Mesefilmeket inspiráló varázslatos helyek: felismered őket?

Képzelj el egy olyan szép helyet, ami láttán úgy gondolod, hogy nem is tartozik ehhez a világhoz. Minden országban vannak helyek, amelyek úgy tűnik, mintha egyenesen egy tündérmeséből származnának. Ezek a bájos falvak, ősi várak és mély erdők inspirálták a filmtervezőket és a producereket, hogy olyan királyságokat hozzanak létre, amelyekre rácsodálkozunk a képernyőn, és ma teszünk egy sétát néhányuknál.

Hadd mutassuk meg, hogy vannak mágikus helyek a Földön. Íme, néhány a legcsodálatosabb helyek közül, amelyek mesefilmekhez szolgáltak inspirációul.

1. A szépség és a szörnyeteg

Mondj bonjour-t Elzásznak, a festői falvairól híres francia régiónak. A film a 19. századi francia író, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve eredeti történetén alapult. Tehát Belle „kis vidéki városa” valójában egy kis vidéki város. A producerek olyan településeket választottak, mint Colmar és Eguisheim, hogy ábrázolják Belle városát, és csak azt mondhatjuk, hogy az eredménynek nagyon örülne Miss Barbot de Villeneuve.

2. Hófehérke és a hét törpe

El tudod képzelni Hófehérkét, ahogy a hercegének énekel az erkélyről?

A legidősebb hercegnőnket egy a Grimm testvérek által rögzített német népmese ihlette. A kutatások azt mutatják, hogy a történet igaz lehetett, és hogy a sötét erdő, a vaddisznó, a törpék és az üveg koporsó mind olyan eseményre utal, amely a Lohr-kastély és a Spessarti erdő környékén történtek.

3. Vaiana

John Muske, az egyik igazgató, egy polinéz mitikus hősről, Māuiról szóló könyvből merítette az ötletet a filmhez. Az övé volt az a nehéz feladat, hogy elutazzon sok paradicsomi Dél-Csendes-óceáni szigetre némi kutatást végezni. A Fidzsi-szigetek, Szamoa és Tahiti néhány olyan sziget, amelyet meglátogatott, hogy megismerkedjen az őslakosok kultúrájával, hagyományaival és reprodukálja Motunui lélegzetelállító tájait, Vaiana szigetét.

4.

Pinokkió

Disney a filmet Carlo Lorenzini Pinokkió kalandjai című gyermek regénye alapján készítette, aki a regényt anyja szülővárosában, az olasz Collodi faluban összpontosította. A város olyan közel volt Carlo szívéhez, hogy elkezdte Carlo Collodi-nak aláírni a nevét. Apró házai, keskeny kőburkolatú utcái és boltívei tették ezt a toszkán falut tökéletes kiindulóponttá a Pinokkió tervezéséhez.

5. Merida, a bátor

Nem titok, hogy a film a Skót felföldön van elhelyezve. A középkori Dunnottar kastély, melyet a világ legszebb vidéke vesz körül, tökéletes helyszíne Merida kalandjainak. Egyértelműnek tűnik, hogy itt varázslatokat, íjászversenyeket és skót angol akcentust várunk.

6. Jégvarázs

A táj Norvégia vidéki városaiból és csodálatos fjordjaiból származik. Láthatjuk a hasonlóságot a természeti tájban, a fából készült templomokban, a téglaépítészetben, a textilmintákban és még az állatokban is (gondolj Svenre). Miért? Mert a történetet a dán szerző, Hans Christian Andersen Hókirálynője ihlette. Tehát természetesnek tűnik, hogy Michael Giaimo, a Jégvarázs művészeti igazgatója Skandináviába utazott, hogy inspirációt keressen.

7. Hamupipőke

Nem juthatsz közelebb egy mesebeli kastélyhoz ennél. Herbert Ryman tervezte Hamupipőke eredeti kastélyát, amelyet később a Disney World részeként építettek meg. Fő inspirációja a németországi Neuschwanstein-kastély volt. Eredetileg II. Lajos bajor király építette nyári házként. Magas, hegyes tornyai, íves bejárata és a környező erdő tökéletesen megegyezik Hamupipőke hercege kastélyával.

8. Mulan

Mulan ősei büszkék lehetnek. A film a régi kínai népmese, a Hua Mulan balladájának adaptációja, amely az 5.-6. századból való. A producerek történelmi kutatásokat végeztek, és oda helyezték a történetet, ahova kellett, a Ming és a Qing dinasztiák közé. A filmben ábrázolt híres táj, mint a Kínai nagy fal és a Tiltott Város akkorra már megépült.

9. A kis hableány

Ez a kastély egy tó mellett helyezkedik el, nem igazán közel az óceánhoz, de szinte másolata a filmben lévőnek. A svájci Chillon vár a Genfi-tó partján inspirálta Eric herceg édes otthonát. A kastélyt víz veszi körül, széles tornyai megfelelnek a filmben lévőknek, és a keskeny ablakok teszik teljessé a megjelenést. Sajnos azonban nem létezik Eric herceg, aki bent üdvözöl minket.

10. Aladdin

Hol van ez – Indiában? Arábiában? Agrabah kitalált városa valahol a Közel-Keleten található. Az Arabian Nights dal ezt megerősíti. De Jázmin palotája és az indiai Taj Mahal rendkívül hasonló. Ez azért van, mert az indiai Mogul Birodalom alatt épült, ahol az iszlám volt a hivatalos vallás, és a muszlim építészet dominált.

11. Aranyhaj és a nagy gubanc

Igen, azok a tornyok léteznek. Rapunzelé a francia középkori tornyok adaptációja volt, mint a Chenonceau-ban lévő. Erőteljesen hasonlít a lenyűgöző ír tornyokra, amelyek azért épültek, hogy a közösségeiket megvédjék vikingektől, de csak feltételezhetjük, hogy a tervezők is ihletet merítettek belőlük. A kastély számára viszont a tervező ötlete határozottan győzelem volt, hogy egy szigeten legyen, hasonlóan a Mont-Saint-Michelhez.

Ismersz olyan helyet az országodban, ami olyan csodálatos, hogy inspirálhat egy mesét? Mesélj róla kommentben!

 


Hozzászólások

20 dolog, amit a háziállatok csinálnak, amikor egy pillanatra nem figyelünk

20 dolog, amit a háziállatok csinálnak, amikor egy pillanatra nem figyelünk

2016-ban megjelent ,, A kis kedvencek titkos élete” című animációs film, ami megmutatta, hogy mit csinálnak a háziállatok, amíg a gazdáik dolgozni vannak. A helyzet pedig az, hogy csaknem minden stimmel a mesefilmben: a négylábú barátaink ugyanis nem nézelődnek vágyakozva az ablakból és nem alszanak

16 nő, akinek a napja váratlanul egy rossz viccé változott

16 nő, akinek a napja váratlanul egy rossz viccé változott

Minden egyes nap apró, elkerülhetetlen problémák vesznek minket körül, de van egy speciális kudarckategória, amit csak a nők képesek átérezni igazán: fodrász által elrontott frizura, vagy épp a több órán át készített divatos smink, amire a férfi kollégánk azt hiszi, hogy megizzadtunk munkába jövet..

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

Valószínűleg hallottál már a világ legnagyobb városairól – Pekingről, Tokióról, Újdelhiről vagy épp Mexikóvárosról. Ezek valóban hatalmasak, Peking például nagyjából 30-szor akkora, mint Budapest. Akad azonban egy kevésbé ismert város, ami ötször akkora mint Peking, és alig kisebb kicsivel, mint Mag

20 vicces és találékony tanár, akik mellett nem lehet unatkozni az iskolában

20 vicces és találékony tanár, akik mellett nem lehet unatkozni az iskolában

Egyesek jó szívvel emlékeznek vissza az iskolás évekre, mások hálát adnak az égnek, hogy véget értek. Akármelyik csoportba tartozunk azonban, biztos, hogy mindannyian fel tudunk idézni legalább egy olyan tanárt, aki teljesen más volt, mint a többiek és akivel tényleg szórakoztatóan és izgalmasan tel

20+ erőteljes fotó a múltból, melynek mindegyike egy-egy drámai pillanatot elevenít fel

20+ erőteljes fotó a múltból, melynek mindegyike egy-egy drámai pillanatot elevenít fel

A múltban történő kalandozáshoz nem feltétlenül van szükségünk időgépre, elég pusztán néhány erőteljes történelmi fotó, ami segít nekünk visszarepülni azokba az időkbe, amikor a fák még magasabbra nőttek és az emberek kedvesebbek voltak egymással. Ezeknek a történelmi fotóknak a segítségével úgy ére

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

Ezért nem bízhat már egy dögös profilképben sem manapság az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

http://ujhazak.com