsolja magát, amíg te nyaralsz

Te is jártál már úgy, hogy mire hazaértél a nyaralásból, kiszáradt a kedvenc szobanövényed? Hogy ezt megelőzd, már előre megkéred a szomszédodat, hogy néha menjen át hozzád locsolni? Ennek vége!

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

17 híresség, akire valószínűleg nem emlékszel fiatalként: indulhat a nosztalgia vonat

Van egy olyan érzésünk, hogy egyes színészek soha nem voltak fiatalok. Függetlenül attól, hogy melyik filmben látjuk őket, már vannak ráncaik. De a helyzet az, hogy talán nem láttuk a korai szerepeiket, vagy egyszerűen nem

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

Egy 26 éves férfi újjáéleszti a halott tavakat Indiában, és a világnak több ilyen hősre van szüksége, mint Ő

A legutóbbi jelentések szerint a világ a legrosszabb vízválságával szembesül, és 844 millió ember nem fér hozzá tiszta vízhez. Az egyik fő probléma, ami ezt okozza, a vízszennyezés. Szerencsére vannak olyan emberek, mint Ramveer Tanwar

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

Így változott meg a 2000-es évek népszerű vígjátékainak 23 sztárja: lesz itt döbbenet

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a tini vígjátékok rendkívül népszerűek voltak. Még azok is nézték, akik teljesen másfajta humort kedveltek. Mindenki hozzászokott ahhoz, hogy a szereplőket ezekben a filmekben látja, és

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Ezektől a fényképektől egész nap mosolyogni fogsz

Vannak napok, amikor tényleg csak édességre és szép mosolyra van szükségünk, hogy a világ jobb helynek érezze magát. És semmi sem jobb, mint a szerettünk feltétel nélküli szeretete. Ahhoz, hogy felvidítsd a napodat, úgy gondoljuk, nincs

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

20 alkalom, amikor az emberek valami igazán kivételeset fényképeztek le, és megosztották a képeket a világgal

Olyan világban élünk, amely tele van meglepetésekkel, ahol minden egyes nap új esély, hogy valami olyan szokatlan dolgot láss, amitől kétségbe vonod a saját látásodat. Egy violinkulcs egy zacskó sültkrumpliban, egy macska, akinek a szőre

http://ujhazak.com