Mi a teendő, ha a nyílt tengeren találod magad

Legtöbbünk imádja a tengerparti üdülőhelyeket, és évente legalább egyszer eljutunk az egyik nagy sós vízhez. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a tenger olyan vonzó, mint amilyen kiszámíthatatlan.

Azon tűnődtünk, hogy hogyan viselkedjen egy személy, aki a nyílt tengeren találja magát. Kiderült, hogy számos olyan szabály van, amelyet egyáltalán nem nehéz megjegyezni.

Nyugodj meg

Nem meglepő, hogy az emberek, akik a nyílt vízben találják magukat, vad félelmet éreznek az életükért. A pánik azonban nem segít neked – elhomályosíthatja az ítélőképességedet, és elveszítheted a szükséges légzési ritmust. Ezért az első dolog, amit meg kell tenned, hogy próbálj megnyugodni.

Válaszd ki a megfelelő úszóstílust

Ebben a helyzetben előbb-utóbb a vízben kell mozognod. A választott úszás stílusa meghatározza, hogy mennyi ideig fog tartani az erőd.

Emlékezz erre a szabályra:

– Nyugodt vízben jobb, ha a hátadon úszol, mert lehetőséged van arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben pihenj és egyenletesen lélegezz.
– Ha a hullámok csapkodnak körülötted, jobb, ha hason úszol. Például próbáld ki a mellúszást. Vegyél egy lélegzetet, majd engedd le a fejedet a vízbe, és lélegezz ki. Ha nem kell állandóan a víz felszínén tartanod a fejedet, akkor több energiát spórolhatsz meg.

Keress valamit, ami úszik

Ha hajótörés vagy repülőgép-vízre szállás következtében nyílt tengerre kerülsz, biztos van egy csomó dolog, ami tökéletesen a felszínen tart.

Még jobb, ha ez egy csónak vagy egy tutaj, amellyel a hajók fel vannak szerelve.

Vigyázz a ruhákra

Ne feledd, hogy a nyílt napfény rendkívül veszélyes lehet. Tehát ne vedd le a ruháidat – megvédenek a naptól.

Ha félmeztelen vagy, próbálj meg találni valamit, ami megvéd a napsugaraktól. Ideális esetben építs egy sátrat, amely árnyékot teremt.

Döntsd el, hogy mit fogsz enni

Jó, ha van egy sürgősségi élelmiszer-fejadag a tutajodon. Ugyanakkor nem feltétlenül halsz éhen, ha nincs.

– Ha van élelmed, akkor apró napi adagokra kell osztani. Így hosszú ideig fog tartani, és nem lesz problémád az emésztéssel.
– Ha nincs, akkor horgászbotot készíthetsz a csipkéből, és például egy darab konzervdobozból (horognak), és próbálj meg horgászni. Ha nincsenek ilyen dolgaid, próbálj meg tengeri moszatot elkapni. Lehetnek kis halak beleragadva.
– Próbálj meg horgászni még akkor is, ha van élelmiszer tartalékod. Végül is, a halak tartalmazhatnak folyadékot.
– Ne egyél romlott ételeket, függetlenül attól, hogy milyen éhes vagy.

Folyamatosan biztosíts magadnak folyadékot

Egy kényszer vitorlázás során a víz sokkal értékesebb, mint az élelmiszer. Végtére is, szinte nem mozogsz, és kevés energiát pazarolsz. A folyadék fogyasztása azonban folyamatos. Ne feledd, hogy nem szabad tengervizet fogyasztanod.

– Kondenzáció. Szükséged lesz egy dobozra, két tartályra, vízálló anyagra és súlyokra. Fogj egy tartályt, és önts bele a tengervizet. Helyezd a másikat egy dobozba mellé. Rögzíts egy darab vízálló anyagot (például polietilént) mindkettő felett, és tegyél súlyt az üres tartály fölé. Hamarosan a tartály megtelik friss vízzel.
– Esővíz. Ügyelj arra, hogy mindig legyen pár üres tárolóedényed az esővíz gyűjtéséhez.

Rendesen mentsd magad

Nem csoda, hogy ilyen helyzetben a lehető legrövidebb időn belül szilárd talajra akarsz lépni. Minden mentési intézkedést azonban gondosan mérlegelni kell. Ne feledd ezeket a szabályokat:

– Ha fogalmad sincs, hogy hol vagy, ne evezz. Támaszkodj az áramlásra. Több esélyed van arra, hogy a földre szállj.
– Ne rohanj bele a vízbe, ha látsz egy hajót a távolban. Ne próbáld meg utolérni. Jobb, ha jelet adsz egy tükörrel vagy egy konzervdobozzal.
– Ne próbálj tűzzel jelezni, hogy ne veszélyeztesd a tutajodat, ami az átmeneti menedéked.
– Ha elég szerencsés vagy, és van néhány jelzőfényed, ne lődd fel őket feleslegesen – várd meg, amíg egy hajó megjelenik.
– Ha más dolgok között fluoreszceint találsz, oldd fel a vízben, ha látsz egy repülőgépet vagy hajót. Élénk foltot képez körülötted, amely könnyen látható a levegőből és a távolból.

Ne veszítsd el a reményt

A kétségbeesés a legveszélyesebb ellenséged. Ne add fel a reményt, hogy megmenekülsz. Sok történet van emberekről, akiket eltűnésük után a nyílt tengeren megtaláltak.

 


Hozzászólások

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot válto

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

http://ujhazak.com